Dodaj do ulubionych

zespół Di Georga - bóle nóżek???

02.12.06, 22:40
Witam.Wczoraj wreszcie dotarłam do bardzo istotnych informacji na temat zespołu Di Georga!!! Przeczytałam, że dzieci mają przewlekłe bóle kończyn dolnych i występują one podczas dnia np: kiedy są w ruchu albo w nocy (przez co mogą kopać nóżkami) jak również przez to przebudzają się i płaczą "bez wyraźnej przyczyny". Kajetan (mój skarbek prześliczy, 2 lata i 7 miesięcy)często mówi, że bola Go nóżki.Bagatelizowałam tą uwagę ponieważ bardzo często mówił o tym w momentach kiedy nie mogłam wziąc Go na ręce itp czyli chciał zwrócić na siebie uwagę a ja zawsze przytulałam Kajetana i pytałam czy zrobić mu "masażyk nóżek", czyli na zasadzie "Mamusia pocałuje i przejdzie)Podobno o występowaniu takiego bólu świadczy palec który jest zakrzywiony....czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Pozdrawiam wszystkie Mamusie i ich Śliczne Pociechy. Asia
Obserwuj wątek
    • teletombola1 Re: zespół Di Georga - bóle nóżek??? 02.12.06, 23:00
      No właśnie. Na ile można wierzyć tak małemu dziecku? Też o tym czytałam i się
      zastanawiam, czy Ania tak ma. Mówi, że ją bolą nóżki jak wracamy ze spaceru,
      albo jak trzeba wychodzić po schodach. I tu mam dylemat, czy to prawda, czy mówi
      tak dlatego, że nie chce jej się iść. Nie zawsze biorę jąna ręce, prawie wcale,
      bo jest ciężka i przeważnie mam w rękach zakupy, a potem mam wyrzuty sumienia,
      że może ją naprawdę bolą. Ale jak juz jesteśmy w domu, to już się nie skarży.
      A czy coś wiecie na temat bólów brzuszka? Ania często się skarży na bóle
      brzuszka, ale to jest chwilowe, zazwyczaj wystarczy się trochę poprzytulać (?)
      • mamakajetana Re: zespół Di Georga - bóle nóżek??? 02.12.06, 23:17
        przeczytałam o zaparciach, chwileczkę, podam adres do strony mikrodelecja22q11.republika.pl/#metabolizm , dziękuję za odpowiedz :-)
        • malamegi.b Re: zespół Di Georga - bóle nóżek??? 04.12.06, 11:52
          dziewczyny ja co prawda jeszcze nie mam doswiadczenia w tych kwestiach , bo po
          pierwsze Damian nie mowi, a po drugie nie chodzi;-))Ale mam 4 bratankow od 4 do
          7 lat, co prawda sa zdrowi, ale ich tez bola nogi, tzw bole wzrostowe, az
          placza w nocy i marudza niemilosiernie swoim mama. tez bola ich brzuchy ja cos
          chca ... wiecie co ja sama pamietam jak mowilam mamie ze mnie cos boli.. bo
          wiedzilam ze wtedy sie nademna zlituje... ale okropna jestem... no chcialam Was
          tak troszke pocieszyc, ze to moze nie konieczne zwiazane z mikrodelecja.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka