Gość: mika 1972 IP: *.twcny.res.rr.com 18.07.07, 05:42 Czy moge liczyc na prace w USA w zawodzie psychologa po UW Psychologia Stosowana ?? Mam dosc dlugie doswiadczenie w pracy z dziecmi w Poradni Psychologicznej w PL. Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mujer Re: Psycholog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 10:56 Możesz, na stanowisku baby- sitter w jakiejś rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doctor Re: Psycholog IP: *.proxy.aol.com 18.07.07, 12:43 Licencja jest ci potrzebna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Psycholog IP: 198.36.95.* 18.07.07, 22:46 mika, tez jestem po psychologii w Polsce i mieszkam na stale w USA reguly roznia sie troche miedzy stanami, ale w CA jest tak: zeby byc TERAPEUTA potrzebujesz: - M.A. degree (tzw. MFT track) ***z Kaliforni*** bo przedmioty musza obejmowac rowniez rozne regulacje stanowe - 3000h stazu (tak, 3 tys.) - zdany egzamin na licencje Polska magisterke w najlepszym razie zalicza Ci jago BA, wiec musisz wrocic na 2-3 lata do szkoly zeby zdobyc kalifornijske MA. Dlugo to wszystko trwa, ale jesli lubisz swoj zawod to warto. jeszcze taka uwaga: Odpowiednikiem polskiego psychologa nie jest 'psychologist', ale "MFT" (Marriage and Family Therapist) Zeby byc 'psychologist' trzeba miec DOKTORAT (PhD lub PsyD) plus 3000h stazu plus egzamin. Wiecej na temat MFT w Kaliforni znajdziesz tu: www.bbs.ca.gov/app-reg/mft_requirement.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika1972 Re: Psycholog IP: *.twcny.res.rr.com 19.07.07, 23:50 do kk Bardzo dziekuje za rzeczowa odpowiedz .Dziekuje za link. Moja prace i zawod bardzo kocham ,uwazam go za najpiekniejszy zawod swiata. Pozdrawiam kolezanke po fachu i zycze sukcesow zawodowych. Mika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika1972 Re: Psycholog IP: *.twcny.res.rr.com 20.07.07, 20:07 do kk Jesli mogalbys mi napisac na jakie zarobki mozna liczyc w naszym zawodzie w CA ?? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz . mika Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: Psycholog 24.07.07, 00:00 MFT Intern ok. $15-20/h w srednio ciekawych miejscach (duzo roboty papierkowej) mozna tez miec naprawde wspanialy staz z dodatkowymi szkoleniami przez znanych terapeutow, z rewelacyjna superwizja - ale w takich miejscach na ogol pracuje sie za darmo, albo nawet placi niewielka skladke (np. $70/mc) Licensed MFT: poszukaj ofert w internecie, np. www.monster.com. Tak 'na oko' to gdzies miedzy $35,000-60,000 rocznie w osrodkach czy agencjach. W prywatnej praktyce $100-$150/h i tu duzo zalezy od wlasnego marketingu i lokalizacji gabinetu; plus dochodza koszta wynajmu lokalu ubezpieczenia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika1972 Re: Psycholog IP: *.twcny.res.rr.com 27.07.07, 20:55 Dzieki za info . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś