Dodaj do ulubionych

Nieszczęsna Studnia Trzech Braci...

17.08.04, 12:45
Słynną studnię cieszynianie nazywają znakiem firmowym miasta. Każdy turysta musi skręcić w wąską uliczkę Trzech Braci, by sfotografować się w zaułku, przy zabytku.

Jeszcze niedawno przyzwyczajeni do studni mieszkańcy miasta rzadko tu zaglądali, dziś przychodzą częściej. Chcą zobaczyć, ile jest prawdy w plotce, że studnia zmieniła się nie do poznania.

Rzeczywiście. Jeszcze niedawno studnia była czarna. Dziś jest seledynowa. - To celowy zabieg, który przebiegał pod okiem konserwatorów zabytków - uspokaja Bogdan Ficek, burmistrz miasta.

Cieszynianie są jednak zszokowani. - Myślałem, że to tylko podkład, który będzie przykryty ciemną farbą, ale się pomyliłem! - mówi jeden ze sklepikarzy. - Ten kolor to skandal.

- Wygląda mało poważnie. Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek studnia była taka jasna - oburza się Erwin Seidel.

Burmistrz przyznaje, że dotarły do niego protesty mieszkańców. - Pewien mężczyzna zarzucił nam, że altanka wokół studni wygląda teraz jak podwórkowa ubikacja - mówi Ficek.

Studnia zmieniła kolor po remoncie, który prowadziło m.in. stowarzyszenie Rotunda, zajmujące się ochroną cieszyńskich zabytków. Irena Kwaśny, szefowa Rotundy, która jest konserwatorem zabytków, twierdzi, że kolor jest uzasadniony historycznie. - Znaleźliśmy obraz jednego z przedwojennych artystów, malujących najważniejsze miejsca w Cieszynie. Na akwareli altanka jest seledynowa. Poza tym kiedy odrapywaliśmy kolejne warstwy farby z murów, była wśród nich zielona - tłumaczy Kwaśny.

Mariusz Makowski, kustosz cieszyńskiego muzeum, przyznaje jej rację. - Kilka wieków temu altanki malowano na jasne kolory - mówi.

Studnię pomalowano na czarno prawdopodobnie dopiero w latach 50. zeszłego wieku - podejrzewa Kwaśny.

Seledynowa studnia podoba się turystom. - Im więcej będzie jasnych i pogodnych elementów, tym lepiej, bo dookoła jest przyjemniej - mówią Roksana i Patryk z Poznania.

Makowski dodaje: - W naszym mieście jest kilka odważnie pomalowanych miejsc, na błękitno w centrum, na fioletowo niedaleko Książnicy Cieszyńskiej. Ludzie lubią się przy nich fotografować. Studnia szczególnie ładnie wygląda po zmroku, bo wyraźnie odcina się od ciemnych murów. Cieszynianie muszą się do niej przyzwyczaić.

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,2232721.html

Ktoś się już przyzwyczaił? Ja nie. :-(
Obserwuj wątek
    • stoik1 emocje opadły 03.12.04, 18:12
      studnia stoi
      • alex.stela Re: emocje opadły 07.12.04, 16:04
        I wygląda jak plastikowa w tym zielonkawym kubraczku ;-)
        Przyjdzie śnieg, to zasypie. Będzie można zrobić zdjęcie.
        • zdaleka1 Re: emocje opadły 07.12.04, 17:12
          Mam cicha nadzieje ze alexie.stela dasz jakiejs zdjecia dla tych co "z daleka"
          i swoje kochane miasto talko w watpliwej jakosci pamieci przechowuja!
          zdjecia prosze! - jezeli to mozliwe
          • alex.stela Re: emocje opadły 08.12.04, 09:03
            Po wielominutowych poszukiwaniach mogę z całą pewnością stwierdzić, że w internecie jak na razie wszyscy publikują zdjęcia Studni w dawnych barwach. W nowej, zielonkawej szacie jakoś nikomu jeszcze nie chciało się studni światu objawić. ;-)

Stoiku, masz może zdjęcie studni "a la plastik"???
            • stoik1 jest 08.12.04, 13:35
              ckcieszyn.w.interia.pl/foto3/a21.jpg
              • alex.stela Re: jest 08.12.04, 13:50
                straszne...

Choć na zdjęciu i tak wygląda lepiej, niż w rzeczywistości...
                • zdaleka1 Re: jest 08.12.04, 14:33
                  faktycznie - dosyc straszne! :(((
                  wyglada na to ze odpowiedzialne czynniki mialy za duzo zielonej farby na
                  zbyciu! wiec chlapneli tam gdzie najmniej (??????) widac - czyli na stojaca na
                  uboczu (?????????) studzienke!
                  wyglada jak budka szalonego dzialkowca!
                  czy zastanawial sie ktos czemu ona jest CALA zielona? - wliczajac w to orzelka
                  na szczycie?!
                  sakramyncki chromy jedne!
                  ble!
                  • alex.stela Re: jest 08.12.04, 14:51
                    Ponoć tak wygląda "spatynowana miedź" i kiedyś studnia miała taki kolor. To, czy jest on dobry, czy nie, już nikogo nie obchodziło...
                    • zdaleka1 Re: jest 08.12.04, 15:57
                      to ja proponuje nie bac sie i pojsc na calego!
                      a co!
                      odbudowac rotunde - tzn przywrocic jej ksztalt z XIX w.
                      "bo taka dawniej byla"

to ze studnia to chyba sie nazywa "brak wyobrazni", nie?!
                      • stoik1 bez przesady z tą odbudową 08.12.04, 18:07
                        wystarczy przemalować
                        • zdaleka1 Re: bez przesady z tą odbudową 08.12.04, 18:14
                          proponuje taki wsciekle rozowy kolor! bedzie sie ladnie komponowac z zielenia
                          parku w lecie i biela sniegu w zimie!
                          • zdaleka1 DZIEKUJE Stoiku1 08.12.04, 18:28
                            no i oczywiscie jestem wsiokiem bo nie podziekowalem Stoikowi za zdjecie studni!

wybacz Stoiku i

100krotne dzieki!
                            • albrecht1 Re: DZIEKUJE Stoiku1 08.12.04, 18:33
                              No ładnie, stoikowi pusciły jednak nerwy ;-)
                              • stoik1 eee tam 09.12.04, 14:35
                                do wszystkiego można dorobić ideologię
                                dziękuję za podziękowania
                                a alex coś słabo szukał ; )
                                • alex.stela Re: eee tam 09.12.04, 15:34
                                  No, coś marnie mi poszło. Chyba tego nie ma w dziale "Galeria", a tam właśnie szukałem...
                                • albrecht1 Re: eee tam 11.12.04, 03:26
                                  stoik1 napisał:

> do wszystkiego można dorobić ideologię

Można, ale ja nie o tym :-).
                                  Chodziło mi o wyrażenie kolegi Zdaleka "nie podziekowalem Stoikowi za zdjecie
                                  studni!" w sensie zabranie/zdemontowanie brzydoty. Ideologii nie ma w tym ani
                                  krztyny ;-)))).
                                  • stoik1 he, dobre 11.12.04, 15:54
                                    coś ciężko jarzę ostatnio
                                    byle do wiosny
                      • alex.stela Re: jest 09.12.04, 09:10
                        zdaleka1 napisał:

> to ja proponuje nie bac sie i pojsc na calego!
                        > a co!
                        > odbudowac rotunde - tzn przywrocic jej ksztalt z XIX w.
                        > "bo taka dawniej byla"
                        >

Proponuję nie pisać tego drugi raz, bo ktoś może to wziąć na poważnie! ;-)
                        • zdaleka1 az strach 09.12.04, 16:58
                          sie bac! co!?
                          mysle jednak ze tej akurat propozycji nikt powaznie nie potraktuje, choc kto
                          tam wie! wszystko mozliwe w ramach uszczesliwiania przez renowacje!
                • stoik1 to jeszcze jedno 09.12.04, 22:35
                  bo tu wygląda gorzej
                  ckcieszyn.w.interia.pl/q13.jpg
                  • alex.stela Brrrrrrrrrrrrrrrrr 13.12.04, 10:06
                    No przecież to jest straszne!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka