Dodaj do ulubionych

Śląskie hanysy nie lubia..............

30.08.02, 21:43
udzielac informacji i wskazówek o swoim regionie innym mieszkancom naszego
pieknego kraju.
Wnioskuje to po przejrzeniu forum Katowickiego.
Szkoda ze slascy forumowicze znajacy swój rejon nie pomagają swoim kolegom z
innych regionów kraju i zagranicy.
Szkoda.
To zle swiadczy o waszej kulurze lub znajomosci terenu na ktorym mieszkacie.
A moze wiekszosc z was jest napływowa!!!!!!!!!!!!!1
Obserwuj wątek
    • Gość: tata Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.02, 13:24
      masz rację przyjacielu.
    • Gość: mrW Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 01.09.02, 13:37
      bollo100 napisał:

> udzielac informacji i wskazówek o swoim regionie innym mieszkancom naszego
      > pieknego kraju.
      > Wnioskuje to po przejrzeniu forum Katowickiego.
      > Szkoda ze slascy forumowicze znajacy swój rejon nie pomagają swoim kolegom z
      > innych regionów kraju i zagranicy.
      > Szkoda.
      > To zle swiadczy o waszej kulurze lub znajomosci terenu na ktorym mieszkacie.
      > A moze wiekszosc z was jest napływowa!!!!!!!!!!!!!1

-nie mosz racji, a moza tylko trocha!
      -jok bys dokladniej przegladnal forum katowickie to bys sie zorietowol, ze
      polowa pisze z poza granicy, z drogiej polowy jakis tam procent, pisze z
      innych miast, jedynie tylko kilku z nich to slazacy, ktorzy moga nie wiedziec
      jak Ci pomoc a co za tym idzie nie chca Ciebie wprowadzic w blad!
      -zwroc uwage, ze sa do dzis wakacje dla mlodszych, a dla studetow jeszcze
      przez nastepny miesiac i mnostwo ludzi jest poza domem
      pozdr
      pyrsk
    • hugon Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. 02.09.02, 09:36
      Kolego a znasz jakis innych Hanysów nie Śląskich :-)
      Masło maślane......

A tak po prawdzie nasze forum jest zaśmiecane przez ekstreme z ziomkostw kiedys
      się tu urodzili troche poznali język i ludzi lecz z braku kwalifikacji i chęci
      latwego chleba ucieki z Polski i teraz sącza jad nienawiści pierdolone
      volksdojcze!
      hugon
      • Gość: Sigus Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.02, 12:25
        Pamietajcie,ze jak Slask byl pod wplywem niemieckim,to byl to okres jego
        swietnosci.A teraz?Ze w miastach wymalowano i wyflastrowano rynki i wybudowano
        pare hipermarketow?A jak wygladaja na peryferiach?W Chorzowie,Bytomiu.
        Jak wygladaja familoki?Polacy wykorzystali Slask gospodarczo i zostawili
        Slazakow samym sobie.A ten kraj przywrocic do jako takiej kondycji gospo-
        darczej potrzeba dziesiatki miliardow zlotych.
        Jedynie Slazaci mieszkajace w Niemczech mogli by cos zmienic przez powrot
        na Slask,czy to jako rencisci czy jako inwestorzy.Moze jak bedzie z UE tak
        daleko,to Niemcy uruchomia jakies programy finansowe dla ziomkow,ktorzy bede
        chcieli powrocic do swej ojczyzny.Ja bede pierwszy,ktory wraca.
        • Gość: rolada Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.cymes.net / *.mitre.org 02.09.02, 12:35
          Gość portalu: Sigus napisał(a):
          .A ten kraj przywrocic do jako takiej kondycji gospo-
          > darczej potrzeba dziesiatki miliardow zlotych.
          > Jedynie Slazaci mieszkajace w Niemczech mogli by cos zmienic przez powrot
          > na Slask,czy to jako rencisci czy jako inwestorzy.Moze jak bedzie z UE tak
          > daleko,to Niemcy uruchomia jakies programy finansowe dla ziomkow,ktorzy bede
          > chcieli powrocic do swej ojczyzny.Ja bede pierwszy,ktory wraca.

Sigus niy lodz sie,niymcow na to niy stac finansowo, widzisz co sie ino przez
          ta powodz robi.Som na pywno tyz wiysz wiela zjydnoczynie niymiec kosztowalo,
          Slonsko szansa to skuli mie je EU,ale po przyjeciu Hungarokow, Czechow
          irepublik baltyckich to kozdy rynka byndzie wyciongol, jo sie tak mysla ,ze jo
          poprawy na Slonsku niy dozyja, moje moj bajtel ale go to tyla lobchodzi
          zeszloroczny sniyg.
          • Gość: Sigus Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.02, 13:44
            Ja nie myslalem o inwestycjach niemieckich na Slasku.Ja mialem na mysli
            kredyty indywidualne dla Slazakow,ktorzy chca wrocic.Ci ludzie ,do tego ze
            swoimi oszczednosciami mogli by na Slasku przyczynic sie do jego roz-
            woju i wygladu.Wielu Slazakow konsumuje pieniadze,ktore zarobia.Dom ,mieszkanie,auto,urlop.Bo powrot na Slask sie nie oplaci.Ale,gdy sie otworza
            korzystne mozliwosci finansowe,moze to spowodowac zwiekszony transfer prywat-
            nego kapitalu na Slask.
            I jeszcze jedna wazna sprawa.Powracajacy Slazacy spowoduja duzy wzrost podazy towarow i uslug na rynku lokalnym,co spowoduje ozywienie gospodarcze.
            • Gość: rolada Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.cymes.net / *.mitre.org 02.09.02, 14:00
              To mosz moze racja Sigus, ale jo tam pod zodnym wzglyndym niy wroca, jo ´niy
              wiym skod zes je na Slonsku, ale moje miasto do kerego jo od czasu doczasu jada
              coroz miynij mi sie podobo.Znom tyz coroz to miyniyj ludzi, lone tyz ponaszymu
              niy godajom,hajmat to niy ino landszaft, ale i ludzie i reszta dookola.
              Czlowiek sie tyz trocha starzeje i przekonania sie tyz zmieniajom, na starosc
              to niy musza miec komfortu, ale chca miec np takie cos jak "Rechtssicherheit" a
              do tego to na Slonsku jeszcze daleko, poczymu mom tyz z dobrego na gorsze
              zmiyniac?
            • Gość: mrW Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 02.09.02, 22:42

> Ja nie myslalem o inwestycjach niemieckich na Slasku.Ja mialem na mysli
              > kredyty indywidualne dla Slazakow,ktorzy chca wrocic.Ci ludzie ,do tego ze
              > swoimi oszczednosciami mogli by na Slasku przyczynic sie do jego roz-
              > woju i wygladu.Wielu Slazakow konsumuje pieniadze,ktore
              zarobia.Dom ,mieszkanie
              > ,auto,urlop.Bo powrot na Slask sie nie oplaci.Ale,gdy sie otworza
              > korzystne mozliwosci finansowe,moze to spowodowac zwiekszony transfer prywat-
              > nego kapitalu na Slask.
              > I jeszcze jedna wazna sprawa.Powracajacy Slazacy spowoduja duzy wzrost
              podazy t
              > owarow i uslug na rynku lokalnym,co spowoduje ozywienie gospodarcze.

-marzyciel!
              -niemcy ci na to nie pozwola!
              -tyn interes juz je opracowany, jak ty sobie to wyobrazosz?
          • tamerlan1 Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. 02.09.02, 17:21
            niech to durne slazactwo w koncu zrozumie ze slask jest integralna czescia
            panstwa polskiego - teraz i na zawsze, a jesli slascy zdrajcy chca wrocic, to
            tez ich z tradycyjna polska goscinnoscia przyjmiemy - na polskim slasku!!!!!!
            • Gość: Wilym Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.09.02, 17:25
              Niech polactwo lepiej uwaza co mowi i pamieta ze jest u nas!
              • Gość: mrW Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 02.09.02, 22:47
                Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Niech polactwo lepiej uwaza co mowi i pamieta ze jest u nas!

-chyba stoc cie na lepszy komentarz,kogo ty bronisz?
                -zastanow sie roz jeszcze i przemysl, co ty godosz?
                -
        • Gość: mrW Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 02.09.02, 22:36
          -marzyciel!
          -musisz byc strasznie naiwny!, wierzac w te brednie!
          -slazoki maja tyz rence i gowy z muzgiem, nie glowy puste i nie musza za
          kozdym razem liczyc na pomoc!
          -to, ze familoki sa takie a nie inne to zasloga tylko i wylacznie wladz miast,
          somi ludzie ich wybroli, i przestoncie wreszcie pieprzyc gupoty!
          -co ty sobie myslisz, ze niemce jak zainwestuja co kolwiek w przyszlosci na
          Slasku to bydzie lypiej?, chyba ci sie cos skurczylo we glowie!
          -tako gadka to se mozesz wsadzic w majty wsadzic i toki tok myslenia!
          -jok by wszyscy tak mysleli jok ty to by tu byly some zgliszcza!
          • Gość: Sigus Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.02, 00:32
            Coraz wiecej ludzi z Niemiec,Francji czy Holandi kupuje ziemie w Polsce.
            Ostatnio w telewizji w RFN widzialem emerytowanego milionera niemiec-
            kiego,ktory kupil dwor z parkiem w Polsce.
            A ja nie musze nic kupowac.Ja mam na Slasku rodzicow,duzy dom,pole itd.I nie
            tylko ja ,ale inni Slazacy tez.
            Wyglada to wprawdzie typowo po polsku,ale po zainwestowaniu pieniedzy i
            pracy moze to wygladac jak w Niemczech.A z mojej i mej malzonki emerytury za-
            robionej w RFN moglbym na Slasku calkiem niezle zyc.A jak bym jeszcze dostal
            w Niemczech jakis niewielki kredyt na zagospodarowanie na 3-4 %?
            • Gość: mrW Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 03.09.02, 01:15

> Coraz wiecej ludzi z Niemiec,Francji czy Holandi kupuje ziemie w Polsce.
              > Ostatnio w telewizji w RFN widzialem emerytowanego milionera niemiec-
              > kiego,ktory kupil dwor z parkiem w Polsce.
              > A ja nie musze nic kupowac.Ja mam na Slasku rodzicow,duzy dom,pole itd.I nie
              > tylko ja ,ale inni Slazacy tez.
              > Wyglada to wprawdzie typowo po polsku,ale po zainwestowaniu pieniedzy i
              > pracy moze to wygladac jak w Niemczech.A z mojej i mej malzonki emerytury za-
              > robionej w RFN moglbym na Slasku calkiem niezle zyc.A jak bym jeszcze dostal
              > w Niemczech jakis niewielki kredyt na zagospodarowanie na 3-4 %?

-on kupil i co , myslisz, ze wszystko je jego?
              -chopie, sa prawa miedzynarodowe!, w Polsce tyz!, nikt tam nie je ciulem!, mo
              to w dzierzawie!, a to inno sprawa!
              -tyra wracom do tygo twojego kredytu
              ;zanim go dostoniesz, to bydziesz musiol na pywno podpisac powazne dokumenty,
              a co za tym idzie - tryba z czegos zrezygnowac?, nie ma lekko na tym swiecie?
              -ty se wykalkulowal, ze bydzie po twojemu, a jo ci godom, ze bydzie inoczej
              -ty wierzysz, ze bydzie solidnie, po niemiecku, a jo wiem, ze ci dadza w dupa!
              zycza powodzenia!
              -przyjezdzoj nazod i zoboczymy?, jo bym sie ni zastanawiol - 100% gwarancji,
              przecie trzyba ufac ziomkom!
    • hugon Re: Śląskie powroty 03.09.02, 07:44
      Swego czasu miałem kontakt z osobami pracującymi w domach opieki społecznej w
      Niemczech.Zaproszono mnie do takiego domu .Dla mnie uwczesnego chłopaka z
      komuszej europy środkowej zrobilo to bardzo dobre wrażenie .
      Wszystko schludne ,czyściutkie,ładniutkie, sprzęt,elektronika,jedzenie itp....
      super
      Jedynie pensjonariusze byli traktowani uprzejmie ale chłodno zresztą w
      wiekszości domów starców na świecie tak jest.Pewnie w niejednej starczej głowie
      rodzi się tęsknota powrotu do swojego Haimatu.Polacy maja dużo szacunku dla
      śędziwego wieku .Jest to pomysł na zmniejszenie bezrobocia pielengniarek i
      nietylko.A psychicznie ci ludzie pewnie lepiej by sie czuli.
      Oczywiście sa też powroty 50-60 latków większość z nich jest bardzo butna bo
      wiesz co niemieckie to najlepsze tam było pięknie a tu jest draństwo smródi
      brud.traktują zatrudnianych robotników i sąsiadów z wyższością i
      pogardą.Osobnym tematem jest zachowanie ich dzieciaków i wnuków ktom miał h z
      nimi do czynienia w dyskotekach i nie tylko wie o czym mówię!!!
      Osobiście niem nie przeciwko wracajcie ;-) tylko traktujmy się partnersko.
      To wy wracając będziecie goścmi na Polskim Sląsku.
      wasz powrót może byc jakimś sposobem na rozruszanie choćby niewielkie
      gospodarki i poprawę bytu i piekna naszej POLSKI.
      Ale na miły Bóg nie starajcie się z nas robic ludzi drugiej kategori i parobków.
      pozd.hugon
      • Gość: rolada Re: Śląskie powroty IP: *.cymes.net / *.mitre.org 03.09.02, 09:07

> Ale na miły Bóg nie starajcie się z nas robic ludzi drugiej kategori i
        parobków
        Dlaczego jeszcze robic?
        • tamerlan1 Re: Śląskie powroty 03.09.02, 11:07
          i znowu mamy tutaj dowod na dwulicowosc i brak kregoslupa slazactwa - kiedy
          wyjezdzali do niemiec i uciekali jak szczury z tonacego okretu z ich
          slaskiego "heimatu", to twierdzili ze sa niemcami i chca zyc wsrod niemcow
          nagle okazuje sie, ze chodzilo tylko i wylacznie o kase, jak sobie nabija
          kieszenie, to wroca na slask i nie bedzie im to przeszkadzac, ze zyja wsrod
          polakow . to typowo slaskie - zadnych przekonan i zadnego honoru - tylko kasa,
          kasa, kasa
          • Gość: !!! Re: Śląskie powroty IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 03.09.02, 12:43
            wrocimz i wprowadyimz ordnung i leitkultur ;-)
          • j.aszk Re: Śląskie powroty 03.09.02, 13:25
            tamerlan1 napisał:

> i znowu mamy tutaj dowod na dwulicowosc i brak kregoslupa slazactwa - kiedy
            > wyjezdzali do niemiec i uciekali jak szczury z tonacego okretu z ich
            > slaskiego "heimatu", to twierdzili ze sa niemcami i chca zyc wsrod niemcow
            > nagle okazuje sie, ze chodzilo tylko i wylacznie o kase, jak sobie nabija
            > kieszenie, to wroca na slask i nie bedzie im to przeszkadzac, ze zyja wsrod
            > polakow . to typowo slaskie - zadnych przekonan i zadnego honoru - tylko
            kasa,
            > kasa, kasa

Tamerlan1,
            wyrastasz powoli na sztandarowego głupola na tym forum, inni jak hugo czy mesco
            też piszą bzdury jeśli chodzi o treść, ale forma jest chociaż intrygująca a
            czasem nawet zabawna. A jedno co Ty udowadniasz, to to że ludzkość jest o krok
            od nauczenia małpy pisania.

pzdr
            • tamerlan1 Re: Śląskie powroty 03.09.02, 14:37
              j.aszk - przeciez to co pisze na temat pazernosci slazactwa to tylko prawda -
              zobacz sam - najpierw czuja sie wielkimi niemcami i chca jak najszybciej
              wyjechac z ich heimatu splugawionego przez brudnych polakow, ale kiedy sie
              w "rajchu" dorobia to wroca na starosc do ich malej ojczyzny, i wtedy nie
              bedzie ich interesowal fakt, ze ci polacy nadal maja czelnosc tam zamieszkiwac
              wiec co sadzic o tym slazactwie, jak nim nie pogardzac?
              • j.aszk Re: Śląskie powroty 03.09.02, 15:23
                tamerlan1 napisał:

> j.aszk - przeciez to co pisze na temat pazernosci slazactwa to tylko prawda -
                > zobacz sam - najpierw czuja sie wielkimi niemcami i chca jak najszybciej
                > wyjechac z ich heimatu splugawionego przez brudnych polakow, ale kiedy sie
                > w "rajchu" dorobia to wroca na starosc do ich malej ojczyzny, i wtedy nie
                > bedzie ich interesowal fakt, ze ci polacy nadal maja czelnosc tam
                zamieszkiwac
                > wiec co sadzic o tym slazactwie, jak nim nie pogardzac?

mozesz chłopie mieć sobie obsesje, jakimi tylko natura moze w swym
                okrucieństwie obdarzyć, ale czemu sie z nimi tak obnosisz? Domowe
                zacisze,uspokajajace, ciepłe kolory, jakieś spokojne filmy o wiosennej faunie.
                To może Cię uspokoić a nie to forum gdzie tylko niezdrowo potęgujesz swą
                frustrację.

jak najbardziej pozdrowienia

• Gość: Sigus Re: Śląskie powroty IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.02, 15:24
                tamerlan1 napisał:

> j.aszk - przeciez to co pisze na temat pazernosci slazactwa to tylko prawda -
                > zobacz sam - najpierw czuja sie wielkimi niemcami i chca jak najszybciej
                > wyjechac z ich heimatu splugawionego przez brudnych polakow, ale kiedy sie
                > w "rajchu" dorobia to wroca na starosc do ich malej ojczyzny, i wtedy nie
                > bedzie ich interesowal fakt, ze ci polacy nadal maja czelnosc tam zamieszkiwac
                > wiec co sadzic o tym slazactwie, jak nim nie pogardzac?

Ja pochodze ze Slaska i to jest moj Heimat.I mam prawo z niego wyjechac,lub
                z powrotem wrocic.Jak Slazak jedzie do USA zyc,to wedlug was to jest
                polski Slazak,a wyjezdzajac do Niemiec to zdrajca.
                Niemcom trzeba dziekowac,ze umozliwiaja Slazakom,jak swoim dzieciom,rozpo-
                czeci normalnego,uporzadkowanego zycia jak za czasow dawnego Slaska.
                I dzieki pieniadzom tu w Niemczech zarobionym wielu Slazakow bedzie
                moglo sobie pozwolic na godniejsze zycie swoje i swych dzieci na ziemi swych przodkow.

• tamerlan1 Re: Śląskie powroty 03.09.02, 17:44
                  i twoj post sigus jest kolejnym dowodem na prawdziwosc tez, ktore tutaj glosze -
                  chodzi tylko o mamone, slazactwo nie czuje zadnego zwiazania z niemcami czy
                  polakami, tylko zwiazanie z marka (wczesniej) i euro (obecnie)
                  to slazactwo sprzedaloby wszystkie przekonania, cala dume (jesli by cos takiego
                  posiadalo) byle tylko na kontach byla kasa
                  jesli polska stalaby sie nagle krajem bogatszym niz niemcy, slazactwo szukaloby
                  z maniakalnym uporem polskich korzeni i staloby sie bardziej polskie niz
                  warszawiacy, poznaniacy albo kielecczanie - wszystko w imieniu mamony
                  to, ze czlowiek chce zyc w materialnym dobrobycie nie jest zadnym
                  przestepstwem, ale to pelne hipokryzji slazactwo stara sie wszystkim udowodnic,
                  ze jest bardziej niemieckie niz berlinczycy albo mieszkancy frankfurtu aby sie
                  tylko dorwac do niemieckiego dobrze zaopatrzonego koryta!!!
                  • Gość: kazik Re: Śląskie powroty IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.02, 17:50
                    tamerlan1 napisał:

> i twoj post sigus jest kolejnym dowodem na prawdziwosc tez, ktore tutaj
                    glosze
                    > -
                    > chodzi tylko o mamone, slazactwo nie czuje zadnego zwiazania z niemcami czy
                    > polakami, tylko zwiazanie z marka (wczesniej) i euro (obecnie)
                    > to slazactwo sprzedaloby wszystkie przekonania, cala dume (jesli by cos
                    takiego
                    >
                    > posiadalo) byle tylko na kontach byla kasa
                    > jesli polska stalaby sie nagle krajem bogatszym niz niemcy, slazactwo
                    szukaloby
                    >
                    > z maniakalnym uporem polskich korzeni i staloby sie bardziej polskie niz
                    > warszawiacy, poznaniacy albo kielecczanie - wszystko w imieniu mamony
                    > to, ze czlowiek chce zyc w materialnym dobrobycie nie jest zadnym
                    > przestepstwem, ale to pelne hipokryzji slazactwo stara sie wszystkim
                    udowodnic,
                    >
                    > ze jest bardziej niemieckie niz berlinczycy albo mieszkancy frankfurtu aby
                    sie
                    > tylko dorwac do niemieckiego dobrze zaopatrzonego koryta!!!
                    Pierdolisz bracie, jak bys miol czerwony paszport juz by cie nie bylo w
                    Polsce.W 1980 roku pierwsi spierdalali z Polski Polacy, slazacy dostali
                    paszporty pozniej.Wiekszych popaprancow jak Polacy nie ma.
                    • j.aszk Re: Śląskie powroty 03.09.02, 18:40
                      Gość portalu: kazik napisał(a):

> Pierdolisz bracie, jak bys miol czerwony paszport juz by cie nie bylo w
                      > Polsce.

Kazik wyluzuj, na chorego się nie krzyczy, nie widzisz, że on ma jakąś obsesję.
                      Do chorego trzeba cicho spokojnie, potakiwać, zastrzyk na uspokojenie i kaftan
                      dla pewności. W sumie do biedny człowiek ten nasz tamerlan1
                      • Gość: kazik Re: Śląskie powroty IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.02, 18:49
                        mosz racje to sa naprawde boroki.
                      • Gość: mrW Re: Śląskie powroty IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 03.09.02, 22:15
                        j.aszk napisał:

> Gość portalu: kazik napisał(a):
                        >
                        >
                        > > Pierdolisz bracie, jak bys miol czerwony paszport juz by cie nie bylo w
                        > > Polsce.
                        >
                        > Kazik wyluzuj, na chorego się nie krzyczy, nie widzisz, że on ma jakąś
                        obsesję.
                        >
                        > Do chorego trzeba cicho spokojnie, potakiwać, zastrzyk na uspokojenie i
                        kaftan
                        > dla pewności. W sumie do biedny człowiek ten nasz tamerlan1

--wiecie co gowniaze?, to wy jestescie biedniejsi!, wam sie wydaje!,ze gruszki
                        rosna na wirzbie!
                        -waszo bida polega na tem, ze powtarzacie jok papugi; jeden po drugim to
                        somo!, nikt z wos ni mo swojego zdanio? - ryna, rynke myje, i to wos zgobi!
                        -waszo edukacja to to co chcycie wiedziec i to w co wierzycie, ryszta idzie do
                        kibla! - i jak tu mozna takiemu doc robota! - you are dimwit!

• Gość: mrW Re: Śląskie powroty IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 03.09.02, 21:59
                      -sa!, wygloda na to ze ty!
                • Gość: mrW Re: Śląskie powroty IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 03.09.02, 21:57

> tamerlan1 napisał:
                  >
                  > > j.aszk - przeciez to co pisze na temat pazernosci slazactwa to tylko prawd
                  > a -
                  > > zobacz sam - najpierw czuja sie wielkimi niemcami i chca jak najszybciej
                  > > wyjechac z ich heimatu splugawionego przez brudnych polakow, ale kiedy sie
                  >
                  > > w "rajchu" dorobia to wroca na starosc do ich malej ojczyzny, i wtedy nie
                  > > bedzie ich interesowal fakt, ze ci polacy nadal maja czelnosc tam zamieszk
                  > iwac
                  > > wiec co sadzic o tym slazactwie, jak nim nie pogardzac?
                  >
                  > Ja pochodze ze Slaska i to jest moj Heimat.I mam prawo z niego wyjechac,lub
                  > z powrotem wrocic.Jak Slazak jedzie do USA zyc,to wedlug was to jest
                  > polski Slazak,a wyjezdzajac do Niemiec to zdrajca.
                  > Niemcom trzeba dziekowac,ze umozliwiaja Slazakom,jak swoim dzieciom,rozpo-
                  > czeci normalnego,uporzadkowanego zycia jak za czasow dawnego Slaska.
                  > I dzieki pieniadzom tu w Niemczech zarobionym wielu Slazakow bedzie
                  > moglo sobie pozwolic na godniejsze zycie swoje i swych dzieci na ziemi swych
                  pr
                  > zodkow.
                  >

-jedz kaj chcesz, tylko nie opowiadej - gupot w stylu adolfa!
                  -rob piniadze kaj chcesz, tylko nie opowiadej gupot, ze to niemce ci je dali
                  za darmo - tacy kochani?!
                  -zastanow sie?, dlaczego niemce tak chyntnie daja od powiedzmy, 30-stu lot
                  praca, dach nad glowa, pomoc spoleczna dla ludzi ze slaska, ze turcji, czasomi
                  z czechow, a od czasu do casu znojdzie sie arob lub tyz afronimiec?
                  -pomysl?, i jak juz dojdziesz do sydna - doj znac!
    • ma-ga Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. 03.09.02, 19:06
      No i dyskusja poszła nie na ten tor.
      A jak byliscie nie uprzejmi tak dalej jestescie.
      • Gość: kazik Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.02, 19:21
        ma-ga co ty umiesz zrobic ? Nawet wajchy nie umiesz przeciepnac, a potem sie
        dziwisz ze jedzie nie tam.A co dopiero na autobanie tam nie ma szyn?
        • Gość: mrW Re: do tygo wielkiego i mondrego; kazia IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 03.09.02, 22:25
          Gość portalu: kazik napisał(a):

> ma-ga co ty umiesz zrobic ? Nawet wajchy nie umiesz przeciepnac, a potem sie
          > dziwisz ze jedzie nie tam.A co dopiero na autobanie tam nie ma szyn?

-a ty co potrafisz?.......opowiedz?
          -tylko papugowac?........to za malo?, ni mosz szans!
          -you are dim-wit!,sorry mate!!!!!
          • Gość: Sigus Re: do tygo wielkiego i mondrego; kazia IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.02, 22:47
            Gość portalu: mrW napisał(a):

> Gość portalu: kazik napisał(a):
            >
            > > ma-ga co ty umiesz zrobic ? Nawet wajchy nie umiesz przeciepnac, a potem s
            > ie
            > > dziwisz ze jedzie nie tam.A co dopiero na autobanie tam nie ma szyn?
            >
            > -a ty co potrafisz?.......opowiedz?
            > -tylko papugowac?........to za malo?, ni mosz szans!
            > -you are dim-wit!,sorry mate!!!!!

Ty jestes zazdrosny jak Gorol.Boisz sie,ze bedziesz mial kiedys do czynie-
            nia z bogatszymi Slazakami z Niemiec,boisz sie,ze dla Polakow moze to byc
            niewygodne sasiedztwo,ktore oglada niemiecka telewizje i slucha niemiec-
            kich szlagierow , zyje na wyzszym standarcie a czasem moze szwargocze po niemiecku.Prawdziwy Slazak pragnie rozwoju i dobrobytu Slaska.I kto
            ma mu w tym pomoc?

• sandi1 do pajacow-poltoniow 04.09.02, 00:28
              My sie sami pomogiymy. Sloonsk bez tych zlodziyji ze Wa-wy bydzie kwitl zas jak
              bez colo swojo historio. Pyrsk.
              • Gość: mrW Re: do pajacow-poltoniow IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 04.09.02, 00:37
                sandi1 napisała:

> My sie sami pomogiymy. Sloonsk bez tych zlodziyji ze Wa-wy bydzie kwitl zas
                jak
                >
                > bez colo swojo historio. Pyrsk.

-pomoc sobie moga tylko sami slazacy!
                pyrsk
            • Gość: mrW Re: do tygo wielkiego i mondrego; kazia IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 04.09.02, 12:20

> Gość portalu: mrW napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: kazik napisał(a):
              > >
              > > > ma-ga co ty umiesz zrobic ? Nawet wajchy nie umiesz przeciepnac, a po
              > tem s
              > > ie
              > > > dziwisz ze jedzie nie tam.A co dopiero na autobanie tam nie ma szyn?
              > >
              > > -a ty co potrafisz?.......opowiedz?
              > > -tylko papugowac?........to za malo?, ni mosz szans!
              > > -you are dim-wit!,sorry mate!!!!!
              >
              > Ty jestes zazdrosny jak Gorol.Boisz sie,ze bedziesz mial kiedys do czynie-
              > nia z bogatszymi Slazakami z Niemiec,boisz sie,ze dla Polakow moze to byc
              > niewygodne sasiedztwo,ktore oglada niemiecka telewizje i slucha niemiec-
              > kich szlagierow , zyje na wyzszym standarcie a czasem moze szwargocze po
              niemie
              > cku.Prawdziwy Slazak pragnie rozwoju i dobrobytu Slaska.I kto
              > ma mu w tym pomoc?
              >

-haaahaha!,dlaczego mom byc zazdrosny? - smiesznie godosz!
              -ale z drogiej parti Twego tykstu, trocha by bylo nie w smok jokby jokis
              niemiaszek w niedziela sluchol na coly regulator rodia i dynerwowol sasiadow!
      • Gość: mrW Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 03.09.02, 22:18
        -przepraszam w imieniu tych; dim-wit!
        pozdr
        • Gość: Aborygyn Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 23:11

Biydoki Poloki!

Przeca 90% modych chce wyjechać z Waszyj ukochanyj Polski i Waszego "polskiego"
          Ślonska!

Niy znocie statystyk i sondarzow?

Przed kym Łoni chcom uciekać?

Przed Wami!

Przi Wos niy widzom dlo siebie żodnyj perspektywy! Takeście doskonali!

Za cym tynskniom? Za dobrobytym, kerego przy lyniwych Łojcach niy doczkajom!

Wolom iść precz, miyndzy cudzych.

Majom Wos samych wyrzyj dziurek w nosie!
          • Gość: mrW Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 04.09.02, 00:42
            Gość portalu: Aborygyn napisał(a):

>
            > Biydoki Poloki!
            >
            > Przeca 90% modych chce wyjechać z Waszyj ukochanyj Polski i
            Waszego "polskiego"
            > Ślonska!
            >
            > Niy znocie statystyk i sondarzow?
            >
            > Przed kym Łoni chcom uciekać?
            >
            >
            > Przed Wami!
            >
            >
            > Przi Wos niy widzom dlo siebie żodnyj perspektywy! Takeście doskonali!
            >
            > Za cym tynskniom? Za dobrobytym, kerego przy lyniwych Łojcach niy doczkajom!
            >
            >
            > Wolom iść precz, miyndzy cudzych.
            >
            >
            > Majom Wos samych wyrzyj dziurek w nosie!

-z toba sa sam problemy?!, mosz racja!, ale nie pokazuj za bardzo tygo na
            forum, bo cie wyzmmom za rasiste!
            -trzyba spokojnie..., jak to "kazik" prawi!
    • Gość: GOSC DO mrw IP: *.rednet.com.pl 04.09.02, 02:19
      Pyrsk!

Jo niy chca nikaj pitac,mi tu dobrze,jestech wsrod swoich,mimo,ze coroz
      wiecyj tu gorolstwa,ala kochom slask i slazokow i mom to w rzici,ze kaj indziyj
      bych wiecyj zarobil,jest czysciyj itp. tukej sie moga z kolegami we szkata
      pogroc(yno mi niy godejcie ze np.w niemcach niy moge bo niy o to biega),ze
      dziolszka pojechoc do swierklanca czy kaj indziyj(yno mi niy godojcie,ze tam
      przijemniejsze parki som,bo niy o to biego),do stazyjki na kawa isc(yno mi niy
      godejcie,ze tam lepszo kawa) itp........ tukej jestech wsrod swoich i to je do
      mie najwazniejsze,wiym jakie som statystyki i sledza to z przikroscia,ze
      swiatym rzadzi piniadz,bo w duzej mierze tym sie mlodzi kieruja pitajac ze
      slaska...,i chca CI pedziec mrw,ze sie strasznie ciesza slyszac podobny poglad
      jak godom ze kumplami.
      Pyrsk!
      • Gość: mrW Re: DO mrw-odp IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 04.09.02, 02:50
        Gość portalu: GOSC napisał(a):

> Pyrsk!
        >
        > Jo niy chca nikaj pitac,mi tu dobrze,jestech wsrod swoich,mimo,ze coroz
        > wiecyj tu gorolstwa,ala kochom slask i slazokow i mom to w rzici,ze kaj
        indziyj
        >
        > bych wiecyj zarobil,jest czysciyj itp. tukej sie moga z kolegami we szkata
        > pogroc(yno mi niy godejcie ze np.w niemcach niy moge bo niy o to biega),ze
        > dziolszka pojechoc do swierklanca czy kaj indziyj(yno mi niy godojcie,ze tam
        > przijemniejsze parki som,bo niy o to biego),do stazyjki na kawa isc(yno mi
        niy
        > godejcie,ze tam lepszo kawa) itp........ tukej jestech wsrod swoich i to je
        do
        > mie najwazniejsze,wiym jakie som statystyki i sledza to z przikroscia,ze
        > swiatym rzadzi piniadz,bo w duzej mierze tym sie mlodzi kieruja pitajac ze
        > slaska...,i chca CI pedziec mrw,ze sie strasznie ciesza slyszac podobny
        poglad
        > jak godom ze kumplami.
        > Pyrsk!

-zapomnij o kasie?!, to rzycz nabyto i wydajno?!
        -wsrod kolegow ? - nie istnieje?....., tylko prawdziwych!
        -"kasa"?, roz wchodzi, roz odchodzi?!,. i to wszystko!
        -bardzo sie ciesza, ze odpowiedzieles!,ze kumplami!
        pyrsk.
        • Gość: Hanysek Re: DO mrw-odp IP: *.hannover.is 04.09.02, 08:34
          Drogi Gosciu!
          Po przeczytaniu Twojego postu chcialbym sparafrazowac powiedzenie pewnego
          polskiego ksiedza: Spieszmy sie kochac Slazakow - tak szybko odchodza!
          Lektura zamieszczonych w tym temacie postow sklania mnie do tej wlasnie
          refleksji. Juz przed wielu laty niemiecki Slazak Horst Bienek napisal: Slazacy,
          ktorzy wyjechali do Niemiec, beda najpozniej w drugim pokoleniu takimi samymi
          Niemcami jak wszyscy inni, ci Slazacy, ktorzy zostali w ich ojczyznie, beda
          najpozniej w drugim pokoleniu takimi samymi Polakami jak wszyscy inni!
          I moga wystepujacy tutaj zarliwi zwolennicy slaskosci Slaska wypisywac ich
          wybujale wizje na temat slaskiej narodowosci, na temat autonomii, na temat
          krainy mlekiem i miodem plynacej, ktora ma sie stac Slask wyzwolony spod
          polskiego jarzma - kola historii nie da sie odwrocic! Najlepszym dowodem na
          prawdziwosc slow Bienka jest prosty fakt zanikania gwary slaskiej - wystarczy
          posluchac, jakiz to procent mlodziezy na Slasku mowi jeszcze ta ciezka twarda
          gwara, bez wtracania slow z jezyka polskiego w miejscach gdzie istnieja typowo
          slaskie odpowiedniki! I bedzie ich coraz mniej, za to coraz wiecej bedzie
          rodzin slaskich (nie mowiac juz o rodzinach mieszanych), w ktorych mlode
          pokolenie czy to z zaklopotania czy tez z prostej nieumiejetnosci poslugiwania
          sie gwara slaska, mowic bedzie po polsku. Zanikac zaczna slaskie obyczaje
          niezaleznie od tego, czy jeden albo dziesiec procent Slazakow, ktorzy wyjechali
          do Niemiec zechca wrocic - a bedzie ich raczej mniej niz wiecej, poniewaz ich
          dzieci do heimatu rodzicow wrocic nie zechca! Slask jaki kiedys istnial odszedl
          bezpowrotnie do lamusa historii razem ze zwalonymi familokami, z zamykanymi
          kopalniami i hutami, z ludzkim exodusem, ktory dokonal sie w latach
          osiemdziesiatych! I tylko troche tego swiata, ktory moim zdaniem bezpowrotnie
          odszedl czasem zal...
          • Gość: mrW Re: DO Hanyska-odp IP: 5.1R2D* / 80.193.192.* 04.09.02, 12:36
            Gość portalu: Hanysek napisał(a):

> Drogi Gosciu!
            > Po przeczytaniu Twojego postu chcialbym sparafrazowac powiedzenie pewnego
            > polskiego ksiedza: Spieszmy sie kochac Slazakow - tak szybko odchodza!
            > Lektura zamieszczonych w tym temacie postow sklania mnie do tej wlasnie
            > refleksji. Juz przed wielu laty niemiecki Slazak Horst Bienek napisal:
            Slazacy,
            >
            > ktorzy wyjechali do Niemiec, beda najpozniej w drugim pokoleniu takimi
            samymi
            > Niemcami jak wszyscy inni, ci Slazacy, ktorzy zostali w ich ojczyznie, beda
            > najpozniej w drugim pokoleniu takimi samymi Polakami jak wszyscy inni!
            > I moga wystepujacy tutaj zarliwi zwolennicy slaskosci Slaska wypisywac ich
            > wybujale wizje na temat slaskiej narodowosci, na temat autonomii, na temat
            > krainy mlekiem i miodem plynacej, ktora ma sie stac Slask wyzwolony spod
            > polskiego jarzma - kola historii nie da sie odwrocic! Najlepszym dowodem na
            > prawdziwosc slow Bienka jest prosty fakt zanikania gwary slaskiej -
            wystarczy
            > posluchac, jakiz to procent mlodziezy na Slasku mowi jeszcze ta ciezka
            twarda
            > gwara, bez wtracania slow z jezyka polskiego w miejscach gdzie istnieja
            typowo
            > slaskie odpowiedniki! I bedzie ich coraz mniej, za to coraz wiecej bedzie
            > rodzin slaskich (nie mowiac juz o rodzinach mieszanych), w ktorych mlode
            > pokolenie czy to z zaklopotania czy tez z prostej nieumiejetnosci
            poslugiwania
            > sie gwara slaska, mowic bedzie po polsku. Zanikac zaczna slaskie obyczaje
            > niezaleznie od tego, czy jeden albo dziesiec procent Slazakow, ktorzy
            wyjechali
            >
            > do Niemiec zechca wrocic - a bedzie ich raczej mniej niz wiecej, poniewaz
            ich
            > dzieci do heimatu rodzicow wrocic nie zechca! Slask jaki kiedys istnial
            odszedl
            >
            > bezpowrotnie do lamusa historii razem ze zwalonymi familokami, z zamykanymi
            > kopalniami i hutami, z ludzkim exodusem, ktory dokonal sie w latach
            > osiemdziesiatych! I tylko troche tego swiata, ktory moim zdaniem
            bezpowrotnie
            > odszedl czasem zal...

-to je bardzo dobry tykst i tu sie z Toba zgadza!
    • Gość: hugon Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 09:15
      Hanysku ładnie to napisałeś czuc że bardzo tęsknisz i zdajesz sobie sprawę co
      straciłeś.Nie zgadzam się z kilkom stwierdzeniami typu polskie jarzmo co
      właściwie to ma oznaczać?
      Ale to był twój wybór.........
      hugon
      • Gość: !!! Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 04.09.02, 09:32
        chodzilo mu o wasza kolonizacje i polonizacje niemieckiego slaska. ale to tez
        sie da odwrocic. europa regionow przyniesie ze soba jeszcze wiele pozytywnych
        niespodzianek ;-)
    • Gość: hugon Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 10:01
      Hanysku ładnie to napisałeś czuc że bardzo tęsknisz i zdajesz sobie sprawę co
      straciłeś.Nie zgadzam się z kilkom stwierdzeniami typu polskie jarzmo co
      właściwie to ma oznaczać?
      Ale to był twój wybór.........
      hugon
      • Gość: Hanysek Do hugona IP: *.hannover.is 04.09.02, 14:05
        Czy tesknie - nie wiem... Jesli tak to za czyms, co jest tak odlegle, ze
        czasami tylko wylania sie z zakamarkow pamieci - za tymi typowymi wczesniej dla
        Slaska ciezkimi domami z czerwonej cegly, za golebiami i krolikami hodowanymi
        przez ope (dziadka vel starzika), za rodzinnymi imprezami, gdzie zbieralo sie
        ponad 30 ludzi i bawilo do poznej nocy a potem na piechote wracalo kilka
        kilometrow przez las w szampanskim nastroju, za kawa caro gotowana przez ome
        (babcie vel starke) od dziesiatek lat w tym samym garnku - slowem za czyms, co
        juz bezpowrotnie odeszlo... Dzisiaj domy i dzielnice, o ktorych mysle juz nie
        istnieja, slaskie rodziny rozjechaly sie po calych Niemczech pozostawiajac w
        heimacie niedobitki tych, ktorzy mieli wylaczyc przyslowiowe swiatlo... Huty i
        kopalnie, z ktorymi zwiazane byly cale pokolenia Slazakow, przekazywane niejako
        w swoistym spadku z opy na fatra (ojciec vel papa) tez powoli znikaja z
        slaskiego krajobrazu. Jesli ktos wraca na Slask aby spotkac sie z bliskimi, to
        przewaznie robi to kladac wiazanke kwiatow na cmentarzu, na ktorym czlowiek
        patrzac na nazwiska na nagrobkach tez nie moze oprzec sie refleksji, ze Slazacy
        naleza powoli li tylko do historii tej ziemi... W rodzinnych miejscowosciach,
        gdzie przynajmniej z widzenia znalo sie prawie kazdego, ogarnia uczucie
        przejmujacej alienacji - czlowiek otoczony jest gromada zupelnie obcych osob...
        I bron Boze nie ma tym postem zostac uderzony tak czesty na tym forum watek bo
        to ci inni, naplywowi winni sa calemu zlu swiata... Stalo sie po prostu tak, ze
        Slazacy stali sie w swoim heimacie mniejszoscia i nic juz tego nie jest w
        stanie odwrocic, wielu wsrod owej naplywowej ludnosci to bardzo wartosciowi
        ludzie, ktorzy aczkolwiek ich korzenie zupelnie gdzie indziej leza, zaczynaja
        sie powoli ze Slaskiem identyfikowac, jakby sie na tej ziemi urodzili. Albo tez
        rzeczywiscie sie na tej ziemi urodzili aczkolwiek rodzice pochodza z
        kieleckiego, bialostockiego, lubelskiego etc. Widocznie tak juz mialo byc, ze w
        przeciagu kilkudziesieciu lat nastapila na Slasku gwaltowna wymiana ludnosci,
        widocznie tak mialo byc...
        I jesli czasami przychodzi uczucie tesknoty, to za czyms czego juz nie ma i
        nigdy juz nie bedzie, co bezpowrotnie odeszlo, jak ludzie, kiedys te ziemie
        zamieszkujacy. Duza czesc Slazakow zdecydowala sie odejsc z ziemi ich przodkow,
        z ziemi ich mlodosci - i chyba tego wyboru nie zaluje, aczkolwiek czasem
        pojawia sie uczucie przejmujacej nostalgii za miejscami i ludzmi, ktorych juz
        nie ma i nigdy juz nie wroca - jak wiekszosc tych, ktorzy Slask opuscili...
        A ze od czasu do czasu "szalony w piersiach zal" to chyba naturalne bez wzgledu
        do jakiej los nas przydzielil nacji...
        • hugon Re: Do hanyska 04.09.02, 14:44
          Witaj :-)
          Doskonale rozumię to co mówisz i czujesz.Prawdziwą rzadkością na tym forum są
          równie poruszającą pełne nostalgi posty.
          pozd.hugon
          • Gość: GOSC Re: Do hanyska IP: *.rednet.com.pl 04.09.02, 15:26
            Pyrsk!
            Drogi Hanysku,wiym o czym godosz i Cie rozumia,mimo,zech je mlody karlus,jo
            wiym,ze gwara zaniko(wystarczy mie poczytoc heheeh),jo sie z tego wszystkiego
            zdoja sprawa,mozna nawyt pedziec ogolniej,ze slaskosc zaniko.Przikro mi z tego
            powodu,ala jestedch coly czas slazok,kieruja sie tymi wartosciami co mi
            starzik,fater i inni przekozoli i coly czas wierza,ze na moim kochanym slasku
            bydzie sie lepiyj zylo(zmiany sa nieukninione) i wierza,ze choc czastka
            slaskosci ostonie,moza jestech niepoprawny optymista,ala w to wierza.....
            Pozdrowienia!
            • Gość: Arnold Re: Do hanyska IP: 213.186.78.* 04.09.02, 16:14
              Swiat sie zmiynio, som nowe wartosci, inne przemijajom, ale mysla ze Sloonski
              Duch rosniy w sila. Chocby taki hugon czy inny spac bez to niy mug, momy
              wiyncyj wolnosci slowa, mozliwosc zaklodania stowarziszyn, itp. Pyrsk.
    • Gość: Podciep Śląskie hanysy nie lubią.............. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 00:07

Nie lubią jak Im sie coś traci.

Łostatnio stracioła sie "Narodowość śląska".

Może szanowny panocek Administrator jom kajś widzioł?

• hugon Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. 17.09.02, 10:23
      Oj synkowie jak się mogło cos stracić czego nie było no chyba że sie
      powołacie na swojego idola adolfa (tfu) bo tylko on cos napomykał o takiej
      narodowości.
      Róznice w kulturowe i w tradycjach jeszcze nie przesądzają o tworzeniu narodów
      ale na potrzeby grupki karierowiczów aby dorwać się do korytka to czemu nie
      pieniadze na takie dyrdymały dadzą organizacje rewanżystowski tzw wypędzonych.
      hugon
      • Gość: !!! Re: Śląskie hanysy nie lubia.............. IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.09.02, 10:26
        widze, ze jak byles dzieckiem to straszono cie czaja i hupka, ktorzy pozeraja
        male polskie dzieci ;-)

aaa, zapomnialem dodac adenauera w krzyzackim plaszczu, ktorego znasz na pewno
        z twoich "obiektywnych " zrodel historycznych jakim byl podrecznik do historii
        z podstawowki
        ;-)))))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka