teschiner 14.03.04, 18:34 hmmm! czyzby wychodzilo na moje? wredni ci szlazakowcy nawetwe francyji dzialaja! miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,1954871.html wasz T. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albrecht1 Re: mostek raz jeszcze! 16.03.04, 18:49 Oby się spełniło dorgi T. i stalo się ciałem, tzn mostem z pozytkiem dla mieszakńców i przyjezdnych. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: mostek raz jeszcze! 19.03.04, 18:30 albrecht1 napisał: > Oby się spełniło dorgi T. i stalo się ciałem, tzn mostem z pozytkiem dla > mieszakńców i przyjezdnych. pieknie by bylo gdyby spelnilo sie tak jak w Grazu: W Grazu już mają węzeł na moście Ceniony francuski architekt Francois Roche, jak już szeroko informowaliśmy przed tygodniem, przedstawi w maju koncepcję nowego mostu dla pieszych i rowerzystów na granicznej Olzie. DZ opowiedział o swoim pomyśle: chce, aby most łączyło na środku coś w rodzaju wielkiego węzła. Dzisiaj prezentujemy zdjęcie mostu, który nawiązuje do tego pomysłu. Znajduje się on w austriackim Grazu i został zaprojektowany przez amerykańskiego architekta Vito Acconci. "Skalą projekt w Grazu przekracza cieszyński, zaś jego forma architektoniczna (połączenie zimnego szkła i metalu) nie jest kierunkiem, w którym podąża Francois Roche, jednak warto mieć na uwadze przedsięwzięcie w Austrii jako przykład inwestycji podnoszącej atrakcyjność turystyczną miasta. Na środku kładki dla pieszych funkcjonują mała kawiarnia i amfiteatr" - pisze do burmistrza Bogdana Ficka warszawska Fundacja Galerii Foksal, która zamierza opłacić projekt Francuza. i tu link: cieszyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/349372.html niestety nie mam zdjecia le zaraz skocze do grazu i zobacze czy tam maja zo dam T. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner oby do maja! 20.03.04, 18:31 2004-03-12) W sobotę 6 marca odwiedził Cieszyn znany francuski architekt Francois Roche. Nasz gość przybył w towarzystwie Joanny Mytkowskiej i Andrzeja Przywary z Fundacji Galerii Foksal w Warszawie oraz wrocławskiego architekta Romana Rutkowskiego. Celem pobytu F. Roche była wizja w terenie, tzn. obejrzenie miejsca, gdzie w okolicy Juwenii znajdowała się kładka prowadząca do Czeskiego Cieszyna. Gość jest zainteresowany zaprojektowaniem takiej kładki, ale chciałby żeby nie był to typowy obiekt inżynierski, lecz raczej rozwiązanie techniczne o walorach dzieła sztuki nawiązujące do ponownego połączenia obu naszych miast. F. Roche może poszczycić się bardzo ciekawymi projektami zrealizowanymi we Francji, Korei Południowej i Tajlandii. Mamy nadzieję, że w czasie ponownej swojej wizyty w Cieszynie (jest ona planowana na maj br.) F. Roche zaprezentuje nam ciekawą koncepcję kładki łączącej Cieszyn i Czeski Cieszyn. Poinformujemy o tym czytelników WR. Odpowiedz Link Zgłoś
12x1 Re: mostek raz jeszcze! 26.03.04, 19:54 ostatnio bylam w Cieszynie zawsze zatrzymuje sie u mojej przyjaciolki ona czeka najbardziej na 1 maja wtedy ona i jej pies beda mogli tak jak czesi wejsc do Olzy i przejsc na druga strone bez klopotow a mostek powinien byc wspanialy ps pamietam z opowiadan ze zaraz po wojnie moja Mama chodzila do starki do Sibicy przez Olze ala ją po kilku przjsciach tam i spowrotem zamkneli pamietam tez wysoki druciany plot ,potem zniknal ale wopistow bylo jak mrowkow i nawet pies nie mogl sie zblizycd o wody ,no i stan wojenny kiedy stalam 6h po przypustke abysmy mogli przyjechac do Cieszyna a juz niedlugo bedzie mozna polazic po Olzie ciekawe dlaczego czechom pozwalano chodzic do polowy rzeki a nam nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: mostek raz jeszcze! 27.03.04, 07:58 Pewnie dlatego, że granica państwowa przebiega na polskim brzegu, więc na tym odcinku cała Olza przepływa w całości przez Czechy. Pod mostem wjazdowym do Czeskiego Cieszyna zamontowano metalową sztabę wskazującą kaj ta granica jest. Osobiściem pamiętam takie kwiatki jak zaproszenia do Czech, zakaz wwozu czeskich koron tylko walutę zachodnią, czy trzepanie polskich celników w poszukiwaniu cukru. Stał taki ogonek boroków na moście albo i dalej i co jakiś czas, ktoś spanikowany, albo cofnięty z przejścia ze złością ciepał do rzeki paczki tego kartowego towaru. Miejmy nadzieję, że to se uż ne vrati. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: mostek raz jeszcze! 27.03.04, 12:21 no ja bym nie ryzykowal z tymi spacerami po olzie - nie ze wzgledu na zatrucie rzeki, ale raczej wlasnie na wopistow - granica 1. maja nie zniknie!!!!!!!!!!!!!! sluzba graniczna dalej bedziedopiero schengen rozwiaze te problemy! mam nadzieje ze pies doczeka! T. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner a tu obiecane zdjecia 28.03.04, 17:56 strona co prawda po niemiecku ale mysle ze sobie dacie rady! www.zenknerhandel.com/murinsel.htm mnie sie podoba - zwracam jednak uwage ze to nie tyle most ile sztuczna wyspa! na Olzie chyba byloby za malo miejsca - poza tym trzeba by Olze spietrzyc - jeden wiekszy przybor i... po projekcie - no chyba ze architekt to takt uwzgledni ze owa wyspa bedzie "plywac" tzn podnosic sie wraz z przyborem i opadac wraz z ubytkiem wody - toby bylo cos dopiero! Wysilcie wyobraznie! mysle jednak ze na futurystycznym moscie sie jednak skonczy! T. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: a tuprojekt graficzno komputerowy 28.03.04, 17:59 trzeba kliknac na obrazek to powiekszy! www.nextroom.at/building_image.php?building_id=201&media_id=6629&kind_id=1 Odpowiedz Link Zgłoś
12x1 Re: a tuprojekt graficzno komputerowy 28.03.04, 19:53 pamietam ze starzyki mieli zogrodek w Sibicy i dali z niego to co mieli a na moscie mnie nie puscili z tym wurzucilam ale bylo mi przykro bo to bylo od starzykow Odpowiedz Link Zgłoś