Dodaj do ulubionych

PiS przygotowuje dekomunizację

09.09.06, 13:45

Senatorowie PiS bez rozgłosu przygotowują ustawę dekomunizacyjna - dowiedział
się ''Dziennik''. Poseł PiS Arkadiusz Mularczyk to potwierdza
Poseł PiS Arkadiusz Mularczyk potwierdził w Sygnałach Dnia, że senatorowie
Prawa i Sprawiedliwości pracują nad ustawą dekomunizacyjną.
Dzisiejszy "Dziennik" napisał, że projekt przewiduje zakaz pełnienia przez
wysokich funkcjonariuszy PZPR oraz pracowników i współpracowników SB
kierowniczych funkcji w administracji państwowej i samorządach.

Drugi z gości Sygnałów Dnia, Ryszard Kalisz, ripostował, że nie ma o czym
mówić, bo wiceprzewodniczący SLD Andrzej Jaeschke zadeklarował niedawno, iż
Sojusz jest partią antykomunistyczną. Poseł SLD dodał, że nie boi się
ewentualnych skutków ustawy dekomunizacyjnej , bo choć należał do PZPR, to
nie zajmował w niej żadnych stanowisk.

Kalisz wyraził ponadto opinię, że obecną koalicję spaja "fascynacja władzą".
Jako jej przykład polityk SLD podał przywiązanie polityków partii rzadzących
do korzystania z rządowych limuzyn.

Zaprzeczył temu poseł Arkadiusz Mularczyk. Twierdzi on, że przedstawiciele
obecnych władz korzystają tylko z tych przywilejów, z których korzystano
także wcześniej.

Jeśli nowe prawo wejdzie w życie, wysocy funkcjonariusze PZPR oraz pracownicy
i współpracownicy peerelowskiej bezpieki nie będą mogli pełnić kierowniczych
funkcji w administracji państwowej i samorządach.

Oznacza to, że o dalszej karierze politycznej powinni zapomnieć czołowi
liderzy SLD, tacy jak Leszek Miller, Aleksander Kwaśniewski czy Jerzy
Szmajdziński, którzy pod koniec lat 80. pełnili wysokie funkcje w aparacie
PZPR.

Dlaczego PiS chce dekomunizacji? - Bo trzeba przywrócić równowagę. Przy
okazji lustracji ujawniamy ofiary tamtego systemu, ale nie pokazujemy tych,
którzy go tworzyli - uzasadnia w rozmowie z "Dziennikiem" senator Piotr
Andrzejewski, który pilotuje prace nad projektem ustawy dekomunizacyjnej. -
Projekt może powstać jeszcze we wrześniu - dodaje Marek Kuchciński, szef
klubu parlamentarnego PiS.

Dekomunizacja miałby objąć funkcjonariuszy partyjnych oraz pracowników
aparatu bezpieczeństwa PRL. - Oni nie mogliby ubiegać się o mandaty posłów,
senatorów, radnych - ujawnia senator Andrzejewski. Politycy PiS taki projekt
uważają za "akt sprawiedliwości dziejowej".

Poseł LPR Wojciech Wierzejski jest przekonany, że jego partia wraz z PiS
znajdą poparcie w Sejmie. - Większość do przegłosowania ustawy na pewno się
znajdzie: trochę w Platformie, PSL i Samoobronie - przypuszcza Wierzejski.
Obserwuj wątek
    • snatcher Re: PiS przygotowuje dekomunizację 09.09.06, 13:47
      Nareszcie ! oby to sie nie skonczylo tylko na kielbasie wyborczej.

Ciekawe czy PO poprze ta ustawe? czekam na magiel roznych demiurgow
      politycznych i publicystycznych ze nie warto,za pozno,po co to komu jeszcze
      etc..
      • uu1 Re: PiS przygotowuje dekomunizację 09.09.06, 15:56
        Co to znaczy "demiurg polityczny"?
        demiurg twórca; idealna siła (s)twórcza, której przejawem (dziełem) jest
        rzeczywistość.
        • snatcher Re: PiS przygotowuje dekomunizację 09.09.06, 16:31
          uu1 napisała:

> Co to znaczy "demiurg polityczny"?
          > demiurg twórca; idealna siła (s)twórcza, której przejawem (dziełem) jest
          > rzeczywistość.

no tak okreslilem ludzi co zawsze wiedza jak nalezy slusznie postepowac (w ich
          mniemaniu)
          • snatcher Re: PiS przygotowuje dekomunizację 09.09.06, 16:34
            a dodajac...oczywiscie ten pomysl jest spozniony o 17 lat bo wiele ludzi z PZPR
            juz nie pracuje publicznie ale nawet w wymiarze symbolicznym taka ustawa jest
            Polsce potrzebna.Zeby przewietrzyc tego ducha z przeszlosci.
            • uu1 Re: PiS przygotowuje dekomunizację 09.09.06, 22:20
              Powiem Ci coś w sekrecie. Lepszego prezentu lewicy nie mógł PiS zrobić. Tacy
              ludzie jak ja, nie głosowali na SLD z uwagi na Oleksego, Millera, Janika itd.
              Teraz po ich wyeliminowaniu (czego wewnętrznie lewica nie potrafiła zrobić),
              chętnie na szeroko rozumaną lewicę zagłosuję. I zapewniam Cię, nie ja jeden. Mam
              zaufanie to nieco starszych od siebie, nieumoczonych w nic. PRL, kombatanctwo,
              Solidarność, lewe pieniądze. Poradzimy sobie z PiS.
              • snatcher Re: PiS przygotowuje dekomunizację 09.09.06, 22:50
                uu1 napisała:

> Powiem Ci coś w sekrecie. Lepszego prezentu lewicy nie mógł PiS zrobić. Tacy
                > ludzie jak ja, nie głosowali na SLD z uwagi na Oleksego, Millera, Janika itd.
                > Teraz po ich wyeliminowaniu (czego wewnętrznie lewica nie potrafiła zrobić),
                > chętnie na szeroko rozumaną lewicę zagłosuję. I zapewniam Cię, nie ja jeden.
                Ma
                > m
                > zaufanie to nieco starszych od siebie, nieumoczonych w nic. PRL, kombatanctwo,
                > Solidarność, lewe pieniądze. Poradzimy sobie z PiS.

Coz..

Ja sam nie wiem jak ma wygladac lewica ale wiem ze jest potrzebna.Ten model
                lewicy ktory jest obecnie sie nie sprawdza,nie przyciaga wyborcow tzn - stare
                dinozaury opakowane mlodymi slupami w postaci pana Olejniczaka,Napieralskiego.

Z drugiej strony..

Jest podobna "lepsza i szlachetniejsza" lewica tzn wywodzaca sie ze srodowiska
                Krytyki Politycznej Sierakowskiego - tylko z tym mi sie kojarzy Le
                Madame,Zieloni i cale zaplecze ludzi ktorych tresci i postawy uwazam za
                zagrozenie dla fundamentow panstwa chrzescijanskiego.

Wiec nie wiem jaka bedzie wasza przyszlosc :) Rywin,Peczak,Dochnal,Sobotka
                ktory dostal prezent od odchodzacego Kwasniewskiego - to zostawilo solidna
                ryse w psychice spoleczenstwa i oni wam tego nie zapomna.(przez jakis
                czas,jaki nie wiem)

Ten blok centrolewu...powrot zywych trupow.Ale zobaczymy.Tyle ode mnie:)
                • snatcher Re: PiS przygotowuje dekomunizację 09.09.06, 22:51
                  snatcher napisał:
                  > Coz..
                  >
                  > Ja sam nie wiem jak ma wygladac lewica ale wiem ze jest potrzebna.

dla higieny politycznej,nie to zebym lubil :)
                • uu1 Re: PiS przygotowuje dekomunizację 10.09.06, 11:18
                  > Wiec nie wiem jaka bedzie wasza przyszlosc :) Rywin,Peczak,Dochnal,Sobotka
                  > ktory dostal prezent od odchodzacego Kwasniewskiego - to zostawilo solidna
                  > ryse w psychice spoleczenstwa i oni wam tego nie zapomna.(przez jakis
                  > czas,jaki nie wiem)
                  > Ten blok centrolewu...powrot zywych trupow.Ale zobaczymy.Tyle ode mnie:)
                  Na zasadzie wymiany poglądów.
                  1. L.Rywin - gra poszła o interesy Agory et consortes. Ca 1,5 mld zł z rynku
                  reklam. Do dzisiaj nie ma odpowiedzi - czy Grupa Trzymająca Władzę L.Rywina
                  wysłała czy wezwała.
                  2. A. Pęczak - każda partia będąca u władzy obrasta takimi. Jest aresztowany -
                  za rządów SLD i prawdopodobnie otrzyma wyrok (prawdopodobnie, bo coś dziwnie
                  długo nie ma aktu oskarżenia). Moralnie, etycznie - zero.
                  3. M. Dochnal - tyle miał wspólnego z SLD co J. Urban z KK. Najprawdopodobniej
                  rozgrywka służb specjnych.
                  4. Z. Sobotka - "wprawdzie przewód sądowy nie dostarczył dowodów, że oskarżony
                  informację tę przekazał ale mógł to zrobić ponieważ był w jej posiadaniu".
                  Zestaw to uzasadnienie z uzasadnieniem w sprawie Z. Gilowskiej i zobaczysz
                  różnicę. Aresztowany i skazany za rządów SLD.
                  Pomysł nazwy - Porozumienie Lewicy i Demokratów sugeruje, że demokraci nie są
                  lewicowi a lewica demokratyczna. Pierwszy minus.
                  pozdrawiam
                  • snatcher Re: PiS przygotowuje dekomunizację 12.09.06, 13:33
                    uu1 napisała:

> > Wiec nie wiem jaka bedzie wasza przyszlosc :) Rywin,Peczak,Dochnal,Sobotk
                    > a
                    > > ktory dostal prezent od odchodzacego Kwasniewskiego - to zostawilo solidn
                    > a
                    > > ryse w psychice spoleczenstwa i oni wam tego nie zapomna.(przez jakis
                    > > czas,jaki nie wiem)
                    > > Ten blok centrolewu...powrot zywych trupow.Ale zobaczymy.Tyle ode mnie:)
                    > Na zasadzie wymiany poglądów.
                    > 1. L.Rywin - gra poszła o interesy Agory et consortes. Ca 1,5 mld zł z rynku
                    > reklam. Do dzisiaj nie ma odpowiedzi - czy Grupa Trzymająca Władzę L.Rywina
                    > wysłała czy wezwała.
                    > 2. A. Pęczak - każda partia będąca u władzy obrasta takimi. Jest aresztowany -
                    > za rządów SLD i prawdopodobnie otrzyma wyrok (prawdopodobnie, bo coś dziwnie
                    > długo nie ma aktu oskarżenia). Moralnie, etycznie - zero.
                    > 3. M. Dochnal - tyle miał wspólnego z SLD co J. Urban z KK. Najprawdopodobniej
                    > rozgrywka służb specjnych.
                    > 4. Z. Sobotka - "wprawdzie przewód sądowy nie dostarczył dowodów, że oskarżony
                    > informację tę przekazał ale mógł to zrobić ponieważ był w jej posiadaniu".
                    > Zestaw to uzasadnienie z uzasadnieniem w sprawie Z. Gilowskiej i zobaczysz
                    > różnicę. Aresztowany i skazany za rządów SLD.
                    > Pomysł nazwy - Porozumienie Lewicy i Demokratów sugeruje, że demokraci nie są
                    > lewicowi a lewica demokratyczna. Pierwszy minus.
                    > pozdrawiam

Ja tam im nie wierze bo..za bardzo wystaje u nich ten glod by jeszcze byc w
                    politycznej grze..ale ja w sumie nie o tym:)

Dziennik wczoraj i dzis pisze o jakims lapowkarskim molestowaniu Gudzowatego
                    przez mlodego Millera.Czemu starszy Miller nie zawiadomil prokuratora jak
                    wiedzial o wszystkim..czy to kolejna bombka w strone SLD? Zobaczymy..
                    • uu1 Re: PiS przygotowuje dekomunizację 12.09.06, 19:23
                      > Ja tam im nie wierze bo..za bardzo wystaje u nich ten glod by jeszcze byc w
                      > politycznej grze..ale ja w sumie nie o tym:)
                      Większego głodu władzy jak u Jedynie Słusznej Koalicji nie spotkasz we
                      wszechświecie. :)
                      > Dziennik wczoraj i dzis pisze o jakims lapowkarskim molestowaniu Gudzowatego
                      > przez mlodego Millera.Czemu starszy Miller nie zawiadomil prokuratora jak
                      > wiedzial o wszystkim..czy to kolejna bombka w strone SLD? Zobaczymy..
                      Syn Millera proponował łapówkę Gudzowatemu? Wiadomość na mairę "Życia Warszawy"
                      • snatcher Re: PiS przygotowuje dekomunizację 13.09.06, 16:12
                        uu1 napisała:

> > Ja tam im nie wierze bo..za bardzo wystaje u nich ten glod by jeszcze byc
                        > w
                        > > politycznej grze..ale ja w sumie nie o tym:)
                        > Większego głodu władzy jak u Jedynie Słusznej Koalicji nie spotkasz we
                        > wszechświecie. :)
                        > > Dziennik wczoraj i dzis pisze o jakims lapowkarskim molestowaniu Gudzowat
                        > ego
                        > > przez mlodego Millera.Czemu starszy Miller nie zawiadomil prokuratora jak
                        > > wiedzial o wszystkim..czy to kolejna bombka w strone SLD? Zobaczymy..
                        > Syn Millera proponował łapówkę Gudzowatemu? Wiadomość na mairę "Życia
                        Warszawy"
                        >

ale wiesz smrod zostanie,zreszta tutaj podobno jest cos na rzeczy
                        • uu1 Re: PiS przygotowuje dekomunizację 13.09.06, 21:44
                          > ale wiesz smrod zostanie,zreszta tutaj podobno jest cos na rzeczy
                          Lepszych specjalistów od robienia smrodu niż w PiS, nie znajdziesz w całej Polsce.
                          Przy okazji - podobno prezesopremier pocałował w rękę ministra R. Sikorskiego.
                          Jak to tłumaczyć? Wezbrały uczucia do armii?
    • kronopio77 Niech zaczną od siebie :)) 09.09.06, 20:20
      .
      • snatcher Re: Niech zaczną od siebie :)) 09.09.06, 20:36
        kronopio77 napisał:

> .

Jak zaczna to wprowadzac w zycie..to zobaczysz jaki bedzie jazgot na lewej
        stronie :)
    • wikul Re: PiS przygotowuje dekomunizację 12.09.06, 00:02
      O, to musi uważać żeby swoich nie utrącić.
    • kronopio77 Polecam tekst Żakowskiego :) 13.09.06, 11:39
      Na zdrowy rozum lewicy nie może zdarzyć się nic lepszego niż ostateczne
      odebranie jej pokoleniu Millera i oddanie pokoleniu Olejniczaka. Jeżeli PiS
      rzeczywiście to zrobi w sposób możliwy do przełknięcia przez Trybunał
      Konstytucyjny, na lewicę będzie mogło głosować wiele społecznie myślących osób,
      które brzydziły się oddać głos na ludzi z aparatu peerelowskiej władzy.
      Znacznie łatwiejsze będzie także zbliżenie między zdekomunizowaną lewicą i
      Platformą Obywatelską, a socjalna (obok liberalnej) twarz takiego sojuszu
      ułatwi odebranie uboższego elektoratu PiS zużywającemu się w procesie
      sprawowania władzy. Zdarzyć się więc może, że na dłuższą metę (ale nie bardzo
      długą) dekomunizacja przysłuży się wszystkim, poza tymi, którzy chcą ją
      uchwalić.

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3611627.html
      • snatcher Re: Polecam tekst Żakowskiego :) 13.09.06, 16:12
        kronopio77 napisał:

> Na zdrowy rozum lewicy nie może zdarzyć się nic lepszego niż ostateczne
        > odebranie jej pokoleniu Millera i oddanie pokoleniu Olejniczaka. Jeżeli PiS
        > rzeczywiście to zrobi w sposób możliwy do przełknięcia przez Trybunał
        > Konstytucyjny, na lewicę będzie mogło głosować wiele społecznie myślących
        osób,
        >
        > które brzydziły się oddać głos na ludzi z aparatu peerelowskiej władzy.
        > Znacznie łatwiejsze będzie także zbliżenie między zdekomunizowaną lewicą i
        > Platformą Obywatelską, a socjalna (obok liberalnej) twarz takiego sojuszu
        > ułatwi odebranie uboższego elektoratu PiS zużywającemu się w procesie
        > sprawowania władzy. Zdarzyć się więc może, że na dłuższą metę (ale nie bardzo
        > długą) dekomunizacja przysłuży się wszystkim, poza tymi, którzy chcą ją
        > uchwalić.
        >
        > serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3611627.html

Czyli mam rozumiec ze ten pomysl dekomunizacji ci sie spodobal?
        • kronopio77 Re: Polecam tekst Żakowskiego :) 13.09.06, 20:30
          Podobają mi się wszystkie pomysły PiS, które przybliżaja koniec ich
          panoszenia :)
          • snatcher Re: Polecam tekst Żakowskiego :) 13.09.06, 20:56
            kronopio77 napisał:

> Podobają mi się wszystkie pomysły PiS, które przybliżaja koniec ich
            > panoszenia :)

Fajnie ze tak sie o PiS troszczysz:) Na forum lewicy bylem ale cie nie
            widzialem:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka