Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy

12.04.07, 16:32
Kochani, czy ktos z was wymienial sobie niedawno polskie prawo jazdy na
holenderskie? Ja nie zrobilam tego zaraz po wejsciu i teraz tego zaluje..
Dostalam pismo z RDW ze mam im dostarczyc "gewaarmerkte verklaring van de
buitenlandse autoriteit. Deze verklaring met uw rijbewijsgegevens dient
origineel en recent te zijn" Czego oni u diabla ode mnie chca? Jak do nich
zadzwonilam to tez niczego sie nie dowiedzialam.. Pismo ma byc od organu
wydajacego prawo jazdy..
Czy ktos z was tez moze cos takiego musial dostarczyc? O co w ogole chodz?
Pomozcie!
Obserwuj wątek
    • misiazutrechtu Re: Prawo jazdy 16.04.07, 22:14
      Czy mam rozumiec, ze nikt z was z czyms takim sie nie spotkal? Moze macie jakies
      rady, sugestie o jaki papier im moze chodzic?
    • mister1 Re: Prawo jazdy 17.04.07, 06:21
      nie jest to przypadkiem wyciag aktu urodzenia ?
      • misiazutrechtu Re: Prawo jazdy 17.04.07, 10:36
        nie no, bo to by bylo "uitreksel van de geboorteakte" a nie "gewaarmerkte
        verklaring van de buitenlandse autoriteit" Jakies inne pomysly?
        • femke81 Re: Prawo jazdy 17.04.07, 12:44
          Hej Misia!
          To bardzo dziwne. Ja wymienialam prawo jazdy - mialam nowe w Polsce na
          panienskie nazwisko i oni mi tutaj na moje nowe juz wymienili.
          Z tego co piszesz prosza o 'uwierzytelnione wyjasnienie, oswiadczenie z
          zagranicznego (tj polskiego wydzialu komunikacyjnego). U mnie zrobili to oni
          sami...wiec nie wiem o co chodzi? Ja poszlam do gemeente i poprosilam o wymiane
          zagranicznego prawa jazdy, pozniej wypelnilam wniosek, zaplacilismy 20 euro
          (musisz miec do tego wazne dane w gemeente sofi nummer i meldunek). Za jakies
          2-3 tygodnie dostalam list z RWD ze prawo jazdy jest do odbioru w gminie...
          A jak ty to zalatwialas? poszukaj na forum rodzicow w Holandii, albo innych...na
          pewno juz gdzies takie posty byly
          Powodzenia
          Basia
          Ps. a jak tam slub?
          • misiazutrechtu Re: Prawo jazdy 17.04.07, 18:03
            Basiu, jak milo, ze pytasz o slub! To juz coraz blizej!! Mam juz suknie,
            obraczki, zespol no i zaproszenia zostaly wyslane. Cos mi sie zdaje, ze juz sie
            nie wykrece ;-)
            Co do prawka to spelniam wszystkie wymogi w gminie i w ogole. Zaplacilam juz 20
            euro za wniosek i 45 za wymiane a teraz mi kaza jakis papier przysylac. Nadal
            jestem troche w szoku i nie wiem co robic. Nie wybieram sie w najblizszych
            miesiacach do Polski ale moze tak poprosic rodzicow, zeby mi to sprobowali
            zalatwic w urzedzie komunikacji?
            Dzieki za pomoc anyway..
            Pozdowienia.
            • monika_nl Re: Prawo jazdy 18.04.07, 01:44
              czesc, ja swoje prawko wymienialam zaraz po wejsciu Polski do EU , niepamietam
              czy cos placilam ale po trzech tygodniach dostalam nowe prawko wyslane poczta w
              kopercie miedzy dwoma kartkami papieru,( list byl zwkly nie polecony ) a prawko
              robilam w Polsce w 1989 roku.

powodzenia i pozdrawiam
              monika
              • aretse11 Re: Prawo jazdy 19.04.07, 09:07
                a moze chodzi o to,ze twoje prawo jazdy ma juz wiecej niz 10lat,bo przeciez oni
                wymieniaja tu co 10 lat i tylko tyle jest wazne i nie rozumieja ,ze my dostajemy
                bezterminowo,jesli nie zostalo wymienione przed uplywem 10lat od chwili wydania
                to moze temu musisz teraz osobiscie zalatwiac,ze wszystkoz tym prawkiem ok.Bo
                ja wlasnie bylam wczoraj o to pytac..to jedyne co musze zrobic -wypelnic u nich
                formularz,1 zdjecie kolorowe wg obowiazujacych norm,zaplacic 44,90euro..a
                wiarygodnosc prawka sprawdzaja sami..Ale nie wiem..
                • misiazutrechtu Re: Prawo jazdy 19.04.07, 11:19
                  juz mniej wiecej wiem o co im chodzi. Dzwonilam wczoraj znowu do RDW, coby mi
                  wyjasnili jaki papier ja mam im zalatwiac i w ogole dlaczego. Okazuje sie, ze
                  przy jakichs watpliwosciach moga prosic o zaswiadczenie wydane przez organ
                  wydajacy prawo jazdy, ze moje prawko jest autentyczne i ze nie ma przeciwskazan
                  do jego wymiany. Mi sie wydaje, ze w moim przypadku tak zrobili bo mi co
                  niektorzy ludzie w nim popisali. Najpierw mialam wpisane ze bezterminowo, a
                  pozniej ze do okreslonej daty (przez wade wzroku)a po uplywie tej daty lekarz
                  wpisal mi po prostu dlugopisem przedluzenie... Nie dziwie sie ze sobie
                  pomysleli, ze cos tu nie gra.
                  Dzieki za reakcje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka