Dodaj do ulubionych

Informatyk chce na stałe do USA

IP: *.chello.pl 27.04.07, 19:21
Witajcie! Jestem magistrem informatyki. Bardzo bym chciał wyjechać na stałe do
USA. Proszę was o porady. Na Allegro można kupić książkę, taką Bazę danych
firm polonijnych w USA. Czy warto to kupić? A jako programista ciężko mi
będzie znaleść pracę w USA?
Obserwuj wątek
    • robinhood101 Re: Informatyk chce na stałe do USA 28.04.07, 06:14
      Zacznij szukac przez internet pracy dla siebie.

Po co ci baza firm polonijnych???? Najlepsza prace dadza ci rodowici
      Amerykanie. Szukanie pracy w polskich firmach jedyne co ci da to to, ze beda
      sie starali cie oszwabic, zatrudnic za marny grosz, wpadniesz w bagienko, z
      ktorego trudno sie bedzie wydostac.

Posluchj mojej rady i szukaj na internecie.
      • Gość: zchicago Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: 63.84.4.* 15.05.07, 19:51
        w polonijnych gazetach nie ma ogloszen na informatyke. sa ogloszenia na
        kontraktorke

Ja szukam prace w linux jusz 6 miesiecy a mam doswiatczenie rok i pol po
        studiach i mieszkam w usa prawie cale rzycie.

latwo nie jest
    • Gość: asbierzeraz Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: *.dyn.optonline.net 06.05.07, 20:47
      Byl bardzo dobry okres dla programistow w USA przed rokiem 2000.
      Czy teraz jest na tyle dobrze, zeby podjac ryzyko tej pracy tutaj - nie wiem,
      ale wydaje mi sie, ze nie. Tu oprocz umiejetnosci kodowania czesto niezbedna
      jest wiedza businessu firmy do ktorej starasz sie o prace. Np. firmy typu
      financial, insurance lub healthcare uwazaja za niezbedne od kandydata na pozycje
      doswiadczenie w tej branzy. Rowniez nawet jezeli wczesniej pracowales tylko w
      Polsce to tak jakbys miales zero doswiadczenia jako programista w USA.
      Zorientuj sie po ofertach pracy na internecie, np. dice.com , jakie
      doswiadczenie jest wymagane.
      Zapytam sie z ciekawosci: dlaczego USA, a nie Unia Europejska?

Powodzenia.
      • Gość: harlista Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: *.cable.mindspring.com 06.05.07, 23:09
        Gość portalu: asbierzeraz napisał(a):
        > Byl bardzo dobry okres dla programistow w USA przed rokiem 2000.
        > Czy teraz jest na tyle dobrze, zeby podjac ryzyko tej pracy tutaj - nie wiem,
        > ale wydaje mi sie, ze nie.

No to ci sie zle wydaje.

"Tu oprocz umiejetnosci kodowania czesto niezbedna jest wiedza businessu firmy
        do ktorej starasz sie o prace. Np. firmy typu financial, insurance lub
        healthcare uwazaja za niezbedne od kandydata na pozycje doswiadczenie w tej branzy."

Babuni to powiedz, a nie wpuszczaj w maliny niezorientowanych

Skad wiem?
        Moj ziec pracuje jak programiasta w jednej ze znanych instytucji finansowych.
        Bedzie mial dopiero 29 lat i zarabia $96,000 na rok ( jaki extra bonus bedzie to
        jeszcze nie wiadomo, ale za 2006 by $7,000)
        • Gość: asbierzeraz Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: *.dyn.optonline.net 07.05.07, 02:05
          Czyli rynek pracy w Stanach dla programistow jest bardzo dobry,
          poniewaz Twoj zieciu ma prace, i to chyba dobrze platna ?!

Brawo!!!

Prosze o wiecej przykladow, zeby probke mozna bylo uznac za reprezentatywna.
          • robinhood101 Re: Informatyk chce na stałe do USA 07.05.07, 04:44
            To prawda, w PA srednia placa dla programisty to 90-100 tys. Ci ze stazem 5-10
            lat zarabiaja od 120tys$ w gore. Rzadko jednak mozna znalezc dobrego
            programiste, cos o tym wiem.

• jwojciec Re: Informatyk chce na stałe do USA 07.05.07, 16:59
              >Ci ze stazem 5-10
              > lat zarabiaja od 120tys$ w gore. Rzadko jednak mozna znalezc dobrego
              > programiste, cos o tym wiem.

Robisz czlowiekowi wode z mozgu. Pensja programisty $100K, to dobra pensja w
              NYC, nie w PA. Nie mowie oczywiscie o pojedynczych jednostkach wirtuozow
              programistow. Pensja na poziomie $120K+ dla szeregowego programisty z
              doswiadczeniem jest mozliwa jak ten pracuje na 2 etaty - popatrz na salary.com

Jacek
              • Gość: Doctor do jwojciec robin zawsze robi czlowiekowi wode z mozgu IP: *.proxy.aol.com 08.05.07, 06:07
                taki juz jest... Kiedys pisal, jak to jego zona nauczyla sie swietnie w 3 m-ce
                angielskiego, a teraz - pensja ponad $120 K od reki placona polskiemu
                informatykowi, co to dopiero do USA zawita... Komiksy robin pisze, czy co?
              • robinhood101 Re: Informatyk chce na stałe do USA 09.05.07, 03:44
                Nikomu wody z mozgu nie robie sam zatrudniam 3 programistow, ktorzy wyciagaja
                srednio 120 tys$ ale wszyscy 3 sa ze mna 8lat. A mieszkamy wszyscy w PA.
                • soup.nazi Re: Informatyk chce na stałe do USA 10.05.07, 05:15
                  robinhood101 napisał:

> Nikomu wody z mozgu nie robie sam zatrudniam 3 programistow, ktorzy wyciagaja
                  > srednio 120 tys$ ale wszyscy 3 sa ze mna 8lat. A mieszkamy wszyscy w PA.

w trailer park, z kasia strzykawka, hehehe.

Oj, wuja, wuja, myslalem, ze tych z tych normalniejszych, ale widze, ze palma
                  wali coraz mocniej.
              • warmi2 Re: Informatyk chce na stałe do USA 17.05.07, 18:06
                Srednio programista z doswiadczeniem zarabia okolo $100 K rocznie w
                korporacjach i okolo 130-140 jezeli robi na kontrakt.
                Poczatkujacy po szkole moze liczyc na 50-60K rocznie ...

Place w Chicago.

Pracy jest duzo, w 2001-2002 bylo gorzej ale teraz nie ma problemow.

• aniabos Re: Informatyk chce na stałe do USA 07.05.07, 20:41
              robinhood101 napisał:

> To prawda, w PA srednia placa dla programisty to 90-100 tys. Ci ze stazem 5-10
              >

robinhood101 napisał:

> To prawda, w PA srednia placa dla programisty to 90-100 tys. Ci ze stazem 5-10

Ja mysle, ze nastapilo tu troche pomieszanie terminow: informatyk i programista.
              Co innego specjalista w poszukiwanej dziedzinie IT, a co innego szeregowy
              programista, ktory zajmuje sie tylko pisaniem kodu. Ten ostatni spotka sie ze
              spora konkurencja na rynku pracy i nawet jesli prace dostanie, to na poczatek
              bedzie zarabiac blizej 50 tys. niz 100 tys. Ostatnio rynek troszke sie poprawil,
              ale ciagle jest mniej pracy dla programistow niz przez kryzysem 2000-2001 i
              bardzo duzo rutynowego programowania wysyla sie do Indii. Nawet w Nowym Jorku
              programisci nie zarabiaja powyzej 100 tys, to juz sa zarobki na poziomie managera.
              Ktos z dyplomem magistra informatyki z PL (odpowiednik tutejszego Masters in
              Computer Science) i doswiadczeniem w konkretnej dziedzinie ma oczywiscie wieksze
              szanse. Jednak moim zdaniem problemem autora watku bedzie brak jakiegokolwiek
              doswiadczenia zawodowego (nawet zakladajac dobra znajomosc jezyka). Do tego
              dochodzi koniecznosc wystapienia o wize pracownicza. Lepiej chyba sprobowac
              znalezc prace w angielskojezycznym kraju, gdzie nie potrzeba pomocy pracodawcy
              do otrzymania wizy (Anglia, Irlandia?), a stamtad juz z pewnym doswiadczeniem
              starac sie o prace w USA.
          • Gość: harlista Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: *.cable.mindspring.com 08.05.07, 01:22
            Prosze cie bardzo:
            prace w ostatnich 2 latach zmienil (sam) 3 razy i to zawsze na lepiej platna.
            Nie zapomnij ze ma dopiero 28 lat a wiec jest dopiero kilka lat po studiach.
            Co wiec sadzisz o kryzysie na rynku programistow w USA;

• Gość: asbierzeraz Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: *.dyn.optonline.net 09.05.07, 01:39
              OK. OK. OK.
              Nastepnym razem jak bede mial dylemat w skali makro to po prostu
              zapytam sie: co slychac u ziecia? I odpowiedz powie mi wszystko. Po co sie
              meczyc skomplikowanymi statystykami lub kalkulacjami?

Dodam jescze od siebie uwage, rade lub przestroge (jak kto woli).
              Znalem takich, ktorzy zmieniali (sami) prace na lepiej platna w czasie
              sprzyjajacego rynku. Byl nawet jeden taki, ktory zmieniajac (sam) kilkakrotnie
              prace w ciagu roku podwoil swoja swoja stawke (to tak jak 100% podwyzki).
              Jednak taka taktyka, wygrywajaca przy dobrym rynku pracy, okazala sie pozniej
              brzemienna w skutkach. Po jakims czasie rynek oslabl i wtedy firmy zaczely
              dyktowac warunki programistom szukajacym pracy. I co sie okazalo?
              Ci sami ludzie zaczeli miec problemy ze znalezieniem pracy w ogole, bo im
              odmawiano wlasnie z powodu ich wczesniejszych krotkich assignment'ow.
              Firmy inwestuja w swoich pracownikow i maja swoje kryteria w selekcji
              kandydatow. Ci, ktorzy maja tylko krotkie assignment'y w swoim resume,
              przy sprzyjajacym rynku moga nabrac falszywego przekonania, ze to wlasnie oni
              dyktuja firmom swoje warunki. Ale jak rynek sie odwroci to wtedy przychodzi dla
              nich test prawdy i wtedy wlasnie okazuje sie ile naprawde sa warci.
              • harlista Re: Informatyk chce na stałe do USA 09.05.07, 02:05
                asbesciarz.
                Jak widze jestes nie tylko ekspertem w kazdej dziedzinie ale i nauczycielem
                chetnie dajacym darmowe porady.
                Marnujesz sie na tym forum.
                Zaloz sobie odplatny dzial porad typu "Dear Abby"
                Jako tytul proponuje "Asbesiarz z Radia Yerevan"

Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: harlista Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: *.cable.mindspring.com 08.05.07, 03:00
      Tu masz przyklad umiejetnosci:

Programming:
      ADO, ADO.NET, ASP, ASP.NET, C#, Cascading Style Sheets (CSS), CDONTS, DHTML,
      HTML, JavaScript, SQL, T-SQL, VB.NET, VBScript, Visual Basic 6.0, Visual Basic
      for Applications (VBA), XML, XSL

Operating Systems:
      Windows 95/98/XP, Windows NT, Server 2000/2003

Software:
      SQL Server 7/2000/2005, Oracle 8.06, Crystal Reports 8.5, Microsoft IIS 5/6,
      Microsoft Visual Studio 2003/2005, Microsoft Visual InterDev, Microsoft Visual
      SourceSafe, Microsoft Access, Microsoft Office, Microsoft Project, Microsoft Visio

• linuxcrazy Re: Informatyk chce na stałe do USA 17.05.07, 18:48
      jeste w usa 20 lat mam rok i pol doswiatczenia w linuxie szukam dobra prace w
      linuxie jusz 6 miesiecy, takich jak ja jest tysiace w chicago

polskie firmy informatyczne sa bardzo male i ich jest bardzo malo

kontraktorka cie czeka

rzycze ci powodzenia w usa informatyce ale latwo nie bedzie
    • Gość: tom Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: *.dyn.optonline.net 28.05.07, 02:26
      trzymaj sie z dala od firm polonijnych!!!
      • Gość: Tomek Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: *.hsd1.ca.comcast.net 28.05.07, 06:09
        A myslisz ze w nie polonijnych firmach jest inaczej.
        Jezeli nikt nie poleci Cie w miejscu jego zatrudnienia to masz marne
        szanse na prace w zawodzie. Wszystko przez znajomych. Zycze powodzenia.
    • Gość: asbierzeraz Re: Informatyk chce na stałe do USA IP: *.dyn.optonline.net 23.09.07, 05:30
      Probuj tutaj:
      www.refcomputer.com/ref_world_wide.htm
      Nadal pracuje u nich sporo Polakow. Ja tez kiedys dla nich
      pracowalem i bylem z tego zadowolony. Nawet nie wiedzialem, ze maja
      jakies biuro w Polsce.
      Jest to amerykanska firma konsultancka i nie sadze, zeby
      pobierala jakiekolwiek oplaty z gory (co na pewno jest regula
      polskich spolek pseudo-uslugowych).

Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka