anuszka_ha3.agh.edu.pl Serial z misją? 13.09.07, 11:14 Czyżby inteligencki serial z inteligencką misją? Przynajmniej tak go reklamują. I to przed wyborami - szczęśliwy zbieg okoliczności lub trafne przewidywania. Jeżeli jest to serial edukacyjny dla społeczeństwa pt. "czym powinna być demokracja", to ciekawa jestem, jak wpłynie na wynik wyborów... Ciekawe też, czy można go uznać za czyjąś krypto-kampanię wyborczą? Jednak, jeśli chodzi o misję edukacyjną, to nie mam nic przeciwko. Zgadzam się z Holland i z Kuroniem. Tak się akurat składa, że na moim blogu przedstawiłam propozycję pewnej reformy w tym kierunku: Powinny być egzaminy wstępne do sejmu. Żart? Wcale nie: Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz zbieżność nazwisk Turski - Tusk, sprytne :) 14.09.07, 10:59 to mi sie podoba, moze w koncu ludzie zaglosuja na Tuska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: zbieżność nazwisk Turski - Tusk, sprytne :) IP: *.chello.pl 14.09.07, 12:26 Taa, albo na Kurskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wojakszwejk Wywiad 13.09.07, 12:45 Ależ obiektywny wywiad! "Marzymy dalej? - Przyjemnie byłoby głosować na polityka, który jest nie tylko skuteczny i kompetentny, ale którego chciałoby się zaprosić do domu na butelkę wina, pośpiewać piosenki, zaprzyjaźnić się." Czyli tego, który tańczy przed komisjami śledczymi, a i od wina (i cięższych cieczy) nie stroni? "W efekcie nie umiemy wybierać w wyborach. - No, nie umiemy, bo nie wiemy, na czym polega wybór. Edukacja, edukacja - mówił Jacek Kuroń i miał rację. W wielu sprawach - okazuje się po latach - miał niebywałą rację. Przez zaniedbania edukacyjne nie umiemy dokonywać właściwych wyborów." Ha! Znowu! Polacy nie dorośli do demokracji, tak jak Holland i Torańska, prowadzące rozmowę starszych pań przy kawce, spoglądające z wyżyn Agory na Ciemny Lud, co to nienawiścią pała, nie przeżywa chrześcijaństwa jak trzeba, i manichejsko świat widzi: "Nie rozumiemy mechanizmów demokracji, nie jesteśmy w stanie ocenić propozycji wyborczych i mamy generalną nieufność do każdego. Przez to ten, kto używa młota czy siekiery, przyciąga naszą uwagę. Proste rozwiązania wydają się nam skuteczniejsze." To panie o sobie mówią? Czy to panie nie rozumią tych mechanizmów? Co to znaczy zły wybór w demokracji? To jaki jest ten dobry? "14 odcinków, oglądałam na jednym oddechu. - We trzy go wymyśliłyśmy. Z Kasią - córką i Magdą - siostrą." Ochy, achy, ochy! Odpowiedz Link Zgłoś
ziutap1 Re: Wywiad 14.09.07, 10:23 Ciekawa ta refleksja o Polakach. Że niby nigdy nie widzą winy w sobie. Pani Agnieszka chyba nie bardzo uważała w szkole, szczególnie na lekcjach polskiego. Przydałby sie odświeżyć niektóre lektury o narodowych winach - począwszy od rozmowy między panem wójtem i plebanem, przez Górnickiego, aż do "Przedwiośnia" - temat przwija się w stopniu wysokim. A cały XIX wiek aż kipi od samooskarżeń. Może na deser Norwid? Kiedyś jeden z moich profesorów powiedział, że ludzie stanowczo za dużo piszą, zamiast czytać. A jeszcze więcej gadają. Odpowiedz Link Zgłoś
toudii73 Ekipa jak marzenie 13.09.07, 13:51 No coz... serial jest smiertelnie nudny. Przynajmniej 2 pierwsze odcinki.Poza kreacjami Gajosa i Seweryna reszta gra jak drewno. Zwlaszcza tlumy poselskie zostaly wciagniete chyba nawet nie sposrod halabardnikow, lecz wrecz wylosowane sposrod strazakow teatralnych. Sama opowiesc wtorna, naiwna i powtarzajaca sloganowy obraz polityki. Szkoda ze nikt nie spojrzal jak sie takie produkcje robi. Polecam West Wing, ktory u nas mozna bylo ogladac jako Prezydencki Poker. Tam jakos udalo sie uniknac nudnych ujec i sztampowych wystapien. Na dodatek tamtejsze zaangazowanie jest jakies bardziej autentyczne, realia blizsze prawdzie a postaci wielowymiarowe. Odpowiedz Link Zgłoś
homofaszysta1 Re: Ekipa jak marzenie 14.09.07, 09:46 pytania prowadzącego zwalają z nóg, a w kwestii lustracji podsuwa gotowe odpowiedzi. W świetle słów Jarcia Kurskiego wygląda to naprawdę super. Obiektywna Wyborcza. Koń, przepraszam Romek by się uśmiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rekin Ekipa jak marzenie IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.07, 16:33 To jest w Polsce niemożliwe. Mnie tylko zastanawia (te pasożyty kosztują nas dziennie milion złotych)za co my tym złodziejom i krętaczom płacimy, teraz jeszcze odprawy. Ci ludzi nie mają wstydu, są bezczelni i dlatego 60% społeczenstwa nie chodzi na głosowania bo mamy obrzydzenie do tych ludzi. Jurek, Giertych, Lepper, Wrzodak, Bosak, łyżwiński itd... Ta banda powoduje ze mamy dosyc polityki, bo Ci ludzi ją niszczą a Kaczor na to pozwala. Dlatego dopóki Oni bedą przy korycie cała polityka bedzie jednym wielkim G... Odpowiedz Link Zgłoś
borlog Re: Ekipa jak marzenie 13.09.07, 21:53 To serial SF bo przedstawia akcje w innej rzeczywistości. Mimo że tam teczkami się okładają to wszystko jest tam takie grzeczne, dziennikarze nie rzucają się na polityków w gmachu sejmu (śląskiego ;p) opozycja prawicowa coś tam spiskuje przy wódce zamiast na antenie ma.radyja wylewać pomyje na pewne środowiska. Premier stary i nowy to tacy sprawni fachowcy, wszyscy gw czytają. Strajkujący chloporobotnicy są spokojni a przez komórke da się załatwić przetarg z UE.... W naszym realu bryluja nie jacys ekonomiści/politolodzy lecz kolesie co ich bulteriereami (o pardon teraz to on jest chihuahua) nazywają co łga nawet jak mu kłamstwo na oczach milionów wykarzą. Albo jacyć wyroścnięte konie co realizują swoje nabokovskie fantazje z mundurkami, giejami i dinozaurami. O dwóch takich małych to nie wspomnę (bo zaraz mnie tu prokuratury i słuzby nie tajne o 4 AM odwiedzą), ale wspomnę o takim rumianym co klauna miał za doradcę, opozycja zaś to to takie naburmuszone towarzystwo co to się obraziło za przegraną w 2005 lecz małpujace metody rządzenia od parti ducków bądż jacyś mdławi eksministrzy rolnictwa do spółki z uwodemokratami. Cholera mimo wszystko wole nasz real jakiś taki fajny...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Ekipa jak marzenie-ale nuda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 23:26 Niestety odpadam w połowie 2-ego odcinka. drewniane i wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
alejajaniemaco Bo to serial edukacyjny jest. 14.09.07, 08:39 On nie pokazuje rzeczywistosci. On pokazuje jak rzeczywistosc moglaby wygladac gdyby Polska byla normalnym krajem. Przedstawia wzorce i standardy zycia politycznego ktore moim zdaniem i tak bardzo zaniza jak na poziom zwyklego zachodnioeuropejskiego kraju. No ale gdyby chociaz bylo tak jak w tej bajce .... Z drugiej strony bardzo mi sie podobaja bure suki, lzeelity, wyksztalciuchy, malpy w czerwonym, czy scierwojady, zomo, oligarchia i w ogole macie wesolo tam w tej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdeb Pani Agnieszka to nie jest madra kobieta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 07:50 Niestety. Czytalm wywiady z nia m.in. w Rzepie i na tej chciazby podstawie, na podstawie sympatii pro-GW i pro-michnikowskich i tzw. ogolnej postawy AJ-WAJ uwazam Pania Agnieszke za osoba, ktorej cos sie w umysle zablokowalo. Proponuje Pani Agnieszko porozmawiac z innymi ludzmi niz ci na payrollu Agory, a zobaczy Pani inny swiat. Jak sama Pani pisze (wyjatkowo trafnie tym razem) - nie wstyd sie przyznac, ze sie czegos nie wie. A ruch Solidarnosc zostal zawlaszczony przez Pani kolegow, ktorzy z tym narodem - polskim narodem - sie nie identyfikuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel X Re: Pani Agnieszka to nie jest madra kobieta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 08:23 A mnie ciekawi, ilu z obecnych politykow zacznie sie w czasie swoich kampanii wyborczych identyfikowac z pozytywnymi bohaterami serialu, aby upiec przy nim swoj wlasny pasztet. patrzcie panstwo, taz to ja, lustrzane odbicie. teraz juz wiecie, na kogo powinniscie glosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baśka Re: Pani Agnieszka to nie jest madra kobieta! IP: *.eranet.pl 14.09.07, 08:49 Nuuuudne jak flaki z olejem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr Re: Pani Agnieszka to nie jest madra kobieta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 09:18 AFAIK zawlaszczanie "solidarnosci" to domena Kaczynskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka ludzie to tylko serial IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 09:03 i moim zdaniem super, że taki jest bo ile mozna ogladać m jak milosc, i innych pseudo miłosnych opowiesci. A mi sie podobało, ze twarze w filmie nieoklepane (tak do końca). mam równiez nadzieje, że ludzie troche z tego wyciagna wniosków i może zaczna aktywnie uczestniczyć w wyboracha nie ciagle zaslaniać się tekstem, że mają dośc polityki i na wybory nie chodzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Ekipa jak marzenie IP: *.teldom.pl 14.09.07, 09:22 A mi sie nie podoba że premier ma na nazwiski Turski - zbyt mocno się to kojarzy z pewnyp panem z gdanska :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Uuuaaa..( Zdzichu ziewa) IP: 80.51.251.* 14.09.07, 09:52 mało nie usnąłem, dobrze że czujnie przełączyłem na Dr House'a. Drewniane aktorstwo (z małymi wyjątkami), żałosny scenariusz. Jak to miała być wstrząsająca propozycja dla wykształciuchów (bodajże wczoraj coś takiego przeczytałem) to współczuję kondycji twórcom i potencjalnym adresatom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tefałpe Re: Ekipa jak marzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 13:21 Ale z którym panem z Gdańska? Dla mnie to jest połączenie nazwisk dwóch panów z Gdańska ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stradford Ekipa jak marzenie IP: *.aster.pl 14.09.07, 09:47 jak na polskie warunki bardzo dobre aktorstwo aktorów "głównych", "ciżba sejmowa" - jak statyści; nawet Poniedziałek. Nie wiem, czy Pan Seweryn we Francji też ma tak mało życia w sobie. Fabuła dobra; chcę oglądać dalej, choć dziwnie się czuję z tym dobrym premierem; nie miałem doświadczeń:) Co do Agnieszki Holland i jej punktu widzenia, o którym piszą forumowicze - nie mozna mieć punktu uniwersalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mariami Re: Ekipa jak marzenie 14.09.07, 11:14 Co sie czepiasz Seweryna? Obok Gajosa, najlepszy w tej Ekipie. No jeszcze Perchuc calkiem dobry. Natomiast zupelnie nie trafiona postac rzecznika rzadu. Jak takie cos ni z pierza ni z miesa, bez przerwy jeczace i walace lbem o stol mogloby byc rzecznikiem? w ogole ekipa premiera to tylko ten chlopak, asystentka i Stroinski w przerazajacej czapce z nausznikami?! Palac prezydencki, te puste korytarze i komnaty, gmach rzadowy podobnie, nawet Sejm niezbyt zaludnony - cos tu z realiami nie tak. I ta niedoszla kandydatka na premiera ciagle w tym samym koszmarnym czerwonym zakiecie... Pierwszy odcinek beznadziejny, nieustanny wrzask aktorow, jakby nierozumiejacych swoich kwestii i sztucznie (helikopter, motolotnia) tworzony nastroj ozywionej akcji, napiecia, nerwowych poczynan - sztucznie to za malo powiedziane, nieudolnie i naiwnie. Drugi odcinek nieco lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me(ga)loman 1 serial którego odcinek obejrzałem do końca. IP: 156.17.92.* 14.09.07, 12:12 To jest pierwszy serial od ok 5 lat którego odcinek obejrzałem do końca. Jest miejscami nieco naiwny, nieco sztuczny, postaci są dość sztampowo czy grubo nakreślone i nieco zbyt oczywisty pod względem scenariusza ale jest jedynym do tej pory który mnie nie uśpił, nie zniesmaczył czy doprowadził do mdłości. Mam wrażenie, że ujęcia i montaż jest jednak nieco zbyt "szarpane" mimo wszystko jak na współczesną produkcję telewizyjną. Ale te krytyczne uwagi nie umniejszają mojej oceny. Szczerze mówiąc jest to chyba w mojej ocenie ( o ile można ocenić serial na podstawie dwóch odcinków - ale dotychczas nigdy nie byłem w stanie strawić żadnego serialu do końca jednego odcinka) najlepszy serial telewizyjny jaki trafił przed moje oczy w programie telewizyjnym. Rozumiem i podzielam tęsknotę i marzenie autorki odnośnie naszej polityki, elit czy społeczeństwa. I niestety z przykrością oczekuję, że dla większości młodszego pokolenia, przyzwyczjonego masową papką telewizyjną i kinową do produkcji w stylu dużo ruchu i wybuchu a mało sensu, uzna za nudny, głupi lub w najlepszym przypadku za mający bezpośredne przełożenie tzw. polityczne na konkretne postaci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ser_dzastin na :"drogiego Bronisława" powinna głosować 14.09.07, 12:47 albo innego komucha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widz Moze faktycznie powinna pani glosowac na Turskiego IP: *.acn.waw.pl 14.09.07, 16:16 a potem razem z nim otworzyc czarodziejski ogrod i tam sie zamknac, bo niestety po latach bytowania we Francji najwyrazniej stracila pani poczucie rzeczywistosci w Polsce. Dla mnie postac Turskiego z serialu jest rownie drewniana jak Sztirlic, szlachetna jak Koralgol i autentyczna jak program PiS-u. Wynudzilem sie na 2 pierwszych odcinkach i tylko zaluje, ze popsula pani opinie aktorska Gajosowi. Wajdowski spektakl ,,Bigda idzie!" byl arcydzielem w porownaniu z ta soap opera, ktora pani nakrecila. Gajos sie spelil, ale to sie moze kazdemu zdarzyc! Odpowiedz Link Zgłoś
mir123bych Re: Moze faktycznie powinna pani glosowac na Turs 18.09.07, 13:46 nie no Gajos w Ekipie się nie spalił prędzej przez reklamę banku ;-) Ekipa miała nie odzwierciedlać rzeczywistości a właśnie kreować lepszą przyszłość i to się jak na razie udaje Odpowiedz Link Zgłoś