teschiner 13.11.03, 20:35 moim zdaniem jedna z lepszch, jak nie najlepsza knajpka w cieszynie! pozdro dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albrecht1 Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 13.11.03, 20:38 A gdzie dokładnie znajduje się ów lokal? No i czy maja dobre piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 13.11.03, 20:39 Ha! gdybyś przeczytał stare wątki na tym forum, wątki z czasów spokojniejszych, wiedziałbyś, że "DD" ma tu swoich amatorów, wręcz stałych bywalców, do których ja również należę. Pozdrawiam również. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 13.11.03, 20:41 kolo poczty, na rynku, wchodzisz w korytarzyk na ktorego koncu znajduje sie inny swiat, (naprawde warto, szczegolnie zima!!) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 13.11.03, 20:43 Zapamietam i wpadnę przy pierwszej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 15.11.03, 00:31 Przy wejściu trzeba się zalogować. Albrechtów nie wpuszczają. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 13.11.03, 21:01 A w jakim klimacie jest ta knajpa? Brakuje na Śląsku tego, co kiedyś było tu dobrem powszechnym - lokali, które nie rażą ani pretensjonalnością (a la Kraków), ani chamstwem. Za dużo tandety, za dużo... Każdy wyjątek należy powitać z radością. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 13.11.03, 21:03 moim zdaniem knajpa nie jest pretensjonalna, bylem kilka razy i nie spotkalem chamstwa (ale zawsze mozna miec pecha). sympatycznie milo i "po naszymu" po prostu podoba mi sie! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 13.11.03, 21:05 Muszę się tam wybrać, kiedy wreszcie będę w Cieszynie. Ostatnimi czasy jakoś wpadam jedynie tranzytem. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 13.11.03, 21:09 ja niestety tez! ale za to na dluzej! (1 tydzien).))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
arkgo Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 14.11.03, 10:58 DD to pierwsze miejsce gdzie kieruję swe kroki w piątkowe wieczory po powrocie do Cieszyna ma to coś co większość cieszyniaków uwielbia prawdziwy klimat CK czyli spokój i dystans europy środkowej takie klimaty można znaleźć u naszych przyjaciół czechów a w szczególności słowaków. Dla nie stela to niejednokrotnie wydaje się dziewactwem ale stare pocztówki, zdjęcia i portret Najjaśniejszego Franciszka Józefa to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 14.11.03, 19:09 Macie tam Jaśnie Cysorza?!!! Zupelnie jak w odnowionej Mimozie w Bielsku. No to pora wpaść do CK lokalu ;-))). Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 14.11.03, 19:22 Nie jest to jakaś obsesja? Wszędzie Jego Wysokość:-). Ciekaw jestem co byłoby, gdyby u nas zacząć wieszać po knajpach kajzera, albo przynajmniej króla Prus. Ale by się porobiło. Chłopcy mają złą prasę w Polsce, choć dla Śląska niektórzy z pewnością się zasłużyli. Albo portret Bismarcka i nazwa lokalu np. "Żelazny Otto". Serwowano by tam oryginalne drinki np. "Zemsta kanclerza" albo "Junkierski pocałunek". Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 14.11.03, 19:35 slezan napisał: > Nie jest to jakaś obsesja? Wszędzie Jego Wysokość:-). A wiesz, ze to całkiem mozliwe. Ciągnie swój do swego ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
arkgo Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 17.11.03, 11:10 nie to nie jest żadna obsesja taka po prostu różnica między ziemiami dawnego królestwa pruskiego i CK A-W i nie ma się czemu dziwić tam rządziłą HaKaTa germanizacja a w CK i zaborze rozwijała się edukacja i kultura oraz udział w życiu publicznym więc nie ma czego wyrzucać z pamięci. I nawet jakby zrobić eksperyment polegający na rónoczesnym wjeżdzie do Cieszyna Jego Wysokości i jolki od kwasa to jestem przekonany że zdecydowana wiekszość pozłaby witać cysorza no ale to tylko taka fantazja.. Odpowiedz Link Zgłoś
bicz.na.cysarokow Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 17.11.03, 12:01 A Prusach to nie rozwijała się kultura i edukacja polaczku udający Ślązaka ? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 17.11.03, 15:44 A ty kogo udajesz, prowokatorze? Odpowiedz Link Zgłoś
arkgo Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 18.11.03, 14:35 na szczęście nie ma obowiązku dyskutować z każdym zwłaszcza z osobami o nick- ach rzeczy zdaje się że to ocena własnej wartości? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 17.11.03, 15:43 To wyobraź sobie, że w Królestwie Prus także rozwijała się edukacja (wczesniej wprowadzono obowiązek szkolny) i kultura, a Cieszyn czy nawet Opawa w porównaniu z Wtocławiem wypadają blado. Na temat HaKaTy masz pewnie informacje z wątpliwej wartości liteartury, która prezentuje ją jako protoplastów SA albo innych bandziorów. Porównanie Galicji,a więc zaboru, do pruskiego Śląska wypada już zupelnie na niekorzyść tej pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Śleboda 17.11.03, 18:51 Polacy na terenach Austro-Wegier mieli wolność. Górale nazywają wolność ślebodą. Było różnie, bieda w Galicji była faktem. Na Śląsku Cieszyńskim ludziom żyło się nieźle i prawie nikt do Prus nie emigrował. To u nas w Cieszynie znalazł schronienie prześladowany w Prusach Karol Miarka. Nasza śleboda była zawsze lepsza od przymusowej germanizacji w urzędach, militaryzmu, pruskiego drylu, bestialskiego bicia małych dzieci za to, że mówiły po polsku ( Września ), zabraniania budowy domu tylko dlatego, że ktoś był Polakiem ( Drzymała ). Cesarz Franciszek Józef był m.in. dlatego tak lubiany, że był dobrym człowiekiem dla swoich poddanych bez różnicy narodowości i nie mówił jak Bismarck, że Polaków trzeba "ausrotten" ( wytępić ). Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Śleboda 17.11.03, 22:25 Mam wrażenie, że wielu Polaków po 1918 r. tęskniło za tym wstrętnym Bismarckiem o niewyparzonej gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 14.11.03, 16:06 Byłem kilka razy, bardzo podobał mi się wystrój i klimat, ale... nie ma Brackiego!!!!! A to, niestety, sprawia, że wchodzę tam tylko, gdy gdzie indziej nie ma miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 14.11.03, 22:00 moj Boze. Alex! ale ci dobrze! mozesz sobie NIE isc do knajpy W CIESZYNIE bo nie ma BRACkiego! ja tez moge nie isc do knjpy w cieszynie ale tylko dlatego ze cholera daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekooooooooooooooooooooo ooo! ale jeszcze tylko 1,5 miesiaca i juz! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: co sadzicie o "Dobrej Dacie" 17.11.03, 16:05 Ja też nie mieszkam w Cieszynie, ale jak już jestem, to szanuję swoje gardło... :))) Ale jeszcze tylko pół roku i już! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś