Dodaj do ulubionych

krtań po raz enty - pytanie pilne

14.01.11, 18:55
dziewczyny, wczoraj rano byłam z Młodym na ostrym dyżurze bo kasłał krtaniowo /bez duszności/. Dostał nabulizatorem pulmo-cośtam;) a do domu Fenistil i Pulmeo.

Wczoraj było ok, w nocy też. Kasłał tylko po mleku jak się rozgrzał a tak to spał w zimnie i było ok. dzisiaj też w dzień spoko ale teraz od 18tej zaczął tak mocniej kasłać, tak na mokro, nie odrywa się i leciutko taki dźwięk krtaniowy sie pojawia. Dałam mu niedawno fenistil i posiedziałam na balkonie i widze, ze lepiej. Ale nie można przecież dawać często tego leku.

No i mam pytania: jak jest z tym kaszlem, czy taki to normalne i on musi po prostu przejść.
Nie wiem na co zwrócić uwagę by nie przerodziło się to w coś gorszego.
Osłuchany był wczoraj i ok. Wizyte umówiłam na środę. Czy iść z nim jutro jeszcze do lekarza czy po prostu leki muszą mieć szansę zadziałać?

Problem jeszcze w tym, ze generalnie ma katar i temp ok 37,5. Ta temp może być od zębów bo ząbkuje więc nakłada mu się sporo tego.

dzięki za rady ;)
Obserwuj wątek
    • ridibunda Re: krtań po raz enty - pytanie pilne 14.01.11, 19:27
      Ja nie wiem, bo moja przy krtani dostaje od razu sterydy i kaszel mija od razu.
      Ale koniecznie pamiętaj o tym, żeby w domu było chłodno, wilgotno (nawilżaj, bardzo ważne! Choćby ręcznik na kaloryfer, dużo daje), wietrz mieszkanie i dawaj dziecku pić.
      I pilnuj w nocy, czy się coś nie dzieje. A fenistil raz dany działa, nie ma potrzeby dawać następnej dawki.
      A czy dajesz leki przeciwzapalne? Moja oprócz sterydów ma zawsze ibuprofen czy inny nurofen w dużej dawce, a u Ciebie tego nie widzę. Jeśli to zapalenie krtani ,to dziwie się że nic przeciwzapalnego nie kazali Ci dawać, ale ja lekarzem nie jestem i Twojego dziecka nie znam, więc Ci nie powiem, że masz podać. Ja mojej dałabym na pewno.
      • dmgr ridibunda 14.01.11, 19:32
        Pulneo jest lekiem przeciwzapalnym i sterydy miał podane bo chyba mu zrobili inhalacje z Pulmikortu. A i mi się przypomniało, że przy Pulneo (dawny Eurespal) chyba Dipherganu nie można dawać bo oba działają antyhistaminowo.
        • ridibunda Re: ridibunda 14.01.11, 19:39
          A chyba że tak, nie znam tego leku. Moja też bierze jeszcze diphergan przy krtani.
        • bubunia1 Re: ridibunda/dmgr 14.01.11, 19:40
          tak - ten pulneo jest przeciwzapalny a wziewnie dostał steryd.
          Tylko właśnie nie wiem czy kaszel powinien odejśc raz na zawsze czy może być tyle że o innym charakterze.
          Fenistil mu teraz pomógł /dostaje 2 razy po 5kropli/
          • ridibunda Re: ridibunda/dmgr 14.01.11, 19:50
            U nas kaszel krtaniowy przechodził natychmiast, tylko że u nas kuracja sterydami trwa kilka dni. Natomiast zwykły kaszel zostawał, ale moja jest dodatkowo alergikiem/astmatykiem, więc kaszel u nas to prawie norma:/ Chociaż teraz - odpukać - zdarza się bardzo rzadko.
            Doczytałam teraz, że tu chory jest niemowlak ,a nie lipcówka - z takim maleńkim dzieckiem na pewno poszłabym jeszcze raz jutro, chociaż w sumie na krtań to mogą dodać Wam jeszcze tylko sterydy, bo przeciwzapalny i przeciwhistaminowy już macie. Ale ja po tym co przeżyłam z moją małą to się okropnie krtani boję i poszłabym na wszelki wypadek poradzić się fachowca i pokazać mu dziecko.
            Trzymajcie się zdrowo.
    • dmgr Re: krtań po raz enty - pytanie pilne 14.01.11, 19:29
      Paweł dostawał Diphergan na kaszel przy krtani, raz dodtał zastrzyk na pogotowiu jak miał duszności ale nie wiem z czym. Ja teraz kończę też krtań i brałam Herbapect syrop i chyba dobrze działał na mnie bo jest o niebo lepiej a męczyłam się dwa tygodnie z tym okropnym kaszlem.
      • ankas4 Re: krtań po raz enty - pytanie pilne 14.01.11, 20:16
        Bardzo wspolczuje krtani, bo ja przez nią spać nie mogę,jak dla mnie to jedna z najgorszych chorób dziecięcych, nasz tez jak miał atak to dostal steryd, po którym generalnie mu przeszło, i lekarka powiedziała,ze przy chorobie krtani zazwyczaj jest jeden taki grozny i duzy atak,
        ja na Twoim miejscu spałabym z dzieckiem, ja jak Tymek mial zapalenie krtani nasluchiwałam non stop, a jak sie cos zaczełoby dziać (odpukac) to jedz na pogotowie lub wzywaj.

Sciskam,i zeby noc była spokojna.
        • bubunia1 Re: krtań po raz enty - pytanie pilne 14.01.11, 20:26
          pierwsza noc po "ataku" to wczorajsza. usnął tradycyjnie o 20, przebudził się na flache o 23-ciej. Po mleku troche kasłał na mokro - powietrzyłam na balkonie i spał do 9 ;) aż rano patrzyłam czy oddycha ;D

ale teraz wg mnie kaszle inaczej - tak jakby mu flegma przeszkadzała i nie mógł jej odkaszlnąć i się męczy ;( Niby śpi od 20tej ale kaszle z przerwami.
          Dałam mu poduszkę...

pójdę jutro dla własnego spokoju.
    • bubunia1 bylismy u lekarza 15.01.11, 16:14
      generalnie słychać coś osłuchowo ale lekarz powiedział by najpierw w pon zrobić badanie krwi i moczu i crp a dopiero potem podejmie decyzje czy antybiotyk czy nie.
      powiekszył dawki pulmeo i fenistilu plus jeszcze dwa syropki i może będzie dobrze.
      Młody się męczy z tym kaszelkiem...
      a do tego zęby mocno bolą, widać i temp - dzisiaj 39 ;(
      biedulek, ale jak przechodzi temp to jest wesoły ;)

mam nadzieję, że szybko to przejdzie i obędzie się bez antybiotyku
      • ridibunda Re: bylismy u lekarza 15.01.11, 20:19
        Dobrze że poszłaś, dobrze że jest dobrze i dobrze ze masz mądrego lekarza:)
        Myślałam, co u Was, pzdr.
        • ankas4 Re: bylismy u lekarza 15.01.11, 21:27
          Lekarz naprawdę super, trzymamy kciuki zeby poszła w cholerę jasną ta choroba i nie wróciła!
          • bubunia1 Re: bylismy u lekarza 15.01.11, 21:50
            dzięki dziewczyny, a z lekarzem to coś mnie tknęło
            Mały był zapisany do pierwszej wolnej pediatry /prywatnie/
            siedze pod gabinetem i jest 13.30 /godzina wizyty/ a lekarka wychodzi i z usmiechem mówi że musi wyjść póżniej poprosi dzieci....wróciła i przyjmuje jakąś dziewczynke, potem mówi że jakaś Lenka a dopiero potem Mati. Mówię ze mam wizyte na tą godzinę a ona że ma opożnienie. Więc się wkurzyłam bo Młody miał 39stopni i nie uśmiechało mi się tam dłużej siedziec.
            poszłam do rejestracji i przepisałam do lekarza drzwi obok i przyjął nas za chwilę.

i dobrze zrobiłam

Mati teraz szaleje bo temp spadła ale dobrze jeszcze nie jest.

trzymajcie kciuki ;)
            • bobimax Re: bylismy u lekarza 15.01.11, 21:58
              Mój młody też jest po zapaleniu krtani, ale niestety u nas skończyło się antybiotykiem po 5 dniach leczenia przeciwzapalnymi. Też dostał pulmicort. Kaszel trwał długo,nawet teraz jeszcze trochę pokasłuje.
              • bubunia1 Re: bylismy u lekarza 15.01.11, 22:41
                a ja dzisiaj doczytałam w necie że nie powinno się dawać jednorazowo wziewnego sterydu - tak jak dostał Mateusz na pogotowiu. Nie wiem tylko dlaczego. Ale dzisiaj ten lekarz też troche nie był z tego zadowolony.
    • bubunia1 Re: krtań po raz enty - pytanie pilne 19.01.11, 21:39
      no i nie udało się
      Młody ma zapalenie oskrzeli i sterydy do nebulizatora
      w pt kontrola - zobaczymy
      ale czuje się bardzo dobrze...
      w pt będzie miał 7 miesięcy i już ma taki wzrok..pamiętacie...jak dziecko patrzy na Wasz talerz z oczami mówiącymi "daj spróbować"...masakra ;)
      • ankas4 Re: krtań po raz enty - pytanie pilne 19.01.11, 21:45
        No trudno, jak trzeba to trzeba, najwazniejsze zeby dziecko było zdrowe!!!!!!!
        My walczymy bez antybiotyku, nasz tez zapalenie krtani ale ten drugi typ,jak to mowi nasza pediatra;'bez dusznosci', zaczyna mu sie zmieniac kaszel z suchego na mokry.
        we wtorek kontrola, licze,ze najgorsze za nami,
        sciskam i zycze szybkiego wyzdrowienia.
        • bubunia1 Re: krtań po raz enty - pytanie pilne 19.01.11, 21:55
          dzięki;
          mój też nie miał duszności a kaszel jest już ewidentnie mokry...no ale on jest mniejszy i nie rozumie jak mu mówię "odkaszlnij" ;)))
          słychać, że chce mu się ten kaszel "urwać" ale jeszcze nie do końca

daję Ci radę - oklepuj go - ja mam to robić co 3h z zegarkiem w ręku - mocno po całych plecach. Drze się ale to dla jego dobra ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka