leluchow1 16.06.11, 08:22 Wiele dzieciaków już miało. Czy któreś z chorujących było szczepione p/ospie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
disno Re: Ospa 16.06.11, 09:38 podbijam pytanie bo właśnie mam dylemat szczepić czy nie szczepić przeciw ospie. Przeczytałam stary wątek ospowy i dalej jestem zielona. Odpowiedz Link
mariken Re: Ospa 16.06.11, 10:05 Moja córka (gru 2006) była szczepiona jedna dawka i miała ospe - krostek SZEŚĆ, bez gorączki - po tygodniu była znowu w przedszkolu, na nic potem nie chorowała. Jej przyjaciółka, zaszczepiona tez jedna dawka - bo jak my szczepilysmy to wtedy było szczepienie jedna bez doszczepiania - miała makabrycznie dużo krost, trzy tyg poza przedszkolem, dotąd ma ślady (po 2 miesiącach). Wg naszego pediatry nie ma reguły żadnej, ale warto zaszczepić bo teraz ospa bywa bardzo zlosliwa. Ja nie żałuje ze zaszczepilam, mimo późniejszego przechorowania. Wydaje mi sie, ze jeśli zaszczepicie dwiema dawkami to powinno być ok. Odpowiedz Link
cui Re: Ospa 16.06.11, 10:19 Ja szczepiłam Mikołaja - niespełna tydzień po szczepieniu zachorował na ospę. Chwilę myślałam nawet, że to ospa poronna. Mikołaj przeszedł ospę dość łagodnie - mimo dużego wysypu krotek. Po tygodniu przyplątało się jakieś prawie-zapalenie gardła (brzydki kaszel), lekarz przepisał antybiotyk... (do tej pory nie wiem, czy był on konieczny... ale Mikołaj był pod opieką dziadków i nie miałam odwagi "nakazać" im nie podawać mu tego antybiotyku). Dokładnie po dwóch tygodniach wrócił do przedszkola. Tak jak przed ospą tak też po ospie - nie choruje, nie łapie infekcji, jest zdrowy. A czy szczepić?? Jeśli będę miała drugie dziecko - na pewno zaszczepię. Odpowiedz Link
leluchow1 Re: Ospa 16.06.11, 11:12 Moi szczepieni w 2 rż 1 dawką i tak się zastanawiam co mnie może czekać. Bo ostatnio gdzie nie spojrzę to ospa. Odpowiedz Link
cui Re: Ospa 16.06.11, 11:20 Jest szansa, że unikną zarażenia. My pradopodobnei zaszczepiliśmy się za późno. Odpowiedz Link
emma_me Re: Ospa 16.06.11, 11:27 Ja chłopców nie szczepiłam. Marcin obsypany strasznie - dziś mija dwa tygodnie jak choruje na ospę i ślady jeszcze są strupy również, Łukasz pięć krostek - gdyby nie Marcin nie wpadłabym, że to ospa. W przedszkolu u Marcinka panuje ospa, bardzo dużo dzieci choruje. Odpowiedz Link
aga415 Re: Ospa 16.06.11, 11:33 obserwowałam na przykładzie mojego syna w przedszkolu że te dzieci które były szczepione chorowały też na ospe ale przechodziły ją łagodniej. Odpowiedz Link
aga_junior Re: Ospa 16.06.11, 11:42 Maciuś nie szczepiony jak przejdzie ospę zobaczymy :-/ Czy żałuję że nie szczepiłam, jeszcze nie mały strasznie źle tolerował wszystkie szczepionki ;-/ Odpowiedz Link
malenkie7 Re: Ospa 16.06.11, 12:51 jest jakas granica wieku do ktorego mozna szczepic przeciwko ospie? Odpowiedz Link