Dodaj do ulubionych

Work and Travel czy Camp?

IP: *.mlyniec.gda.pl 02.10.08, 10:07
No wlasnie. Mam zamiar w przyszle lato pojechac do USA na jeden z tych
programow. Moim celem jest raczej zwiedzanie, nowe znajomosci i wielka
przygoda niz zarobki - ale jak wiadomo, im wiecej zarobie tym wiecej zwiedze:)
Dlatego tez mam pytanie - jakie sa plusy W&T, a jakie Campow? Czym sie roznia?
Jaka polecacie firme?
Obserwuj wątek
    • Gość: zuzka Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.chello.pl 02.10.08, 16:14
      Wszystko zalezy od tego co Cie bardziej interesuje:

krotki opis W&T: jedziesz do pracy, musisz wynajac jakies mieszkanie dojezdzac do pracy, dla mnie nie wiele to sie rozni od pracy w kazdym innym panstwie.
      Zaleta duza wolnosc ( chociaz nie do konca bo jestes zwiazany kontraktem z pracodawca, zechcesz zerwac to po wizie..)
      najwieksza wada : musisz sam zadbac o swoj byt, isc na zakupy oplacic rachunki itp, ponad to zazwyczaj pracujesz za minimalne stawki (7$) z ktorych bardzo trudno odrobic pieniadze zainwestowane w program, bilet i cala reszte ( moze byc to duzy stres jak nie wystarcza...)

Campy, zalety: wszystko zagwarantowane i na miejscu, nawet podstawowa opieka medyczna, zawsze jest szkolenie, niska cena programu ( placisz w Polsce mniej niz zagwarantowana wyplata, co wiecej bilet jest wliczony) no i sporo nowych znajomosci, najwieksza zaleta jest to ze nie skaczesz na gleboka wode.
      Wada: wiele ludzi skarzy sie na zakwaterowanie (domki) no i na ograniczenia( zakaz picia alkoholu w osrodku)

A z wlasnego doswiadczenia polecam campy, z tych wyjazdow bardzo wiele mam znajomosci i wspomnien, praca byla w tym wszystkim najmniej istotna liczyl sie FUN :)))a z firm polecam Camp Leaders bo z nimi jezdze ;)
      • Gość: lasiu Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.mlyniec.gda.pl 02.10.08, 21:33
        No wlasnie mnie tez interesuje oferta Camp Leaders. Powiedz mi, jak wygladaja
        podroze po skonczonym obozie? Obliczylem, ze oplata za program + dodatkowe
        wydatki to ok. 2000zł, na campie zarobie jakies 1200$ - to jest ok. 350$ na
        podroze. Wydaje mi sie troche malo, chyba ze cos zle policzylem.
        • Gość: wojtek Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.pronet.lublin.pl 04.10.08, 23:31
          hej wyjazd na kamp kosztuje ok. 1500 - 1600 PLN ze wszystkim, jesli sie wczesnie zaaplikujesz, zarabiasz ok. 1300 USD - wystarcza to na 2- 3 tygodnie podrozowania, ja osobiscie wole kamp bo mozesz spotkac ludzi z calego swiata, zwlasza laski, jak wyjedziesz na worka to spotkasz meksykow i podszkolisz sobie spanish:) work jest dobry jak masz dobra prace, a nie 20 godzin tygodniowo.
          • Gość: zuzka Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.pronet.lublin.pl 13.10.08, 21:40
            dobrze ujete :)
            • Gość: dewoj Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.range86-159.btcentralplus.com 17.11.08, 07:43
              ?Uwazam ze lepszy jest wat. nalezy tylko dobrze wybrac miejsce w ktore sie jedzie.
              Wybierajac wat masz przedstawiona oferte prac,stawke,miejsce(czesto tez koszt zakwaterowania lub pomocy w nalezieniu).Przewaznie organizator zaznacza jak wyglada sytuacja z 2 praca.
              Wg mnie lepiej jechac do malego miasteczka(najlepiej turystycznego=duzo pracy w sezonie).Nalezy postarac sie o 2 prace jak najszybciej po przyjezdzie(jedna najlepiej miec w gastronomii-darmowe jedzenie). Male miasto to i nizszy koszt mieszkania i brak dojazdow(wszystko blisko). Lepiej sie pomeczyc w malym miasteczku odlozyc troche pieniedzy by pozniej ruszyc w trase i pozwiedzac:)
              Nie bojcie sie o brak ciekawych ludzi bo na wat tez jezdza ludzie z calego swiata. Na wacie mozna spokojnie wyciagnac "na czysto" 8tys usd(mozna i iwecej zalezy ile sie jest ,jakie sie ma prace itd).
              • Gość: ml Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.mlyniec.gda.pl 25.11.08, 13:51
                z tym ze na wat na start potrzebne jest jakie 6-7 koła...
                • Gość: alicja Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.mcon.pl 25.11.08, 16:24
                  tez sie zastanawiam nad wyjazdem na w&t albo camp 2009. Moze macie
                  jakies ciekawe oferty - miejsce, w ktoro warto pojechac do pracy?
                  zgadzam sie ze wiecej trzeba wlozyc kasy na wyjazd w&t, mniej na
                  camp - tak samo ma sie to do zarobkow:)
                  • Gość: ml Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.mlyniec.gda.pl 27.11.08, 21:41
                    tylko ze np moim celem nie jest kasa. Dlatego tez wybralem camp.
              • Gość: Doctor Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.proxy.aol.com 29.11.08, 17:02
                Na wacie mozna spokojnie wyciagnac "na czysto" 8tys usd(mozna i
                iwecej zalezy ile sie jest ,jakie sie ma prace itd).

Fajne bajeczki tu opowiadacie...
                • Gość: zuzka Re: Work and Travel czy Camp? IP: *.nplay.net.pl 08.12.08, 23:26
                  dokladnie ja doloze drugie tyle temu co wyciagnie 8tys pracujac na kontrakcie
                  6.50$ na godzine....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka