23.03.15, 16:53
Od września bolą mnie topy. Oszaleję niedługo.
Bolą mnie tkanki miękkie. W pażdzierniku usg wykazało zapalenie rozcięgna podeszwowego na długości 50%. (zrobiono mi usg jednej stopy, tej, która bardziej bolała).
Fala uderzeniowa, wkładki .
Po fali (nie wiem, czy to przypadek) ale doszło pieczenie, parzenie, mrówki. Od fali minęły już 3 miesiące na pewno, a nadal odczuwam te dolegliwości i często chłodzę stopy wieczorami, szukam chłodnej podłogi itp.
Kilka dni temu powtórzyłam usg i wyszło jeszcze więcej :
nieco zwiekszona ilość płynu w pochewkach S.C. mm strzałkowych, bez przerstów błony maziowej,
powiez podeszwowa z drobnymi zmianami przeciążeniowymi w przyczepie piętowym
przyczep sciegna Achillesa do guza piętowego o nieprawidłowej echogenicznosci z nieznacznymi zmianami przeciążeniowymi , z cechami entezoptii pod popstacią 1,7 mm dlugosci
po str grzbietowej stawu mtp I zwiekszona ilość plynu bez przerostu blony maziowej
po str podeszwowej zmiana przeciazeniowo obrzekowa w obrebie tkanki podskórnej osci II,mIII,IV
brak nerwiakow

opis drugiej stopy praktycznie identyczny, rozni się tylko ilością płynu w mtpI

mam płaskostopie poprzeczne, nosze wkładki indywidualne ( w sumie to je wyrzucam wlasnie, nic nie pomagają, czuję się w nich jak w kamieniach)

ale nie jest lepiej.
lekarz mowi,ze to przeciążeniowe, możliwe,zeby przy siedzącym trybie pracy mieć taki stan stop?
mam nadwagę, owszem. schudłam 13 kg i nic to nie zmienia.
boli w kratke, raz mniej, raz więcej. czasami bola bardzo jak w ogole nie chodzę, czasami chodzę i mniej, nie ma zadnej reguły.
nigdy nie nosiłam butów na obcasie

dna moczanowa wykluczona, jakiś podstawowy wskaźnik RZS wykluczony, borelioza wykluczona

mi brakuje już pomysłów, naprawdę.
psychika tez mi wysiądzie niedługo :(

wstyd mi już chodzić po lekarzach, mam poczucie,ze zabieram im czas. nikt nie ma ochoty pogdybać co się dzieje.
możliwe,ze to przeciążeniowe typowo?
dużo tych zmian.
ja jestem załamana.
Obserwuj wątek
    • jonaska Re: bol stop 23.03.15, 16:54
      a, i w jednej stopie nadal jest zapalenie rozcięgna na długości 2,5 cm
      • jonaska Re: bol stop 23.03.15, 16:58
        dodam,ze zaczynam mieć uczucie , ze sciska mnie w kostce, jakby było ciasno, boli po bokach piety, jak wtaje, ciągnie mnie Achilles tez, jakby nie chciał się rozciągać, czuje sztywność kiedy chce chodzić.
        Czyli bol idzie coraz wyżej.
    • klewandowicz Re: bol stop 01.06.15, 14:57
      Biorąc te wszystkie Pani schorzenia pod uwagę nic dziwnego, że przy nadwadze i siedzącym trybie życia stopy "oduczyły się" swych podstawowych powinności a nawet po zrzuceniu tych kilkunastu kilogramów nie zdołały sobie ich przypomnieć z dużą dozą cierpliwości należy uaktywnić swoje stopy poprzez zdrowe ruchy, masaże, automasaże przez dłuższy czas a na pewno z czasem powrócą do normy. Gimnastyka stóp to nie tylko pomachania stopami do przodu i do tyłu, w lewo i w prawo ale i poruszanie palcami, odpowiednie moczenia i kąpiele, wcieranie ziołowych środków odprężająch
      • spector1 Re: bol stop 05.07.15, 11:44
        klewandowicz napisał(a):

> Biorąc te wszystkie Pani schorzenia pod uwagę nic dziwnego, że przy nadwadze i
        > siedzącym trybie życia stopy "oduczyły się" swych podstawowych powinności a naw
        > et po zrzuceniu tych kilkunastu kilogramów nie zdołały sobie ich przypomnieć z
        > dużą dozą cierpliwości należy uaktywnić swoje stopy poprzez zdrowe ruchy, masaż
        > e, automasaże przez dłuższy czas a na pewno z czasem powrócą do normy. Gimnasty
        > ka stóp to nie tylko pomachania stopami do przodu i do tyłu, w lewo i w prawo a
        > le i poruszanie palcami, odpowiednie moczenia i kąpiele, wcieranie ziołowych śr
        > odków odprężająch

Nie rozumiesz co sie stalo. To stan chroniczny, ktory wymaga interwencji chirurgicznej.
        Stosujac sie do twoich rad mozna sobie jedynie zaszkodzic (jedynie zbicie wagi ma sens).
        B.male sa szanse na powrot do pelnej sprawnosci. Starosc nie radosc.
        O stopy ( i nie tylko trzeba bylo zadbac gdy mialo sie 20-30 lat).
        Pozniej utrwalana byla patologia i mamy obecny stan.
        Mozna podac nazwiska najlepszych ortopedow i chirurgow w Polsce, ktorzy takze
        zajmuja sie szkoleniem innych ale nawet oni nie sa cudotworcami.

Spector
    • driver.ania Re: bol stop 09.11.22, 18:06
      na zapalenie powięzi podeszwowej. MSM , Olej CBD 10% przeciwbólowo i przeciwzapalnie kapiele w soli z morza martwego z mentholką od palacio , masaż maśxią thermolką ekstra to te produkty dostaniesz w Konopnej farmacji w Poznaniu lub na ich stronie ewentualnie w dobrej zielarni i rozciąganie stopy, najlepiej masaż na takim wałku z kolcami. A docelowo ortopeda i rehabilitacja. ale już nie będzie po tych zalecaniach potrzebny
    • kotyuk Re: bol stop 15.01.23, 13:21
      Niestety, USG nie jest metodą badania kompletnego. Zwykłe zapalenie powięzi (ścięgna) podoszwowego może boleć przez długi czas. Ale w końcu się mija. Właściwe leczenie może skrócić czas trwania tego bólu, ale nie zawsze całkowicie go uśmierza.
      Najważniejsze jest jednak zdiagnozowanie zapalenia powięzi (ścięgna/rozcięgna) podoszwowego i wykluczenie innych przyczyn bólu.
      Z tego powodu, oprócz badania przez podologa, zwykle konieczne jest wykonanie zdjęć rentgenowskich, a czasem także badania rezonansem magnetycznym (jeśli po leczeniu przez dłuższy czas nie ma poprawy).
      W leczeniu zapałenia rozcięgna stopy ważływe takoż codzienne ćwiczenia, rozciąganie ścięgna/rozcięgna podeszwowego oraz Achillesa, chodzenie w butach ortopedycznych lub wkładkach lub conajmniej w Crocsach nie tylco w prace ale i w domu. Czasem faldy uderzeniowy można powtórzyć w innej placówkie bo ich skuteczność bardzo załeży od specjalista oraz od sprzętu (w sprzęcie trzeba regularnie wymieniać kosztowną część, co nie wszystkie ośrodki robią na czas). Ponadto fale uderzeniowe są rozchodzące się promieniście (w większości ośrodków) i skoncentrowane. Skoncentrowane fale wymagają mniejszej liczby zabiegów i są bardziej skuteczne. Do tego dochodzą jeszcze zastrzyki PRP u ortopedy, zastrzyki sterydowe ( sterydy bym zostawił na sam koniec, jeśli nie ma efektów z innych zabiegów).
    • kotyuk Re: bol stop 15.01.23, 13:25
      Pomocne mogą być również ortezy na noc, jeśli nie ma przeciwwskazań. Ale najważniejsze jest wykluczenie innych przyczyn bólu podczas konsultacji ortopedy offline. A USG do tego nie wystarczą ((
    • kotyuk Re: bol stop 15.01.23, 13:33
      Można omówić z terapewtą fizczną lub ortopedą taki rozciągania.

lermagazine.com/wp-content/uploads/2011/01/OPTPweb-300x253.jpg
      m.media-amazon.com/images/I/41z3FQJpqbL._AC_SY780_.jpg
      i5.walmartimages.com/asr/4fbf4fd3-a42e-4d17-8165-1df5583670f8.714039315393a8ac95c791556c735738.jpeg
      www.ortho.wustl.edu/mm/images/Illustrations/StandingCalfStretchExercise-5-05.png
      www.tarsaltunnelpros.com/images/grayfish/ejE34NCpH2lLsuIowmHW.jpg
      www.ortho.wustl.edu/mm/images/Illustrations/StandingCalfStretchExercise-5-05.png
    • graszkaw11 Re: bol stop 11.06.23, 17:26
      Witam,od stycznia boli mnie strasznie stopa odrazu poszlam do lekarza pierwszego kontaktu on zdiagnozowal zapalenie rozcięgna podeszwowego skierowal mnie do podologa i przepisal diclofenak ,odrazu umowilam sie na wizyte u podologa ,ktory zapytal sie czy leczymy sie szybko i robimy wkladki ktore zlagodza bol ,ale tylko bedzie mi lepiej jak bede nosic wkladki czy leczymy sie dluzej i bol zniknie na zawsze !! oczywiscie wybralam ta druga opcje i podolog zrobil mi na wymiar stopy orteze ,ktora mialam zakladac na noc przez 12 tygodni ,stosowalam sie do zasad i nie odczuwalam zadnej poprawy po 12 tyg wrocilam do lekarza lekarz zalecil mi raz w tygodniu fizjo terapie chodze od trzech miesiecy i nie ma zadnej poprawy nawet wydaje mi sie ze bol przeszedl w kilka miejsc piety jestem zalamana boli nie moge chodzic kustykam jak bym miala zwichnieta noge ludzie pytaja czy mi jakas maga pomoc .Obecnie jestem na wzolnieniu bo niemam juz sily pracowac dodam ze w pracy robie okolo 8 tys krokow nie jestem otyla .Jestem juz tak strasznie zmeczona tym bolem ,ze ostatnio u fizio poscily mi nerwy i zaczelam tak plakac ! on na to zebym wrocila do lekarza i zobaczymy co dalej ,wiec tak zrobilam lekarz skierowal mnie do innego podologa i teraz pytanie co nowego on wymysli ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka