teschiner 21.03.04, 15:55 wyjatkowo ciekawa strona: www.sweb.cz/hvezdarna_tesin/ polecam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albrecht1 Re: dla milosnikow i pasjonatow astronomii 21.03.04, 20:45 Faktycznie ciekawe. Choć dni coraz dłuższe to jednak warto od czasu do czasu spojrzeć na nieboskłon. Zimowe gwiazdozbiory Oriona i Plejad ustepują tym wiosennym i letnim Wolarza i Łabędzia. Jeszcze w tym miesiącu można wczesnym wieczorem oglądać Jowisza i Wenus, choćby z Wieży Piastowskiej :-). Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: dla milosnikow i pasjonatow astronomii 21.03.04, 20:51 Skoro jesteśmy w temacie, pozwolę sobie na małą kryptoreklamę. Niedaleko nas, w Żywcu istnieje bardzo dobry zakład produkujący teleskopy braci Uniwersałów. Polecam z czystym sumieniem, sam mam ich sprzęt i nie narzekam. www.teleskopy.astronomia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: dla milosnikow i pasjonatow astronomii 21.03.04, 22:02 Albrechcie zadziwiasz na kazdej linii!!!!!!!!! ja niestety skromnym pasjonatem jestem wieza niestety wieczorem zamknieta - Kopernikiem wiec juz nie zostane! pozdr T. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: dla milosnikow i pasjonatow astronomii 21.03.04, 22:13 Teschinerze, ja również nie jestem jakims wielkim astronomem, choć kiedys marzyłem o takich studiach. Lubię czasem popatrzeć wieczorami lub rankami ponad horyzontem, a wszystko przez komete Halley`a w 1986 r. Nie martw sie Wieżą, najlepiej oglądać gwiazdy z dala od miejskich swiateł. Kiedys robiłem to na szczycie Klimczoka, w czasie rojów Perseid. To były dopiero widoki :-). Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: dla milosnikow i pasjonatow astronomii 21.03.04, 22:21 domyslam sie, ja ogladam niebo w miejscach gdzie wcale nie ma miast , wiosek itd nie czesto, ale... widoki niezapomniane!!!!! u mnie fascynacja zaczela sie z zacmieniem ksiezyca w osiemdziesiatych latach - dokladnie nie wiem kiedy! ehh. T. P.S. a niebo w takich "ciemnych" miejscach to dopiero jasna sprawa - gwiazd bez liku - pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Albrechcie! 22.03.04, 18:12 przeczytaj! i miejmy nadzieje ze bedzie ladna (bezchmurna) pogoda, bo inaczej to ani wieza ani nawet najwyzszy Kilimczok nie pomoze! serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1981889.html i tu tekst: Na niebie będzie widocznych pięć planet jednocześnie W nocy z wtorku na środę będzie można jednocześnie dostrzec gołym okiem aż pięć planet. Merkury, Wenus, Mars, Saturn i Jowisz w jednej linii jak na sznurku będą defilować po niebie przez kolejne 10 dni. To rzadki widok. Następna taka konfiguracja nastąpi dopiero w sierpniu 2008 roku, a potem w lipcu 2016. Żeby wytropić tę paradę planet, najlepiej spojrzeć w niebo 45 minut po zachodzie słońca. Popatrzmy na zachód - z pewnością dostrzeżemy Wenus, najjaśniejszy punkt na całym niebie. Reszta planet leży wzdłuż jednej linii. Niżej po prawej, tuż nad horyzontem, będzie słabo świecił Merkury, a powyżej z lewej - czerwony Mars. Niemal nad naszą głową będzie wisiał dość jasny Saturn, a już za naszymi plecami - Jowisz (będzie na wysokości Wenus, tyle że na wschodzie - najjaśniejsza planeta poza nią na niebie). T. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Albrechcie! 22.03.04, 18:23 Faktycznie niezła gratka! Wenus i Merkury w Rybach beda widoczne ok. godz. 19. Potem Saturn w Bliźniętach, a następnie Jowisz koło Lwa. No, pora wytaszczyć z piwnicy swój stary refraktor. Odpowiedz Link Zgłoś