czesil
06.08.06, 22:03
stoik1 napisał:
> chyba czegoś brakuje
Aha faktycznie brakuje kawałeczek. Przepraszam. Zaraz dodaję: Potrzebna jest świeża i młoda krew która przeniesie się nad konfliktową przeszłością ale zarazem nie wypaczy to co swojskie jest w fenomenie Cieszyńskości.
Przyczynek ,,Zaolzie’’- jak nas widzą?! Jest jakby kontynuacją innego przyczynku o nazwie ,,Przedolzie’’ –jak nas widzą?! który jest umieszczony na forum KC pod nazwą Coś co miało zostać opublikowane.
Został on napisany jakieś pół roku temu właściwie na życzenie Alexa. Zatem nie został on napisany w reakcji na twoje pytanie. Sądziłem że można w nim znaleźć dużo odpowiedzi na twoje-wasze pytania.
cesky-tesin napisał:
> Co říká Česil ?
Jaka jest różnica pomiędzy Czesil a Česil? Dokładnie taka sama jak Singapur a Śingapur.
> Tekst nadaje się na śmietnik.
Osoba która tworzy zdanie na podstawie 5 słów chyba nie ma dużo do powiedzenia.
stoik1 napisał:
> jak to jest, że my tu po prawej stronie mniej lub bardziej interesujemy się
> sprawami polaków na zaolziu, natomiast w drugą stronę takie zjawisko nie
> występuje ?
Pozory często mylą. Przeciętny Zaolzianin wie o was więcej niż wy o nim. Odpowiedź czemu tak jest można znaleźć w przyczynku.
> a może ta część z 38 tysięcy polaków na zaolziu ( czy coś koło tego ), która
> powinna być widoczna na forach rozmaitych pisuje gdzieś indziej ? w takim
> razie rad bym wiedzieć gdzie.
Faktycznie nie pisuje na forach cieszyńskich a to wielka szkoda! Chociaż w archiwum znalazłem parę osób. Będę o tym pisał w innym miejscu.
Fk5 ostatnio zasypywał linkami różnych Blogów autorstwa Zaolziaków. Moim zdaniem byłoby lepiej gdyby byli gośćmi u nas. Blogi nie spełniają taką rolę jak w wypadku forum.
> nie będę rozwijał tego śmiałego stwierdzenia,
> ale wydaje mi się, że sam kontakt ze współczesną żywą polszczyzną jest pewną
> wartością, że o rozlicznych pożytkach płynących z dyskusji na rozmaite tematy
> nie wspomnę.
To prawda kontakt ze współczesną polszczyzną jest dla nas bardzo ważny.
> nie widać was, a potem ktoś się dziwi, że po tej stronie ludzkość posługuje
> się stereotypami, albo nie wie o was zgoła nic.
Nie widać nas to również prawda. Ale czy was widać nawet u siebie na swoim forum? 5-8 bywalców na tak duży region to na prawdę bardzo mało. A Zaolziaków jest około 40000. Może statystycznie wychodzi akurat na mnie?
> pytanie kieruję do ciebie jako wyjątku potwierdzającego regułę.
Wyjątek potwierdza regułę. Zawsze ale to zawsze wyjątek wywraca regułę! Warto zweryfikować stereotypowe zwroty.
kserkses1 napisała:
> Polacy z terenu obecnej Ukrainy czy Białorusi - ba nawet Łotwy, nawiązuja
> kontakty, przyjeżdżają na zaproszenie Wspólnoty Polskiej, przysyłaja na wakacje
>
> swoje dzieciaki, żeby się napasły kulturą polską...
Polska zawsze patrzy na wschód i to się raczej nie zmieni. My na Zaolziu jesteśmy bardzo zdyscyplinowani nie potrzebujemy wielkiej pomocy ze strony Polski. Może o tym nie wiesz ale jesteśmy przedstawiani jako wzór dla całej Polonii na całym świecie ponieważ jesteśmy zwarci wiemy czego chcemy i jesteśmy BEZINTERESOWNI w swoich dążeniach.To jest nasza cieszyńska cecha gdyż inaczej Niemcy dawno by nas udusili a jednak po 1848 było inaczej. My na Zaolziu jesteśmy właśnie w takim przedziale czasowym. Mało z nas wie że jest się Polakiem. Większość zasiliła i nadal zasila szeregi szkopyrtoków których ja z całą determinacją i stanowczością będę zwalczał do ostatnich moich dni.
Uwaga Szkopyrtok to ten który pluje na swoich rodziców czyli na narodowość która mu była dana tak samo jak wiara-wyznanie. Nie ma to nic wspólnego z uszanowaniem decyzji kim che się być!Ja szanuję np.tych którzy deklarują swoją niezdecydowaność narodową ale nie szanuję tych którzy nią gardzą i wybrzydzają.
W pewnych wypadkach okazuje się że to nawet dobrze iż wy nie macie wpływ na to co się u nas dzieje bo dzięki temu nie potraficie nam zaszkodzić ale też i pomóc.
kserkses1 napisała:
> Czechami rozmawiam po polsku, tylko jakoś zawsze lepiej się gada z Czechami w
> Pradze... Wszyscy znajomi Czesi (nie znam żadnego Polaka żyjącego w RC, a tym
> bardziej Zaolziaka) rozumieją po polsku, ba!... starają się dla mojej wygody
> używać "naukowych terminów" po polsku, zresztą ja robie to samo - i tak sobie
> gadamy całą noc o murkach i rotundach używając naszych pięknych języków.
Twoja komunikacja z Czechami jest super. Gratuluję to jest zupełnie normalne i bardzo dobrze że tak jest. Ale nie wiem czemu o tym piszesz przecież to nie ma nic wspólnego z Zaolziem.
Zaolziaków posiadających polski paszport jest bardzo mało ale jednak są chociaż nie wiem co to ma do rzeczy i jakie to ma dla ciebie znaczenie.
Kiedyś byłem zgłosić skargę na policjanta w Czeskim Cieszynie używając przy tym języka literackiego. I wiesz co usłyszałem przez niedomknięte drzwi?
Rozmowa policjantów:
Tak co s nim udelame?
Ja bych ho wyhostil!
Jakie to szczęście iż mam czeskie obywatelstwo.
Jeszcze taka uwaga:
Mam nadzieję że nie doczekam chwili kiedy to polski obywatel przyjeżdżając na Zaolzie będzie rozmawiał po czesku a ja czeski obywatel będę rozmawiał po polsku. Powtarzam chodzi tylko o obszar ZAOLZIA.
------------------------------------------------------
Jest niesprawiedliwe kiedy czekając w kolejce w aptece U Salvatora na ulicy Głównej pani aptekarka komunikuje z klientką z Polski w jej ojczystym języku a kiedy ja przychodzę na kolej i zwracam się do niej ,,dejcie mi dwa pudełka ????,, to ta SZMATA mi odpowie iż mają tylko krabicky!!!
Wyobraź to sobie jak wy jesteście rozpieszczani a to niby z jakiego powodu? Co wy dla nas robicie że macie napis obok LEKARNA-APTEKA. Czym wy to sobie zasłużyliście? Czym? Wam Polakom z Polski na ZAolziu nic nie grozi bo oni wiedzą że zrobicie zakupy i wio zpowrotem za granicę. Zaś Polacy Zaolziacy stwarzają im groźbę tylko w tej postaci że np.zwrócę jej uwagę na to iż się nazywa Sniegoniová. Tylko tego się boją że ktoś im do ,,zesranego szkopyrtockigo,, sumienia zaglądnie i odkryje jego FAŁSZ!
------------------------------------------------------
Jest zależne tylko od was od moderatorów czy wyślecie chociażby krótki list do redakcji Głosu Ludu odpowiednika Głosu Ziemi Cieszyńskiej by zwrócić im uwagę na to iż są poruszane sprawy Zaolzia na waszym forum a co za tym idzie publikować wypowiedzi w identyczny spsób jak to czyni GZC-Cieszynalia.
Wtedy zapewne poszerzy się kręg Zaolziaków na ŚC i KC ewentualnie C.
Ja trafiłem do was właśnie na podstawie publikowanych wypowiedzi w GZC.Jednak jestem jednym z nielicznach którzy kupują GZC.
-----------------------------------------------------
Jeżeli zaistnią jeszcze jakieś szczere pytania to odpowiem.
Pozdrawiam.