Dodaj do ulubionych

padnięcia systemu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 12:47
w ciągu tygodnia trzy razy komputer nie uruchomił się tylko wyświetlił ekran w
stylu że plik config w folderze system (dokładnie nie pamiętam) został
zmieniony lub skasowany. Za każdym razem robiłem naprawę systemu z płytki
instalacyjnej XP, przy czym w trakcie instalacji instalator nie mógł odnaleźć
kilkunastu plików na CD. Mimo to system się podnosi i działa przyzwoicie (tak
ze 3 dni). Próbowałem naprawy z płytki kolegi, myśląc że płytka porysowana lub
coś w tym rodzaju ale jest to samo. Mam zainstalowanego Avasta i co jakiś czas
sprawdzam cały komputer skanerem ArcaMicroScan z Onetu. Tydzień temu wykryło
mi kilka wirusów typu WIN ** ale teraz nic nie widać. CO z tym zrobić
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: padnięcia systemu IP: *.escom.net.pl 27.12.07, 13:18
      Sprawdz dysk np. przy pomocy HdTune, nastepnie daj linki do screenow ze wszystkich zakladek. Przetestuj tez ram -> www.memtest.org
    • Gość: kacper Re: padnięcia systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 20:45
      to z hd tune
      [url=www.plikus.pl/zobacz_plik-screen_z_hd_tune-97071.html]screen_z_hd_tune[/url]
      • Gość: Kolobos Re: padnięcia systemu IP: *.escom.net.pl 27.12.07, 21:55
        Sprawdziles ram? W HdTune nie wykonales Error Scan. Do tego dysk pracuje u Ciebie w trybie ata33, a moze ata100 o ile Twoja plyta obsluguje.
        • Gość: kacper Re: padnięcia systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 22:59
          płyta jest stara (7lat), jak zresztą cały komputer, co do testu pamięci to raport błędów po 48 minutach wyglądał tak (sporo tego) [url=www.plikus.pl/zobacz_plik-test_pamieci-97127.html]test_pamieci[/url]
          • Gość: kacper Re: padnięcia systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:06
            chyba źle link wkleiłem, więc jeszcze raz
            [url=www.plikus.pl/zobacz_plik-test_pamieci-97127.html]test_pamieci[/url]
          • Gość: Kolobos Re: padnięcia systemu IP: *.icm.edu.pl 27.12.07, 23:14
            Pamiec do wymiany.
            • Gość: kacper Re: padnięcia systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:37
              pamięci są 3 kości, czy jest prostszy sposób identyfikacji tej złej niż kolejno
              wyjmowanie i testowanie
            • Gość: kacper Re: padnięcia systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 23:40
              pamięci są 3 kości, czy jest prostszy sposób identyfikacji tej złej niż kolejno
              wyjmowanie i testowanie. HD TUNE właśnie kończy sprawdzać dysk i zdaje się że
              nie uszkodzonych sektorów
              • Gość: Kolobos Re: padnięcia systemu IP: *.icm.edu.pl 28.12.07, 00:27
                Nie ma, musisz testowac po jednej.
                • Gość: kacper Re: padnięcia systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 01:51
                  Dziękuję za pomoc. Trafiłem za I-szym razem (kość 256 którą dokupiłem 2 lata
                  temu). Mam jeszcze tylko jedno pytanie: Czy lepiej kupić kość 256 czy 2x po 128?
                  Czy duża jest różnica w poborze prądu, bo różnica w cenie jest taka że za jedną
                  256 byłoby 4x128. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc
                  • Gość: Kolobos Re: padnięcia systemu IP: *.icm.edu.pl 28.12.07, 11:18
                    Jezeli masz wolne sloty to kup dwie kosci po 128MB.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka