Dodaj do ulubionych

Technik elektroradiologii w Kanadzie

IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 14:49
Chciałabym wyjechać z rodziną do Kanady , jestem technikiem radiologii, jak z pracą w tym zawodzie? jak jest tam płatna? czy mam szanse jako emigrant pracować w zawodzie? czy tech. wystarczy czy lepiej zrobić jeszcze licencjat lub magistra?
Obserwuj wątek
    • zas_ale_pyra Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie 13.03.13, 17:25
      Musisz być certyfikowany (tak, jak w każdym zawodzie medycznym) przez odpowiedni Board.
      W Twoim wypadku przez American Registry of Radiologic Technologists (ARRT).
      www.arrt.org/Radiologic-Technologists
      Nie znam ARRT, ale przez analogię z innymi zawodami medycznymi oni kontaktują się z woją szkołą/uczelnią, oceniają czego Ci brakuje, każą zrobić taki czy inny kurs, prawdopodobnie każą zdać TOEFL/TSE, po wszystkim (trwa to kilka miesięcy - lat) dopuszczają Cię do egzaminu. Zdanie tego uprawnia do pracy jako radiology technologist.
      • Gość: madziulka8767 Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 18:15
        dziekuje za odpowiedz, prosze powiedzieć mi czy musze miec ukonczone studia czy wystarczy mi tytuł technika? i jakie są zarobki w kanadzie? czy warto ukierunkowywać się na radiologa tam?
        • zas_ale_pyra Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie 13.03.13, 18:49
          Czy w Kanadzie, czy w USA mówimy o prawie do pracy dopiero PO zdaniu egzaminu licencyjnego.
          Im wyższe wykształcenie, tym wyższa szansa na zaakceptowanie wszystkich przedmiotów.
          Np. większość pielęgniarek ze stopniem magistra otrzymała ekwiwalent BSN (licencjatu), te co miały np. studium, musiały dorabiać, np. psychiatrię...
          • Gość: madziulka8767 Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 20:52
            dziękuję za adresy stron, dopiero zaczynam szukać wszystkich informacji na ten temat:) wyjazd planuje za ok2- 3 lata, (sprzedaż mieszkania itd) Powiedzcie prosze czy da sie z tego zawodu wyżyć, jaka pensja jest? czy warto w to brnąć? czy pokonczyć jeszcze jakies kursy czy szkoly w innym ukierunkowaniu przed wyjazdem do Ca?
            • zas_ale_pyra Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie 14.03.13, 09:28
              Z pewnością "board" powie Ci (niestety, dopiero PO ocenie Twoich danych) czego Ci brakuje. Sugeruję solidne przyłożenie się do angielskiego. Być może, że TOEFL/TSE lub IELTS mogą uznać zdane wcześniej. Ale tu haczyk: Trzeba podawać KOMU mają wysłać wynik, a wynik z reguły ważny jest 2 lata.
              • Gość: madziulka8767 Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.13, 09:43
                tak,zaczynam od zaraz szlifować swój angielski który jest póki co na poziomie średnim:( ale mam nadzieje ze przez 3 lata zdołam to podciągnąć,Myślę że zapisze się jeszcze dodatkowo do szkoły policealnej na sam j,angielski jeśli to coś da dodatkowo, Czy jeśli mam rodzine w Kanadzie moze ona być pomocna w pewnych względach jeśli chodzi o sprawy wyjazdowe? czy lepiej zalatwiac wszystko przez agencje? czy ten zawód cieszy się uznaniem w Kanadzie? nei ukrywam ze jestem nastawiona na kariere w tym zawodzie, ale w Polsce jest to nie mozliwe;/
                • deja.wu Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie 14.03.13, 13:46
                  Z Twoim miedzianym czolem kariery nie zrobisz , ten twoj " ekspert " podal link do amerykanskiej strony , ponizej dr dradam podal strone z obowiazujacymi przepisami w Kanadzie .
                  • zas_ale_pyra Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie 14.03.13, 14:50
                    deja.wu napisała:

> Z Twoim miedzianym czolem kariery nie zrobisz , ten twoj " ekspert " podal link
                    > do amerykanskiej strony , ponizej dr dradam podal strone z obowiazujacymi prz
                    > episami w Kanadzie .

Proszę podać, gdzie określiłdem się ekspertem?
                    • madziulka87677 Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie 15.03.13, 14:18
                      Dobra trochę poczytałam i coraz bardziej jestem obeznana w temacie, pensje techników wahają się mniej wiecej 45.000 $ rocznie, powiedzcie mi czy to jest wmiare ok jak na realia Ontario? czy słabo? i lepiej pomyslec o innym zawodzie? mam jeszcze czas i moge przez 3 lata cos jeszcze skonczyc. pozdrawiam
                      • madziulka87677 Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie 15.03.13, 14:20
                        generalnie jest na 100% zdecydowana na emigracje do Toronto także , czekam na każde sugestie co i jaki zawód tam najlepiej. :))
                      • nad_oceanem 45 000$? 18.03.13, 01:53
                        Trudno mi uwierzyc ze x-ray technologist zarabia 45 000$ na rok. Za taka pensje to sie w Kanadzie dzisiaj nie pozyje, to ledwo troche wiecej niz 20$ na godzine a za tyle teraz to chyba obecnie pracuja kasjerki w supermarketach.
                        60 000$ jak juz, a obstawial bym wiecej.
                        • Gość: madziulka8767 Re: 45 000$? IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 13:10
                          Czyli co technicy zarabiają więcej? ile zarabiają w Albercie i Ontario?
                          • dradam121 Re: 45 000$? Alberta 18.03.13, 16:39
                            W Albercie technik radiologii zaczyna od okolo $26 dolarow/za godzine i dochodzi ,w miare nabierania doswiadczenia , do $42 za godzine.Technicy pracujacy z tomografami komputerowymi i MRI dochodza do $60 za godzine.
                            Jak to wyglada w Ontario to nie wiem.
                            • Gość: madziulka8767 Re: 45 000$? Alberta IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 17:11
                              I jak te stawki rozchodzą się przy wydadkach? czy mozna z tego dobrze żyć? pytam o Alberte
                              • madziulka87677 Re: 45 000$? Alberta 18.03.13, 17:18
                                a czy mozna brać dodatkowe dyżury i tym zwiększać zarobki?
        • j_olszanska Re: Technik elektroradiologii w Kanadzie 24.07.16, 11:04
          hej, i jak z wyjazdem? wszystko się udało czy może zrezygnowałaś? ja też jestem radiologiem i myślę nad wyjazdem z Polski bo tutaj klika nie dopuszcza w ogóle młodych do pracy, starsi strzymają się za stołki po zwiększeniu do 7,5 h pracy. prosze kogoś o odpowiedź, bo szukam kontaktu, żeby zacząć pracę w zawodzie poza granicami polski, najlepiej USA, Ca czy też UK bo niestety tylko j. ang mam komunikatywny. a peroblemem jest też to, że nie mam rodziny blizszej rodziny poza granicami Polski.
          Pozdrawiam,
          Jagoda
      • dradam121 Re: (...) w Kanadzie 13.03.13, 18:22
        www.camrt.ca/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka