Dodaj do ulubionych

serial nie do podrobienia

07.10.05, 12:33
Jakiego amerykańskiego sitcomu (bo najczęściej ich rzecz dotyczy) nie dałoby
się przerobić na polską wersję?
Ja wskazałbym dwa :
-The Cosby show (z uwagi na tematykę)
-Wings (Skrzydła) (bo chyba wciąż LOT jest u nas monopolistą)
Obserwuj wątek
    • jaginger Re: serial nie do podrobienia 07.10.05, 14:41
      SEINFELD!!!
      U nas nie ma takich powalonych Nowojorczyków;))
      -------------------
    • samotna_wsrod_ludzi Re: serial nie do podrobienia 07.10.05, 14:51
      Serialu ,,Na dobre i na złe" nie da się podrobić!!!!
      • piotr7777 Re: serial nie do podrobienia 07.10.05, 15:09
        > Serialu ,,Na dobre i na złe" nie da się podrobić!!!!
        No - akurat ten serial tez jest na licencji (choć tylko pierwsze 13 odcinków
        było wierną kopią oryginału, bodaj z Niemiec).
        • jedzoslaw Nie ma takiego serialu... 15.10.05, 19:07
          ...którego Polacy nie zrobiliby w swojej wersji. Jesteśmy najlepsi w kalkowaniu
          i zrzynaniu z Zagranicy. Efekty bywają różne, ale ostatni "hit": "Frania" to
          raczej porażka. Pytam się: gdzie się podziała inwencja twórcza polskich
          reżyserów? Dość już chały w rodzaju "Lokatorów", "Sąsiadów"! Zróbcie wreszcie
          coś oryginalnego! Wg mnie jedyne seriale, które są warte uwagi i są na pewno w
          100% polskim wytworem i zrobione są wg polskich wzorców to "Złotopolscy"
          i "Bulionerzy".
    • Gość: ja czyli nie ty Re: serial nie do podrobienia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.10.05, 21:03
      ally mc beal.
      NIKT niegdy nie wymysli takich cudownych, orginalnych postaci !!!!!! pokażcie
      mi innego aktora który bedzie gwizdal nosem na sali rozpraw
      • Gość: goommolyte Re: serial nie do podrobienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.05, 11:09
        Nic łatwiejszego, wystarczy połączyć "Magdę M." z "Kancelarią adwokacką"
        • piotr7777 Re: serial nie do podrobienia 16.10.05, 13:18
          Gość portalu: goommolyte napisał(a):

> Nic łatwiejszego, wystarczy połączyć "Magdę M." z "Kancelarią adwokacką"
          Seriali prawniczych takich jak w Stanach w Polsce nie da się zrobić i to
          zarówno w konwencji poważnej jak i żartobliwej.
          • alicia83 Re: serial nie do podrobienia 16.10.05, 14:04
            jesli ktos uwaza,ze Magda M ma w sobie cos z klimatu Ally McBeal,to...jestem przerazona.Ally sie nie da przerobić,Niania to katastrofa jakich mało,w ogole nie rozumiem rpbienia polskiej wersji serialu znanego,popularnego,wtedy nie do uniknięcia są porównania,które niestety najcześciej nie sa z korzyścią dla naszych rodzimych twórców,moim zdaniem taki pomysły mają sens tykko,gdy przerabia się cos ,co nie jest znane szerszej widowni
    • czesiekkk Re: serial nie do podrobienia 17.10.05, 14:55
      Jeszcze długo nie powstanie u nas taki serial kryminalny jak The Shield: Świat
      gliniarzy. Oglądałem na AXN i wprost nie mogłem uwierzyć, że z formuły serialu
      krymianlnego da się tyle wyciągnąć. Mamy niezwykle interesujący portret
      policjanatów z komisariatu w jednej z dzielnic LA. Bez znieczulenia podano nam
      obraz plag wielkiego miasta i wszelkich odcieni szarości jakie towarzyszą
      zwalczaniu wystepku. Jest i polityka, i korupcja, i poświęcenie służbie, i
      solidarność zawodowa, i lewe interesy, i pogmatwane życie rodzinne. Jeżeli
      dodać do tego fenomenalną grę aktorską Michaela Chiklisa w roli detektywa Vica
      Mackey dostaniemy telewizyjne arcydzieło.
      • naise Re: serial nie do podrobienia 20.10.05, 01:07
        Friendsi
    • xtrin Re: serial nie do podrobienia 20.10.05, 21:21
      Jak rozumiem pytanie nie tyczy się jakości, a specyfiki serialu. Bo pod względem
      jakości to polskim telewizjom nie udaje się podrobić prawie niczego :).

Jak dla mnie sztandarowym przykładem jest "Allo Allo". Polacy nie byliby w
      stanie z takim dystansem i humorem podejść do historii. Jakkolwiek anglicy
      wyśmiewają w tym serialu głównie francuski ruch oporu, to i anglikom się nieźle
      dostaje. No i Herr Flick... komiczne pokazanie SS w Polsce pewnie uznanoby sa
      skandal i trywializowanie historii.
      Problematyczny byłby też inny genialny angielski serial - "Pan wzywał,
      milordzie?", mocno osadzony w angielskiej rzeczywistości międzywojennej,
      zupełnie od polskiej różnej.
      • irenka82 Re: serial nie do podrobienia 21.10.05, 09:04
        cudowne lata
      • jedzoslaw Re: serial nie do podrobienia 22.10.05, 00:23
        Niestety, Anglicy czy Francuzi nie zostali tak potraktowani przez zawieruchę
        wojenną jak Polacy. Taki serial można było nakręcić na temat wojny we Francji,
        gdzie francuscy wieśniacy żyli podczas wojny tak samo sielankowo, jak dawniej i
        wojna prawie ich nie obchodziła. To samo tyczy się Anglików, którzy od ponad
        1000 lat nie przeżyli udanej inwazji na ich kraj i krwawej okupacji ze strony
        wroga. Losy Polski były zbyt tragiczne,żeby można było zrobić na jej temat tak
        lekką wojenną komedię, jak "Allo,allo!"
        • piotr7777 Re: serial nie do podrobienia 22.10.05, 09:44
          > Niestety, Anglicy czy Francuzi nie zostali tak potraktowani przez zawieruchę
          > wojenną jak Polacy. Taki serial można było nakręcić na temat wojny we
          Francji,
          > gdzie francuscy wieśniacy żyli podczas wojny tak samo sielankowo, jak dawniej
          i
          >
          > wojna prawie ich nie obchodziła. To samo tyczy się Anglików, którzy od ponad
          > 1000 lat nie przeżyli udanej inwazji na ich kraj i krwawej okupacji ze strony
          > wroga. Losy Polski były zbyt tragiczne,żeby można było zrobić na jej temat
          tak
          > lekką wojenną komedię, jak "Allo,allo!"
          Ale już o stanie wojennym i Solidarności to by można było coś w lżejszej
          konwencji nakręcić.
    • Gość: olo CO LUDZIE POWIEDZĄ IP: *.chello.pl 22.10.05, 11:47
      ten serial jest nie do podrobienia

no nie wyobrażam sobie polskiej Hiacynty Bukiet, a i polscy żule nijak maja sie
      do Powolniaka

• kaye YES, MINISTER 22.10.05, 21:03
        Tego raczej na pewno by sie nie dało podrobić, bo polscy politycy by tego nie
        wytrzymali nerwowo:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka