Dodaj do ulubionych

Bracia Ślązacy !!!!

IP: 217.99.1.* 24.04.02, 22:43
Nareszcie udało nam się wyzwolić was od tego nieśląskiego Bielska. Dzięki nam
odzyskaliście swoją dumę. Teraz z uśmiechem zauważam jak ochoczo przyjeżdzacie
odchamić się do stołecznych Katowic po latach Podbeskidzkiej okupacji. Fajnie,
że udało się przenieść ten wasz Polifarb do innej stolicy Wrocławia. Możecie
być dumni za wasz wkład. Może uda jeszcze przenieść inne wasze zakłady do
innych śląskich miast, a głównym przejściem granicznym zrobi się Chałupki z A1
Ostrawa-Gliwice. Wy możecie przecież żyć z bogatej śląskiej tradycji - możecie
strugać piszczałki z drewna wierzbowego i sprzedawać je na śląskich festynach.
da się z tego wyżyć bez obawy.
Obserwuj wątek
    • kaixo Re: Bracia Ślązacy !!!! 26.04.02, 23:48
      nem - wredny polski okupancie! Bielsko jest nasze śląskie. jak ci sie to nie
      podoba to wypad do swojej kurnej, chlodnej i glodnej Galicji.
      • Gość: otho Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: 217.97.141.* 25.05.02, 13:55
        kaixo napisał(a):

> nem - wredny polski okupancie! Bielsko jest nasze śląskie. jak ci sie to nie
        > podoba to wypad do swojej kurnej, chlodnej i glodnej Galicji.

Kurna, chłodna i głodna Galicja????????????? Ktoś tu coś miesza. Wydaje mi się
        że to raczej Śląsk się kończy i to w sposób tragiczny. Sprawa druga to
        przynależność Bielska do Śląska. Toż to czyste herezje. Chcielibyście żeby tak
        było, ale niestety Wasz symbol to zasyfione jak cały Śląsk Katowice. Pozdrawiam.
        • Gość: warszawiak Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 22:32
          Synku kochany, czy tego chcesz czy nie, to Śląsk Cieszyński sięga od Ostrawicy
          do Białki. Tak mnie uczono w niezłej warszawskiej szkole.
      • Gość: Borsuk Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: *.bci.net.pl 19.07.02, 10:19
        kaixo napisał(a):

> nem - wredny polski okupancie! Bielsko jest nasze śląskie. jak ci sie to nie
        > podoba to wypad do swojej kurnej, chlodnej i glodnej Galicji.

Wara od Galicji! Wskakuj na hałdę! PS: Bielsko śląskie? - zgłupiałeś do reszty!
        • Gość: bastek z Tychów Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: localhost:* / 10.62.16.* 30.11.02, 17:56
          o ile mi wiadomo to Bielko-Biała tak jak Tychy leżą na pogórzu śląskim a nie
          małopolski. Po drugie Bielko-Biała leży na Śląsku Cieszyńskim czy ci sie to
          podoba czy nie. Po trzecie Bielsko-Biała leży u podnóża Beskidu Śląskiego!!!!
          Te przymiotniki coś mówią chyba nie??? Geografii i historii nie zmienissz.
          po za tym sam Adam M. z Wisły mówi że jest Ślązakiem ze Śląska Cieszyńskiego.
    • Gość: Andrzej Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 13:10
      Czegoś głupszego już dawno nie czytałem
      • ewangelik Panta rei 08.08.02, 14:57
        Panowie, historycznie rzecz biorac Bielsko nalezy do Slaska a Biala do
        Malopolski.Co ale nie oznacza stanu niezmiennego na wieki i nowego
        uksztaltowania przebiegu granic. Wszystkie granice wspolczesnach regionow byly
        plynne i zmienialy swoj przebieg. Tak bylo i tak bedzie!
      • Gość: borsuk Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: *.bci.net.pl 08.08.02, 15:15
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Czegoś głupszego już dawno nie czytałem
        A to umiesz czytać?
        • Gość: DamianEs Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 00:05
          Gość portalu: borsuk napisał(a):

> Gość portalu: Andrzej napisał(a):
          >
          > > Czegoś głupszego już dawno nie czytałem
          > A to umiesz czytać?

TO MI SIE BARDZO PODOBALO!
          DamianEs from Pruchna
          [ze slaska cieszynskiego]
    • Gość: bastek Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: localhost:* / 10.62.16.* 30.11.02, 18:16
      o ile mi wiadomo to Bielsko-Biała tak jak Tychy leżą na pogórzu śląskim a nie
      małopolskim. Po drugie Bielsko-Biała leży na Śląsku Cieszyńskim czy ci sie to
      podoba czy nie. Po trzecie Bielsko-Biała leży u podnóża Beskidu Śląskiego!!!!
      Te przymiotniki coś mówią chyba nie??? Geografii i historii nie zmienissz.
      po za tym sam Adam M. z Wisły mówi że jest Ślązakiem ze Śląska Cieszyńskiego.
      • Gość: Sędzia Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: gate:* / 192.168.1.* 06.12.02, 14:51

Nie dajmy sie sprowokować!!!!!!

Cały czas jakieś oszołomy z Małopolski czy jacyś urażeni prowincjusze (zabrali
        nam, wykupili nas itd. w tym bełkocie) chcą wmawiać innym "oświecone " myśli!!

Już straciłem do nich cierpliwość na jakąkolwiek dyskusję. Kiedyś utopią się w
        swej nienawiści.

Proponuje ignorować ich, bo zgoda buduje a niezgoda wiadomo niszczy a o to tym
        osóbkom chodzi. Niech idą leczyć swoje kompleksy gdzie indziej, a nie obrażają
        Ślązaków którzy powinni trzymać sie razem. Na marginesie niech dotrze do tych
        Panów fakt , że Śląsk ma różne rejony jak choćby Śląsk Cieszyński na którym
        leżało, leży i będzie leżało Bielsko, czy to sie podoba czy nie.

Pozdrawiam

Sędzia
        • Gość: bastek Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: localhost:* / 10.62.16.* 08.12.02, 11:30
          Mądrze napisane. My Ślązacy trzymajmy się razem. Bo tu zawsze był jest i
          będzie Śląsk i żaden oszołom z małopolski nieznający historii, goeografiii i
          kultury tego nie zmienii!!!! Pozdrawiam Cię
    • Gość: DamianEs Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 00:09
      Ludzie!!!

Co za roznica, gdzie co lezy;
      kto skad pochodzi;
      co slask, a co nie;
      swiat staje sie "globalna wioska";
      a takie rozwazania traca sens;
      Je*** szowinisci!
      • Gość: Gosc Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: *.arcor-ip.net 05.02.03, 02:07
        Gość portalu: DamianEs napisał(a):

> Ludzie!!!
        >
        > Co za roznica, gdzie co lezy;
        > kto skad pochodzi;
        > co slask, a co nie;
        > swiat staje sie "globalna wioska";
        > a takie rozwazania traca sens;
        > Je*** szowinisci!

Wlasnie w warunkach globalnej wioski warto pamietac, kim sie jest, gdy sztuczne
        granice juz tego nie narzuca, jak to bylo przez kilkadziesiat lat.
        Moze komus z Woli Justowskiej trudno to zrozumiec, ale to przeciez Malopolska.

Gosc
    • Gość: stoik Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.02.03, 22:50
      Twoje myśli porażają mnie swoją głębią. Nie wiem co powiedzieć...
    • Gość: bułgar Re: Bracia Ślązacy !!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 21:32
      Ej chłoptasiu, co ty drdorisz, jak mówią Bułgarzy. Jestem Bułgarem, którego
      rodzice tu się osiedlili przed wojną, i znam dokładnie najnowszą historię
      Bielska. Wschodnią granicą śląskiego Księstwa Cieszyńskiego była zawsze rzeka
      Biała, zaraz za nią było miasto Biała Krakowska przynależna do Małopolski.
      Bielsko to było miłe, choć słynne z przemysłu tekstylnego miasteczko, którego
      mieszkańcy z pewnym lekceważeniem odnosili się do tych swoich wschodnich
      zapyziałych sąsiadów. Cywilizacyjny upadek miasta zaczął się od wejścia
      czerwonoarmistów w 1945 roku, którzy z prawdziwą radością wyrzucali w alei
      Sułkowskich fortepiany przez okno (mieli niezłą krzepę). Po wysiedleniu
      miejscowych Niemców i Fryzyjczyków na ich majątki przyszła biedota z
      Żywiecczyzny ze swoją niestety odmienną od cieszyńskiej obyczajowością. W 1950
      roku władze komunistyczne w swoich integracyjnych i centralistycznych zapędach
      połączyły Bielsko z Białą, co dla Bielszczan było niewątpliwie wymuszonym
      mezaliansem, bo różnice cywilizacyjne pomiędzy oboma miastami były aż nadto
      widoczne. Ta fuzja doprowadziła niestety w szybkim tempie do wyraźnego
      uwschodnienia Bielska. Dzieła dokończyło wybudowanie zakładów Fiata, co
      spowodowało masowy napływ tzw. desantowców, czego następstwem była
      socjalistyczna rozbudowa miasta w postaci blokowisk o obcych często
      historycznie i geograficznie nazwach, jak np. osiedle Karpackie, i wątpliwej
      kulturze mieszkaniowej znakomicie widocznej we wnętrzu tychże bloków.
      Ukoronowaniem tych zabiegów jest zagnieżdżenie się w mediach jakiegoś
      niezdefiniowanego terminu „Podbeskidzie”. Nic dziwnego więc, że 80% mieszkańców
      Bielska nie identyfikuje się z tradycją Cieszyńską, bo nie ma z nią nic
      wspólnego. Także kojarzenie Śląska Cieszyńskiego z Górnym jest ewidentnym
      dowodem tego braku wiedzy o polskich regionach etnicznych. Aż wstyd, że musi o
      tym wszystkim przypominać naturalizowany Polak, którego rodzice handlowali tu
      na targu papryką. Czyżby nauka historii w polskiej szkole upadła aż tak nisko?
      • wilym do Bułgara Ślązaka 17.04.03, 00:01
        Zgadzam się co do większości Twoich wywodów.
        Zapędziłeś się natomiast negując przynależność Śląska Cieszyńskiego do
        Górnego. Niech granice Prus i Austrii nie pozwolą Ci zapomnieć o tym, że
        księstwocieszyńskie to część Górnego Śląska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka