just.ja 23.08.06, 10:50 prosze o pomoc jak i gdzie załatwić zaproszenie na przyjazd do Polski dla obywateli Tureckich ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szecherezade Re: zaproszenie 26.08.06, 19:45 Mozesz powiedzieć mi o jakie zaproszenie Ci chodzi i po co im coś takiego? potrerzbna im jakaś wiza? Odpowiedz Link Zgłoś
sudani Re: zaproszenie 26.08.06, 23:17 Wniosek zaproszeniowy wypelnia sie w Urzedzie Wojewodzkim danego miasta. Osoba ubiegajaca sie o wpis do zaproszenia jest zobowiazana zlozyc: - wniosek o wpisanie zaproszenia do ewidencji zaproszen - dokumenty potwierdzajace posiadanie zrodel dochodow i ich wysokosc zapewniajacych utrzymanie cudzoziemca - podac tytul prawny do zajmowanego wskazanego w zaproszeniu lokalu, w ktorycm bedzie zameldowany czasowo cudzoziemiec (oryginal do wgladu, ksero do pozostawienia w aktach) -dowod osobisty osoby zapraszajacej - znaczki oplaty skarbowej - oplata skarbowa do wpisania zaproszenia do ewidencji zaproszen (platna przy odbiorze zaproszenia) Wystawienie zaproszenia ok. miesiaca. Po odbior zaproszenia zglasza sie osoba zapraszajaca osobiscie z dowodem. Pozdrawiam serdecznie! Sudani Odpowiedz Link Zgłoś
daksaman Re:WIZA CZY ZAPROSZENIE DO PL??? 31.08.06, 14:12 Bardzo prosze o pomoc!!! Nie wiem gdzie i jak mam zalatwic wize czy zaproszenie dla turka ale przebywajacego w Londynie. Nie posiada on paszportu angielskiego.. bo czeka ..juz 7 lat. czy jest to mozliwe. chcemy sie pobrac!! pomuzcie mi prosze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanionka Re: zaproszenie 27.08.06, 12:17 Dobrze jest wykazac sie posiadanymi oszczednosciami na koncie.Mozesz nawet wplacic na kilka dni,potem wziasc zaswiadczenie,ze takowe posiadasz. Mnie powiedziano,ze powinnam wykazac ile tego jest (wzielam takie tez),ale pani w banku powiedziala,ze to juz naduzycie. W praktyce okazalo sie ,ze wystarczylo stwierdzenie iz mam konto. Jezeli nie pracujesz to zaproszenie musza wystawic rodzice,musi byc zgodz obojga z nich na zamieszkanie cudzoziemca w ich domu.Nawet jezeli dom czy mieszkanie hipotecznie jest wlasnoscia tylko jednego z nich. Wystarczy odrecznie napisana zgoda z wyraznym podpisem. Mnie tego od razu nie powiedziano i trzeba bylo uzupelniac papierki. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanionka Re: zaproszenie 27.08.06, 12:23 Ach,zapomnialam,pamietaj ,jak podajesz,ze ktos przyjezdza tu w celach turystycznych to trzymajcie sie tej wersji.Nie ma gadania,ze do dziewczyny,czy cos innego.Cel ma byc taki jaki jest wypisany w zaproszeniu,inaczej moga go nie wpuscic,juz nasze sluzby! No i osoba zapraszajaca powinna odebrac goscia z lotniska.Jezeli zapraszaja rodzice a ty odbierasz to na pytanie kto zapraszal musisz odpowiedziec,ze rodzice bo ty nie masz takiej mocy prawnej.Lubia popytac na lotnisku i goscie i tego co czeka.Ale to nic strasznego.Wazne zeby glupio nie krecic,bo i po co. Odpowiedz Link Zgłoś
just.ja Re: zaproszenie 29.08.06, 11:18 dziękuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi tylko przeraził mnie ten termin 1 miesiąca oczekiwania na decyzje :( Odpowiedz Link Zgłoś