Dodaj do ulubionych

Pasztet dla dzieci

07.09.11, 16:34
Szukam i szukam dobrego paszteciku,bez MON i innych nieciekawych składników.
Sama bardzo lubię kanapki z pasztetem,dzieci również,ale w większości po przeczytaniu składu odkładam puszkę na półkę sklepową-może ktoś poleci jakiś dobry i zdrowy?
Obserwuj wątek
    • momago Re: Pasztet dla dzieci 07.09.11, 17:48
      Poświęć pół godzinki i zrób w domu :-) Na pewno takiego nie kupisz w sklepie
    • Gość: dimeah Re: Pasztet dla dzieci IP: *.xdsl.centertel.pl 08.09.11, 10:18
      Żebym jeszcze umiała :)
      • momago Re: Pasztet dla dzieci 08.09.11, 10:31
        To nie jest trudne, na prawdę :-) Jeśli chcesz podam przepis i sposób wykonania :-)
        • dimeah Re: Pasztet dla dzieci 08.09.11, 15:46
          Jasne,możesz tutaj?
          • momago Re: Pasztet dla dzieci 08.09.11, 18:53
            Bardzo proszę :-)
            Podane proporcje są na blaszkę o wymiarach 12x25 centymetrów
            Potrzebne jest mięso, np.
            1/2 kg udźca z indyka
            ok 20 dag wołowiny (szponder)
            ok 20 dag łopatki wieprzowej
            ok 20 dag podgardla wp.- jest tłuste, ale jeśli się go nie doda pasztet może być zbyt suchy
            Proporcje mięsa możesz zmieniać, zrobić z samego indyka albo dodać kurę z rosołu - ja robiłam różne, ale ten akurat pasuje nam najbardziej.
            2 wątróbki z indyka
            duża cebula, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskie, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo tarta), kilka ziaren czarnego pieprzu ziarnistego.

Do dużego garnka wrzucasz mięso (bez wątróbki), cebulę w całości, ziele, liść, pieprz, wlewasz wodę ale niewiele (dużo wody z mięsa wypłynie) i dusisz pod przykryciem na małym ogniu aż będzie zupełnie miękkie. Pod koniec gotowania wrzuć na kilka minut wątróbkę. Mięso wyjmujesz i czekasz aż ostygnie, wody nie wylewaj.
            I teraz zaczyna się praca - przekręcasz mięso (ugotowaną cebulę też) dwa razy przez maszynkę na drobnych oczkach, ścierasz pół gałki muszkatołowej, solisz do smaku, wbijasz 2 jajka w całości i wyrabiasz porządnie (najlepiej ręką), powinno mieć lekką konsystencję - jeśli będzie zbyt zwarte, wlewasz trochę wody z gotowania.
            Blaszkę nasmaruj masłem i wysyp tartą bułką, włóż masę mięsną. Piecz przez godzinę w temp. 180 stopni. Wyjmij, poczekaj aż ostygnie potem schłodź w lodówce.
            Gotowe
            Ja zwykle robię tak, że mięso gotuję wieczorem (w piątek), przez noc stygnie i następnego dnia rano robię. Mięso gotuje się samo, a mielenie i wyrabianie nie zajmuje więcej niż pół godziny - jeśli masz w domu starszaka, to pewnie będzie chciał pomagać :-)
            Powodzenia

• terpuka Re: Pasztet dla dzieci 08.09.11, 20:24
              moja starsza spróbowała kiedyś pasztet robiony przez mojego dziadka i od tej pory największy rarytas to kanapka z pasztetem :)
              robię dużą foremkę i jak ostygnie i się ściągnie to dzielę na nieduże kawałki i mrożę obwinięte folią aluminiową
    • agnieszka.lelen Re: Pasztet dla dzieci 08.09.11, 22:56
      Najlepszy jest domowy, zrobiony z mięs, bez substancji dodatkowych. Można też poszukać w sklepie pasztetów pieczonych w formach aluminiowych (sprzedawanych na wagę); taki zwykle bezpieczniejszy niż z puszki. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: octavia Re: Pasztet dla dzieci IP: *.chelmnet.pl 26.09.11, 14:20
        Moja 2letnia córcia za bardzo nie zajadała się robionym przeze mnie pasztetem... Ostatnio wynalazłam bardzo smaczny pasztet z Mispolu, pasztet Leppszy, który jej podaję. Ostatnio sama jadłam go na śniadanie, Wercia spróbowała no i jej zasmakowało:) Pasztet jest w 100% drobiowy, nie posiada konserwantów, ani wieprzowiny, pasztecik ma przebadaną recepturę. Jej najbardziej smakuje z pomidorami i z papryką, ale w zależności, co Twoje dziecko lubi, smaków jest dużo :) Ja dodatkowo na kanapkę kładę jej zawsze pomidorka, bądź jakieś inne warzywko i się zajada. Pozdrawiam:)
        • Gość: bb Re: Pasztet dla dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 16:04
          Zobacz w sklepach z eko żywnością.ja ostatnio kupiłam młodej parówki trzyskladnikowe! - mięso ciele,wieprzowe i przyprawy naturalne. Gazety też mieli.
          • Gość: bb Re: Pasztet dla dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 16:05
            Tzn paszety też mieli.:)
    • ninaricii Re: Pasztet dla dzieci 27.09.11, 18:34
      właśnie zastanawiałam się do czego te "gazety" :) "bb" :)

octavio - gdzie Ty znalazłaś ten pasztet? bo sama szukałam bez konserwantów i to wcale nie takie proste, a w mięsnym jak kupisz na wagę to i tak Ci powiedzą, że absolutnie producent nie używa konserwantów !
      • Gość: octavia Re: Pasztet dla dzieci IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.11, 22:04
        ninaricii ja znalazłam w moim sklepiej spożywczym pod domem;) dzisiaj widziałam nawet reklamę tego pasztetu w telewizji, więc podejrzewam, że w większości sklepów go dostaniesz:)
        a co do zakupie w mięsnym to jak poprosisz, sprzedający ma obowiazek pokazać Ci skład produktu :)
        • siwa_a00 Re: Pasztet dla dzieci 28.09.11, 18:25
          Ja jeszcze nie widziałam go :/ Może oglądam za mało tv :) Za to na stronie leppszego podali, że mają nawet smak chili! Nie widziałam jeszcze o pasztetu o takim smaku. Wiadomo pomidorowy, pieczarkowy, ale z takim pikantnym jeszcze kanapki nie jadłam.
          • megi84 Re: Pasztet dla dzieci 28.09.11, 19:15
            ja widzialam dzis reklame Leppszego przed "Klanem" ;) naprawde
            tez go kupuje dla mojej pociechy, a sama lubie go w ciescie francuskim z ogorkiem kiszonym i pomidorami...:)
            • daga4243 Re: Pasztet dla dzieci 28.09.11, 20:47
              Ja też kupuje ten pasztet z tym że nie dla dzieci a dla siebie :) jest smaczny szczególnie w dodatku z pomidorami :)
            • Gość: octavia Re: Pasztet dla dzieci IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.11, 22:54
              megi84 a moglabys podac przepis na to z ciastem franscuskim? bardzo chetnie bym to sprobowala. tez bylam zaskoczona tym smakiem chilli, ciekawe jak smakuje :)
              • megi84 Re: Pasztet dla dzieci 03.10.11, 17:31
                Proszę bardzo i życzę smacznego:
                ciasto francuskie (najlepiej nie mrozone)
                pomidorki
                bazylia
                ogorek kiszony albo konserwowy
                moj maz doklada jeszcze cebulke
                i pasztet leppszy, w zaleznosci od dnia, albo zwykly drobiowy albo chilli

tniesz grube paski ciasta (w poprzek)
                ukladasz pomidorek, ogorek, posypujesz bazylia i dowolnymi ziolami ktore lubisz, a lyzeczka nakładam takie 'kupki' pasztetu, ale mozna tez zaczac od posmarowania ciasta pasztetem,ale wtedy jest ryzyko ze ucieknie jego smak,albo sie przypali.

Gość portalu: octavia napisał(a):

> megi84 a moglabys podac przepis na to z ciastem franscuskim? bardzo chetnie bym
                > to sprobowala. tez bylam zaskoczona tym smakiem chilli, ciekawe jak smakuje :)
                • Gość: oc Re: Pasztet dla dzieci IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 23:09

megi84 - pychotka! Z tym ze ja zrobilam to z pasztetem pomidorowym:) chilli akurat nie bylo w sklepie. Ja dodalam jeszcze troche sera zoltego, mniam ;) powiem szczerze ze to fajny przepis na jakas wieczorna kolacyjke czy spotkania ze znajomymi ;)
                • daga4243 Re: Pasztet dla dzieci 06.10.11, 17:34
                  Też skożystałam z przepisu, z tym że ja jednak wybrałam opcje pasztetu leppszego z chilli. Mi bardzo smakowało, i moim znajomym również :)
                  • megi84 Re: Pasztet dla dzieci 06.10.11, 19:01
                    leppszy chilli góruje chyba, bo u mnie tez go dziś nie było. Właśnie jestem w trakcie przygotowań i skorzystam w podpowiedzi octavi i dodam sera, i moja pociecha (ta duza, czyli maz :) ) pewnie bedzie zachwycony bo dawno nie robilam francuza :)
                    • siwa_a00 Re: Pasztet dla dzieci 08.10.11, 20:41
                      Duża pociecha. Uśmiałam się :D Widziałam w końcu reklamę leppszego w TV ;) Ale w moim sklepie osiedlowym jeszcze go nie widziałam. Chyba będę musiała wybrać się do sąsiedniego. A jest ten pasztet w jakieś większej sieci sklepów?
                      • Gość: megi84 Re: Pasztet dla dzieci IP: 178.19.176.* 09.10.11, 13:57
                        Ja go ostatnio kupowałam w tesco, bo u mnie w sklepie osiedlowym na półkach został tylko drosed a leppszy schodzi szybko po dostawie.
                        • siwa_a00 Re: Pasztet dla dzieci 16.10.11, 21:42
                          Schodzi bo nowy, ale nawet smaczny. Dostałam leppszego w Tesco. A w moim sklepie osiedlowym dalej go nie ma :/ Chyba właściciel nie rozgląda się za nowościami na rynku. A szkoda.
                          • Gość: octavia Re: Pasztet dla dzieci IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 23:09
                            Wlasnie mialam okazje wczoraj na uczelni sprobowac ten leppszy chili. Kolezanka poczestowala mnie kanapka i powiem,z e na prawde smak odziwo niespodziewany, smaczny ;)
                            Ja powiem szczerze ostatnio tez go widzialam w carrefourze ale mysle ze w tych mniejszych sklepikach ''bardziej zaopatrzonych''tez powinien byc, u mnie jest :P
                            • ninaricii Re: Pasztet dla dzieci 17.10.11, 19:20
                              moja córka w jakimś sklepie po drodze do domu kupiła ten pasztet leppszy, no i muszę przyznać, że jest dobry :) dzieciakom też posmakował, więc zawitał na moją listę zakupów, do tego pomidorek lub ketchup i kanapka gotowa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka