Dodaj do ulubionych

Kino Skarpa

05.05.02, 13:53
Czy obserwują Państwo postępy robót budowlanych w i wokół kina "Skarpa"?
Ja tak. Przestrzeń wokół kina wyłożono kostką bauma (dotyczy to również schodów
i murków zakończonych teraz efektowną "falbanką"- brzegiem kostki). Frontowa
elewacja została zamieniona w ścianę z luksferów i ozdobiona szarym tynkiem,
dodano masywne dwuskrzydłowe drzwi.
Kilka lat temu bezsensownie rozebrano kino "Moskwa", później zdewastowano
mozaiki przy wejściu do "Domu Chłopa". Czy Warszawę stać na likwidację
kolejnego zabytku lat piędziesiątych?

Kto posiada uprawnienia żeby interweniować w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: Kino Skarpa 05.05.02, 17:12
      A co sądzisz o napisie na kinie - będąc tam ostatnio zastanawialiśmy się czy
      jest to ten sam (raczej nie) czy taki sam, czy też podobny tylko.
      • marrta Re: Kino Skarpa 05.05.02, 19:22
        Jeżeli to pytanie do mnie, a nie do eksperta, to nie wiem. "Logo" jednak wydaje
        się być podobne do starego. Na szczęście.
        Czy ktoś jeszcze pamięta stary, beztrosko zlikwidowany neon z kina "Atlantic"?
        • beata_ Re: Kino Skarpa 05.05.02, 21:48
          marrta napisał(a):

> Jeżeli to pytanie do mnie, a nie do eksperta, to nie wiem. "Logo" jednak wydaje
          >
          > się być podobne do starego. Na szczęście.
          > Czy ktoś jeszcze pamięta stary, beztrosko zlikwidowany neon z kina "Atlantic"?

Pytanie właściwie było do Ciebie, forumowicze często wiedzą takie rzeczy, a
          eksperci często nierychliwi:-)
          Neon z Atlanticu pamiętam doskonale (myślę że nie tylko ja) i tak się składa, że
          nie miałam okazji przez tyle czasu zobaczyć własnymi oczami tego nowego - prawdę
          mówiąc nie palę się go oglądać.
        • eela Re: Kino Skarpa 06.05.02, 09:17
          Pamiętam napis z Atlanticu. Gdy został zamieniony na obecny, podniósł się krzyk
          i wydaje mi się, że mówiono, iz ten stary neon powróci. Widocznie nikt nie
          dopilnował :-(
          • tomasz.urzykowski Re: Kino Skarpa 06.05.02, 21:59
            Zarówno o �remontowanym� kinie Skarpa, jak i neonie usuniętym z kina Atlantic pisał w �Gazecie�
            Jerzy S. Majewski. W obronie zdjętego na przełomie 1999/2000 r. neonu stoczył prawdziwą batalię
            (�Motyli żywot barw� - 18.01.2000., �Neonu ciągle brak� - 23.02.2000., �Smutno o neonie� -
            2001.01.13.). Podczas remontu kina charakterystyczne zamaszyste litery z końca lat 60. zastąpiono
            bezstylowym, banalnym napisem. Po artykułach Jerzego właściciel kina - pan Bogdan Orłowski -
            zobowiązał się odtworzyć dawny neon. Zaraz jednak pojawiły się trudności techniczne (bo tak jak w
            latach 60. to już się nie da). Wreszcie w styczniu 2001 r. �Gazeta� usłyszała od pana Orłowskiego: -
            Jestem technicznie przygotowany, ale montaż neonu przekracza moje możliwości finansowe. Mam
            ogromne straty. Multipleksy zabrały mi publiczność. Walczę o przetrwanie - rozkładał ręce. Oznaczało
            to koniec marzeń o pięknym neonie.
            To, co się dzieje z kinem �Skarpa� wygląda na podobną �modernizację�. A przecież kino to było jednym
            z najbardziej eleganckich w Warszawie. To tu odbywały się premierowe projekcje filmów. Budynek
            zaprojektował w latach 1956-60 zespół Zygmunta Stępińskiego. Jak na tamte czasy był bardzo
            nowoczesny - miał przeszklony front, zaś otynkowane boczne elewacje ozdobione były barwnymi
            prostokątami w stylu neoplastycznego malarstwa. We wnętrzach zwracały uwagę kolorowe posadzki i
            mozaiki oraz wijące się po sufitach rurki neonów. Niestety, budynek kina nie jest chroniony przez
            wojewódzkiego konserwatora zabytków. Bronić go może jedynie - powołując się na prawa autorskie
            po ojcu - syn Zygmunta Stępińskiego. Na razie jednak nie wiadomo co się z kinem stanie.
            • marrta Re: Kino Skarpa 07.05.02, 01:37
              Niestety, budynek kina nie je
              > st chroniony przez
              > wojewódzkiego konserwatora zabytków. Bronić go może jedynie - powołując się na
              > prawa autorskie
              > po ojcu - syn Zygmunta Stępińskiego.

Biorąc pod uwagę, że kino mieści się tylko kilka kroków od siedziby SARP,
              należałoby oczekiwać, że ktoś ze środowiska architektonicznego zrobi straszliwą
              awanturę. Na przykład nieistniejący, lecz możliwy architekt miejski. Szkoda, że
              nikt się tą sprawą nie interesuje. Bywały przecież przypadki wpływu opini
              publicznej na działania inwestorów ( np.przywrócenie lwów w miejscu dawnego
              kina "Moskwa").
              Panowie, czekam na artykuł na pierwszej stronie Stołecznej.

Na razie jednak nie wiadomo co się z kinem
              > stanie.
              Wiele z tego, co udało mi się wypatrzeć przez bulaj w nowo wstawionych drzwiach,
              wkazuje, że będzie tam po prostu ordynarne disco. Mogę się jednak mylić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka