Gość: oficer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 17:43 Jak w temacie. Podawajcie swoje typy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuba_18 Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 26.07.05, 17:59 Bez śladu Dowody zbrodni Kriminalne zagadki Las Vegas Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 26.07.05, 19:38 Dowody zbrodni Bez śladu Monk Wszystkie Kryminalne zagadki (L.V., Miami i N.Y.) Monk Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 26.07.05, 21:00 Kryminalne zagadki Las Vegas Bez śladu Dowody zbrodni Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 26.07.05, 22:45 Żądza krwii - wiem, tytul beznadziejny, ale jest to serial naprawde inteligentnie zrobiony, ciekawe morderstwa, silnie rozwiniety watek psychologiczny, policja w poszukiwaniu mordercy malo skupia sie na kwestiach technicznych a raczej na psychice mordercy wspolpracujac z genialnym psychologiem, oczywiscie do konca nie ma pewnosci kto jest morderca warto dodac, ze serial jest produkcji brytyjskiej i dlatego przyjemnie sie go oglada, nie ma tu tej calej amerykanskiej papki Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 POPIERAM 29.07.05, 15:44 uwielbiam ten serial!!! Tytuł kiepski, nie zacheca, pierwszy raz trafiłam przypadkiem, ale teraz juz poluje. Tylko pora jest szalona, ale warto. Fajne postaci: pani policjant i przede wszytkim psycholog. Bardzo go polecam!! Ma atmosferę. Oprócz tego podobaja mi sie Kryminalne zagadki LV (innuch nie widziałam, tzn. NY czy Miami),ale nie pamietam o tym serialu, nie wiem kiedy jest dokładnie emitowany i ogladam jak trafię. Ale sposoby zbierania sładów, analizy itd sa fantastyczne, nie miałam pojecia, ze sa takie możliwości:-) Wielu seriali nie widziałam. Ale kiedys podobał mi sie NYPD, te pierwsze serie, ogladałam jeszcze w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta wire in the blood IP: 193.111.166.* 03.08.05, 13:59 FANTASTYCZNY! niesamowita mroczna atmosfrea, niedopowiedzenia i ten tłukący sie po katach watek afektu pani komisarz do doktora. Znakomite. To troche takie urealnione brytyjskie X-files. Aktualnie oglądamy poczatek 2-giej serii, w trzeciej u doktora wykrywaja raka mózgu, który wpływa na jego zachowanie. www.bbcamerica.com/genre/drama_mysteries/wire_in_the_blood/wire_in_the_blood_who.jsp I jeszcze jedna perełka sprzed lata - Wydział Zabójstw. Czarny kryminał z Bostonu, grała tma najgrubszy z Balwinów. Szukam go po sieci, ale nie mogę znaleźć. Nadawany był chyba na RTL7. Znakomity!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta homicide: life on the street IP: 193.111.166.* 03.08.05, 14:04 www.tv.com/homicide-life-on-the-street/show/110/summary.html pamięta to ktos jeszcze??? pamięta ktos porucznika Franka? Odpowiedz Link Zgłoś
marapi19 Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 29.07.05, 18:06 a jak nazywa sie ten serial (żądza krwi) w oryginale i gdzie go można zobaczyć? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 30.07.05, 17:40 w oryg. "Wire in the Blood" leci w piatki na tvp1, tak po 23:00, dokladnie nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porucznik_lukasz Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:33 nowojorscy gliniarze - ofkors Odpowiedz Link Zgłoś
ikarr Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 29.07.05, 17:02 COLOMBO w każdej powtórce. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 29.07.05, 17:23 Kryminalne zagadki Monk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gina Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym IP: *.olsztyn.mm.pl 30.07.05, 23:10 Morderstwa w Midsomer,Jordan,Detektyw Monk Odpowiedz Link Zgłoś
kazisi Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 19.10.05, 16:31 Gość portalu: gina napisał(a): > Morderstwa w Midsomer,Jordan,Detektyw Monk Miłośników "Morderstw w Midsomer" zapraszam na blog ściśle związany z planami wydania polskich tłumaczeń powieści Caroline Graham: Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 31.07.05, 20:08 Dempsey & Makepeace Rex Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym IP: *.future-net.pl 31.07.05, 20:57 COLOMBO, COLOMBO i jeszcze raz COLOMBO! Mogę Go oglądać zawsze i o każdej porze i nigdy mi się nie nudzi i nie znudzi! Peter Falk jest w tej roli genialny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tośka Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym IP: 195.205.239.* 31.07.05, 22:56 randall i duch hopkirka, swiety (plus inne z tamtych lat) bez sladu kryminalne zagadki las vegas i jeszcze pare innych, tylko, ze tytuly juz wylecialy z glowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dupek.jak.kazdy.facet Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 31.07.05, 23:16 "Miami Vice" w reżyserii Micheala Manna - to była klasyka i specyficzny klimat: tropiki, piękne widoki (zwłaszcza na Miami Beach), exkluzywne samochody, kolumbijscy i karaibscy królowie kokainy, złote łańcuchy, dużo akcji i trochę humoru. "Crime Story" - również serial Manna, tym razem mamy lata 60., muzyka i stroje w podobnym klimacie jak w "Reservoir Dogs" Quentina Tarantino (zresztą w obu filmach bandziorów zagrał Michael Madsen). Tu już nie udaje się schwytać sprawcy każdego przestępstwa, sprawiedliwość nie zawsze zwycięża, a postacie obrońców prawa nie są wcale takie kryształowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hen Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 10:42 W przeszłości - wiele. Obecnie - "Świat gliniarzy", absolutnie bezkonkurencyjny - w założeniach zbliżony do "Nowojorskich gliniarzy", ale atmosfera bardziej gęsta, postaci niejednoznaczne, wszystkie odcienie szarości. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 01.08.05, 23:19 Dowody Zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś
mckenziegirl Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 02.08.05, 20:07 -NYPD blue , mam nadziej że nasza kochana TVP zakupi następny sezon , bo jeśli sie nie myle to skończyli na 8 lub 9 , a w USA wyemitowali juz ostatni , chyba 12 sezon , więc jeszcze dużo przed nami.. -24- jak wyżej , niech Polshit zakupi nowe sezony!! Odpowiedz Link Zgłoś
marapi19 Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 02.08.05, 21:58 coś mi sie obiło o uszy, że 24 sezon 2 ma byc w polsracie na jesień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))))) Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:08 Mojim zdaniem to Kryminalne Zagadki Las VEgas duzo idzie się nauczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
tallita Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 04.08.05, 08:22 Aktualnie - jak dla mnie, szczęśliwej odbiorczyni 6 kanałów (TVP, TVN, Polsat, TV4) pełny wypas: 1. MONK (zakochałam się !!) i w kolejności 2. Kryminalne Zagadki Las Vegas (nie do końca zgadzam się z polskim tytułem) 3. Bez śladu 4. Dowody zbrodni - oglądam z braku ciekawszych zajęć (gdy pokazywany był tylko jeden z tych trzech w/w seriali i to raz w tygodniu, ogladałam prawie każdy odcinek, teraz to nierealne...) Poza tym: 24 godziny (czekam na drugą serię) "Horoskop smierci" - dla mnie super - kryminał po francusku :) a ze starszych: "Colombo" :)) "Gliniarz i prokurator" ... Odpowiedz Link Zgłoś
amy4 Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 04.08.05, 11:30 no cóż nie będę oryginalna... 24- absolutnie fantastyczny hehe ;)czekam na trójkę... bez śladu kryminalne zagadki LV Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 04.08.05, 12:08 a kto pamieta jeszcze Hill Street Blues? w Polsce wyswietlany pod tytulem Posterunek przy Hill Street, absolutnie znakomity.... oczywiscie: NYPD Blue 24 Monk Colombo Kojak (!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
emae Horoskop śmierci? 12.12.05, 10:37 Oglądałam i bardzo mnie wciągnął, świetnie zagrany i fajna fabuła. ale z każdym odcinkiem mniej mi się podobał, azakończenie wręcz mnie rozbawiło. Moim zdaniem serial niewykorzystanych szans. Natomiast co do Monka się zgadzam w 100%. A wiesz, że teraz leci od początrku na TVN siedem? Tylko że co 5 minut reklamy :( Odpowiedz Link Zgłoś
tallita "Wire in the Blood" - pytanie o odcinek z 5 sierpn 09.08.05, 17:37 Zachęcona postami nagrałam i ogladnęłam - Ale niestety ucięło mi końcówkę :( Zatem pytam: Co było dalej ?? Psycholog ustalił profil zabójcy, znaleźli mieszkanie kobiety, jej nie było, zorientowali się, że może chcieć zabić rodzinę jednej z ofiar i ... co dalej ?? Hmm, spodobała mi sie para - pani detektyw i pan psycholog, no i ten akcent... i kierownica po niewłasciwej stronie... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: "Wire in the Blood" - pytanie o odcinek z 5 s 10.08.05, 00:38 hmm to bylo dosyc skomplikowane, juz nie pamietam ale tamta babka miala urojenia, ze jest Joanna d'Darc, tak naprawde zadnej sekty nie bylo, mimo ze tak sugerowano na poczatku filmu. Ta sekta [odlam zwolennikow Joanny D'Arc, ktora faktycznie istniala 500 lat temu] dzialala tylko w umysle tej babki, ktora wyobrazala sobie, ze jest jej czlonkiem i otrzymuje polecenia zabicia tamtych osob. Na koncu rzeczywiscie chciala spalic dzieci ale w ostatniej chwili policja je uratowala, natomiast zabojczyni podpalila sie sama, bo miala wizje, ze otrzymala taki rozkaz od czlonka sekty. Brzmi to chaotycznie, ale przyznam, ze akurat ten odcinek srednio mi sie podobal, natomiast poprzednie byly genialne! Tony jest debest :) Odpowiedz Link Zgłoś
tallita Re: "Wire in the Blood" - pytanie o odcinek z 5 s 10.08.05, 07:43 Dzięki za odpowiedź. Hmm, jak na razie mam ochotę zobaczyć kolejne odcinki. Zastanawiałam się tylko, czy każdy jest taki lekko zakręcony w stronę Twin Peaks czy raczej są one 100%realistyczne ? W opisywanym odcinku chodziło o przedstawienie wizji, które miała morderczyni, więc poniekąd było to usprawiedliwione... Muszę się przyznać, że ja wolę logiczne "Kryminalne zagadki..." ;-) Ale w zalewie amerykańskich seriali nie odpuszczę europejskiej produkcji ! Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: "Wire in the Blood" - pytanie o odcinek z 5 s 11.08.05, 22:20 wlasnie dlatego ten odcinek mi sie nie podobal, bo dzialy sie tam rzeczy nadprzyrodzone [mimo, ze pozniej wszystko sie sensownie wyjasnilo] ale jak dotad wszystkie odcinki byly w 100% realistyczne i z X-Files łaczyl je jedynie mroczny, specyficzny klimat Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 20.10.05, 21:07 Absolutnie bezkonkurencyjny jest "Colombo", fascynujący po dziś dzień mimo lat jakie od jego powstania upłynęły. Jako jedyny z grupy seriali oglądanych w dzieciństwie ("Kojak", "Dempsey i Makepeace", "Crime Story", "Ulice San Francisco" - wszystkie niezłe, z mocnym wskazaniem na dwa ostatnie) bezproblemowo przetrwał próbę czasu, wręcz wiek dodaje mu uroku. Numer dwa to swoisty spatkobierca "Colombo" czyli "Monk". Tutaj też pytanie nie kto, ale jak i gdzie popełnił błąd plus niezwykły i ekscentryczny detektyw któremu nic nie umknie. Ostatnie miejsce na podium przyznaję nieco zapomnianiemu i krótkiemu (jeden sezon?) serialowi "Morderstwo" ("Murder One"). Serial w zasadzie będący dramatem sądowym, ale zaliczam do kryminału, bo chodziło w nim głównie o to kto, jak i czemu zabił. Inny od reszty chociażby ze względu na to, że nie miał odcinkowej budowy fabuły (każdy odcinek - oddzielna zbrodnia), ale całość opowiadała o jednej, coraz bardziej pogmatwanej sprawie. Wyróżnienie dla "Na wariackich papierach" ("Moonlighting"), jedno z najzgrabniejszych połączeń kryminału i komedii jakie dane mi było oglądać, plus dwie wielkie gwiazdy - Bruce Willis i Cybill Sheperd (w czasach powstawania serialu to ona była większą gwiazdą). Wyróżnienie numer dwa dla "Poirot" z Davidem Suchetem. Serial, czy może seria minifilmów telewizyjnych, świetnie oddający ducha prozy Agathy Christie plus zagadki kryminalne najwyższej klasy i świetny odtwórca roli tytułowej. Na koniec warto wspomnieć o nowoczesnej szkole kryminału, czyli serialach takich jak "Dowody zbrodni", "Bez śladu" czy wszelakie "Kryminalne zagadki" - seriale w których najważniejsza jest precyzja, drobiazgowe badania i naukowa analiza. Jest to napewno nurt ciekawy i nieźle się to ogląda, ale ja mimo wszystko wole chyba kryminał "w starym stylu". Odpowiedz Link Zgłoś
kaye Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 22.10.05, 21:09 Świat gliniarzy Monk Poirot (z Davidem Suchet) Morderstwa w Midsomer Dempsey i Makepeace no i Colombo Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.s Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 23.10.05, 22:51 NYPD Blue Cold Case Third Watch (kolejność nie ma znaczenia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margola Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 25.10.05, 12:10 Midsomer Murders za muzykę i sielsko zabójcze klimaty Miami Vice za muzykę Odpowiedz Link Zgłoś
morien1 Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 31.10.05, 21:58 Czy ten serial w Polsce nazywał sie "Dempsey i Makepeace zawsze na tropie" czy cos w tym rodzaju? Bo jeśli tak to był to pierwszy kryminał jaki w życiu oglądałam i pod jego wpływem bardzo długo chciałam zostać policjantką. Z dzieciństwa to jeszcze "Policjanci z Miami", super muzyka i Don Johnson podobny do mojego sąsiada:) Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.s Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 01.11.05, 09:49 TAK! TAK! Pamiętam! To serial mojego dzieciństwa! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 11.12.05, 23:37 Nowojorscy gliniarze Morderstwa w Midsomer Kojak Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: Najlepsze zagraniczne seriale sensacyjne/krym 11.12.05, 23:46 I jeszcze na BBC Prime "The Inspector Lynley Mysteries" Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
emae THE SENTINEL :)))) 12.12.05, 10:44 Ok, ok, zdaję sobie sprawę, że to nie jest serial wysokich lotów. Po prostu jestem zakochana w jednym z aktorów :))) A najlepszy jest oczywiście Monk :) Odpowiedz Link Zgłoś