Dodaj do ulubionych

O Slazakach

21.11.03, 20:53
cytat niemieckiego dr Virchowa z 1848 r.: " Górnoślazak się
najczęściej nie myje, pozostawiając tę troske niebu; niekiedy jego
ciałozostaje
uwolnione od brudu przez ulewny deszcz. Różnego rodzaju robactwo, szczególnie
wszy, jest częstym gosciem na jego ciele. Tak samo wielka jak to niechlujstwo
jest bierność ludzi, niechęć do wysiłku umysłowego i fizycznego, skłonność do
próżniactwa albo raczej do pozostawania w prózniactwie, co w każdym wolnym,
przyzwyczajonym do pracy człowieku budzi raczej litość niz wstręt".

cytat z Horsta Bienka:" Kopalnia,
gospoda, kościól, łóżko - to cztery słupki górnośląskiego baldachimu, albo
mówiąc dosadniej: pracować, chlać, modlić się, spółkować - z tym był
Górnoślazak właściwie szczęśliwy".

cytat z przemówienia burmistrza Zabra Hansa Lukaschka z lat
dwudziestych: " ...o kulturze polskiej należy mówić z poważaniem. jednakże na
Ślasku kultura polska jest niższa od niemieckiej, choc dzięki Bogu
przesiąknięta ideą katolicką". I na koniec prezydent prowincji śląskiej
Joseph
Wagner (1935 r.): "Mniejszości musi się wpoić, ze Polak równa się u nas
czyścicielowi butów. Niemiec - sile, potędze, największemu zaszczytowi; nowa
młodzież musi się dac raczej zabić, nizby przez jej usta miało przejść
polskie
słowo".

pastor z Kluczborka Adam Gdacjusz (1609-
1688); "A zwłaszcza naszy Wasserpolowie nadęci niech pierwej polskie czytają
autory".

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=8894107&a=9217224
Obserwuj wątek
    • gorol7 Re: O Slazakach 21.11.03, 20:55
      Biskup opolski Alfons Nossol"Kochana mlodziezy blagam was:uczcie sie dalej!
      Najlepszym kapitalem,najwiekszym bogactwem,jaki mzoecie wniesc w swoje dorosle
      zycie,sa nie pieniadze,ale wiedza osiagnieta podczas lat nauki i studiow".

Posel Henryk Kroll "Pokazuje przyklad corki,ktora skonczyla prawo w Niemczech,i
      syna,ktory studiuje matematyke we Wroclawiu,ale u nas wciaz najpopularniejszy
      jest model:najkrotsza zawodowka i pusta glowka".

polityka.onet.pl/artykul.asp?M=NW
      • slezan Re: O Slazakach 21.11.03, 21:10
        Możesz pozazdrościć Ślązakom krytycyzmu wobec samych siebie.
        • arnold7 Re: O Slazakach 22.11.03, 01:23
          slezan napisał:

> Możesz pozazdrościć Ślązakom krytycyzmu wobec samych siebie.

I braku smrodu w doma._
          • arcykr Re: O Slazakach 22.11.03, 07:18
            arnold7 napisał:

> I braku smrodu w doma._
            Arnold7, do podstawówki chodził ze mną prawdziwy Ślązak, rolnik zadomowiony na swojej ziemie. Śmierdział tak, jak tona domowego sera kminkowego. W jego domu na szczęście nie byłem, ale nie wmówisz mi, że tam pachniało fiołkami...
        • arcykr Re: O Slazakach 22.11.03, 07:16
          slezan napisał:

> Możesz pozazdrościć Ślązakom krytycyzmu wobec samych siebie.
          A według ciebie Virchow był Ślązakiem?
          wiem.onet.pl/wiem/001ff3.html
          A co do samokrytyczymu Polaków - pooglądaj jakić polski kabaret, posłuchaj Radia Tok, itd. ...
          • slezan Re: O Slazakach 22.11.03, 15:58
            Potwierdza się moja obawa, że czytasz posty tylko do końca pierwszego akapitu.
            • arcykr Re: O Slazakach 23.11.03, 05:08
              slezan napisał:

> Potwierdza się moja obawa, że czytasz posty tylko do końca pierwszego akapitu.
              Przecież twój post ma tylko jeden akapit...
              • slezan Re: O Slazakach 23.11.03, 09:00
                W moim pości nie ma mowy o Virchowie
                • arcykr Re: O Slazakach 24.11.03, 09:23
                  slezan napisał:

> W moim pości nie ma mowy o Virchowie
                  No to co?
                  • slezan Re: O Slazakach 24.11.03, 16:33
                    Rozczarowałeś mnie. Taki inteligentny młody człowiek powinien wiedzieć.
                    • arcykr3 Re: O Slazakach 25.11.03, 15:00
                      Chodziło mi o to, że jednak jakiś Niemiec, mianowicie Virchow - jak sam przyznałeś nie Ślązak - krytykował Ślązaków z bród, lenistwo fizyczne i umysłowe itd. W pierwszym poście tego wątku jest jednak coś z prawdy...
                      A wie ktoś, co pisał Virchow o innych narodach, nacjach, ludach? Może w ogóle był taki krytyczny?
      • Gość: Hanys Re: O Slazakach IP: *.b.pppool.de 22.11.03, 08:31
        Gorolu kochany o co ci chodzi tylko najezdzajadz na Slazakow jedz w wasza
        polske sasrana i tam zobacz wasza nadze i biede a od Slaska i ich ludzi to sie
        odjebaj co u was w polsce smrod i ubustwo co chcesz komus wpoic ze my nic nie
        umiemy zobacz wasza polske ile tam nieukow jezeli siedzisz na Slasku albo w
        zachodnich ziemiach Niemiec to przemysl co piszesz ???????????Jak Slask
        okupujecie od 1945 roku to jeszcze nic dobrego nie wykazaliscie zniszczenie
        prawie calej kultury niemieckiej na Slasku przyklad cmentarze bardzo malo ich
        zostalo bo wszysdtko co niemieckie to trzeba usunac !!!!!!!!!!!co nie ?Nawet
        Hitler tego nie nakazal zeby polskie cmentarze zniszczyc ale wyscie tego
        dopuscili zeby to zrobic katolicki narod polski !!!!!!wstydzil bym sie !!!!!!!
        Jeszcze jedno mieszkacie po niemieckich domach czy mieszkaniach i ciagle
        problemy czy to ladnie komus zabrac dom czy go wygonic ???????????Ja ci powiem
        wes sobie mlotek i palni sie w ten polski leb !!!!!!!!!!amen
        • Gość: r1 Re: O Slazakach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.03, 08:54
          te dziadek, nie nerwuj sie tak bo jeszcze zawału dostaniesz
        • coxxi Re: O Slazakach 22.11.03, 10:43
          Gdyby nie komunistom pomieszalo sie w glowach kiedys i pomieszali ten kraj a
          Slask zaplenili gorolami jak stonka,to zylibysmy teraz jak pszczolki. Mamy dosyc
          wlasnego przemyslu i bogactwa ze byc samowystarczalnym dla siebie. Niestety za
          komuny Slask byl zmuszony do utrzymywania calej POlski, szczegolnie Warszawy bo
          wtedy gorolom sie dobrze kradlo i sempilo z urodzajnego pola. Tearz powoli juz
          niema z czego wiec najlepiej sie dupa odwrocic od Slaska i kopalnie pozamykac.
          Niech dadza wladze to zrobimy pozadek u siebie. Mamy w poblizu po sasiedzku
          wolno stojacy i niszczejacy oboz, mozna piece rozgrzac i zaprosic do nich
          wszystkich falszywych goroli pleniacych zmore na Slasku. Zrobic czystke, a
          bedzie zylo sie napewno lepiej SWOIM na Slasku
          • gorol7 Re: O Slazakach 22.11.03, 15:51
            coxxi napisał:

> Gdyby nie komunistom pomieszalo sie w glowach kiedys i pomieszali ten kraj a
            > Slask zaplenili gorolami jak stonka,to zylibysmy teraz jak pszczolki. Mamy
            dosy
            > c
            > wlasnego przemyslu i bogactwa ze byc samowystarczalnym dla siebie. Niestety za
            > komuny Slask byl zmuszony do utrzymywania calej POlski, szczegolnie Warszawy
            bo
            > wtedy gorolom sie dobrze kradlo i sempilo z urodzajnego pola. Tearz powoli juz
            > niema z czego wiec najlepiej sie dupa odwrocic od Slaska i kopalnie pozamykac.
            > Niech dadza wladze to zrobimy pozadek u siebie. Mamy w poblizu po sasiedzku
            > wolno stojacy i niszczejacy oboz, mozna piece rozgrzac i zaprosic do nich
            > wszystkich falszywych goroli pleniacych zmore na Slasku. Zrobic czystke, a
            > bedzie zylo sie napewno lepiej SWOIM na Slasku

Hheheheheheheheheh analfabeta Bercik chce na Slasku robic czystke
    • silesius Re: O Slazakach 22.11.03, 09:41
      Zjawiskiem pozytywnym jest, ze Polacy coraz bardziej zauwazaja i definiuja
      odrebnosc Slazakow. Co o nich sadza, jest rzecza bez jakiegokolwiek znaczenia.

Silesius
      • Gość: arcykr Re: O Slazakach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 10:07
        silesius napisał:

> Zjawiskiem pozytywnym jest, ze Polacy coraz bardziej zauwazaja i definiuja
        > odrebnosc Slazakow.
        Zauważali od zawsze.

> Co o nich sadza, jest rzecza bez jakiegokolwiek znaczenia.
        To skądu Ślązków na tym forum tyle agresji?
        • Gość: lucki Re: O Slazakach IP: 213.17.152.* 22.11.03, 13:30
          Agresja jest jedyną sensowną odpowiedzią na 60 lat polskiej okupacji, wyzysku i poniewierania Ślazaków. A chcesz wiedzieć co o Polakach sądzą cywilizowani ludzie to posłychaj sobie amerykańskich albo niemieckich dowcipów. Oto przykład: Co zrobić żeby Polak nie ukradł pieniędzy? Odpowiedź : Schować pieniądze pod mydłem!
          A najwięcej meneli i brudasów na Śląsku to gorole.
          • gorol7 Re: O Slazakach 22.11.03, 15:47
            Gość portalu: lucki napisał(a):

> Agresja jest jedyną sensowną odpowiedzią na 60 lat polskiej okupacji, wyzysku
            i
            > poniewierania Ślazaków. A chcesz wiedzieć co o Polakach sądzą cywilizowani
            lud
            > zie to posłychaj sobie amerykańskich albo niemieckich dowcipów. Oto przykład:
            C
            > o zrobić żeby Polak nie ukradł pieniędzy? Odpowiedź : Schować pieniądze pod
            myd
            > łem!
            > A najwięcej meneli i brudasów na Śląsku to gorole.

I pewnie dlatego jedynym slaskim miastem,ktore jakos wyglada wyglada sa
            zamieszkane przez Goroli Gliwice.Jakos wsrod studntow UŚ malo kto belkocze po
            slasku ,za to wsrod menelstwa zyjacego na slaskich slamsach wasz belkot
            wystepuje bardzo czesto.Duze polskie miasta
            Warszawa,Krakow,Gdansk,Poznan,Wroclaw wygladaja normalnie jedynym wajatkiem sa
            zasyfione slaskie Katowice,ale Slazak tego nie wie,bo przecietny Hanys w dupie
            byl i gowno widzial.
            • Gość: lucki Re: O Slazakach IP: 213.17.152.* 22.11.03, 18:58
              Katowice są syfiaste bo w tym mieście zdecydowana większość mieszkańców to gorolscy idioci tacy jak ty. Jak chcesz sobie zobaczyć prawdziwe śląskie miasto zapraszam do Mikołowa, albo Pszczyny. A Gliwice wcale nie są czystsze niż Katowice. Wyglądają lepiej bo mają rynek. Katowice nie mają rynku bo paru gorolskich komuchów uznało, ze im się nie podoba, więc trzeba go "poprawic" więc wyburzyli wiele zabytkowych budynków i zniszczyli elewacje teatru i kamienic. Oto przykład polskiego barbarzyństwa. W zamian gorole postawili dworzec kolejowy, Zenit, Skarbek, superjednostkę itd. - wzorcowe przykłady polskiej architektury.
              A na Uniwersytecie Śląskim jest pełno Hanysów, a że nie mówią gwarą to już inna sprawa, sam na uczelni nie "godom". Poza tym tam studiują studenci z całego województwa tzw. "ślaskiego". Zapewne nie wiesz, że w tym wojewdództwie Ślazazy stanowią 15% ludności.
              A tak w ogóle to idź się leczyc na nogi, bo na głowę już za późno. Cytujesz brednie niemieckich nazistów pisane o Ślązakach, a wiedz, że o polaczkach ci sami ludzie pisali jeszcz gorzej. Nie pozdrawiam cię.
              • gorol7 Re: O Slazakach 22.11.03, 19:21

> Katowice są syfiaste bo w tym mieście zdecydowana większość mieszkańców to
                goro
                > lscy idioci tacy jak ty. Jak chcesz sobie zobaczyć prawdziwe śląskie miasto
                zap
                > raszam do Mikołowa, albo Pszczyny. A Gliwice wcale nie są czystsze niż
                Katowice
                > . Wyglądają lepiej bo mają rynek. Katowice nie mają rynku bo paru gorolskich
                ko
                > muchów uznało, ze im się nie podoba, więc trzeba go "poprawic" więc wyburzyli
                w
                > iele zabytkowych budynków i zniszczyli elewacje teatru i kamienic. Oto
                przykład
                > polskiego barbarzyństwa. W zamian gorole postawili dworzec kolejowy

No na tym dworcu Slazacy moga sobie dawac w zyle!!!!!!!!!!

, Zenit, Sk
                > arbek, superjednostkę itd. - wzorcowe przykłady polskiej architektury.
                > A na Uniwersytecie Śląskim jest pełno Hanysów, a że nie mówią gwarą to już
                inna
                > sprawa, sam na uczelni nie "godom".
                Badania pokazuja co innego ,Slazacy kilka razy rzadziej legitymuja sie wyzszym
                wyksztalceniem niz Polacy
                Poza tym tam studiują studenci z całego wo
                > jewództwa tzw. "ślaskiego". Zapewne nie wiesz, że w tym wojewdództwie Ślazazy
                s
                > tanowią 15% ludności.

Czyli w wojewodztwie slaskim,ktore ma jakies 4,7 miliona mieszkancow Slazakami
                jest jakies 700 tysiecy.Dobrze,ze tylko tyle!!!!
                > A tak w ogóle to idź się leczyc na nogi, bo na głowę już za późno. Cytujesz
                bre
                > dnie niemieckich nazistów pisane o Ślązakach, a wiedz, że o polaczkach ci
                sami
                > ludzie pisali jeszcz gorzej. Nie pozdrawiam cię.

Vierchow,Bienek i Lukaschek to nazisci?
                • Gość: Lucki Re: O Slazakach IP: 213.17.152.* 22.11.03, 19:31
                  A ja wiele razy korzystałem z tej gorolskiej PKP i jeszcze nie słyzałem z ust dworcowych meneli zadnego słowa po ślasku.
                  Sam widzisz 4,7 milonów polaczków i jaki tu syf. Dobrze, że chociaż te 700 tys to porządni ludzie inaczej wszyscy byśmy się tu uduśili w polskim syfie.
                  SPADAJ POLSKI BRUDASIE DO TEJ SYFIASTEJ GALICJI ALBO KONGRESÓWKI!!!
                  • Gość: lucki Re: O Slazakach IP: 213.17.152.* 22.11.03, 19:38
                    A z tym wyższym wykształceniem to podam taki oto przykład. Kiedy znajomy mojego ojca chciał iść na studia, a było to jeszcze w latach ulubionnego przez polaczków utroju, to mó powiedziano, ze uczelnie polskie nie przyjmuja "Niemców". Tak to Ślazaków traktowałą PRL.
                    Przed I wojną światową byliśmy obywatelami 2. kategorii europejskiego mocarstwa, a teraz jesteśmy obywatelami 3. kategorii europejskiego żebraka. Ja mam już dość tej złodziejskiej i pijackiej Polski, tej kurwy NATO i niewolnicy Watykanu, co nieczego nie potrafi osiągnąć tylko lizać jajca Ameryce i żebrać u stóp Unii Europejskiej.
                    • gorol7 Re: O Slazakach 22.11.03, 19:51

> A z tym wyższym wykształceniem to podam taki oto przykład. Kiedy znajomy
                      mojego
                      > ojca chciał iść na studia, a było to jeszcze w latach ulubionnego przez
                      polacz
                      > ków utroju, to mó powiedziano, ze uczelnie polskie nie przyjmuja "Niemców".
                      Tak
                      > to Ślazaków traktowałą PRL.

Tak samo mowiono Zydom ,a jednak prawie kazdy Zyd ma wyzsze wyksztalcenie.

> Przed I wojną światową byliśmy obywatelami 2. kategorii europejskiego
                      mocarstwa
                      > , a teraz jesteśmy obywatelami 3. kategorii europejskiego żebraka.
                      O prosze biedni ,ponizani Slazacy traktowani gorzej niz murzyni w czasach
                      apartheidu.Widze ,ze naprawde was boli ,ze pomalu przestajemu do waszego syfu
                      dokladac.

Ja mam już d
                      > ość tej złodziejskiej i pijackiej Polski, tej kurwy NATO i niewolnicy
                      Watykanu,
                      > co nieczego nie potrafi osiągnąć tylko lizać jajca Ameryce i żebrać u stóp
                      Uni
                      > i Europejskiej.

Ot inteliencja typowego slaskiego polglowka,popatrz debilu na swoich ,swinie
                      bez honoru tlyko w ciagu ostanich 10 lat wladowalismy w wasz syf 40 miliardow
                      wczesniej banda slaskich debili zerowala na Niemcach ,a teraz zeruje na
                      Polakach.Zwykle prymitywne pasozyty!
                      • Gość: lucki Re: O Slazakach IP: 213.17.152.* 22.11.03, 19:55
                        Wy niczego nie dokładacie tylko ciągle na nas żerujecie. Jesteście banąz leni smierdziuchów, złodzieji. Gdyby Ślazacy nie pracowali uczciwie to by Polska juz dawno upadła tak jak w XVIII wieku. Teraz sie dossacie do Unii Europejskiej i podłączą ten kraj do ekonomicznej kroplówki, dzięki czemu opóźni się jego zgon.
                  • gorol7 Re: O Slazakach 22.11.03, 19:42
                    Gość portalu: Lucki napisał(a):

> A ja wiele razy korzystałem z tej gorolskiej PKP i jeszcze nie słyzałem z ust
                    d
                    > worcowych meneli zadnego słowa po ślasku.
                    > Sam widzisz 4,7 milonów polaczków i jaki tu syf. Dobrze, że chociaż te 700
                    tys
                    > to porządni ludzie inaczej wszyscy byśmy się tu uduśili w polskim syfie.
                    > SPADAJ POLSKI BRUDASIE DO TEJ SYFIASTEJ GALICJI ALBO KONGRESÓWKI!!!

Ja jestem u siebie slaski tluku!
                    • Gość: lucki Re: O Slazakach IP: 213.17.152.* 22.11.03, 19:46
                      To siedź cicho a nie obrażaj ludzi baranie, po co cytujesz te nacjonalistyczne brednie, poczytaj sobie co o Polsce sądził premier Wielkiej Brytanii Lloyd Geoge. Mój ulubiony cytat: "Dać Polsce Śląsk, to jak dać małpie zegarek"
                      Sam widzisz, twoja zaśmierdziała ojczyzna dostała Śląsk i go zepsuła.
                      Kończe te dyskusję, bo rozmowa z takim idiotą i szowinistą jest nuząca.
                      • arcykr Re: O Slazakach 23.11.03, 05:20

> To siedź cicho a nie obrażaj ludzi baranie,
                        I kto to pisze...
                  • arcykr Re: O Slazakach 23.11.03, 05:19

> A ja wiele razy korzystałem z tej gorolskiej PKP i jeszcze nie słyzałem z ust d
                    > Sam widzisz 4,7 milonów polaczków i jaki tu syf. Dobrze, że chociaż te 700 tys
                    > to porządni ludzie inaczej wszyscy byśmy się tu uduśili w polskim syfie.
                    > SPADAJ POLSKI BRUDASIE DO TEJ SYFIASTEJ GALICJI ALBO KONGRESÓWKI!!!
                    Kodeks Karny:
                    Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
                    § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
                    Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
                    Art. 257. Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
                    • Gość: lucki Re: O Slazakach IP: 213.17.152.* 23.11.03, 12:31
                      To jest właśnie logika Kalego: Polak obrazić Ślazaka - dobrze, Ślązak obrazic Polaka - źle.
                      • arcykr Re: O Slazakach 24.11.03, 09:30

> To jest właśnie logika Kalego: Polak obrazić Ślazaka - dobrze, Ślązak obrazic Polaka - źle.
                        A kto zaczął?
                  • arcykr Re: O Slazakach 24.11.03, 09:28

> A ja wiele razy korzystałem z tej gorolskiej PKP i jeszcze nie słyzałem z ust d
                    Bo śląscy menele żyją np. w Lipinach... Może są za bardzo "ciapowaci", żeby przeżyć na dworcu w Katowicach?
              • arcykr Re: O Slazakach 23.11.03, 05:12

> Zapewne nie wiesz, że w tym wojewdództwie Ślazazy s
                > tanowią 15% ludności.
                No właśnie - niech więcej dalej siedzą cicho.
                • anita58 Re: O Slazakach 23.11.03, 23:25
                  arcykr napisał:

> Gość portalu: lucki napisał(a):
                  >
                  > > Zapewne nie wiesz, że w tym wojewdództwie Ślazazy s
                  > > tanowią 15% ludności.
                  > No właśnie - niech więcej dalej siedzą cicho.
                  To prawdziwy pokaz milosci chrzescijanskiej. Wejsc do cudzego domu, wyrzucic
                  gospodarzy, a tej garstce, co pozostala kazac - po chrzescijansku - siedziec
                  cicho. No, no arcykr, jestes faktycznie arcy.
                  • arcykr Re: O Slazakach 24.11.03, 09:34
                    anita58 napisała:

> arcykr napisał:
                    >
                    > > Gość portalu: lucki napisał(a):
                    > >
                    > > > Zapewne nie wiesz, że w tym wojewdództwie Ślazazy s
                    > > > tanowią 15% ludności.
                    > > No właśnie - niech więcej dalej siedzą cicho.
                    > To prawdziwy pokaz milosci chrzescijanskiej. Wejsc do cudzego domu,
                    Insynuujesz, że ja wszedłedem do czyjegoś domu? To nie pochrześcijańsku?

wyrzucic
                    > gospodarzy,
                    Nie wyrzucałem nikogo.

a tej garstce, co pozostala kazac - po chrzescijansku - siedziec
                    > cicho.
                    Dlaczego kazać? Bycie cichym i pokornym to ewangeliczna rada.

No, no arcykr, jestes faktycznie arcy.
                    Zaraz, a gdzie tu sprzeczność? Przeciez to nie ja jestem winny temu, co Ślązaków spotkało ze strony Niemców, Polaków, Rosjan czy kogo tam jeszcze...
                    A jak ktoś ma rzucać takie bluzgi jak lucki, to niech sie lepiej w ogóle się nie odzywa.
                    • anita58 Re: O Slazakach 24.11.03, 14:26
                      arcykr napisał:

> Bycie cichym i pokornym to ewangeliczna rada.
                      wiec zacznij od siebie.

> A jak ktoś ma rzucać takie bluzgi jak lucki, to niech sie lepiej w ogóle się
                      > nie odzywa.
                      nie wnikam w teksty lucki.
                      Odpowiadajac „niech dalej siedza cicho” na zdanie mowiace, ze Slazacy sa
                      mniejszoscia we wlasnej ojczyznie, jednoznacznie okresliles, ze ustosunkowujesz
                      sie do tej mniejszosci, a nie do lucki. Nb. „siedziec cicho” piszesz juz po raz
                      kolejny. Czy wiesz, ze Ci Hanysi sa u siebie we wlasnej OJCZYZNIE? Nawet gdyby
                      pozostal tylko 1 Hanys, to masz obowiazek go szanowac (vide przykazanie
                      milosci). Czy wiesz, ze siedzi sie cicho tylko w panstwie totalitarnym?
                      Zadam ponownie pytanie. Za kogo sie uwazasz, ze piszesz „niech wiec dalej
                      siedza cicho”?
                      • arcykr3 Re: O Slazakach 25.11.03, 15:05
                        anita58 napisała:

> > Bycie cichym i pokornym to ewangeliczna rada.
                        > wiec zacznij od siebie.
                        Przeciez moje teksty sabardzo spokojne. Zwłaszcza w zestawieniu ztekstami, które się do mnie kieruje.
                        >
                        > > A jak ktoś ma rzucać takie bluzgi jak lucki, to niech sie lepiej w ogóle s
                        > ię
                        > > nie odzywa.
                        > nie wnikam w teksty lucki.
                        A w moje jednak tak. Dlaczego?

> Czy wiesz, ze Ci Hanysi sa u siebie we wlasnej OJCZYZNIE?
                        I co z tego? Ma czuć się lepszy? Ma prawo obrażać innych? I co to znaczy, że są bardziej u siebie niż ktoś, kogo oboje rodzice przyjechali 40 lat temu np. z Zamojskiego?

Nawet gdyby
                        > pozostal tylko 1 Hanys, to masz obowiazek go szanowac
                        Nie bardziej, niz kogokolwiek innego...

> Czy wiesz, ze siedzi sie cicho tylko w panstwie totalitarnym?
                        To nie ja mam zapędy totalitarne...

> Zadam ponownie pytanie. Za kogo sie uwazasz, ze piszesz ?niech wiec dalej
                        > siedza cicho??
                        Za kogoś, kto wie, że agresja w przypadku bycia mniejszością jest głupotą.
                        • Gość: ptysiek Re: O Slazakach IP: *.podchorazych.katowice.pl 25.11.03, 19:02
                          15% w woj. ale nie na UŚ, poza tmy to gorole na słuzących. I viva Śląsk
                          niezależny
                        • anita58 Re: O Slazakach 29.11.03, 21:19
                          arcykr3 napisał:

> Przeciez moje teksty sabardzo spokojne. Zwłaszcza w zestawieniu ztekstami,
                          któr
                          > e się do mnie kieruje.
                          oj, arcy. Napisales „bycie cichym i pokornym”. Ktos kto pisze „niech dalej
                          siedza cicho” jest zaprzeczeniem pokory.
                          > A w moje jednak tak. Dlaczego?
                          Bo to TY tu na forum rzniesz swietego, cytujac co chwile Ewangelie, ktorej z
                          reszta i tak nie respektujesz. Zapomniales?
                          > I co z tego? Ma czuć się lepszy? Ma prawo obrażać innych?
                          Nic takiego nie napisalam. To raczej ktos inny zaczal pierwszy obrazac:
                          „Mieszkaniec Zabrza wspomina: "Napływowi uważali nas za niższą kastę (...) oni
                          uważali nas za Niemców. Myśmy tu byli, tu był nasz dom, a oni przyjechali i nas
                          obrażali"1. ”
                          ipn-5.ipn.gov.pl/biuletyn/9/biuletyn9_10.html
                          > I co to znaczy, że są
                          > bardziej u siebie
                          nie klam: „bardziej u siebie” to twoje slowa nie moje.
                          > kogo oboje rodzice przyjechali 40 lat temu np. z Zamojskiego?
                          oj arcy, arcy. Caly swiat zna pojecie „ludnosci rodzimej” i „naplywowej”...
                          > To nie ja mam zapędy totalitarne...
                          jasne, „niech dalej siedza cicho” to demokratyczna zasada.
                          > Za kogoś, kto wie, że agresja w przypadku bycia mniejszością jest głupotą.
                          Glupota jest pisanie takiego zdania. Czy agresja w wypadku bycia wiekszoscia to
                          normalka? Bo tak wlasnie zaczynal tez faszyzm.
                          A znasz slowa Nauczyciela „cokolwiek uczyniliscie jednemu z tych
                          najmniejszych ...”?
              • arcykr Re: O Slazakach 24.11.03, 09:27

> Katowice są syfiaste bo w tym mieście zdecydowana większość mieszkańców to gorolscy idioci tacy jak ty.
                Jeżeli tak, az drugiej strony granice wojwództwa maja być wg. ciebie wyznaczone wg. kryteriów etnicznych, to wychodzi na to, że Katowice powinny być w jednym województwie z Zagłębiem. Czyż nie?
          • arcykr Re: O Slazakach 23.11.03, 05:10

> Agresja jest jedyną sensowną odpowiedzią na 60 lat polskiej okupacji, wyzysku i poniewierania Ślazaków.
            A czy mądrą rzeczą jest agresja mniejszości wobec większości?

> A najwięcej meneli i brudasów na Śląsku to gorole.
            Masz jakieś argumenty na poparcie tej tezy?
            • Gość: lucki Re: O Slazakach IP: 213.17.152.* 23.11.03, 12:24
              Polacy są brudasami i menelami z definicji. Wie o tym cała Europa i Ameryka. A pragrafami nie szpanuj, bo jestes polaczkiem, to znaczy że jesteś idiotą, brudasem i menelem, więc nie rozumiesz tego co tam pisze.
              • linder1 Wolnego, wolnego 23.11.03, 12:44
                Dej se pozór synek
              • arcykr Czy lucki świadczy o Ślązakach? 24.11.03, 09:41

> Polacy są brudasami i menelami z definicji.
                To masz złą definicję. A kim jest według ciebie obecny papież?

Wie o tym cała Europa i Ameryka. A
                > pragrafami nie szpanuj, bo jestes polaczkiem, to znaczy że jesteś idiotą,
                Trzeba było przyjść na obronę mojej pracy doktorskiej... :)

i menelem,
                Za takie teksty też jest paragraf...

> więc nie rozumiesz tego co tam pisze.
                A czy zrozumiesz to, że nie nalezy pisać "co tam pisze" tylko "co tam jest napisane"? I kto jest na niższym poziomie intelektualnym?

Ciekawe, czy Anita skomentuje tą "chrześcijańską wypowiedź" luckiego?
                A może wg. niej jemu wszystko wolno napisać?
          • arcykr Re: O Slazakach 24.11.03, 09:24

> Agresja jest jedyną sensowną odpowiedzią na 60 lat polskiej okupacji, wyzysku i poniewierania Ślazaków.
            Więc jaki jest ten sens?
    • linder1 Większość Ślązaków jest w porządku 22.11.03, 20:09
      Gromada miejscowych oszołomów wspomagana przez tzw. wypędzonych z Niemiec
      robi pozostałym fatalną opinię.
      • Gość: lucki Re: Większość Ślązaków jest w porządku IP: 213.17.152.* 22.11.03, 20:23
        Dzięki za głos rozsądku, sam dałem się wpakować w idiotyczną dyskusję z tym prymitywem aż głupio mi.
        • arcykr Pytanie osobiste 24.11.03, 09:43

> Dzięki za głos rozsądku, sam dałem się wpakować w idiotyczną dyskusję z tym pry
          > mitywem aż głupio mi.
          Lucki, jakiej muzyki słuchasz?
    • Gość: lucki Teraz na poważnie IP: 213.17.152.* 23.11.03, 12:50
      Mam już stanowczo dość bycia obrażanym, na każdym kroku. Jezeli większość mieszkańców tego kraju zachowuje się tak jak gorol7, a niestety właśnie tak robi, to prosze się nie dziwić, że hanysy maja już tego po dziurki w nosie. Gorol7 cytuje bzdury pisane przez niermieckich nacjonalistów. Te obraźliwe hasła miały skłonić Górnoślązaków do wyżeczenia sie swojej polskości. Niemcom zależało na całkowitym wynarodowieniu Ślazaków. To czego nie udało się Niemcom, to zrobili Polacy, którzy całkowicie zrazili do siebie Górnioślązaków, tak iż dziś uważają oni się za Niemców lub zgoła odmienny naród. Taka jest prawda. Wystarczy sobie poczytać historię. Mój pradziadek walczył w powstaniach ślaskich za Polske, a po wojnie kochana Polska jego syna, a mego dziadka wysłała na Sybir. Żydowskie przysłowie: Jakie dobrodziejstwo Ci uczyniłem, że mnie tak nienawidzisz?
      I jeszcze jedno, te obraźliwe bzedty o Polakach, które pisałem to nie jest moje zdanie, tylko prymitywne stereotypy, które wygłaszaja o was na zachodzie. Zrobiłem to by wkurzyc gorola7, niech sobie zobaczy jak się czuje osoba brażana przez stereotyp.
      • aldon Re: Teraz na poważnie 23.11.03, 12:56

> Mam już stanowczo dość bycia obrażanym, na każdym kroku. Jezeli większość
        miesz
        > kańców tego kraju zachowuje się tak jak gorol7, a niestety właśnie tak robi,
        to
        > prosze się nie dziwić, że hanysy maja już tego po dziurki w nosie. Gorol7
        cytu
        > je bzdury pisane przez niermieckich nacjonalistów. Te obraźliwe hasła miały
        skł
        > onić Górnoślązaków do wyżeczenia sie swojej polskości. Niemcom zależało na
        całk
        > owitym wynarodowieniu Ślazaków. To czego nie udało się Niemcom, to zrobili
        Pola
        > cy, którzy całkowicie zrazili do siebie Górnioślązaków, tak iż dziś uważają
        oni
        > się za Niemców lub zgoła odmienny naród. Taka jest prawda. Wystarczy sobie
        poc
        > zytać historię. Mój pradziadek walczył w powstaniach ślaskich za Polske, a
        po w
        > ojnie kochana Polska jego syna, a mego dziadka wysłała na Sybir. Żydowskie
        przy
        > słowie: Jakie dobrodziejstwo Ci uczyniłem, że mnie tak nienawidzisz?
        > I jeszcze jedno, te obraźliwe bzedty o Polakach, które pisałem to nie jest
        moje
        > zdanie, tylko prymitywne stereotypy, które wygłaszaja o was na zachodzie.
        Zrob
        > iłem to by wkurzyc gorola7, niech sobie zobaczy jak się czuje osoba brażana
        prz
        > ez stereotyp.
        Czy ja dobrze widzę, piszesz, że Polska wysłała twojego dziadka na Sybir?
        Czyżbys nie wiedział kolego, ze w tych czsach setki tysięcy Polaków i to
        najlepszych polskich patriotów były wysyłane na Sybir i to nie przez żadna
        Polske tylko Rosję bo o ile wiem Syberia należała wtedy do ZSRR a nie do
        Polski.
        • Gość: lucki Re: Teraz na poważnie IP: 213.17.152.* 23.11.03, 13:02
          Mój dziadek, został zesłany przez PRL, więc te zsyłki na sybir nie były głównym powodem tej dzisiejszej niechęci Ślazaków do Polski. A argument, że sybir jest w ZSRR jest po prostu niepoważny. Tak na prawdę Polska na swój wizerunek zaczęła pracować już w latach dwódziestych i robi to po dzień dzisiejszy, a gorol7 jest tego koronnym przykładem. Popatrz sobie co w latach 60 i 70 zrobiono z centrum Katowic, do jakiego stanu doprowadzono gospodarke, jak funkcjonowała II RP i jak funkcjonuje III RP.
          • arcykr Re: Teraz na poważnie 24.11.03, 09:57

> Mój dziadek, został zesłany przez PRL, więc te zsyłki na sybir nie były głównym
            > powodem tej dzisiejszej niechęci Ślazaków do Polski. A argument, że sybir jest
            > w ZSRR jest po prostu niepoważny.
            A to dlaczego? Czy Polska mogła nakazać ZSRR przyjęcie w swoje granice kogokolwiek?
      • Gość: EDEK Re: Teraz na poważnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.11.03, 12:59

> Mam już stanowczo dość bycia obrażanym, na każdym
        kroku. Jezeli większość miesz
        > kańców tego kraju zachowuje się tak jak gorol7, a
        niestety właśnie tak robi, to
        > prosze się nie dziwić, że hanysy maja już tego po
        dziurki w nosie. Gorol7 cytu
        > je bzdury pisane przez niermieckich nacjonalistów. Te
        obraźliwe hasła miały skł
        > onić Górnoślązaków do wyżeczenia sie swojej polskości.
        Niemcom zależało na całk
        > owitym wynarodowieniu Ślazaków. To czego nie udało się
        Niemcom, to zrobili Pola
        > cy, którzy całkowicie zrazili do siebie Górnioślązaków,
        tak iż dziś uważają oni
        > się za Niemców lub zgoła odmienny naród. Taka jest
        prawda. Wystarczy sobie poc
        > zytać historię. Mój pradziadek walczył w powstaniach
        ślaskich za Polske, a po w
        > ojnie kochana Polska jego syna, a mego dziadka wysłała
        na Sybir. Żydowskie przy
        > słowie: Jakie dobrodziejstwo Ci uczyniłem, że mnie tak
        nienawidzisz?
        > I jeszcze jedno, te obraźliwe bzedty o Polakach, które
        pisałem to nie jest moje
        > zdanie, tylko prymitywne stereotypy, które wygłaszaja
        o was na zachodzie. Zrob
        > iłem to by wkurzyc gorola7, niech sobie zobaczy jak się
        czuje osoba brażana prz
        > ez stereotyp.

to ti zes je synek prawnukiem terrorysty? ;-)
        • Gość: lucki Re: Teraz na poważnie IP: 213.17.152.* 23.11.03, 13:27
          Powstańcy niy byli terrorystami ino partyzantami chopie.
          • Gość: EDEK Re: Teraz na poważnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.11.03, 13:32

> Powstańcy niy byli terrorystami ino partyzantami chopie.

ale na terynie obcygo panstwa - tak wiync to to samo!
      • arcykr Re: Teraz na poważnie 24.11.03, 09:54

> Mam już stanowczo dość bycia obrażanym, na każdym kroku.
        Jak rozumiem, przez goroli. A można wiedzieć, w jaki sposób? Idziesz ulicą, mija cię gorol i co takiego obrażliwego robi? Zbyt głośno oddycha swoim "obrzydliwym polsko-menelskim akcentem"?

Jezeli większość miesz
        > kańców tego kraju zachowuje się tak jak gorol7, a niestety właśnie tak robi,
        Większość mieszkańców Polski mieszkadaleko od Śląskai nie ma szans zachowywać się jakkolwiek w stosunku do Ślązaków. A jak na dworcu kolejowym np. w Warszawie poproszeo bilet do Katowic, to jakoś nikt nie komentuje tego w stylu "o, śląski menel wraca do swojego śmietniska". A może ktoś ma inne doswiadczenia, co?

to
        > prosze się nie dziwić, że hanysy maja już tego po dziurki w nosie. Gorol7 cytu
        > je bzdury pisane przez niermieckich nacjonalistów. Te obraźliwe hasła miały skł
        > onić Górnoślązaków do wyżeczenia sie swojej polskości. Niemcom zależało na całk
        > owitym wynarodowieniu Ślazaków. To czego nie udało się Niemcom, to zrobili Pola
        > cy, którzy całkowicie zrazili do siebie Górnioślązaków, tak iż dziś uważają oni
        > się za Niemców lub zgoła odmienny naród.
        Uwaga językowa: Głupio jest pisać w jednym zdaniu "wyżeczenia" a w następnym "iż"...

> Wystarczy sobie poc
        > zytać historię. Mój pradziadek walczył w powstaniach ślaskich za Polske, a po w
        > ojnie kochana Polska jego syna, a mego dziadka wysłała na Sybir.
        Polska wysłała kogoś na Sybir? A może jednak ZSRR?

> I jeszcze jedno, te obraźliwe bzedty o Polakach, które pisałem to nie jest moje
        > zdanie, tylko prymitywne stereotypy, które wygłaszaja o was na zachodzie.
        Jak pisałeś do mnie, to nie zastrzegałeś, żepowtarzasz po ludziacg/mediach z Zachodu...

Zrobiłem to by wkurzyc gorola7,
        To dlaczego takie teksty pisałeś pod moim adresem?
        • Gość: lucki Re: Teraz na poważnie IP: 213.17.152.* 25.11.03, 18:36
          Ja pisałem oswiadomosco ludzi, a w swiadomości górnoslazaków to Polska wsólnie z ZSRR dokonała deportacji.

Moje posty były zwrócone nie do ciebie tylko gorola7.

Twierdzisz, że nikt mnie nie obraża? A kiedy gorol7 pisze, że Ślązacy to nieuki, brudasy i menel to uważasz za prawdę? Bo ja uważam to za obraźliwe kłamstwo.
          • Gość: GOROL Re: Teraz na poważnie IP: *.a.002.pth.iprimus.net.au 28.11.03, 04:03
            I na dodatek J U D A S Z E !!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka