Dodaj do ulubionych

idealny polski serial

26.02.07, 20:54
Jakbyście mieli możliwośc decydowania o czym i o kim miałby być następny
serial (nie telenowela). Kogo miałby przedstawiać, o jakim środowisku
opowiadać i w jaki sposób? Jakiego typu serialu brakuje wam na mapie polskich
seriali (zamkniętych...więc Klan, Na wspoolnej itd. nie wchodzi w grę)
W jaki sposób miałby być realizowany i ile razy w tygodniu wyświetlany.
Możecie pisać co tylko chcecie....
Obserwuj wątek
    • stephen_s Re: idealny polski serial 26.02.07, 21:05
      Przepraszam, ale czy w Polsce w ogóle mamy inne seriale poza telenowelami?

A już raczej nie ma u nas seriali "zamkniętych"...
    • galaxian1 Re: idealny polski serial 26.02.07, 22:18
      Mnie sie marzy pierwszy polskie serial s/f.
      Ale niestety - to nigdy nie nastapi.
      Polacy nie potrafia krecic takich seriali, nie umieja robic efektow specialnych,
      nie maja dobrych scenariuszy i aktorow, ktorzy nie graja sztucznie takich rol.
      Dlatego w naszym kraju nigdy nie powstanie serial typu Stargate, Battlestar
      Galactica, The4400, czy nawet Archiwum X. Ile znacie polskich filmow s/f,
      horrorow, trillerow czy porzadnych sensacji ? Obawiam sie ze wcale :D
      Potrafimy tylko krecic lektury szkolne i telenowele.
      • stephen_s Re: idealny polski serial 27.02.07, 00:47
        No, "Wiedźmin" był.

Oczywiście, potwierdza on tezę, że w Polsce serialu fantastycznego nakręcić się
        nie da...
        • dottoranda Re: idealny polski serial 01.03.07, 12:33
          Z całym szacunkiem -"Wiedźmin" to fantasy. Fantastyka, to opwieści o wampirach,
          duchach, itp.
          • galaxian1 Re: idealny polski serial 01.03.07, 12:39
            dottoranda napisała:

> Z całym szacunkiem -"Wiedźmin" to fantasy. Fantastyka, to opwieści o
            wampirach, duchach, itp.

LOL !
            Wampiry to HORROR
            fantastyka s/f to np. Gwiezdne Wojny
            :)
            • stephen_s Re: idealny polski serial 01.03.07, 15:01
              Hm. Dla mnie fantastyka to zbiorcza nazwa na takie gatunki jak SF, fantasy i
              horror...
      • kubissimo Re: idealny polski serial 27.02.07, 12:48
        "Przybysze z Matplanety"
        efekty byly znakomite ;)))
        • stephen_s Re: idealny polski serial 27.02.07, 12:51
          Szkoda tylko, że pojazd kosmiczny ukradli z "Kosmosu 1999"... ;)

Ale wiecie... "Dr Who" jechało przez lata na efektach w tym samym stylu - i nie
          przeszkodziło to temu serialowi być dobrym...
          • kubissimo Re: idealny polski serial 27.02.07, 13:00
            tez sobie o nim pomyslalem
            tak wiec nie do konca chodzi o technike, ale przede wszystkim o pomysl, a z tym
            u nas krucho :/
            • galaxian1 Re: idealny polski serial 27.02.07, 14:50
              Byla Sexmisja, chyba jedyny polski film SF na poziomie.
              Dlugo dlugo nic...i... Pan Kleks w Kosmosie ! haha
              O wiedzminie lepiej nie wspominac, bo to parodia fantasy, jak cos takiego
              wogole moglo powstac ?
              • stephen_s Re: idealny polski serial 27.02.07, 15:07
                > Byla Sexmisja, chyba jedyny polski film SF na poziomie.
                > Dlugo dlugo nic...i... Pan Kleks w Kosmosie !

O matko, może "Pana Kleksa w Kosmosie" nie wspominajmy. Co za koszmar...

Ale po drodze coś jeszcze chyba było? Pamiętma chociażby "Syntezę" na podstawie
                książki autora "Bromby i innych"...

> O wiedzminie lepiej nie wspominac, bo to parodia fantasy, jak cos takiego
                > wogole moglo powstac ?

Co chcecie, przynajmniej mamy polski film klasy Eda Wooda :)
                • kubissimo Re: idealny polski serial 27.02.07, 15:14
                  mamy tez "Klątwę doliny węży" :))))

[zajrzalem na Twojego bloga i umarlem w zwiazku z reklamami whiskasa.
                  boskie :)))]
                  • stephen_s Re: idealny polski serial 27.02.07, 15:19
                    > mamy tez "Klątwę doliny węży" :))))

Nie oglądałem, podobno mocne :))

> [zajrzalem na Twojego bloga i umarlem w zwiazku z reklamami whiskasa.
                    > boskie :)))]

Dziękuję, aczkolwiek to znajoma je znalazła, nie ja :) Ja tylko zalinkowałem...
                    • kubissimo Re: idealny polski serial 27.02.07, 15:24
                      hehe, robili niedawno ranking wsrod widzow i "Klątwa" zostala oficjalnie uznana
                      za najgorszy polski film
                      czasem leci na Kino Polska. warto zapolowac :)
    • dilbert-wspanialy Re: idealny polski serial 27.02.07, 02:41
      Macie rację, jeśli chodzi o serial s/f to ciężko....bo rzeczywiście u nas ciężko
      ze sprzętem i efektami spacjalnymi z prozaicznej przyczyny...pieniędzy. Żaden
      producent nie wyłoży tyle kasy, żeby to wszystko dobrze dograć. NO ale za to
      możemy nakręćić coś realnego. Rzeczywiście mało seriali tzw.zamkniętych...ale
      "Oficer" I cz. nie był najgorszy, mnie sie dobrze oglądało...więc chyba można.
      Tylko soobiście mam już przesyt serialami kryminalnymi...
    • stara_dominikowa Re: idealny polski serial 27.02.07, 09:42
      idealny był "Dom". osadzony w konkretnej rzeczywistości z postaciami z krwi i
      kości (czuję, że rymuję?). a dziś papierowe ludziki w sztucznym świecie -
      "sims" - to wszystko co można dostać..
      • Gość: jackie_brown Re: idealny polski serial IP: 62.29.138.* 27.02.07, 10:07
        Brakuje mi czegoś w stylu desperate housewives lub heroes. No i na pewno już
        mam dosyć seriali kryminalnych - takich w zamkniętej formie było ostatnio
        wiele: serial z Fronczewskim albo z Machalicą (Kameleon czy jakoś tak). Tylko
        ci nasi aktorzy jakieś takie drewniaki. W filmie nie gra się tak samo jak w
        teatrze, a oni wszyscy na jedną modłę lecą. Środki ekspresji albo przesadzone,
        albo za słabe.
        • stephen_s Re: idealny polski serial 27.02.07, 12:14
          > Tylko
          > ci nasi aktorzy jakieś takie drewniaki. W filmie nie gra się tak samo jak w
          > teatrze, a oni wszyscy na jedną modłę lecą. Środki ekspresji albo przesadzone,
          > albo za słabe.

I dlatego u nas nie da się na razie nakręcić nic bardziej fantastycznego - czy
          to typowego SF, czy też nawet czegoś w stylu "Lost". Polscy aktorzy i filmowcy
          tego klimatu nie czują... To moim zdaniem było przyczyną porażki "Wiedźmina" -
          pal sześć efekty specjalne, największym problemem tego serialu było to, że od
          większości aktorów biło, że oni czują się głupio, grając tego typu role...
    • stephen_s Jeszcze jeden problem z aktorami 27.02.07, 12:21
      Jeszcze jeden problem z robieniem bardziej oryginalnego polskiego serialu jest
      taki, że w Polsce zwyczajem chyba stało się zatrudnianie ciągle tych samych
      aktorów. Jak ktoś kręci np. serial kryminalny, to bardzo prawdopodobne jest, że
      zagra w nim Żmijewski, któryś Pazura, czy Wilczak. W telenowelach też jest
      podobnie - też często te same twarze się tam pojawiają.

Jest to problemem, bo przez to ci aktorzy strasznie się widzom "opatrują" - i wg
      mnie przez to przestaja być przekonujący, gdy nagle pokazuje się w ich jakimś
      nietypowym serialu. Może się mylę, ale czy np. Małgorzata "Dr Zosia" Foremniak
      mogła być przekonująca jako demoniczna żona Popiela w "Starej Baśni"? Moim
      zdaniem nie...

Jakby w Polsce kręcono "Zagubionych", to Jacka zagrałby Radosław Pazura, Locke'a
      - Adam Ferency, Charliego Zakościelny, a Kate - Kasia Cichopek. Nie mówcie, że
      to nie rozbiłoby klimatu :))
      • romcia.p Re: Jeszcze jeden problem z aktorami 27.02.07, 12:33
        dawno nie było porządnego serialu historycznego typu "Królewskie sny"
        marzy mi sie też dobry serial kryminalny typu "Glina",który miał niestety jedną wielką wadę - nakręcono za mało odcinków
        • stephen_s To ja rzucam pomysł na serial historyczny... 27.02.07, 12:57
          Ponieważ wiadomo, że Polakom podobają się klimaty sarmackie, serial historyczny
          powinien być osadzony w realiach XVII-wiecznych.

Jednocześnie, żeby nie tworzyć kolejnych popłuczyn po Sienkiewiczu, proponuję
          skoncentrować się na tym, o czym Sienkiewicz nie pisał. W końcu Polska tego
          okresu była krajem barwnym, gdzie mieszały się różne narodowości, kultury...

Może... serial o przygodach którejś z polskich chorągwi tatarskich?
          • gocha221 Re: To ja rzucam pomysł na serial historyczny... 27.02.07, 15:50
            Historyczny serial - jestem za!
            Tylko ja proponuję wiek XIX - np. Powstanie Listopadowe lub losy polskiej
            emigracji w Paryzu (niekonieznie z Mickiewiczem w roli głównej;) ..no chyba, że
            było a ja o tym nie wiem :)

Chętnie bym zobaczyła powtórkę "Pogranicza w ogniu".
            Oglądałam jeszcze w podstawowce (wieki temu:) i dobrze wspominam.
            Ciekawa jestem, czy dalej by mi się podobał.

• dilbert-wspanialy Re: idealny polski serial ciąg dalszy!!! 06.03.07, 16:01
      A jakich bohaterów byście chcieli oglądać....kim mieliby być, co robić, do
      czego dążyć?Bo w sumie mi osobiście ciągle brakuje kogoś z krwi i kości...ani
      czarny ani biały, ale żywy. A może znacie jakieś ciekawe postaci żywe, idealnie
      nadające się do opisania w serialu?
      • stephen_s Re: idealny polski serial ciąg dalszy!!! 06.03.07, 19:57
        > A jakich bohaterów byście chcieli oglądać....kim mieliby być, co robić, do
        > czego dążyć?

Na pewno nie chcę już w kolejnym serialu zobaczyć studentów psychologii... Co
        jest takiego w tych studiach, że gdy w jakimś serialu trzeba kogos na studia
        wysłac, to scenarzyści wysyłają tego kogoś na psychologię? I potem oczywiście
        musimy się męczyć, gdy scenarzyści piszą bardzo "naturalne" dialogi z owymi
        przyszłymi psychologami rzucającymi wyświechtane "Chcesz o tym porozmawiać?".
        Grrrrrrrrrrrrr!
      • dilbert-wspanialy Re: idealny polski serial ciąg dalszy!!! 13.03.07, 23:01
        Zgadzam się, że serial o 20-leciu międzywojennym byłby niezły...choć teraz
        ewidentnie panuje moda na seriale współczesne, albo silące się na wspólczesne....
        Zadałem to pytanie, bo przygotowuję na warsztaty scenariuszowe treatment serialu
        (niestety współczesny) i oczywiście jestem ambitny i chciałbym, żeby ten serial
        był orginalny, bez smędzenia, chodzenia od ściany do ściany, czy ciągłego mycia
        rączek...osobiście nie podobają mi się seriale o tzw.żyćku i gadki o zupie..
        Jeśli macie jakieś pomysły...piszcie, na pewno wezmę pod uwagę wasze wpisy
    • Gość: krecia73 Re: idealny polski serial IP: *.chello.pl 07.03.07, 13:12
      fajnie byloby sie posmiac z czegos- byl bardzo mily serial na polsacie ale sie
      kreci- po niewielkim liftingu moglby byc totlnie kultowy. niepotrzebny byl
      watek milosny. genialna wszolkowna jako celina wyrwicz-piekny bo prawdziwy
      nawet portret pani lepkowskiej.
      fajny bylby sitcom o dziennikarzach tabloidu
      a poniewaz ostatnio z sentymentem ogladalam lalke i krolowa bone oraz frabcuski
      o pani de pompadour, przychylam sie do opinii o serialu kostiumowym. chetnie
      popatrzylabym sobie na porzadny 9nie w duchu serialu o pilsudskim0 serial o
      miedzywojniu - skamandryci, boy i krzywicka, maria i magdalena- te klimaty.
      poniewaz uwielbiam 18. wiek to chetnie o izabelli czartoryskiej albo marii
      leszczynskiej
      a gdyby ktos zrobil serial taki jak czarna zmija, i jeszcze na tym samym
      poziomie, to byloby super.na przyklad machulkki, kondrat i stuhr.
      ps. ciekawe, kto zadal to interesujace pytanie ;))))))))))))))
      • yapkovitz Re: idealny polski serial 15.03.07, 11:29
        Serial historyczny, utrzymany w klimacie swietnego Rome, tylko bez zapatrywania
        sie na nieszczesna ekranizacje Starej Basni. Widzialbym to dzielko osadzone np.
        w realiach ekspansji mongolskiej na przelomie XII/XIII wieku, opowiadalby np.
        historie zacieznej druzyny Slowian polskiego pochodzenia, ktorzy po opuszczeniu
        sluzby u Rusow, najeli sie do roboty po stronie Blekitnej (Zlotej) Ordy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka