Gość: Ava IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 21:04 To zaczerpniete z SŁOWNIKA JĘZYJKA POLSKIEGO sjp.pwn.pl/haslo.php?id=56320 i co wszystkie niedouczone mądrale, które wypowiadaja sie na tym forum. Trzeba było słuchać dokładnie w szkole... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koand Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 21:40 Brawo dodam jeszcze to: hamlet.pro.e-mouse.pl/uczen/index.php?id=kuljez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mef Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 21:44 brawo Ava!! Ciekawe czy w tym watku odezwa sie te tlumy medrcow, ktorzy za kazdym razem, jak ktos napisal 'sedzina', probowali udawac wielkich mistrzow mowy polskiej;]. mam nadzieje, ze kazdy z nich sie teraz potulnie przyzna do bledu. no chyba, ze beda polemizowac ze slownikiem PWN...bo Polacy tez sa do tego zdolni- do bledu za nic sie nie przyznaja...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ava Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:06 No i zamilkły wszystkie mądrale. Nawet nie potrafią przyznać się do błędu. Jakie to typowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:11 Język potoczny to nie jest język poprawny. Nie powinno się mówić "sędzina" na kobietę - sędzię, tak samo jak np. na kobietę - wojewodę nie mówi się "wojewodzina", na kobietę- starostę "starościna" a na kopbietę - prokuratora "prokuratorzyna" (za "prokuratorzynę" niejaki Tym miał sprawę karną, ale chodziło mu niewątpliwie o prokuratora - mężczyznę). W języku tzw. potocznym mówi się również np. "ubrać buty" co wcale nie przestaje być błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 15:32 Gość portalu: P-77 napisał(a): > Język potoczny to nie jest język poprawny. nie do konca. wiele slow weszlo do slownikow prosto z gwary i potocznej polszczyzny. Jezyk to nie matematyka. Nie ma prostych i niezmiennych zasad "to dozwolone" "tamto nie". Jezyk sie zmienia i stanowi odzwierciedlenie wszelakich procesow spolecznych. Zenskie odmiany nazw zawodow to odpowiedz jezyka na proces feminizacji. > Nie powinno się mówić "sędzina" na kobietę - sędzię, tak samo jak np. na > kobietę - wojewodę nie mówi się "wojewodzina", na kobietę- > starostę "starościna" a na kopbietę - prokuratora "prokuratorzyna" > (za "prokuratorzynę" niejaki Tym miał sprawę karną, ale chodziło mu > niewątpliwie o prokuratora - mężczyznę). A wyjasnij mi w takim razie podpisywanie w mediach wystepujacych osob plci zenskiej tytulami: psycholozka, arhitektka, adwokatka...? Wraz z fala feminizmu do naszego jezyka weszly na stale takie formy i sa jak najbadziej poprawne. Nie mowie, ze ladne i ze trzeba je stosowac.... ale poprawne sa. > W języku tzw. potocznym mówi się również np. "ubrać buty" co wcale nie > przestaje być błędem. to zupelnie inny rodzaj bledu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:17 Cichutko wspomnę że na początku jest skrócik > pot. <, co oznacza POTOCZNIE, a potocznie nie znaczy poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potocznie Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:26 przypomne takze, ze ten skrocik nie znaczy tez blednie;). slownik jezyka rzadko zawiera zwrotny NIEPOPRAWNE;]. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 03.03.05, 23:29 Dobra, ale jeśli "sędzina" jest tylko przestarzale albo potocznie, to znaczy że współcześnie nie powinno się tak kobiety sędzi określać (aby być w pełnej poprawności języka polskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:35 Żony sędziego nie nazywa się sędzina właściwie tylko dlatego, że określenie pochodzi z czasów, kiedy żona była wyłącznie dodatkiem do męża a zawód sędziego wykonywali mężczyźni. Teraz - tak mi sie przynajmniej wydaje - większość sędziów to kobiety (ciekawe co na to pełnomocnik do spraw równego statusu). A z innej beczki - mnie do białej gorączki doprowadzało gdy zmarłą Dianę Spencer nazywano "księżniozką Dianą". Chyba wiecie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ava Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:41 Potocznie czyli zwyczajowo, czyli czasami,itd. Podaj mi przykłady ze słownika czy innego źródła, gdzie jest czarno na białym napisane,że używanie potocznie jakiegoś słowa/ w tym wypadku sędzina / jest BŁEDEM. Pozostałe przytoczone przykłady sa bardzo nietrafione gdyż si ich potocznie się nie używa. Językoznawcy z PWN są chyba jakimś autorytetem??? Nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mef Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:48 tak jak latwo bylo przewidziec- Polak to Polak i latwo nie da za wygrana;D. naukowcy z PWN to przeciez nie jest dla nich autorytet;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 00:04 W środowisku językoznawców silne są tendencje liberalne i "demokratyczne" a właściwie populistyczne - językoznawcy a przynajmniej pewna ich część uważają, że skoro "większość" mówi w ten sposób to jest to dopuszczalne nawet jeżeli brzmi niechlujnie. Idąc tym tropem wkrótce uzna się, że skoro 80 procent (właściwie powinno się mówić procentów, ale tu niestety konieczne jest ustępstwo) populacji męskiej mówi "poszłem" to właściwie czemu nie dopuścić tego jako alternatywnej formy. Albo skoro prawie wszystkie sklepowe i klientki mówią "dwadzieścia deko" czegoś tam a to one tworzą ten język... Ciekawe tylko, że nie znam nikogo kto by mówił "sędzina", no ale widocznie obracam się w niereprezentatywnym gronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mef Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 00:45 zgadzam sie z Toba P-77. ja rowniez uwazam, ze jezyk nie powienien byc zasmiecany roznymi nalecialosciami- zarowno z jezykow obcyxh, ale takze takze j. potocznego. ja sie tylko wypowiadam w tym watku dlatego, ze jak niektorzy na tym forum napisze 'sedzina' to od razu odzywa sie kulku medrcow, ktorzy na sile poprawiaja ta osobe. wydaje mi sie, ze wystarczyly jak uwage zwroci jedna osoba. wiecej nie trzeba. a tak, kazdy watek traci sens, bo zamiast pierwotnego tematu ludzie kloca sie o sedzie badz sedzine;]. widac niektorzy mowia sedzina, tak ich ktos blednie nauczyl- ale zapewne wam sie juz tego nie uda zmienic i lepiej przymknac na to oko;)). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 07:37 Owszem trzeba słuchać w szkole. Pot. to znaczy potocznie. Potocznie ludzie mówią deko zamiast deka, ubrać buty zamiast założyć, i włanczać zamiast włączyć. I jeszcze pierwszy marzec zamiast pierwszy marca. Ale to nie jest poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani od polskiego Co innego POTOCZNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 08:03 CO innego NIEPOPRAWNIE. Douczcie sie i przestancie p..yc głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b pani od polskiego????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:49 Jeśli 'pani od polskiego' mówi że mamy przestać 'pierdo.lić głupoty' twierdząc że kobieta wykonująca zawód sędziego to SĘDZIA wówczas trzeba zrozumiec i zapamietać że SĘDZINA znaczy kobieta SĘDZIA i jest to POPRAWNE określenie a nie POTOCZNE! No!, a jak nie to do kąta, klęczeć na grochu, smarkacze! Ech, życie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ava Re: pani od polskiego????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 10:25 Coś się zamotałeś /aś/ mef i chyba sam nie wiesz co piszesz. Ku ścisłości pani od polskiegi napisała p...yc a to znaczy co innego. Czytaj uważnie. Niektórzy na tym forum próbują być "bardziej papiescy od papieża" i polemizują z językoznawcami. Dalej uwążam, że dopuszczalne jest używanie w języku potocznym zwrotu sędzina i nie jest to żadne niechlujstwo. Wszak język potoczny jest używany w sytuacjach nieoficjalnych . Uwielbiamy pouczac innych nie majac do tego żadnych przekonujących argumentów. Żaden profesor językoznawca się tu nie wypowiada bo to nie jego poziom i słusznie. Żegnam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: pani od polskiego????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 11:20 Nie umiesz przyznać się do błędu, Avo. Błahego ale jednak..., po prostu użyłaś zwrotu potocznego w języku polskim i to wszystko. To nie grzech ale NIEPOPRAWNY zwrot bo POTOCZNIE używane słowo takim niepoprawnym sformułowaniem pozostanie cokolwiek powiesz i czymkolwiek się podeprzesz. Nikt mówiący poprawnym językiem nie używa zwrotu SĘDZINA w odniesieniu do kobiety SĘDZI a juz na pewno bezpośrednio zwracając się do osoby wykonującej ów zawód bowiem popełniłby niewybaczalne faux-pas. Racją pozostaje fakt że dla meritum omawianej sprawy nie ma on żadnego znaczenia ponieważ wszyscy zrozumieliśmy kogo miałaś na myśli i bezsensem jest debata nad poprawnością owego okreslenia na forum poświęconym serialom. Tak więc, nie masz racji Avo-dwojga imion-pani od polskiego ale ŻEGNAJ, bez żalu. Odpowiedz Link Zgłoś
wolakowa Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 12:52 odkad pamietam i tak mnie w szkolach nauczono, sedzina to zawsze byla zona sedziego, podobnie jak to mowi pani stenia z nizszych sfer do lubiczowej, pani doktorowo, kobieta ktora ma teke ministra bedzie zawsze pania minister a nie jakas ministerowa, kobieta kierowca jest kierowca a nie kierowczynia, kobieta mechanik to mechanik a nie jakas mechaniwczyni czy mechaniczka i tak dalej i tak dalej. wiekszosc nazewnictwa zawodow jest rodzaju meskiego i ta wiekszosc jest nieodmienialna w rodzaju zenskim tak wiec nalezy mowic pani sedzia, pani prokurator a nie prokuratorka, pani doktor, pani ambasador, pani konsul i tak dalej. sa wyjatki oczywiscie jak nauczyciel-nauczycielka, pielegniarz- pielegniarka, szatniarz-szatniarka, mozna wymieniac cala liste. nie mnie was uczyc zasad gramatyki i stylistyki, od tego sa szkoly, ale jak widze szkola szkole nierowna. jesli z uporem maniaka chcecie mowic sedzina to takie wasze chlopskie prawo, ale nie zapominajcie rowniez mowic o kobiecie dyplomacie pani dyplomatka bedzie bardzo pasowalo razem z sedzina i doktorowa. zastanawiam sie ciezko jak wobec waszych wypowiedzi powiecie o kobiecie, ktora ma tytul magistra, pani magister czy pani magisterowa a moze pani magisterka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani od polskiego Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:52 .forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=21264002&a=21275309 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani od polskiego Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:56 Ale i tak sie lepiej znacie. Nie jestem Ava zreszta. A tak przy okazji - ile z was , przeciwniczek słowa "sedzina" mówi "ten winogron" ? Odpowiedz Link Zgłoś
wolakowa Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 15:05 dzizujs krajs co za debil lub debilka to napisala, ty chodzisz wogole do szkoly czy obok szkoly? mow se dalej sedzina a napewno daleko zajdziesz, najwyzej zostaniesz szatniarka czyli tez zona szatniarza a moze nawet w twojej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani od.polskiego Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 15:32 To znaczy mowisz takze do eksperta z forum "Ortografia?" Odpowiedz Link Zgłoś
wolakowa Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 15:39 nie zmieniam zdania, jestes kompletny/a debil, a twoja pania ekspert mozesz sobie wsadzic tam gdzie mysle, ona taka sama ekspert jak i ty, czyli zero Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani od polskiego Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 15:44 Czy zdradzisz mi/nam/ jaka jest twoja specjalnośc zawodowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
wolakowa Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 15:57 ja juz dyskusje zakonczylam, szkoda mi marnowac czasu na polemike z niedouczona gownazeria ktora mowi sedzina i doktorowa w jednym, no comment Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 16:33 Po prostu brak ci argumentów. Jesteś bardzo chmska i aż się dziwię, że zabierasz głos w takiej kwesti jak poprawność językowa. Tobie bardzo nie po drodze jest z kulturą w ogóle. Na zapytanie o profesję podkuliłaś ogon i rzuciłaś jakieś wulgaryzmy w stronę pytającego. Znamy taki typ zachowań i dlatego nie wysilaj się więcej. Jesteś co najmniej żałosna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koand Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 15:51 Ludzie opamiętajcie się . Ja juz się boję cokolwiek pisać bo może z błędem. Mam 47 lat i kiedyś starzy ludzie mówili że nie poprawiaj starszego bo nic go nie nauczysz a mozesz narobić sobie tylko wrogów, i po co?Jesteś młody(a) wykształcony(a) inteligientny(a) to dobrze zachowaj to dla siebie ja też jestem wykrztałcony chociaż tylko technicznie.Mój brat rodzony ma tylko dwuletnią szkołę zawodową i daj Boże każdemu taką kasę jak on ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 16:12 Gość portalu: koand napisał(a): > Ludzie opamiętajcie się . Ja juz się boję cokolwiek pisać bo może z błędem. Pisz brajlem :))))) tam bledy sa mniej zauwazalne! Albo zwyczajnie olej oszolomstwo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 16:15 Pani od polskiego jako autorytet przytacza opinię innego forumowicza, która zresztą nie jest niczym podparta. Forumowicz uważa tak a ja uważam inaczej i pewnie nikt z nas nie jest ekspertem. A pani od polskiego powiedziałaby "220 Voltów" czy "220 Volt"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani od polskiego Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 16:32 Przytoczyłam opinię eksperta z forum ortografia, a nie byle forumowicza. Zapewne w języku tzw starannym mówi sie voltów, a volt w potocznym, jeśli to ma dla ciebie znaczenie, zwroć sie do w/wym. ekspertki. Dla mnie ma mniejsze, bo na codzien mało mówie i słyszę o woltach. No wlaśnie, może przez w. Polecam slownik poprawnej polszczyzny, niestety teraz nie mam czasu, za chwilę będe pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
wolakowa Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 16:41 tobie to napewno potrzebne sa najpierw doglebne lekcje poprawnej polszczyzny, pozniej w ramach zweryfikowania swoich glupot jakis ekspert, najlepiej od polskiego, pozniej dlugo dlugo nic i dopiero mozesz sie zastanowic czy wolno ci sie odzywac gdziekolwiek a tym bardziej nie w temacie gdzie pomidory sa mniej zielone od ciebie, ryby i dzieci nie maja glosu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 17:04 Rzeczywiści jesteś psychol wolakowa i to taki trudny do leczenie. Ale próbuj... Odpowiedz Link Zgłoś
wolakowa Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 17:48 jesli ja jestem psychol jako kobieta to ty jestes psycholka jako mezczyzna? taki jest tok twojego myslenia? nic dodac nic ujac moja sedzino Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 17:47 > Przytoczyłam opinię eksperta z forum ortografia, a nie byle forumowicza. > Zapewne w języku tzw starannym mówi sie voltów, a volt w potocznym, jeśli to > ma dla ciebie znaczenie, zwroć sie do w/wym. ekspertki. Pani od polskiego - proponuję się zapoznać jak powinno się zapisywać skrót od "wyżej wymieniony". Dobra rada, żeby sobie nie robić wstydu przed własnymi uczniami. I powtarzam. Osoba, która Ci odpowiedziała, nie ma statusu eksperta. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 17:40 Z całym szacunkiem dla forumowiczki, która Ci odpowiedziała, ale to nie jest pani ekspert (dla Ciebie ekspertka). Jak się pojawi niebieski haczyk i nick Teresa Kruszona to wtedy będzie odpowiedź eksperta. I tamta forumowiczka właściwie powtórzyła co my mówimy - sędzina tak, ale potocznie. Nie ucz swoich dzieci potocznej mowy, ale poprawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA 04.03.05, 17:58 Dwie mozliwosci: 1) skrotu "pot." nie zauwazylas 2) zauwazylas, rozwinelas, uwazasz za powod do dumy wypowiadanie sie PISEMNIE w ten sposob. Brawo. Jeszcze cos dodam: wg prof. Miodka zwrot "pisze" zamiast "jest napisane" jest juz "poprawnym", acz potocznym. I owszem, bede z tym polemizowac, uwazam ze to bzdura, ktora powstala z niechlujstwa i lenistwa. Do tego jest tak samo logiczna jak "ubieranie spodni". Jezykoznawca tez czlowiek i mylic sie moze, co poniektorzy "medialni" czynia to dosc czesto zreszta - polecam lekture prac Roberta Stillera (np. "Pokaz jezyk"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ava Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 19:16 Widzę, że marzy Ci się polemizować nawet z prof. Miodkiem i innym językoznawcami. Chyba jednak się zagalopowałaś. Jeżeli uważasz się za takiego eksperta to prosimy o Twoje publikacje może nas czegoś nauczysz??? Czyżby ich nie było... Wiem jestem sarkastyczna a może złośliwa ale irytują mnie osoby, które z uporem maniaka będą udowadniały tezy, które ktoś dawno przed nimi obalił lub zweryfikował. Chyba musisz być bardzpo uciążliwa dla otoczenia z tą swoją drobiazgowością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:06 Jak sie słyszy - "pisze w gazecie" ma się ochotę zapytać - "kto pisze?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Do wszystkich mądrali - SĘDZINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 09:58 Najprawdopodobniej dziennikarz lub felietonista. jest wiele mozliwości i nie widzę problemu. czepianie się Odpowiedz Link Zgłoś