Dodaj do ulubionych

Dlaczego Slazacy?

06.12.02, 12:57
sa pogardzani w Polsce i znienawidzeni w Niemczech?
Z licznych podrozy sluzbowych po Niemczech i rozmow z rodowitymi Niemcami
wiem, ze Slazacy sa w Niemczech ogolnie biorac nielubiani a nawet wrecz
znienawidzeni. Moi niemieccy rozmowcy mowili o Slazakach tylko z niechecia
czy wrecz z nienawiscia i niejednokrotnie slyszalem z ich ust, ze predzej
zaakceptuja zyjacego w Niemczech Turka, niz te przybledy ze Slaska!
Skad sie to bierze?
Obserwuj wątek
    • Gość: mesco Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.ub.uni-leipzig.de 06.12.02, 13:07
      popieram cie w zupelnosci.
      Temat byl juz walkowany wielokrotnie
      • Gość: Sędzia Re: Dlaczego Slazacy? IP: gate:* / 192.168.1.* 06.12.02, 14:43

Mesco dzwoń na pogotowie najlepiej psychiatryczne.

Z Tobą się nie da dyskutować , trzeba Cię leczyć.

Pozdrawiam

Sędzia
      • willi2 Re: Dlaczego Slazacy? 06.12.02, 14:47
        U nas na büdowie pszyszedl tesz taki srul gorolski podobny do mesca = o robota
        zapytac.wszyscy meister'owi odradzali ten pomysl ,no ale lon to lon tamto i no
        i meister sie zgodzil.mescopodobny ludek jusz po tygodniu zaczol sie panoszyc
        i przechwalac ze w Polsce jaki to lon inrzynierem nie byl i czego nie umial =
        pszodownik pracy hehhe.Zaczol nas pouczac ze on to po studiach i my Slonzacy
        musimy sie go sluchac =zrzucilismy skurw... z rusztowania=nieh sie szacunku
        nauczy.

• Gość: Jaracz Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 06.12.02, 17:14
          willi2 napisał:

> U nas na büdowie pszyszedl tesz taki srul gorolski podobny do mesca = o
          robota
          > zapytac.wszyscy meister'owi odradzali ten pomysl ,no ale lon to lon tamto i
          no
          > i meister sie zgodzil.mescopodobny ludek jusz po tygodniu zaczol sie panoszyc
          > i przechwalac ze w Polsce jaki to lon inrzynierem nie byl i czego nie umial =
          > pszodownik pracy hehhe.Zaczol nas pouczac ze on to po studiach i my Slonzacy
          > musimy sie go sluchac =zrzucilismy skurw... z rusztowania=nieh sie szacunku
          > nauczy.
          Brawo! Jak to dobrze, ze nie mieszkasz w Polsce, jak sie ciesze... oby wiecej
          takich jak ty wyjechalo:)

Jaracz
      • nussknacker Re: Dlaczego Slazacy? 06.12.02, 15:19
        Gość portalu: mesco napisał(a):

> popieram cie w zupelnosci.
        > Temat byl juz walkowany wielokrotnie

Jestem nowicjuszem na tym forum, dlatego byc moze byl juz walkowany.
        Ale w obliczu wielu watkow na tym forum w ktorych Slazacy podkreslaja, jacy to
        z nich Niemcy, uwazam, ze nalezy im przypomniec o tym, co o nich mysla rodowici
        Niemcy.
        • Gość: mesco Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.ub.uni-leipzig.de 06.12.02, 15:22
          popatrz sie na stare watki i mam nadzieje ze bedziesz tak samo jak zwalczac faszyzm i agitacje ziomkowska na tym
          forum.

nussknacker napisała:

> Gość portalu: mesco napisał(a):
          >
          > > popieram cie w zupelnosci.
          > > Temat byl juz walkowany wielokrotnie
          >
          > Jestem nowicjuszem na tym forum, dlatego byc moze byl juz walkowany.
          > Ale w obliczu wielu watkow na tym forum w ktorych Slazacy podkreslaja, jacy to
          > z nich Niemcy, uwazam, ze nalezy im przypomniec o tym, co o nich mysla rodowici
          >
          > Niemcy.
        • Gość: GOSC Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.um.katowice.pl 06.12.02, 15:24
          Pyrsk!
          Dziwne rzeczy godosz, bo jo sie z tym niy spotkol i co ftos ciepnal temat, co
          Niymcy niynawidzom Sloozakow( choc niywaidaomo, czy tak richtig je, pewnie
          nekerzy niynawidzom a nekerzy lubiom) i jo mom wlazic w ta dyskusja ja?
          Pier....... wos!!!!!!
          • Gość: Arnold Re: Dlaczego Slazacy? IP: 213.186.78.* 06.12.02, 15:34
            Ja wiem jedno, kiedkolwiek w Niemczech rozmawialem z Niemcami, w momencie w
            ktorym dowiedzieli sie ze nie jestem Polakiem, a Slazakiem, zaczynali mnie od
            razu traktowac jak swojego. I z reguly szybko sie okazywalo, ze ktos mial jakas
            rodzine ze Slaska. Tak bylo w sytuacjach, kiedy w towarzystwie Polakow
            poszlismy np na piwo.
            Natomiast nie bede tu opisywal powitan z wlasna rodzina, bo to jest oczywiste.
            • Gość: mesco Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.ub.uni-leipzig.de 06.12.02, 16:14
              ciekawe
              gdzie ty pracujesz jezeli w twojej firmie sa Polacy, oraz NIemcy z których kazdy ma rodzine na Slasku ?

Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Ja wiem jedno, kiedkolwiek w Niemczech rozmawialem z Niemcami, w momencie w
              > ktorym dowiedzieli sie ze nie jestem Polakiem, a Slazakiem, zaczynali mnie od
              > razu traktowac jak swojego. I z reguly szybko sie okazywalo, ze ktos mial jakas
              >
              > rodzine ze Slaska. Tak bylo w sytuacjach, kiedy w towarzystwie Polakow
              > poszlismy np na piwo.
              > Natomiast nie bede tu opisywal powitan z wlasna rodzina, bo to jest oczywiste.
              • Gość: Arnold Re: Dlaczego Slazacy? IP: 213.186.78.* 06.12.02, 16:19
                W grupie Niemcow zawsze znajdzie sie ktos majacy zwiazki rodzinne ze Slaskiem.
        • silesius Re: Dlaczego lzesz? 06.12.02, 16:55
          nussknacker napisała:

> Jestem nowicjuszem na tym forum, dlatego byc moze byl juz walkowany.
          > Ale w obliczu wielu watkow na tym forum w ktorych Slazacy podkreslaja,
          > jacy to z nich Niemcy, uwazam, ze nalezy im przypomniec o tym, co o nich
          > mysla rodowici Niemcy.

Nowicjuszem to jestes przedewszystkim jako prowokator.
          Mieszkam ponad 20 lat w Niemczech ( Berlin - wczesniej Zachodni oraz Bawaria) i
          nigdy nie uslyszalem zlego slowa na temat Slazakow.
          Nigdy tez nie spotkalem Niemca, ktory rozmawialby o tych sprawach z jakims byle
          Polakiem przebywajacym w Niemczech sluzbowo.
          Byc moze rozmawiales z jednym - dwoma, ktorzy na mysli mieli POLAKOW.
          O tych opinie sa .. delikatnie mowiac, rozne.

Silesius

• willi2 Re: Dlaczego lzesz? 06.12.02, 17:01
            A moze mesco spotkol tych "Niemcow" aus Russland.= ????
            I loni sie znali jeszcze za czasow podrozy sluzbowych na Krym = hee?
            obaj z Saszom sie lozarli ,pospiywali =jak za dawnych czasow

• silesius Re: Dlaczego Slazacy? 06.12.02, 16:49
      nussknacker napisał(a):

> sa pogardzani w Polsce i znienawidzeni w Niemczech?
      > Z licznych podrozy sluzbowych po Niemczech i rozmow z rodowitymi Niemcami
      > wiem, ze Slazacy sa w Niemczech ogolnie biorac nielubiani a nawet wrecz
      > znienawidzeni. Moi niemieccy rozmowcy mowili o Slazakach tylko z niechecia
      > czy wrecz z nienawiscia i niejednokrotnie slyszalem z ich ust, ze predzej
      > zaakceptuja zyjacego w Niemczech Turka, niz te przybledy ze Slaska!
      > Skad sie to bierze?

A stad, ze ich myla z Polakami.
      Proste.

Silesius
    • Gość: Jaracz Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 06.12.02, 17:21
      nussknacker napisał(a):

> Z licznych podrozy sluzbowych po Niemczech i rozmow z rodowitymi Niemcami
      > wiem, ze Slazacy sa w Niemczech ogolnie biorac nielubiani a nawet wrecz
      > znienawidzeni. Moi niemieccy rozmowcy mowili o Slazakach tylko z niechecia
      > czy wrecz z nienawiscia i niejednokrotnie slyszalem z ich ust, ze predzej
      > zaakceptuja zyjacego w Niemczech Turka, niz te przybledy ze Slaska!
      > Skad sie to bierze?
      Wiesz co? Dziwne jest to co napisales. Nie wiem z kim rozmawiales, ale ja
      mieszkalem ponad rok w Niemczech, i dosc czesto tam nadal bywam, a jakos tego
      nie zauwazylem. Fakt, ze wiekszosc mlodych Niemcow nie ma pojecia gdzie lezy
      np. Kattowitz, czy Breslau (a nawet w ogole Schlesien), ale ci co wiedzieli
      (starsi i mlodsi) i znali Slazakow, wypowiadali sie o nich raczej dobrze.. O
      Polakach tez sie wypowiadali pozytywnie, moze dlatego, zeby mnie nie urazic,
      hehe;) Zreszta, z tego co wywnioskowalem, dla nich oczywiste jest, ze Slazak to
      Polak, i tak ich traktuja.

pozdrowienia

Jaracz
      • Gość: Arnold Re: Dlaczego Slazacy? IP: 213.186.78.* 06.12.02, 17:39
        Zasadnicza roznica wychodzi kiedy pokaza paszporty - Slazacy maja troche inne.
        • Gość: Jaracz Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 06.12.02, 17:47
          Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Zasadnicza roznica wychodzi kiedy pokaza paszporty - Slazacy maja troche inne.
          Fakt, choc przeciez nie wszyscy:)

Poza tym ja tylko mowie jak jest, ludzie najczesciej wiedzieli o Slasku tyle,
          ze lezy w Polsce, czasem to, ze przed II WS byl w Niemczech.. Mysle, ze ludzie
          w DDR sa bardziej w tym temacie zorientowani..

pozdr

Jaracz
          • keynes Re: Dlaczego Slazacy? 06.12.02, 18:23
            brawo willy, zrzuciliście gościa z rusztowania, ja pier...le ty jesteś po
            prostu przygłupi, i jeszcze się tym chwali
            to taka robolska mentalność czy może śląska? no bo rzeczywiście jest to wzór do
            naśladowania
            wyszły twoje kompleksy...
            ślązak to brzmi dumnie:)))
            • willi2 Re: Dlaczego Slazacy? 06.12.02, 18:33
              To niybyl moj pomysl tylko Alfréda = niyzly z niego Piyron = hehehehe
              • Gość: Wehrwolf Re:Mesco Du Polaken Tunte,Cioto Gorolska !!!!! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 06.12.02, 18:42
                Swendzi cie znowu twoja posrana i zaprondkowana dupa? daj sie wyruchac jakemus
                Kaffrowi to ci napewno ulzy a jak nie to jo cie zodowola stylem ze kilofa
                a mom taki fajny synkaty.Glück auf
                • Gość: Jaracz Re:Mesco Du Polaken Tunte,Cioto Gorolska !!!!! IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 06.12.02, 18:56
                  Gość portalu: Wehrwolf napisał(a):

> Swendzi cie znowu twoja posrana i zaprondkowana dupa? daj sie wyruchac jakemus
                  > Kaffrowi to ci napewno ulzy a jak nie to jo cie zodowola stylem ze kilofa
                  > a mom taki fajny synkaty.Glück auf
                  ale z was wychodza kompleksy:(

pozdr

Jaracz
    • Gość: Adolf Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 06.12.02, 19:19
      Dla mnie jestes polska powsinoga gzie was lubia wy polskie zlodzieje my
      Slasacy jestesmy na swoim SLASKU a wy to jak wszy sie cisniecie i macie
      problemy kto was lubi POLACY ???
      • Gość: Karlik Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.cpe.quickclic.net 06.12.02, 20:38
        Zeczywiscie mozna sie niekiedy spotkac z takimi postawami lekcewazenia przez
        Niemcow Slazakow,ale to rzadko sie zdarza,niejednokrotnie sami sobie na to
        zapracowali przez te swoje udowodnienie niemieckosci w 200%,co w pozniejszym
        czasie obraca sie przeciwko im,ale atmosfera i opinie nie przychylne polakom
        wymuszaja niejako na tych ludziach takie zachowania,no bo gdy sie powie ze sie
        jest z Polski to zachodzi obawa ze bedziemy tak jak oni traktowani,a w
        zeczywistosci chodzi przedewszystkim o akceptacje w niemieckim srodowisku,i
        tutaj ludzie poswiecaja cala swoja przeszlosc,chcac ja wyzucic jak gdyby jej
        nie bylo,pragnac tylko byc uznanym za niemca,cena jest bardzo wysoka i nie
        kazdy tak do konca potrafi sobie z tym poradzic,ale robia to w imie przyszlosci
        swoich dzieci,temat ten jest bardzo rozlegly i zkomplikowany,dotykamy go tutaj
        bardzo powierzchownie i wybiorczo,wiec nie nalezy wyciagac z tego daleko
        idacych wnioskow
        • Gość: wektor Zgoda Karliku IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.02, 21:44

tu masz racje
        • carolus_magnus Re: Dlaczego Slazacy? 10.12.02, 12:16
          Gość portalu: Karlik napisał(a):

> Zeczywiscie mozna sie niekiedy spotkac z takimi postawami lekcewazenia przez
          > Niemcow Slazakow,niejednokrotnie sami sobie na to
          > zapracowali przez te swoje udowodnienie niemieckosci w 200%,co w pozniejszym
          > czasie obraca sie przeciwko im. Nie kazdydy tak do konca potrafi sobie z tym
          poradzic,ale robia to w imie przyszlosci swoich dzieci

Przeciwko takiemu podejsciu nie mozna nic zlego powiedziec, gdyby nie fakt, ze
          jedynie co Slazakom w Niemczech przychodzi do glowy aby swoja rzekoma
          niemieckosc udowodnic, to plucie na Polske i gloryfikowanie czasow
          hitlerowskich ( no bo wtedy to panowal porzadek i na ulicach bylo czysto). I po
          co to wszystko, skoro Niemcy i tak uwazaja, ze kazdy Slazak to 3 litery A:

Audi, Aldi Angeber

• Gość: Wehrwolf Re Ty Dziadek do orzechow ty Zmijo plujaca Jadem!! IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 06.12.02, 19:38
      Ty nie masz wogole pojecia o Slazakach w Niemczech opinja o ktorej piszesz
      dotyczy Polaken ,Hadziaje Gorole,Wladki,zyjace tutaj w Niemczech stare Polskie
      emigranty zpod znaku "Rodla",zlodzieji Polskich okradajacych Niemcow z
      Samochodow i innych wartosciowych rzeczy,Ja zyje jusz 28lat w Stuttgarcie mam
      tutaj mase kolegow znajomych krewni jusz sa lub wyszli za maz za tutejszych
      zona moja jest czesciowo Schwabka ojciec Jest Schlesier,jestem akceptowany i
      szanowany jako Deutsche i Slazak mam dobra pozycje w pracy z ktorej jestem
      zadowolony,czasami gdy jestem z kolegami w knajpie to okreslaja Slazakow jako
      "Rücksackdeutsche" gdyz ich rodzice pamientaja lata powojenne jak Slazacy
      przajezdzali massowo jako wypendzeni z plecakami na plecach ijako
      przesiedlency.Ojciec moj cieszy sie powazaniem wsrod swoich skatkolegow pomimo
      swoich 82 lat jako weteran w drugej wojnie bei Brandenburger-zbv 800 odznaczony
      EK-1 ,Nahkampfschpange,raz do roku weteranen spotkanie w Nagold.Jestesmy typowo
      Slaska rodzina ktora zyje tutaj dostatnio i bez problemow w pelni
      zaakceptowana.Glück auf

• Gość: Selbstschutz Re: Re Ty Dziadek do orzechow ty Zmijo plujaca Ja IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 06.12.02, 19:45
        Masz racje WEHRWOLF Slask nie moze byc rozszarpany przez takich darmozjadow
        jak to do dzisiaj trwa kiedy skonczy sie ta okupacja slaska ???Schlesien
        bleibt ein land aus der gottes hand .Es lebe DEUTSCHLAND UND EIN FREIES
        SCHLESIEN GLÜCK AUF
        • Gość: Adele Wyjcie burki co wam pozostalo? IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.02, 21:29

Banda matolow jestescie i tyle
          • Gość: Adi Re: Wyjcie burki co wam pozostalo? IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 07.12.02, 04:06
            Banda to wy a nie my ty poldupku w NIEMCZECH czy na SLASKU siedziec ale ciagle
            przezywac na SLAZAKOW I NIEMCOW TO UMIECIE ALE NIEMIECKI CHLEB WPI,,,lac to
            umiecie
    • Gość: Kurt polski półdupek IP: 213.216.86.* 06.12.02, 19:55
      złodziejstwo ta świnia nazywa teraz delegacją.Autorytet dupku wyrabia się
      latami i możemy chodzić z podniesioną głową.robisz krzywdę swoim bliskim może
      niewiesz o tym ty pusty zawszony łbie.
      • Gość: Tico Slaski półdupek IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.02, 21:26

jak na razie to chodzicie z wyciagnieta reka a nie z podniesionym czolem
        • Gość: Marek Re: Slaski półdupek IP: *.ipartners.pl / 195.94.208.* 07.12.02, 04:27
          Większość piszących w tym temacie mieszka w Niemczech.
          Nie macie odwagi żyć na polskim Śląsku ale na forum to jesteście odważni.
          Wypowiadacie się po polsku, jakbyście nie mieli swojego języka. A może w
          Niemczech to wam wolno tylko w tym języku mieć własne zdanie?
          • Gość: QCZ Re: Do "Marka" IP: *.proxy.aol.com 07.12.02, 08:19
            Mareczku ales sie teraz popisal. To ze oni pisza w jezyku polskim to swiedczy
            o ich kulturze. Pisza w polskim forum. To wypada pisac w jezyku jakim
            obowiazuje dany kraj. Uwazam ze Twojej strony jest to olbrzymi nietakt.
            Poprostu prowokacja.
            • slezan Re: Do 'Marka' 07.12.02, 14:56
              Gość portalu: QCZ napisał(a):

> Mareczku ales sie teraz popisal. To ze oni pisza w jezyku polskim to
              swiedczy
              > o ich kulturze. Pisza w polskim forum. To wypada pisac w jezyku jakim
              > obowiazuje dany kraj. Uwazam ze Twojej strony jest to olbrzymi nietakt.
              > Poprostu prowokacja.

Jak cały ten wątek. Lubicie się pławić w szambie? Dotyczy to i jednych i
              drugich.
              • Gość: LOPI1 Re: Do 'Marka' IP: 213.216.77.* 07.12.02, 16:17
                Lubia, byliby chorzy gdyby nie wyzwali sie od najgorszych.
                • Gość: kazik Re: Do 'Marka' IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.02, 17:00
                  Polacy sa b. powazani w Niemczech, swego czasu Harald Schmidt duzo kawalow
                  przychylnych Polakom opowiadal w swoim programie.Oburzeni Polacy tak rzeczowa
                  ocena Polakow protestowali zaprosili go nawet do telewizji zeby wytlumaczyl
                  dlaczego tyle sympatii ma dla Polakow.Slyszalem tylko co potem w nastepnym
                  programie mowil o tym wywiadzie.
                  Mowil miej wiecej tak: koledzy pytaja sie gdzie robisz w tym roku urlop,w
                  Polsce mowie, a czym tam jedziesz, samochodem mowie a oni sie smieja,twoj
                  samochod juz tam jest, mowia.No i dziennikarka prowadzaca wywiad
                  zamilkla,troche zarumieniona, ale troche.
                  Z czego Polacy robia samochody?
                  Szwedzi ze stali szwedzkiej,
                  Niemcy z Kruppstahl,
                  Polacy z Diebstahl- i salwy smiechu.
                  Jezeli na takim powazaniu Wam zalezy to Wasza sprawa.
                  Polacy przyjechali zamykac wszystko - to tez nuta uznania.
                  Anglia i Polacy zolnierze w drugiej wojnie swiatowej tez pozostawili mile
                  wspomnienia.
                  Francja to samo,i co pisac dalej?
                  Same superlatywy - drugi narod wybrany.
              • Gość: Jaracz Re: Do 'Marka' IP: *.czyzyny.net.pl / *.czyzyny.net.pl 08.12.02, 07:51
                slezan napisał:

> Jak cały ten wątek. Lubicie się pławić w szambie? Dotyczy to i jednych i
                > drugich.
                3/4 postow zaczynanych przez Kolko Wzajemnej Adoracji im. Silesiusa to tylko
                jedna wielka prowokacja, najczesciej chybiona, bo po prostu glupia (jak ten
                caly watek).

pozdrowienia

Jaracz
          • silesius Re: Slaski półdupek 09.12.02, 23:36
            Gość portalu: Marek napisał(a):

> Większość piszących w tym temacie mieszka w Niemczech.
            > Nie macie odwagi żyć na polskim Śląsku ale na forum to jesteście odważni.

Podobnie z tym brakiem odwagi jak i u kresowian: jakos jej nie maja, zeby zyc
            w Wilnie albo we Lwowie.

> Wypowiadacie się po polsku, jakbyście nie mieli swojego języka. A może w
            > Niemczech to wam wolno tylko w tym języku mieć własne zdanie?

W Niemczech wolno nam miec swoje zdanie w kazdym jezyku, ale byloby bezsensem
            miec je, wypowiedziec i nie zostac zrozumianym, prawda ?

Silesius

• Gość: Wasz Marjanek Re: Dlaczego Slazacy? IP: *. / *.BO1.srv.t-online.de 09.12.02, 21:22
      Napewno z nieznajomosci jezyka niemieckiego autora. Moze mowili ci "rodowici Niemcy" po turecku ? A
      moze byli z Warszawy ??
      Ja zyje tu juz wiele, wiele lat i czegos takiego nie slyszalem. Za to duzo - i to coraz wiecej od paru lat - o
      zlodziejach i obibokach z Polski (nie mylic ze Slaskiem).
      • carolus_magnus Re: Dlaczego Slazacy? 10.12.02, 12:18
        Gość portalu: Karlik napisał(a):

> Zeczywiscie mozna sie niekiedy spotkac z takimi postawami lekcewazenia przez
        > Niemcow Slazakow,niejednokrotnie sami sobie na to
        > zapracowali przez te swoje udowodnienie niemieckosci w 200%,co w pozniejszym
        > czasie obraca sie przeciwko im. Nie kazdydy tak do konca potrafi sobie z tym
        poradzic,ale robia to w imie przyszlosci swoich dzieci

Przeciwko takiemu podejsciu nie mozna nic zlego powiedziec, gdyby nie fakt, ze
        jedynie co Slazakom w Niemczech przychodzi do glowy aby swoja rzekoma
        niemieckosc udowodnic, to plucie na Polske i gloryfikowanie czasow
        hitlerowskich ( no bo wtedy to panowal porzadek i na ulicach bylo czysto). I po
        co to wszystko, skoro Niemcy i tak uwazaja, ze kazdy Slazak to 3 litery A:

Audi, Aldi Angeber

• nussknacker Re: Do Wilkolaka wyjacego bezzebna paszcza! 10.12.02, 12:44
          Nie dziwie sie, ze wyjesz jak kundel do ksiezyca:
          Prawda w oczy kole!
          • nussknacker Re: Do Wilkolaka wyjacego bezzebna paszcza! 10.12.02, 12:56
            Wehrwolf napisała:

>Ty nie masz wogole pojecia o Slazakach w Niemczech opinja o ktorej piszesz
            >dotyczy Polaken ,Hadziaje Gorole,Wladki,zyjace tutaj w Niemczech stare Polskie
            >emigranty zpod znaku "Rodla",zlodzieji Polskich okradajacych Niemcow z
            >Samochodow i innych wartosciowych rzeczy,Ja zyje jusz 28lat w Stuttgarcie mam
            >tutaj mase kolegow znajomych krewni jusz sa lub wyszli za maz za tutejszych
            >zona moja jest czesciowo Schwabka ojciec Jest Schlesier,jestem akceptowany i
            >szanowany jako Deutsche i Slazak mam dobra pozycje w pracy z ktorej jestem
            >zadowolony,

Taki miales ladny sen, tak dobrze ci sie marzylo a tu budzik dzwoni, slubna za
            ramie targa, ze czas wstawac i do roboty na Schrottplatzu w Stattgarcie zasuwac,
            a koedzy w pracy, rozne azylanty z Kosowa i Bosni-Hercegowiny nie lubia jak ich
            jedyny "Niemiec" (oswiadczenie wlasne) sie spoznia. A i zonke trzeba po pracy
            odebrac, kiedy zmeczona po pieciu Putzstellach do domu spiesznie chce. Ale
            trzeba tu w tym Stuttgarcie zaiwaniec, bo w przyszlym roku synek szwagra do
            komunii idzie, to trzeba pieniedzy na wplate i raty na nowego BMW, bo sasiedzi
            z opolskiej wioski gotowi jeszcze nie uwierzyc, ze Wehrwolf to wielki Manager a
            jego slubna Trauta to kierowniczka biura.
            Marzenia to jednak piekna rzecz, nieprawda?
          • ballest Re: Do Hamnyska, mojego najlepszego ptoka ! 10.12.02, 13:22
            nussknacker napisała:

> Nie dziwie sie, ze wyjesz jak kundel do ksiezyca:
            > Prawda w oczy kole!
            a co mysla Niemcy o Tobie Ptoszku ???
            Nie mosz innych tematow na twoich sluzbowych podrozach, jak te o slonzokach ?
            • Gość: kazik Re: Do Hamnyska, mojego najlepszego ptoka ! IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.02, 16:37
              W niemczech najwieksza kariere zrobili Polacy : Galinski araz Ignaz Bubis.
              • carolus_magnus Re: Do Kazia 10.12.02, 17:52
                Twoje wypowiedzi jak na Swiadka Jehowy zaskakuja mnie!
                Czy Twoi starsi zboru o tym wiedza, ze Ty zamiast rozpowszechniac Straznice czy
                rozprzestrzeniac Krolestwo Boze, udzielasz sie na tym forum w dyskusjach
                pelnych nienawisci?
                A fe Kaziu!!!
        • Gość: sos Re: Dlaczego Slazacy? IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.12.02, 21:30
          Tak wam POLAKOM tylko w tej glowie hitlerowskie czasy wiecie sami jak to
          bylo ,a gdzie przyjaciel ze wschodu co on z wami robil prosze zostawcie te
          czasy na zawsze co bylo to bylo .A co do tych czasow to byl porzadek nie jak
          teraz ,nie mowie o 1939 tylko przed tym rokiem .pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka