kamilaol 28.03.08, 22:50 Witam czy ktoś mi pomoże z moja matura ustna :((( mój temat to motyw apokalipsy w literaturze malarstwie i filmie i mam np pytanie do tego jakie są charakterystyczne cechy pojęcia apokalipsy :(( proszę o pomoc:(((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majowa36 Re: Apokalipsa 28.03.08, 23:23 Apokalipsa (z greckiego Apokalypsis - odsłonięcie, objawienie) to rodzaj utworu, w którym opisane są obrazy końca świata, kresu dziejów ludzkości. Ty masz w swojej prezentacji jak w literaturze, malarstwie i filmie ta wizja końca świata była przedstawiana. Przykłady literackie: - Biblia - Apokalipsa św. Jana - J. Kasprowicz "Dies irae" - Z. Krasiński - "Nie - Boska komedia" - K.I. Gałczyński - "Koniec świata" - Cz. Miłosz - "Piosenka o końcu świata" - J. Czechowicz - "Modlitwa żałobna" - T. Konwicki - "Mała apokalipsa" Malarstwo: - Peter Bruegel - "Triumf śmierci" - Albrecht Durer - "Czterej jeźdźcy Apokalipsy" - Michał Anieł - fresk w Kaplicy Sykstyńskiej - Sąd Ostateczny - Hans Memling - ""Sąd ostateczny" Film: - "Apokalipsa" reż.F.Coppola - "Armageddon" M.Bay - "Apocalypto" M.Gibson. Może coś ci się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apokalipsa Re: Apokalipsa IP: *.rev.masterkom.pl 29.03.08, 12:31 Dziękuję za opowiedz :* A jak mogę odpowiedzieć ba takie pytania ? : 1.Jakie są charakterystyczne cechy pojęcia apokalipsa ? 2.Podobieństwa i różnice obrazów pod względem pojęcia apokalipsy 3.Dlaczego wybrałaś te dzieła literackie? (tych autorów) 4.Dlaczego wybrałaś temat apokalipsy? 5.Czy we współczesnych dziełach literackich można odnaleźć temat apokalipsy? ( w jakich ) A obrazy mam takie Pieter Bruegel – Triumf śmierci, Dirk Bouts – Upadek przeklętych Michał Anioł – Sąd Ostateczny, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Apokalipsa IP: *.promax.media.pl 29.03.08, 21:06 odwiedz ta stronke :swiatinformatyki.ovh.org/apokalipsa.php Odpowiedz Link Zgłoś