222kalinka 16.12.08, 12:50 ben sana çok şey anlatmak istiyorum bir bilsem şu polonçayı ağ bir bilsen sana nasıl gönul verdiğimi seni ne kadar sevdiğimi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sarkady Re: prosze na polski 16.12.08, 21:25 chcę ci o wielu rzeczach opowiedzieć, o, gdybym znał język polski... O gdybys wiedziala, jak oddalem ci moje serce, jak bardzo cię kocham... Odpowiedz Link Zgłoś
wanienka Re: prosze na polski 16.12.08, 23:03 boze!!!po prostu musze juz to napisac!!!lenistwo turkow jest przerazajace!najlatwiej napisac po turecku "ach gdybym znal polski" a niech sie dziewczyna meczy i sobie tlumaczy!najlepiej niech pojdzie na kurs albo zacznie studiowac turkologie!po prostu rece opadaja! Odpowiedz Link Zgłoś
222kalinka Re: prosze na polski 17.12.08, 11:12 Nie mozna uogolniac.Stara sie pisac tez po polsku ale ja czesto nie bardzo wiem o co chodzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
turkeyissexi Re: prosze na polski 17.12.08, 17:27 rzeczywiscie nie powinno sie uogolniac ale taka jest prawda!! Kobiety sa bardziej sklonne do "poswiecen" i nauki jezyka ukochanej osoby niz faceci!! I wiem co mowie, bo mowie to z wlasnego doswiadczenia. mysle ze znam na podobnym poziomie turecki jak moj chlopak polski mimo ze zyjemy razem w Polsce!! LENIUCH :D Odpowiedz Link Zgłoś
uc-ha Re: prosze na polski 17.12.08, 17:47 heh, nu wiadomo, że tego typu poświęcenia zawsze są bardziej w stylu kobietek niż mężczyzn ;-) ja też jestem tą uczącą się języka mojego ukochanego ;-) ale nie tylko on powodem, bo jeszcze wyjazd na stypendium do Istambułu ;-) więc żeby nie było ;-) taka już nasza kobieca natura ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mariawmarmaris Re: prosze na polski 17.12.08, 19:10 a może jesteśmy od nich inteligentniejsze i nam łatwiej?? :))) nam od małego wszyscy wpajają, że trzeba się uczyć języków obcych. w przypadku wielu z tych Turków, którzy nie potrafią się dogadać po angielsku problem polega na ogólnej niechęci do nauki, nie dostrzegają takiej potrzeby po prostu, nikt im o tym nie mówi jak są dziećmi.. tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
uc-ha Re: prosze na polski 17.12.08, 19:13 mmm.. wszystkich Turków, których ja poznałam umieją b. dobrze po angielsku - może akurat dlatego, że to byli ci, którzy przyjechali do Krakowa na Erasmusa.. szczęśliwie mój umie b. dobrze po angielsku, tako więc żadnych problemów nie mamy, ale ten turecki mi nie zaszkodzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mariawmarmaris Re: prosze na polski 17.12.08, 19:22 pewnie, że wielu mówi po angielsku! wielu też po polsku- tym bardziej Ci po Erasmusie :)) ale mówię o tych, który tego nie potrafią.. Odpowiedz Link Zgłoś
turkeyissexi Re: prosze na polski 17.12.08, 22:01 No właśnie a "mój" nie potrafi po angielsku i powiem szczerze ze nam wielu Turków, którzy nie znaja angielskiego i nie takich sterotypowych "kebabowców" co potrafia busines polish czyli ostry/łagodny i "15zl poprosze" ale pracujacych w ambasadzie lub innych powazniejszych istytucjach. chyba kwestia mozliwosci edukacyjnych no i oczywiscie checi. Odpowiedz Link Zgłoś
schwinn1 Re: prosze na polski 18.12.08, 09:29 zgadzam się z maria, my mamy wpajane a oni nie ;-) mój mąż zniechęcił się do uczenia się z książki jak był w rosji- czytał jedno, ludzie mówili drugie, więc tylko korzystał z niej aby sprawdzić słówka a uczył się "w realu".. więc jak ja mu podsunęłam jakieś rozmówki polsko-turecki niechętnie do nich zaglądał bo uważa że łatwiej mu będzie uczyć się na żywo.. ja trochę uczyłam się tureckiego, który nam pomagał(pomaga) przy słowach których nie znamy w rosyjskim.. teraz jest niecałe dwa tygodnie w polsce i już sporo rozumie jak się do niego mówi (w sumie dzięki temu że zamiast angielskiego zna rosyjski ;-)).. oczywiście gorzej z wysławianiem się, ale to kwestia czasu.. zaczyna powoli rozpoznawać nasze "znaczki" typu "rz" i "sz" w pisowni.. moim zdaniem na każdego jest metoda.. Odpowiedz Link Zgłoś