Dodaj do ulubionych

Stereotypy w polskich serialach

08.04.12, 20:54
Cześć!
Mam do was ogrooooomną prośbę. Poszukuję jakiś wątków dotyczących stereotypów/uprzedzeń wobec mniejszości narodowych i etnicznych w polskich serialach. Czy moglibyście mi pomóc? Kojarzę Lucy z "Rancza", Steffena z "M jak miłość" i Sama z "Barw szczęścia". Jeśli moglibyście podać mi jakieś inne przykłady, bądź pomóc z tymi, które wymieniłam (mniej więcej, jak te ster./uprz. się ujawniały), to byłabym wam bardzo, bardzo, bardzo wdzięczna! :)
Z góry dzięki i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • aga_ata Re: Stereotypy w polskich serialach 08.04.12, 22:03
      Pamiętam odcinek Pensjonatu pod różą. Grała tam Anita Sokołowska, zakochała się w jakimś Arabie (?), którego grał Kola z Klanu ;p nie kojarzę nazwiska... On chciał, żeby wzięła z nim ślub i wyjechała do jego kraju, koniec końców chyba nie wyjechała.
      • stejszja Re: Stereotypy w polskich serialach 08.04.12, 22:06
        O, o, o! Dziękuję Ci bardzo :) A kojarzysz może mniej więcej, w którym odcinku (jakiś przedział choćby) to się działo? Bo niestety o ile seriale, które wymieniłam kojarzę i jakoś udało mi się to znaleźć, o tyle jeśli chodzi o "Pensjonat pod różą", to będzie ciężko... Jeśli nie pamiętasz, to będę grzebać gdzieś w archiwach, przynajmniej wiem za czym. :) Dzięki!
        • faszyna ws. Pensjonatu 09.04.12, 14:33
          www.filmpolski.pl/fp/index.php/1128768
          Szczegółowe namiary, gdzie zagrał jakis aktor sa z reguły do znalezienia w portalu filmpolski. Powyżej link na Sokołowską i jej udział w PdR.
          • stejszja Re: ws. Pensjonatu 09.04.12, 21:52
            Dzięki za wskazówkę!
    • Gość: izza Re: Stereotypy w polskich serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.12, 22:23
      W tej chwili przychodzą mi do głowy tylko takie postaci: Dr Diallo z "Na dobre i na złe" (początki serialu), Bob (chłopak Sary) i może Alek (obaj z "Barw Szczęścia").
      Tu o Alku: www.swiatseriali.pl/seriale/barwy-szczescia-372/news-alek-to-muzulmanin,nId,282242
      A, i jeszcze epizodyczna postać z "Rancza" - Pan Kao Tao z Chin:)
      • sowca Re: Stereotypy w polskich serialach 08.04.12, 22:27
        Wątek Alka na pewno się zalicza do takich wątków, a poza tym jeszcze z tego samego serialu Sam - były tam jakieś problemy z tym sąsiadem, któremu się nie podobał kolor skóry Sama.
        A doktor Diallo (szkoda, że zrezygnowali z tej postaci) chyba nie miał żadnych problemów o podłożu kulturowym czy kolorowym.
        • stejszja Re: Stereotypy w polskich serialach 08.04.12, 22:30
          Właśnie! Przy Samie zapomniałam o tym sąsiedzie, dzięki wielkie za przypomnienie! I dziękuję za sugestię Alka, że też o nim zapomniałam... :)
          • aga_ata Re: Stereotypy w polskich serialach 09.04.12, 10:51
            Pensjonat pod różą odcinek 89 :)
            • stejszja Re: Stereotypy w polskich serialach 09.04.12, 21:53
              Dziękuję! :)
        • Gość: patka Re: Stereotypy w polskich serialach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.12, 12:34
          Trochę miał. Zdaje mi się, że postać grana przez Zofię Merle na początku nie chciała, żeby się nią zajmował, mówiła na niego "doktor Diablo". Potem jej przeszło i bardzo go polubiła.
    • Gość: the_accidental Re: Stereotypy w polskich serialach IP: *.toya.net.pl 09.04.12, 11:47
      W Plebanii był wątek Polki zakochanej w Ukraińcu. Jej rodzina nie chciała dopuścić do tego związku, ale chyba nie tylko ze względu na jego pochodzenie, on chyba coś narozrabiał, niestety nie pamiętam dobrze. Musiałabyś pogrzebać mniej więcej tutaj:

www.filmpolski.pl/fp/index.php/129214_74
      Również w Plebanii był wątek Swiety, Rosjanki, która zawarła fikcyjne małżeństwo z Polakiem, a potem się w sobie zakochali. Przy pierwszym spotkaniu on wziął ją za prostytutkę (stereotyp?)

www.filmpolski.pl/fp/index.php/129214_133
      Wcześniej w Plebanii grała Weronika Marczuk-Pazura, jako Ukrainka, która też wzięła fikcyjny ślub z policjantem Józkiem, ale tam żadnego uczucia nie było raczej. Było to białe małżeństwo. Nie pamiętam, jak wątek się skończył.
      I jeszcze w Plebanii Karolina, córka komendanta policji, wyszła za Białorusina Jankę - też nie wszystkim się to podobało.

www.filmpolski.pl/fp/index.php/129214_97
    • Gość: the_accidental Re: Stereotypy w polskich serialach IP: *.toya.net.pl 09.04.12, 11:59
      I jeszcze mi się przypomniało - również w Plebanii kiedyś do Tulczyna przyjechali Żydzi, chcieli wykupić jakieś dawne swoje tereny.

www.filmpolski.pl/fp/index.php/129214_134
      "Aaron spaceruje po Tulczynie. Wyraźnie różni się od miejscowych: ma pejsy, jarmułkę. Michał i Jaro przyglądają mu się uważnie, pstrykając zdjęcia. Aaron protestuje, chce wiedzieć dlaczego jest fotografowany? Wywiązuje się dyskusja na temat antysemityzmu".
      Także stała postać w Plebanii, doktor Blumental, był Żydem. Nie pamiętam, czy komuś to przeszkadzało. Był raczej poważany, z tego co pamiętam.
      • Gość: Anka Re: Stereotypy w polskich serialach IP: *.ilabs.pl 09.04.12, 20:30
        W Pensjonacie pod Roza bylo tez pseudo-malzenstwo Polki z Ukraincem.
        Ukrainki sa w Barwach Szczescia - Ludmila i Oksana.
        W M jak Milosc Madzia Marszalek wziela fikcyjny slub z jakims Iwanem i Delfinem, a niewidzialna Ukrainka bodajze Tatiana czycila mieszkanie studentow (Kingusi, Chochola, Kamila i Madzi) bo Kamil byl kasiasty i fundowal takie cuda.
        W M jak Milosc byla tez jakas kobieta ze Wschodu, ktora miala romans z Kuba Zioberem i tak nja to zmeczylo, ze zmarla.
        Jest tez Amerykanka (Niklinska) na Wspolnej.

Jak chcesz cos sprzed lat to w Labiryncie byl Amerykanski maz Doroty Kaminskiej, grany przez Strasburgera, a w Siedlisku byl Amerykanski maz Wagner - czyli Machalica. Gral on rowniez amerykanksiego (the best) lekarza w Na dobre i na zle.
        • dziennik-niecodziennik Re: Stereotypy w polskich serialach 09.04.12, 20:39
          w Złotopolskich byla amerykanka grana przez Grazynę Strachotę, ktora teoretyczie miala romans z Mirrkiem, a potem podrywała wszystkich równo. był też jakis tam wujek czy ktos Przybylskiej, grany przez Leona Niemczyka, ktory bodajże tez sie wdał w romans z amerykanką. ale tam jakichś stereotypów specjanych chyba nie bylo.
          w Na dobre i na złe był tez watek Bożenki planującej slub z jakimś okołorosyjskim facetem co to ja ocalił przed bandytami a sam dostał nozem. chciala mu w ten sposób zafundowac ubezpieczenie itd. Wołodia to był bodajże. no i vanGraaf sie plącze, ale czy są gdzies stereotypy z Holendrami w roli główne to nie wiem :)
          • stejszja Re: Stereotypy w polskich serialach 09.04.12, 21:57
            Dziękuję wam bardzo za te propozycje. :) Z tego, co czytam, to jakichś szczególnych stereotypów / uprzedzeń się tam dopatrzyć nie można, ale ten fikcyjny ślub można by było podciągnąć.
            • aga_ata Re: Stereotypy w polskich serialach 09.04.12, 22:02
              A Lucy z Rancza?
              Nie były to co prawda negatywne odczucia, ale jednak super pozytywnie się do niej mieszkańcy Wilkowyj nie odnosili.
              • Gość: sowca Re: Stereotypy w polskich serialach IP: *.toya.net.pl 09.04.12, 22:12
                No właśnie, Lucy! Na początku mieszkańcy wsi byli niezadowoleni, że przyjeżdża jakaś Amerykanka! Nawet ktoś (Pietrek?) chyba straszył ją w nocy... ona wtedy postraszyła go bronią. Coś takiego było, prawda?
                • stejszja Re: Stereotypy w polskich serialach 10.04.12, 11:51
                  Tak, tak, o Lucy pamiętam, pisałam w pierwszym poście o niej. Na wesoło, to prawda, ale jakieś tam stereotypy właśnie są - pamiętam, że jak miała chyba zacząć uczyć angielskiego, to niektórzy byli przeciwni, że im dzieci na złą drogę sprowadzi, mniej więcej coś takiego. ;)
            • dziennik-niecodziennik Re: Stereotypy w polskich serialach 10.04.12, 09:23
              mi sie wydaje że najmocniej zarysowane "na poważnie" uprzedzenia były w Plebanii - tam w związku z próbą związku ;) Polki z Ukraińcem (?) doszło do jakichś cięzkich wydarzeń, już nie pamiętam, podpalenie było czy coś, ojciec dziewczyny zdaje się zginął... a wszystko to było oparte o konflikt narodowościowy i rodzinne rozrachunki. dokładnie Ci nei powiem, jak ktoś kojarzy o co chodzi to niech opisze.
              kolejne dośc konkretnie zapisane stereotypy były w OPjcu Mateuszu, chyba nawet w pierwszej serii - był odcinek o Arabach bodajże, były dwie rodziny, ojcowie chcieli ożenić dzieci, tymczasem kandydat na meza był zakochany w Polce i były kłopoty bo jak to z "nieswoją" sie zenic. ostatecznie zdaje sie ze za niedoszłą żonę wydano brata niedoszłego męza ;)
              stereotypy w Ranczu są raczej na wesoło, ale tez sie mozna doszukac.
              sorry ze tam mało konkretnie piszę, ale lepiej pamiętam ogólne zarysy wydarzeń niż konkrety, kto był jakiej nacji itd. :)
              • dziennik-niecodziennik Re: Stereotypy w polskich serialach 10.04.12, 09:24
                no i tak w ogoel to masę uprzedzeń rasowo-narodowościowych mozna znaleźć w Czasie honoru... ale nie wiem czy to Ci sie kwalifikuje.
                • stejszja Re: Stereotypy w polskich serialach 10.04.12, 11:54
                  "Czas honoru" raczej nie bardzo mi pasuje, szukam czegoś co podchodziłoby pod obecne czasy. A za info o "Plebani" dziękuję, moja mama to ogląda, więc podpytam ją coś bardziej o ten wątek, może kojarzy. ;)
                  • Gość: kk Re: Stereotypy w polskich serialach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.12, 12:43
                    To będzie w okolicy 650 odcinka plebanii.
                    • Gość: ja Alternatywy 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 13:21
                      przez pewnien czas wynajmował mieszkanie (chyba od Siemiona :)) czarnoskóry, nie pamiętam dokładnie, jakie tem wystepowały stereotypy, ale coś się na pewno znajdzie
                      • Gość: izza Re: Alternatywy 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 13:40
                        Abraham Lincoln :), stypendysta z Harvardu. No ale to już trochę nie te czasy... ;)
                        www.alternatywy4.net/dg,stypendysta-z-harvardu,2179.html
                        • marslo55 Re: Alternatywy 4 10.04.12, 15:28
                          izza napisał(a):
                          "Abraham Lincoln :), stypendysta z Harvardu. No ale to już trochę nie te czasy.."
                          Fakt, że sezon na czarnoskórych w serialach się chyba skończył, za to nastała moda na serialowych Ukraińców. W kwestii uprzedzeń - przyszły mi do głowy Tamara i jej matka z "Na wspólnej" (problemy z koleżankami w szkole, sąsiedzi z góry zakładający, że matka Tamary pracuje na czarno).
    • Gość: .... Re: Stereotypy w polskich serialach IP: *.xdsl.centertel.pl 10.04.12, 20:14
      Rano przed robotą oglądam Tv i niedawno natknęłam się na powtórki serialu "Pogoda na piątek". Był tam wątek z Wietnamką (dziewczę z "Rodziny zastępczej") która chodziła z młodym Królikowskim. Została zwyzywana przed szkołą od zółtków, którzy zabierają prace Polakom,
      a młody Królikowski dał za to gościowi w mordę. Jeszcze jakiś wątek ze sledzeniem dziewczyny się kroił, ale nie wiem co było, bo oglądałam wyrywkowo.
      • Gość: .... Re: Stereotypy w polskich serialach IP: *.xdsl.centertel.pl 10.04.12, 20:15
        Aaa..I jeszcze "M jak Miłość" i Steffen.
        • pluskotka Re: Stereotypy w polskich serialach 10.04.12, 20:30
          W Plebanii była jeszcze postać Ryfki, którą wychowywała rodzina babci Józi. Był odcinek, taki wspomnieniowy o tej postaci. Chyba ta mała blondynka z Rodziny zastępczej grała Józefinę.
          Vujkovic z Klanu się kwalifikuje?
          W Złotopolskich był Rosjanin...Alosza Awdiejew go grał chyba.
          W Głębokiej Wodzie był cały odcinek o romskim osiedlu i zgwałceniu dziewczyny.
    • stejszja Re: Stereotypy w polskich serialach 10.04.12, 20:45
      Dziękuję wam wszystkim razem i każdemu z osobna za wszystkie propozycje i naprowadzenia! :* Idę oglądać i biorę się do pisania pracy na ten temat. Dziękuję jeszcze raz! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka