Dodaj do ulubionych

The Killing

09.09.11, 00:46
Czy ktos mial okazje zobaczyc obie wersje - dunską i amerykanską?
Ktorą polecacie?
Obserwuj wątek
    • matti_hautameki Re: The Killing 09.09.11, 10:01
      Ja co prawda widziałem tylko duńską, ale polecam gorąco - trzyma w napięciu do samego końca.
      • scoutek Re: The Killing 09.09.11, 11:46
        oglądam amerykańską - jest znakomita
        • matti_hautameki Re: The Killing 09.09.11, 13:05
          Ja dodam jeszcze, że duża część przyjemności z oglądania wersji duńskiej wynika z możliwości osłuchania się z językiem duńskim. Ja często łapałem się na tym, że sobie powtarzam 'Nanna Birk Larsen' albo 'Troels Hartmann' z tym ich dziwacznym akcentem :)

Od amerykańskiej wersji odrzuciło mnie promo zaczynające się mniej więcej od: "Sarah Linden is an attractive police officer...". No i pewnie wszyscy są oczywiście piękni i młodzi jak to w US of A. Dobrze chociaż, że zostawili sweterki głównej bohaterki :]

Serial oglądałem w marcu na BBC iPlayer w dawce dwa odcinki na tydzień, bo tak puszczali na BBC, ale mniej więcej w połowie nie wytrzymałem i musiałem zobaczyć resztę z innych źródeł :)

A już niedługo (jeszcze tej jesieni) druga seria 'Forbrydelsen' na BBC, yay!

P.S. Jakby ktoś chciał wiedzieć jak w Polsce oglądać programy z iPlayera za darmo (bez takiej ściemy jak ta co to ją tu taki jeden promował za $) to wyguglujcie sobie 'BBC iPlayer + tor'.
          Jakby ktoś chciał pomocy w konfiguracji to piszcie, chętnie wyjaśnię co i jak.
          • scoutek Re: The Killing 09.09.11, 14:12
            ale w amerykańskiej wersji Linden wcale nie jest atrakcyjna, dziwna jest bardzo i przez to odpowiada mi
          • bene_gesserit Re: The Killing 10.09.11, 03:02
            > Od amerykańskiej wersji odrzuciło mnie promo zaczynające się mniej więcej od: "
            > Sarah Linden is an attractive police officer...". No i pewnie wszyscy są oczywi
            > ście piękni i młodzi jak to w US of A.

Nie sa, nikt tam nie jest piekny - przynajmniej nie był w dwoch pierwszych odcinkach. Partner Linden wyglada jak zabiedzony zulik z wąsem Małysza, koledzy z posterunku jak stereotypowi gliniarze z brzuszkami i lysinami, a Linden nie jest attractive w amerykanski sposob, tzn ma twarz i cialo nietkniete botoxem i wypelniaczami, nie maluje sie, wlosy sciaga w kucyk, ubiera dokladnie tak, jak jej koledzy. I nawet rusza się podobnie. Jakby ja przebrac, przeczesac i przearanzowac, wygladalaby jak prerafaelicka pieknosc, ale w filmie jej uroda nie przeszkadza, tym bardziej, ze aktorka w ogole sie nie wdzieczy do kamery, nie oswietlaja jej z gory, zeby ukryc zmarszczki czy nie filmuja przez ponczochę itd. Obejrzyj - wylaszczona Enos mowi o swojej postaci, mozna porownac.
          • gocha221 Re: The Killing 13.09.11, 08:17
            Ja obejrzałam 2 pierwsze odcinki amerykanskiej na gazetowym playerze.
            Oczywiście wciągnęło, bez ostrzezenia.
            Próbowałam znaleźć duńską, ale się nie udało i zostałam przy amerykanskiej.
            Zapewniam, że nikt tam nie jest piękny, główna bohaterka jest raczej dziwna niż ładna, nie biega w mini za zbrodniarzami.
            Chodzi w wełnianych workowatych swetrach, jest ruda, a brwi i rzęsy ma prawie białe :)
            Oryginalna, ale to nie uroda w typie napompowanej śliczności z Hollywood.
            Jej partner wygląda jakby się nie mył od roku, ma tak tłuste włosy, że momentami odrzuca ;)

Świetnie się ogląda, podobno morderca w dunskiej i amerykańskiej wersji jest inny, więc w sumie można obejrzeć obie wersje :)
          • wszystkonaraty Re: The Killing 10.12.11, 01:14
            w takim razie druga serie oblukam w dunskiej wersji :)
            kocham dunskie kino
            a amerykanska police officer byla very dansk :)
    • sid-sid Re: The Killing 22.09.11, 17:52
      Oglądam wersję amerykańską na FoXLife i naprawdę się wyciągnęłam (obiecałam sobie, że będę przepisowo oglądać w TV, zamiast wszystkie odcinki hurtem, ale nie wiem, czy wytrzymam:).
      Linden od razu polubiłam (czytałam, że w duńskiej wersji jest bardziej wyalienowana), Holder na początku mnie wkurzał, ale coraz bardziej go lubię. Rzeczywiście wygląda jak obwieś, ale ma to coś.:) A w kwestii "nikt tam nie jest piękny i młody", to imo wyróżnia się nieco matka Rosie, szczególnie na tle męża.
      • gocha221 Re: The Killing 23.09.11, 08:36
        matka Rosie jest b. ładną kobietą, to prawda, ale gdyby wszyscy byli przeciętni lub brzydcy, to też byłoby to średnio wiarygodne.
        Zresztą Rosie była ładna, więc po kimś urodę musiała odziedziczyć :)

Co do Holdera, to jego się nie da nie lubić :)

Ktoś wie, kiedy w USA premiera 2. sezonu?
        • sid-sid Re: The Killing 23.09.11, 17:52
          Racja, ale tak jak napisałam, z mężem mi kontrastują.:)
          Na IMDB jeszcze nie ma daty premiery. Ja na razie pierwszy sezon męczę.:)
          • gocha221 Re: The Killing 02.10.11, 20:36
            Wydaje mi się, że mąż tez mógł być kiedyś intersujący, ale zbędne 20kg zrobiło swoje i zrobił się taki tatuś-kotlet. No ale żona w tej chwili jest "2 ligi wyżej" :)

• sid-sid Re: The Killing 02.10.11, 18:16
      No więc znalazłam jedną rzecz, rodem z amerykańskich filmów i seriali, która mi się nie podoba. Bohaterka śmie zajmować się pracą - partner ma pretensje i związek wisi na włosku.
      Poza tym serial nadal bardzo mi się podoba.:)
      • gocha221 Re: The Killing 02.10.11, 20:39
        Mnie też to trochę denerwuje, ale...
        On nie ma pretensji, że o godz.19 nie stoi na stole ciepła kolacja a piwo ciepłe.
        Umówili sie na coś i to dość ważnego: przeprowadzka, ślub itp.
        A ona wybrała pracę, a do tego ciągle zmieniając terminy, twierdząć, że już na 100%, że już jutro, że ma bilet.
        Nie wiem, na którym jesteś odcinku, ale moim zdaniem (obejrzałam całość) do faceta wielkich pretensji mieć nie można.
        • sid-sid Re: The Killing 04.10.11, 16:59
          Jestem na 5-tym odcinku i na razie wydaje mi się, że facet przesadza.:) Ok, jest kilka dni przesunięcia, ale kobieta dostała ostatnie zadanie w pracy i jakoś musi się z nim uporać. Żadna tragedia. Aczkolwiek rzeczywiście powinna od razu powiedzieć, że jak wyjaśni sprawę, to odejdzie z pracy, a nie, że jutro, że pojutrze itp.
          • gocha221 Re: The Killing 04.10.11, 19:31
            Oglądaj, oglądaj :)
            Ja początkowo też miałam wrażenie, że koleś się czepia.
            • sid-sid Re: The Killing 04.10.11, 19:50
              Ok, będę czujna.:)
    • sid-sid Re: The Killing 20.10.11, 20:08
      Oglądam wytrwale, teraz przyznaje trochę racji facetowi Linden.:)
      Im dalej, tym bardziej ten serial wciąga. I coraz bardziej lubię Holdera.
      • dzika_rzeka Re: The Killing 21.10.11, 08:54
        sid-sid napisała:

> Oglądam wytrwale, teraz przyznaje trochę racji facetowi Linden.:)
        > Im dalej, tym bardziej ten serial wciąga. I coraz bardziej lubię Holdera.

SPOILER

Och jakże się możesz zdziwić w finałowym odcinku :) (nic więcej nie napiszę, co by nie psuć suspensu)

Oraz - czy 2 seria zostanie wyemitowana na początku kwietnia dopiero? Tak, jak zaczęła się pierwsza? Zawsze mnie denerwują te "coroczne" seriale - z jednej strony wiadomo, że wszystkie odcinki zostaną wyświetlone ciągiem tydzień po tygodniu (co jest dobre), ale z drugiej na kolejną serię trzeba czekać cały rok (co dobrym jest mniej). Przy serialach sezonowych mimo, że przerwy pomiędzy epizodami są większe, to odstęp między seriami trwa góra 4 miesiące.
        • sid-sid Re: The Killing 21.10.11, 21:30
          Nie pisz!:) I weź przestań, bo mnie ciekawość zeżre.:)

Nie wiem co z drugą serią, ale ja mam ten problem z Dexterem. Skończy się seria, a ja już chciałabym następną. A jak zrobią mi taką długą przerwę, to wcale nie podsyca to zainteresowania - wręcz przeciwnie.:/
      • gocha221 Re: The Killing 23.10.11, 12:32
        sid-sid napisała:

> Oglądam wytrwale, teraz przyznaje trochę racji facetowi Linden.:)
        > Im dalej, tym bardziej ten serial wciąga. I coraz bardziej lubię Holdera.

No widzisz, można tego faceta trochę jednak zrozumieć, co? :)
        Ja też okropnie polubiłam Holdera....ale więcej napisać nie mogę.
        Oglądaj dalej :)
        Na drugą serię czekam niecierpliwie, choć ostatnie odcinki trochę irytowały, to ostatnia scena uratowała sprawę!!
        Póki co cieszę się nową serię Dextera i czekam na Mad Men.
        • sid-sid Re: The Killing 27.10.11, 20:12
          Zostały mi cztery odcinki, chyba jakoś wytrzymam.:)
    • sid-sid Re: The Killing 27.10.11, 20:12
      Ja tego tak nie widzę.:) Tym bardziej, że jestem po docinku, gdzie był zwrot akcji i się wzięło, pogmatwało.:)
      • yoka1 Re: The Killing 28.10.11, 10:38
        ja od początku obstawiałam, że ten kandydat na burmistrza jest zabójcą, a ta afera z nauczycielem to przy okazji
        • irutxeta Re: The Killing 04.11.11, 12:30
          oglądam amerykańską wersję i wpadłam po uszy,

świetna atmosfera, zdjęcia, prawdziwość, zero silikonu, postacie świetnie manipulują naszymi emocjami,
          co chwile zmieniam "opinie" o następnym bohaterze - dawno nie widziałam tak świetnego serialu,

wpadam w prawie wszystkie zastawione scenariuszowo - postaciowe pułapki;)

Jak myślicie? Kto zabił Rosie??
          • yoka1 Re: The Killing 04.11.11, 16:46
            stawiam na tego kandydata młodego na burmistrza. Od początku go podejrzewałam.
            • Gość: stanisław Re: The Killing IP: *.pppoepub.vspace.pl 04.11.11, 17:44
              Niestety nie dowiecie się tego w tej serii serialu.
              • irutxeta Re: The Killing 08.11.11, 10:35
                jestem po pierwszym sezonie,

ostatnie sceny - to aresztowanie (nie ujawniam kogo dla tych co nie widzieli)

i oczywiście od razu wątpliwości czy to na pewno ten.. (scena z jednym z policjantów)

fajna końcówka,
                i fajne ostatnie 2 odcinki sezonu,

przerzucam się teraz na Walking Dead i czekam;)
          • sid-sid Re: The Killing 08.11.11, 18:47
            Ja obstawiałam nauczyciela, ale jak zaczęli go podejrzewać w bodajże czwartym odcinku, to stwierdziłam, że błądzę.:)
            Ale jeśli będzie to Holder, to strzelam focha!
            • gocha221 Re: The Killing 09.11.11, 08:24
              Nie, Holdercio to być nie może :)
              • sid-sid Re: The Killing 09.11.11, 17:12
                No ja myślę.:)
    • sid-sid Re: The Killing 23.11.11, 22:59
      Jestem już po całym pierwszym sezonie.:)
      Cóż, finał mnie skołował, a jeden wątek nawet rozczarował. Czytam co ludzie piszą w necie, teorie są różne, acz ja obstawiam, że jest tak, jak się wydaje - gdyby miano to odkręcać, to by było przekombinowane, bo na winnego za dużo rzeczy wskazuje. Aczkolwiek jak mówi doktor House "wszyscy kłamią", o czym mogliśmy się przekonać także w ostatnim odcinku.:)
      Ja mam pewien niedosyt. Ponoć w drugiej serii ma być nowa historia - ciekawe, jak to rozwiążą.
      • Gość: stanisław Re: The Killing IP: *.pppoepub.vspace.pl 24.11.11, 08:14
        A ktos się orientuje czy w taki sam sposób kończy się oryginalna wersja serialu?
        • Gość: next_exit Re: The Killing IP: *.icpnet.pl 24.11.11, 09:54
          spojler

W oryginalnej wersji zabojca byl ten wspolpracownik ojca, i zostało to juz wyjasnione bodajze w pierwszej serii tam
          • sid-sid Re: The Killing 24.11.11, 18:15
            spojler

A z tego co wyczytałam, zabił Rosie, bo chciała uciec i wziąć ślub z Muzułmaninem (nie wiem, czy chodziło o nauczyciela, czy o kogoś innego).
            • yoka1 Re: The Killing 24.11.11, 23:12
              no i w sumie to nie kandydat na burmistrza zabił....
              • sid-sid Re: The Killing 25.11.11, 17:35
                W amerykańskiej wersji? Wydaje mi się, że jednak on.:) Zamieszanie miało zasiać wątpliwość, ale za dużo na niego wskazuje.
                • Gość: yoka1 Re: The Killing IP: *.wroclaw.vectranet.pl 25.11.11, 18:54
                  tak, w amerykańskiej.
                  Już wyżej pisałam, że go podejrzewam, ale byl taki epizod, że asystent poszedł do domu takiego bogatego biznesmana, tam był basen w suficie i pływały w nim własnie takie młode dziewczyny i w trakcie rozmowy, ten biznesman powiedział coś takiego, że nie daje 5mln dolarów ot tak za darmo, aby tylko wesprzeć kampanię, tylko daje dlatego, że zawsze można liczyć na tego kandydata na burmistrza, bo zawsze posprząta tak, jak wtedy po tej dziewczynie.

No a Holden, partner Linden? Czysty całkiem?
                  • sid-sid Re: The Killing 25.11.11, 19:38
                    A może biznesmen w jakiś sposób nadzorował agencję, gdzie pracowała m.in ciotka Rosie? I ma jakieś grzeszki na sumieniu, ale nie zabił Rosie? A może obaj są w to zamieszani? Richmond spotykał się z Rosie (są zdjęcia), był Orfeuszem, poza tym zauważ, że do pewnego momentu był przedstawiany jako czysty jak łza, szlachetny, dobry, a tu nagle zmienia front, stosuje nieczyste zagrywki w stosunku do kontrkandydata, wyłażą inne rzeczy. Asystentka mówiła, że poszedł sobie na całą noc i wrócił przeoczony - no ale dowiedziała się o spotkaniach z Rosie i kochankach, więc mogła kłamać.
                    Codo Holdera to do końca nie wiem - w przedostatnim odcinku, kiedy zobaczył Richmonda na plakatach (kiedy poszedł tam, gdzie pokierowała go dziewczyna z agencji), wydawał się zaskoczony. Stawiam na to, że w samochodzie do którego wsiadł pod koniec ostatniego odcinka, siedział ten drugi kandydat na burmistrza lub ojciec asystentki Richmonda, który w jakiś sposób kupił Holdera, a ten z kolei i tak uważał, że Richmond jest winien, wiec co mu szkodziło. Zauważ, że kiedy podejrzewano nauczyciela, Holder strasznie się palił do tego, żeby go oskarżyć i aresztować, tak więc nie działał nieczysto od początku i nie dążył do tego, żeby wrobić Richmonda.
                    • sid-sid Re: The Killing 25.11.11, 19:48
                      * przeMoczony :)
                      • Gość: stanisław Re: The Killing IP: *.pppoepub.vspace.pl 25.11.11, 19:53
                        A ja uwazam ze scenarzysci calkiem sie pogubili w ostatnich odcinkach. byleby tylko kontynuowac serial.
                        • sid-sid Re: The Killing 25.11.11, 20:11
                          Ja myślę, że ogólnie za bardzo namieszali.:)
                    • manim Re: The Killing 27.11.11, 18:40
                      Przecież w samochodzie, do którego wsiadł w ostatnim odcinku Holder, był jego opiekun (patron) z grupy terapeutycznej. Zatem pozostaje tylko pytanie, czy ma on jakieś powiązania i z kim, czy też spełnił prośbę swojego podopiecznego o sfabrykowanie dowodu, czyli fałszywego zdjęcia z mostu (dowodu, który nota bene w sądzie bedzie nieważny).
                      • sid-sid Re: The Killing 28.11.11, 19:16
                        Yyy... Ale tam nie było widać, kto siedzi w samochodzie.
                        • manim Re: The Killing 30.11.11, 11:57
                          Jak nie było widać, skoro odbył się nawet dialog:
                          - "Zdjęcie pomogło"?
                          - Tak, już po nim.
                          Dokładnie widać, że to stary kumpel H. Obejrzałam ten odcinek przynajmniej dwa razy :)
                        • manim Re: The Killing 30.11.11, 12:00
                          Dobrze, przyznaję się do błędu. Faktycznie, nie widać, kto prowadzi samochód. Chyba za mocno uległam aż dwa razy czarowi serialu i emocji z nim związanych:))) Przepraszam za wprowadzenie w błąd ;)
                      • bene_gesserit Zabójczyni, nie zabójca 23.12.11, 00:36

Wszystko w przedostatnim i ostatnim odcinku wskazywało na asystentkę polityka, te urodziwą blondynkę z czymś dziwnym w twarzy, córkę prominentnego polityka. Motyw trywialny - zazdrość. Holder mogł być na usługach jej ojca.
    • Gość: stanisław Re: The Killing IP: *.pppoepub.vspace.pl 29.11.11, 14:06
      Od 7.12. duńskie the killing na ale kino!
      • sid-sid Re: The Killing 29.11.11, 19:09
        Dzięki, dobrze wiedzieć.:)
        • scoutek Re: The Killing 30.11.11, 10:45
          i to od razu dwa odcinki:)
      • never_never Re: The Killing 12.01.12, 18:43
        podciągam do góry, bo czekam na odzew tych, co ogladają wersję duńską na Ale kino (i bronią się przed przeczytaniem jakichkolwiek informacji na temat KTO JEST ZABÓJCĄ - no ale chyba nie jest nim kandydat na burmistrza? w końcu po tylu dniach posprzątałby to mieszkanie?)
        serial b. dobry, świetna gra aktorów, no i bohaterowie pokazują nam swoje drugie oblicze... jesteśmy teraz na etapie 12tego docinka (dla tych co nie widzieli powtórki w piątek) - a Sara Lund zmieniła wreszcie sweterek! ;-)
        • Gość: as Re: The Killing IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.12, 15:00
          never_never napisała:

tez jestem ciekawa:))
          ktos powyzej pisal, ze to wspolpracownik ojca
          faktycznie czuje sie jakies zimno od tego faceta, juz w ktoryms odcinku pomyslalam, ze to moze byc on.

> podciągam do góry, bo czekam na odzew tych, co ogladają wersję duńską na Ale ki
          > no (i bronią się przed przeczytaniem jakichkolwiek informacji na temat KTO JEST
          > ZABÓJCĄ - no ale chyba nie jest nim kandydat na burmistrza? w końcu po tylu dn
          > iach posprzątałby to mieszkanie?)
          > serial b. dobry, świetna gra aktorów, no i bohaterowie pokazują nam swoje drugi
          > e oblicze... jesteśmy teraz na etapie 12tego docinka (dla tych co nie widzieli
          > powtórki w piątek) - a Sara Lund zmieniła wreszcie sweterek! ;-)
          • Gość: Kas_stan Re: The Killing IP: *.home.aster.pl 14.01.12, 17:52
            Ja oglądam duńską wersję. Jest świetna :) I wcale nie jestem ciekawa wersji amerykańskiej.
            A ten 12 odcinek faktycznie namieszał i jak ktoś wcześniej zauważył, niemożliwe jest żeby Hartman przez tyle dni po zabójstwie nie posprzątał. Więc co robił w ten weekend skoro nie ma alibi?
    • huskeer Re: The Killing 01.12.11, 13:13
      Amerykańska wersja jest naprawdę niezła i całkiem wciągająca. Niestety zakończenie mi się nie podobało - takich rzeczy się nie robi w serialach kryminalnych. Przynajmniej moim zdaniem.
    • wszystkonaraty Re: The Killing 10.12.11, 01:12
      zaczelam dunska po obejrzeniu amerykanskiej, jest fajna, ale jak sie zna tresc to szkoda czasu - lepiej cos nowego oblukac, bo sporo mam zaleglosci :)
    • pepsic Re: The Killing 10.12.11, 19:00
      Zaczęłam oglądać wersję duńska na Ale Kino+. Nie wiecie, ile odcinków liczy seria i czy wszystkie poświęcone są tej jednej sprawie (dot. zabójstwa młodej dziewczyny)?
      • Gość: stanisław Re: The Killing IP: *.pppoepub.vspace.pl 10.12.11, 19:47
        Pierwsza serial liczy 20 odcinków, opowiada o poszukiwaniach morderstwa nastolatki i ma inne zakończenie niż amerykańska. Druga serial liczy 10 odcinków i opowiada inną historię.
        • pepsic Re: The Killing 10.12.11, 20:32
          Dzięki, Stanisław:) Przy okazji, raczej nie nastolatka, miała 21 lat.

Ps. 20 odcinków wokół jednej sprawy!?

• Gość: stanisław Re: The Killing IP: *.pppoepub.vspace.pl 10.12.11, 20:39
            19 lat
            • pepsic Re: The Killing 11.12.11, 12:35
              W takim razie zwracam honor:)
        • scoutek Re: The Killing 11.12.11, 14:58
          Gość portalu: stanisław napisał(a):

> Pierwsza serial liczy 20 odcinkó

amerykańska miała tylko 13 odcinków
    • pepsic Re: The Killing 13.12.11, 21:01
      Za chwile, o 21 z minutami zaczyna sie 3 i 4 odcinek w Ale Kino+, wersja duńska.
      • scoutek Re: The Killing 14.12.11, 09:34
        pepsic napisała:

> Za chwile, o 21 z minutami zaczyna sie 3 i 4 odcinek w Ale Kino+, wersja duń
        > ska.

wczoraj były powtórki 1 i 2, dzisiaj po 20 są następne dwa odcinki

to idzie tak: w środę po 20 premiera, w piątek późno pierwsza powtórka, a we wtorek po 21 druga powtórka
        • pepsic Re: The Killing 14.12.11, 12:47
          No właśnie, deja vu wczoraj miałam;)
          • yoka1 Re: The Killing 15.12.11, 10:08
            a ja Wam powiem, że mnie ta duńska wersja nie wciągnęła. Ciekawe, czy gdybym najpierw ją widziała, to tak samo amerykańska by mnie nie wciągała?
            • never_never Re: The Killing 15.12.11, 17:22
              a mnie wciągnęła jak najbardziej - ale ja nie oglądałam amerykańskiej
    • never_never Re: The Killing 28.12.11, 14:41
      no nie strasz, ja tam w swoim programie mam dzisiaj kolejne dwa odcinki na Ale kino i już się na to cieszę...
      • Gość: allen Re: The Killing IP: 79.162.98.* 29.12.11, 12:56
        Ja polecam duński, nawet teraz leci w TV: tv.wp.pl/name,The-Killing,prid,24000089774,opis.html
    • sid.sid Re: The Killing 16.02.12, 19:52
      Nie dałam rady obejrzeć pierwszej serii duńskiej wersji, bo jakoś nie podeszło mi oglądanie tej samej historii, ale z inną obsadą. Ale zaczęłam oglądać drugą serię i się wciągnęłam. I teraz dwa pytania - co zrobiła Lund, że została zesłana na prowincję i wszyscy patrzą na nią spode łba? I co się stało z pierwowzorem Holdera, czyli Meyerem, jeśli dobrze kojarzę?
      • Gość: Kas_stan Re: The Killing IP: *.home.aster.pl 17.02.12, 06:24
        sid.sid napisała : co zrobiła Lund, że została zesłana na prowincję i wszyscy patrzą na nią spode łba?
        Moim zdaniem to konsekwencje jej zachowania w końcówce śledztwa w sprawie śmierci Nanny - porwanie samochodu policyjnego, niesłuchanie przełożonych, działania na własną rękę pomimo odsunięcia od śledztwa (m.in. "demolka" piwnicy w nowym domu Birk Larsenów, zabranie Pernille w pościg za Vagnem i Theisem). Lund od któregoś momentu upierała się, że to Vang, ale panowie uważali, że jej odbiło i jest przepracowana. Musiała ponieść karę.

I co się stało z pierwowzorem Holdera, czyli Meyerem, jeśli dobrze kojarzę?

W 18 odcinku strzelał do niego prawdziwy morderca Nanny Birk Larsen w dawnym magazynie meblowym, gdzie Lund i Meyer szukali dowodów w sprawie morderstwa innej dziewczyny sprzed 15 lat. Mayer zmarł w szpitalu, a problemem było to, że został zabity ze służbowej broni Lund. W sześciopiętrowym pustym budynku były tylko ślady ich dwojga, co według śledczych wskazywało, że Sara kłamie i to ona z premedytacją strzelała do Mayera. Przed śmiercią Mayer powiedział żonie coś co pozwoliło Sarze zidentyfikować mordercę.
        • sid.sid Re: The Killing 20.02.12, 16:50
          Dziękuję.:)
          • frise Re: The Killing 22.02.12, 18:00
            Obejrzalam caly serial bez ostatnich dwoch odcinkow, bo musialam wyjechac :( Powtorki tez nie zobaczylam. Czyli to jednak ojciec???? Why?
            • zuzanna807 Re: The Killing 22.02.12, 18:26
              Mordercą Nanny okazał się nie jej ojciec ale ten serdeczny przyjaciel rodziny i pracownik firmy - Van /nie wiem jak się go pisze/! Ojciec w końcówce serialu go zastrzelił!
            • scoutek Re: The Killing 22.02.12, 18:28
              jaki ojciec?????
              przyjaciel domu, ale jego zabił ojciec
    • pod.sufitka Re: The Killing - podobne seriale 22.02.12, 21:02
      jestem swiezo po amerykanskiej wersji - super serial, mam ochote na jeszcze:)
      i moje pytanie jaki inne serial tego typu tj. kryminalny - obyczajowy - dramat, a w klimacie podobny do the killing mozecie mi polecic?
    • pod.sufitka Re: The Killing 02.04.12, 19:42
      wlasnie ruszyl drugi sezon
      • baabeczka Re: The Killing 02.04.12, 23:38
        Gdzie?
        • bez_portek Re: The Killing 03.04.12, 11:32
          tutaj www.amctv.com/shows/the-killing
          • Gość: b Re: The Killing IP: 37.30.9.* 03.04.12, 12:45
            Drugi sezon Forbrydelsen skończył się na Ale Kino chyba 3 tygodnie temu! Oryginalny czyli duński!
            • Gość: Kas_stan Re: The Killing IP: *.home.aster.pl 03.04.12, 14:04
              Gość portalu: b napisał(a):

> Drugi sezon Forbrydelsen skończył się na Ale Kino chyba 3 tygodnie temu! Orygin
              > alny czyli duński!

Tak, tak, jedyna słuszna wersja to ta duńska ;) Nawiasem mówiąc to u nich powstaje trzeci sezon, gdzieś mi mignęło, że ma być wyemitowany we wrześniu tego roku, ale u nich.
              Amerykanie zaczęli puszczać u siebie 3 kwietnia drugą serię. I jestem ciekawa, czy ten amerykański drugi sezon też dotyczy wojny w Afganistanie? Czy bardziej prawdopodobne, że Iraku? Czy może wymyślili coś własnego?
              • thorgalla Re: The Killing 03.04.12, 15:47
                Kręcą kręcą.
                Widziałam zdjęcia z odwiedzin Camilii (tej od księcia Karola) na duńskim planie.
                I nawet dostała charakterystyczny sweter.
                • Gość: baabeczka Re: The Killing IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.12, 16:01
                  Dziekuje,
                  ale dla mnie tylko wersja dunska,
                  juz bym chciala,ale trzeba czekac...
                  • Gość: b Re: The Killing IP: *.147.110.189.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.04.12, 19:00
                    Dla mnie też tylko wersja duńska! Ale niestety w III serii nie będzie już Strangego granego przez super przystojnego Mikaela Bjorkkjera! Strange zginął, niestety!
                    • Gość: Kas_stan Re: The Killing IP: *.home.aster.pl 04.04.12, 22:03
                      Gość portalu: b napisał(a): Strange zginął, niestety!

Bo wiesz... to zły facet był ;)
    • Gość: stanisław Re: The Killing sezon 2 IP: *.88-199-145.vspace.pl 04.04.12, 23:53
      Nie zdradzę chyba większej tajemnicy jeśli napisze ze w drugim odcinku drugiej serii pojawia się w dalszej roli pani która gra główną rolę detektyw Linden w duńskiej wersji serialu.
      • Gość: Kas_stan Re: The Killing sezon 2 IP: *.home.aster.pl 05.04.12, 07:55
        Stanisław, a możesz powiedzieć "kto zabił" w amerykańskiej wersji? Bo podobno pierwszy sezon nie zakończył się rozwiązaniem tej zagadki, miało to być ujawnione na początku drugiego sezonu. Dla mnie ciekawostką jest to, że miała to być zupełnie inna postać niż w oryginalnym Forbrydelsen (tam mordercą był najbliższy przyjaciel-współpracownik ojca Nanny). No to kto zabił u Amerykanów???
        • Gość: stanisław Re: The Killing sezon 2 IP: *.88-199-145.vspace.pl 05.04.12, 15:38
          W dwóch pierwszych odcinkach nie ma rozwiązania tej zagadki.
          Myślę że całą drugą serię będą szukać zabójcy.
          W każdym bądź razie druga seria amerykańska niewiele ma wspólnego z oryginalną.
          Ale co by nie gadać amerykanskie dzieło ogląda się dużo lepiej niż duńskie.
          • Gość: Kas_stan Re: The Killing sezon 2 IP: *.home.aster.pl 05.04.12, 17:04
            Dzięki za informację :)

"Ale co by nie gadać amerykanskie dzieło ogląda się dużo lepiej niż duńskie" - myślę, że to zależy co kto lubi. Po za tym Duńczycy naprawdę zrobili znakomity serial, skoro Amerykanie kupili go od nich jako format (? nie wiem, czy użyłam dobrego słowa. Jeśli nie, to przepraszam). Mi osobiście bardzo podobały się te dwa duńskie sezony, nie mogłam się oderwać, a jak z powodu wyjazdu dwa odcinki mnie ominęły to "przemęczyłam" je po duńsku, żeby być na bieżąco (nie znam duńskiego ani w ząb, żeby było jasne).
            • Gość: stanisław Re: The Killing sezon 2 IP: *.88-199-145.vspace.pl 05.04.12, 20:20
              > a jak z powodu wyjazdu dwa odcinki
              > mnie ominęły to "przemęczyłam" je po duńsku, żeby być na bieżąco

:DDD
              Nie twierdzę że duńska jest zła, tylko że amerykanom udało się przepuścić oryginał przez sito i zostawić co najlepsze. Wszystko działo się szybciej (chociaż i tak były "dłużyzny"), kamera jakby lepiej ustawiona, deszcze trochę więcej;)
              Ale za pomysł i klimat gratulacje dla Danii.
      • Gość: stanisław Re: The Killing sezon 2 IP: *.88-199-145.vspace.pl 12.04.12, 17:03
        No cóż. Po 3 odcinku drugiej serii mogę spokojnie podarować sobie ten serial. Wyraźnie zabrakło pomysłu jak pociągnąć wątki. Papa.
    • zaz22 obejrzyj obie! 13.04.12, 00:12
      ja tak zrobiłem. w duńskiej, wszystko wyjaśnia się w pierwszym sezonie. amerykańska wciąż oglądam i czekam aż amerykanie, zwrócą się o pomoc w rozwikłaniu zagadki do Polaków. w końcu my nawet drzewo zmusimy do przyznania się do winy
    • sid_sid Re: The Killing 15.07.12, 17:59
      Ruszyłam z druga serią amerykańskiej wersji, na razie dwa odcinki. Namieszało się nieco.
      Czy mi się wydaje, czy Holder jakiś bardziej domyty się zrobił?:)
    • kubissimo Re: The Killing 05.08.12, 16:41
      z prawie rocznym poslizgiem w koncu obejrzalem wersję duńską (courtesy of Ale Kino +).
      Generalnie samo dobro, choć pozostało kilka pytań, na ktore nie znam odpowiedzi, ale to nieistotne. Istotne, ze za dwa tygodnie Ale Kino serwuje drugi sezon i bardzo sie ciesze :)

ale jednoczesnie mam taka troche smutna refleksje: czemu my nie umiemy robic takich seriali? Na produkcje typu Lost, czy Rzym nigdy nie bedziemy mieli budzetu, takie serial jest jak najbardziej w zasiegu naszych mozliwosci (finansowych), tylko jakos nie bardzo widac zdolnych tworcow :///
        • kubissimo Re: The Killing 07.08.12, 22:30
          heh, widzialem to kilka miesiecy przed obejrzeniem The Killing ;)
    • lunatica Pyatnie - 15.08.12, 15:48
      - nie załapałam się na pierwszą serię, ani jej powtórkę, dziś na alekino+ startuje seria druga - siadać? Oglądać? Czy trzeba nadrobić część pierwszą?
      • scoutek Re: Pyatnie - 16.08.12, 12:35
        w duńskiej wersji drugi sezon to samodzielna historia
        w amerykańskiej dalszy ciąg pierwszego sezonu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka