nieue 09.02.05, 20:29 Mam pytanie czy prawdą jest,iż istnieje tunel łączący Pałac Kultury z gmachem byłego KC.Gdzie jest wejście?Czy istnieje jakaś sieć pod Warszawą oprócz tuneli kanalizacji wodnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 09.02.05, 22:29 Nie ma żadnego tunelu. Jest to taka sama bajka jak opowieści o czarnej wołdze :) Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: Tunel od PKIN do KC 09.02.05, 22:49 Są pewne przesłanki jednak za tym iż taki tunel istnieje wspominał o nim nawet niedawno były szef PKIN Pan Golimont... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 09.02.05, 23:41 Taaaaa.... Tunel kolei średnicowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kocoor Re: Tunel od PKIN do KC 09.02.05, 23:41 istnieje jeszcze siec swiatlowodowa tepsy i siec powiazan towarzysko-biznesowych dzialacza golimonta. tunel z kc do pkin? dobre... a niby po co miano by cos takiego budowac? do kongresowej na wode i dziwki towarzysze jezdzili oficjalnie. gora. Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: Tunel od PKIN do KC 10.02.05, 02:11 Nie uważam tej sprawy za śmieszna i godną takiego traktowania. Chciałbym zauważyć ,że budowla tego typu czyli Pałac w Moskwie kryje w swoich podziemiach całe miasto.Przy budowie Pałacu Kultury zginęło wiele osób i o tym też się nie mówi.Połączenie z ośrodkiem decyzyjnym zawsze ma swoje znaczenie. Przypominam ,że jest to forum warszawskie i martwi mnie fakt ,iż odpowiedzi są niepoważne i mja poniekąd zabarwienie polityczne. Jak nic nie potrafisz nie pchaj się na afisz... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Tunel od PKIN do KC 10.02.05, 03:12 > Nie uważam tej sprawy za śmieszna i godną takiego traktowania. > Chciałbym zauważyć ,że budowla tego typu czyli Pałac w Moskwie kryje w swoich > podziemiach całe miasto. I kosmodrom :) > Przy budowie Pałacu Kultury zginęło wiele osób i o tym > też się nie mówi. Kilkanscie (12 o ile mnie pamiec nie myli). Nie mowi sie, bo o czym tu mowic. Zgineli przy pracy. Smutne, ale zadna z tego tajemnica. Jest jakas tablica z tego, co pamietam. Na pewno na jednym z dziedzincow jest kamien z wyrytym naziwskiem (cyrlica). Jak stanac przed Kongresowa, to trzeba wejsc przez lewa brame (straznik raczej wpusci, jesli sie idzie zdecydowanym krokiem, chyba ze sie cos pozmienialo, to wtedy latwiej od frontu sie dostac, kolo szatni). Wejsc w podwrko, potem w drugie, zadaszone, w prawo i gdzies tam w okolicy rampy. > Połączenie z ośrodkiem decyzyjnym zawsze ma swoje znaczenie. > Przypominam ,że jest to forum warszawskie i martwi mnie fakt ,iż odpowiedzi są > niepoważne i mja poniekąd zabarwienie polityczne. > Jak nic nie potrafisz nie pchaj się na afisz... Bajki. Nie ma tunelu. Sory, że musimy Cię odrzeć ze złudzeń. Nie ma tam też skarbu templariuszy ani arki przymierza. Sory. Odpowiedz Link Zgłoś
allgau jest tunel 10.02.05, 08:51 Dużo mądrali, a nikt nie ma racji. oczywiscie że KC ma połaczenei przez tunel średnicowy z pl. Defilad, to była dorga ewakuacji na wszelki wypadek, wejście zreszta ejst do dzis (blaszane klapy przy przejsciu dla pieszych w al. jerozolimskich przy KC. I nie ejst to nic dziwnego, podobno tunel łaczacy piwnice Melodii z KC też jest. Poąłczenei z PKiN nie było potrzebne, plac był na tyle duzy, że spokonie mogły ładowac tam samoloty, dla helikopterów to fraszka. przeczytajcie wspomnienia jak Sigalin upiera sie nad taka a nie inna szerokoscia wybrukwoanego placu, zapewniam że nie o estetyke i wrażenia wizualne chodziło. Stalin jednak wyciągnął wiele wnioksó z powstania warszawskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: jest tunel 10.02.05, 09:33 Dziekuje bardzo.Moze zorganizujemy wycieczke tunelem ? Mogloby byc ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: jest tunel 10.02.05, 14:07 nieue napisał: > Dziekuje bardzo.Moze zorganizujemy wycieczke tunelem ? Mogloby byc ciekawie Poczekajcie lepiej na strajk PKP. W przeciwnym wypadku - atrakcje gwarantowane :)) Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: jest tunel 10.02.05, 23:10 Chyba nie złapałeś. Jedyny tunel, jaki tam jest, to tunel średnicowy (czyli ten, którym jeżdżą pociągi). Wycieczkę? Co 5 min jedzie nim pociąg z prędkością spacerową. Można pooglądać śmieci, powąchać szczochy i czasem wypatrzeć jakiegoś brownowca. Sama rozkosz. Odpowiedz Link Zgłoś
fima Kanalarz spod Atlantiku 10.02.05, 10:02 Każdego 1 Maja, gdy roześmiany naród pozdrawiał swoich przywódców uśmiechających się doń z trybuny jeden pracować musiał by świętowali inni. Przed kinem Atlantic na Chm... Rutkowskiego na odsuniętej klapie włazu siedział kanalarz w pełnym oprzyrządowaniu, w hełmie z latarką, w skórzanych portkach i bystro spoglądał wokół, popalając "Sporta" czy zagryzając "murarką". Mieszkańcy wyglądając rano z okien mówili "o już jest". Gdy cichły odgłosy radości i gasły dźwięki zwycięskich marszów kanalarz zasuwał klapę i wsiadał do podjeżdzającego samochodu. Rozchodziły się też szpalery uśmiechniętych poli... milicjantów, można było już wyjść prywatnie na Marszałkowską, jakby kto miał tam jaki interes w ten dzień świąteczny. Czego on tam pilnował? Raz skusiło zapytać "Co się stało, że pan tu dziś pracuje?". Leniwe przeciągnięcie, odczekana chwila, powolne pytanie "A kogóż to interesuje" i szybki błysk oczu spod daszka, jakiś taki niekanalarski. Stosowniejszym niż dalej konwersować było więc się oddalić przez najbliższe przechodnie podwórko - i tak do dziś nic ciekawego o tym majowym kanalarzu i włazie nie ma do opowiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: jest tunel 10.02.05, 20:41 Witamy w klubie mądrali. O tunelu średnicowym już tu pisano :))) Reszta szczegółów w literaturze. Polecam "Pałac wiecznie żywy" Agaty Passent ze zdjęciami Marcina Czechowicza i archiwalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: jest tunel 10.02.05, 23:11 To, co napisałeś nie stoi w sprzeczności z tym, co ja napisałem. Nie ma bezpośredniego podziemnego połączenia PKiN i KC, w każdym razie nie ma żadnego źródła, które by to potwierdzało. Są tylko legendy. O jedno chciałem dopytać. Jak na PKiN miałyby lądować samoloty (czy masz na myśli sposób nowojorski?) i co to ma dokładnie wspólnego z Powstaniem, bo tu nie łapię ciągłości rozumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: jest tunel 11.02.05, 08:57 Nieco wiecej inteligencji a wszystko zrozumiesz, nie lądowanie na PKiN tylko placu Defilad, zobacz sobie wymiary, a powstanie? PKiN to centralny punkt miasta, który lepeij szachowałby zbuntowane miasto niż BGK w powstaniu, zreszta urbanistyka sowiecka stosowała ten trik niemal w każdym miescie, złaszcza w przypadku pałącó- siedzib lokalnej włądzy (vide Grozny np. - w centrum miasta potęzny gmach, od któego odchodza szerokie arterie). jak nadal czegoś nie rozumiesz to daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: jest tunel 11.02.05, 09:30 O kurcze, to Watykan też budowali Sowieci? A niech to.... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: jest tunel 11.02.05, 16:16 Twoje niezręczne sformułowania strasznie mnie rozbawiło. Tak samo zresztą, jak zabawne jest twierdzenie, że szerokie arterie w centrach miast to sowiecki styl budowania z przeznaczenim pod lądowiska. Szerokie arterie są także w miastach, gdzie Sowieci nigdy nie postali i zawsze prowadzą do reprezentacyjnych budynków, bo tak podkreśla się ich ważny charakter. A już twierdzenie, że PKiN jest budynkiem fortyfikacyjnym, militarnym to zupełne jaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: jest tunel 12.02.05, 20:40 Nie jesteś nowicjuszem na tym forum, a udajesz Greka, no stary to były takie czasy... Co chesz literatury na ten temat?No to jedź dio Moskwy... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: jest tunel 12.02.05, 23:48 Jakie czasy, o czym Ty mówisz? Lotniska w centrach budowano? A PKiN to pewnie wieża kontroli lotów?! :) Odpowiedz Link Zgłoś
hq1 Re: jest tunel 11.02.05, 09:40 Te blachy przy KC to zapewne wyjście ewakuacyjne z tunelu srednicowego lub po prostu zejście do kolektora kanalizacyjnego. Choć to drugie "zastosowanie" jest bardziej prawdopodobne bo średnicówka zdaje się biegnie po drugiej stronie Alej, ale moge się mylić. W każdym razie nic nadzwyczajnie tajemniczego.Jesli to miałoby słuzyć do komunikacji z KC to nie byłoby położone w tak eksponowanym miejscu.... Odpowiedz Link Zgłoś
tripper Re: jest tunel 16.02.05, 17:05 > Dużo mądrali, a nikt nie ma racji. oczywiscie że KC ma połaczenei przez tunel > średnicowy z pl. Defilad, to była dorga ewakuacji na wszelki wypadek, wejście > zreszta ejst do dzis (blaszane klapy przy przejsciu dla pieszych w al. > jerozolimskich przy KC. w miejscu tych blach podczas pochodow i jakichstam uroczystosci stala trybuna i towarzysze wlasnie tamtedy wylazili > I nie ejst to nic dziwnego, podobno tunel łaczacy > piwnice Melodii z KC też jest. jest tylko bardzo fajnie opisany w "malej apokalipsie" konwickiego, a jak wiemy wszyscy (chyba), to nie jest ksiazka dokumentalna Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: jest tunel 17.02.05, 22:44 Tego akurat potwierdzić nie mogę, a przydarzyło mi się robić inwentaryzację w dawnej "Melodii". Budynek (zaprojektowany przez Goldzamdta)w częsci stoi na płycie stropowej tunelu średnicowego i nie ma piwnic tylko suterynę. Tajnego przejścia nie stwierdzono. :( Odpowiedz Link Zgłoś
czyzunia Re: Tunel od PKIN do KC 11.02.05, 21:05 tam budowali amerykany,angliki francuzy/niepotrzebne skreśić/ -TO CACY tu bdowali eokładnie tak samo ruskie-TO BE. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Tunel od PKIN do KC 11.02.05, 21:50 A kto powiedział, że be? PKiN jest ciekawym budynkiem, ale lotniska, kosmodromu i połączenia z Moskwą nie ma. Bursztynowej komnaty w podziemiach też nie stwierdzono. A jeśli chodzi o podziemne miasto, to pod Waszyngtonem jest oprócz metra specjalna kolejka dla kongresmanów i urzędnikó rządowych łącząca różne budynki federalne a pod Toronto jest system przejść podziemnych, że spory kawał centrum można obejść bez wychodzenia z zewnątrz. Ale tam mają siarczyste zimy. W Warszawie zresztą też miało coś takiego powstać wokół PKiN ale już współcześnie. Natomiast tunelu do KC wciąż nikt nie odnlazł, ale szukać można :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocoor Re: Tunel od PKIN do KC 12.02.05, 19:25 ale o co chodzi? co za belkot!! widze, ze z celnoscia na klawiaturze tez byl problem. rozumiem, ze jest weekend i polowa tego sparszywialego za komuny narodu chla wode, ale czemu na tym forum? i co za kretynski tekst - gdzie te ruskie tu tak samo budowali? Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: Tunel od PKIN do KC 12.02.05, 20:43 Koleś, nie ma przymusu dusykusji na tym forum, więc spadaj gdzie indziej! Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 12.02.05, 21:20 Jesteś właścicielem tego forum? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: Tunel od PKIN do KC 13.02.05, 17:54 Nie da się pić wódki na forum. Polecam korepetycje z języka polskiego. Korepetycje z przedmiotu kultura osobista też by się przydały. Wracając do głównego wątku - taki tunel jest i istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Tunel od PKIN do KC 13.02.05, 19:54 > Wracając do głównego wątku - taki tunel jest i istnieje. No to skoro jest i istnieje, to po co się pytasz na forum. Idź, wejdź do niego i daj znać, jak znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: Tunel od PKIN do KC 13.02.05, 20:46 Meksyk też istnieje choć nigdy tam nie byłem.... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Tunel od PKIN do KC 13.02.05, 21:30 Tak, tylko że istniene Meksyku jest udokumentowane czymś więcej, niż tylko Twoimi przekonaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: Tunel od PKIN do KC 13.02.05, 22:15 Masz racje.Nie zakładaj że ja nic nie wiem i nie mam ,a temat wywołalem dla poznania opinii i wiadomości pozostałej grupy sympatyków warszawskich zabytków.Nie myśl wcale o tym że tak też może być. "Nie tylko sztuka i wiedza, ale także cierpliwość musi być częścią dzieła." ohann Wolfgang von Goethe Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Tunel od PKIN do KC 13.02.05, 22:45 Skoro wiesz, że tunel istnieje, to nie rozumiem, jaki jest sens opniowania tego faktu przez innych. Jeśli coś istnieje, to niezależnie od opinii. A jeśli nie wiesz, to nie obrażaj się, że dostajesz przeczące odpowiedzi. Na moją wiedzę takiego tunelu nie ma - nie powiem Ci gdzie i kiedy było to dementowane,ale czytałem o tym przynajmniej kilka razy. Nigdzie natomiast nie spotkałem się z dowodami ani nawet poszlakami, że coś takiego zostało zbudowane, dlatego wnoszę, że to raczej typowa miejska legenda. Odpowiedz Link Zgłoś
kocoor Re: Tunel od PKIN do KC 13.02.05, 23:09 na korepetycje z polskiego juz dla mnie za pozno. ale dla ciebie, jak w sam raz. wystarczylo napisac "taki tunel jest" albo "taki tunel istnieje" (w twojej wyobrazni). aparaty cyfrowe sa dzis powszechnie dostepne. wez wiec jeden, idz do owego wymarzonego tunelu, zrob dokumentacje foto, opisz. jezeli nie stac cie na to - nie bredz. co do kultury - mozesz mnie dzieciaku kulturalnie pocalowac w but. Odpowiedz Link Zgłoś
kocoor Re: Tunel od PKIN do KC 13.02.05, 22:53 to nie dyskusja. to belkot dwoch malolatow, ktorym wydaje sie, ze cos wiedza. i na nic tlumaczenia innych. wbil sobie do lba jeden z drugim, ze jest tunel i koniec. spadac mozesz sam. do tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: Tunel od PKIN do KC 14.02.05, 00:13 Jeśli kultura osoby mającej się za dorosłą jest nizsza niż dziecka to nie świadczy to dobrze o tej osobie. Jak już zdobędę materiały ,których szukam przedstawię je z przyjemnością Panie Dziadku. Starość nie radość.... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 14.02.05, 00:44 Hmmm, niemądry i w dodatku niezbyt grzeczny, hmmm.......... Panie Bobasku... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 14.02.05, 00:49 O, tutaj masz fragment książki. teraz są ferie to sobie poczytaj zamiast grać na komputerze i gnić przed telewizorem. Może cię zainteresuje i przeczytasz całą. Jest też fragment o tunelu i skąd wzięła się ta tzw miejska legenda. www.merlin.com.pl/HTML/83-89414-02-3.html Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: Tunel od PKIN do KC 14.02.05, 14:23 Ciekawy fragment.Dziękuję. Wybacz ale na więcej nie mam czasu Sprawozdanie Komisji Nadzwyczajnej oraz Komisji Zdrowia o rządowym projekcie ustawy o pomocy publicznej i restrukturyzacji publicznych zakładów opieki zdrowotnej czeka na moją opinie. To jest obecnie moim priorytetem. Na gry komputerowe nie mam czasu ,a ferii nie mam. Opinie niezgodne z naszymi przekonaniami zwłąszcza te prawdziwe zawsze bolą... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 14.02.05, 17:46 nieue napisał: > Opinie niezgodne z naszymi przekonaniami zwłąszcza te prawdziwe zawsze bolą... No właśnie. :)))))))))))))))))) Wracaj do opinii, nie możemy się doczekać. Cała służba zdrowia i przyległości. Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: Tunel od PKIN do KC 16.02.05, 12:29 Wlasnie dzis poznacie nowe stanowisko Ministerstwa Zdrowia. Wracajac do glownego watku istnieje szansa zejscia do tunelu o ktorym jest tutaj mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: Tunel od PKIN do KC 17.02.05, 01:02 A jakoś nikt nie wspomnial o tunelu, o ktorym wszyscy wiemy, a niektórzy z nas nawet nim kiedyś przechodzili. Mam na myśli o tunel między Pałacem Kultury, a trybuną na placu Defilad. Pod trybuną są przecież pomieszczenia dla komunistycznych VIP-ów, ze ścianami wyłożonymi kolorowym suknem i detalami w stylu soc. Ten podziemnny korytarz z PKiN-u do trybuny ma być jakoś tam wykorzystany podczas budowy Muzeum Komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 17.02.05, 12:06 Jest to jedna z przyczyn powstania legendy o tunelu do KC. Budowa tunelu, który stał się tu przedmiotem przepychanek, musiałaby zostać zaplanowana wraz z planami budowy budynku KC, ponieważ Dom Partii budowano wcześniej (w latach 1948-52, a Pałac Kultury zaczęto budować w roku 1952). Lokalizacja Pałacu została ustalona w tymże roku 1952 (w tym celu zresztą wyburzono kwartał dzielnicy,a raczej tego co pozostało po Złotej). Projektanci budynku KC: Wacław Kłyszewski, Jerzy Mokrzyński i Eugeniusz Wierzbicki budynek projektowali przed 48 rokiem. Wówczas Pałacu Kultury nie było jeszcze w planach, za to intensywnie odbudowywano Warszawę (w tym również Aleje Jerozolimskie). Budowa tunelu średnicowego przeprowadzona została metodą odkrywkową a na płycie przykrywającej tunel powstały nowe budynki (np.CDT w 1948 roku). Nie widać możliwości: ani logistcznych (czas powstania inwestycji), ani technicznych (odkrywka po wykonaniu ulicy ??) na istnienie takiego połączenia. Natomiast bardzo możliwe jest podziemne połączenie Domu Partii z okolicą stacji Powiśle i z piwinicami Muzeum Narodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Tunel od PKIN do KC 17.02.05, 13:55 A do procesu utrwalania legend swoje dołożyły też różne filmy korzystające z tego pomysłu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tripper Re: Tunel od PKIN do KC 17.02.05, 13:51 swojego czasu pod wspomniana trybuna urzedowal krotko fajny klubik muzyczny GROTA - nie pamietam tylko czy wykorzystywal jakies dekoracje z epoki ale ale - czyy ktos moze potwierdzic, ze te metalowe plyty przy przejsciu dla pieszych przy rondzie de Gaulle'a od stony KC to pozostalosci po wyjsciu na tamtejsza trybune? Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: Tunel od PKIN do KC 18.02.05, 19:51 Jest połączenei KC z linią średnicową, i to nie przeszkadza, że KC powstał przed PKiN to samonarzucająca się droga ewakuacji. Ciekawe czy nasi eksperci mogliby rozwikłąć tę zagadke, tylko obawiam sie że obecny gospodarz budynku zasłoni sie tajemnicą...bankową. A te płyty metalowe przy przyszłym pomniku de Gaulle'a to zejscie do tunelu i z trybuna nie ma nic wspólnego (trybunę ustawiano na pochody 1-majowe po drugiej stronie KC, tam gdzie obecnie pomnik matki patryzanta). Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 18.02.05, 22:05 Chyba bardzo byś chciał, zeby ten tunel istniał:)))) To takie romantyczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzm Re: Tunel od PKIN do KC 18.02.05, 23:38 No cóż, wciąż aktualna jest spiskowa teoria dziejów. Kilka razy już na tym forum musiałem dementować różne ciekawe informacje. Po pierwsze - nie można mylić tunelu z PKiN do trybuny (istnieje jak najbardziej) z tunelem do KC. Jak słusznie część dyskutantów zauważyła, że jedynym tunelem na tym kierunku jest tunel średnicowy. Tunel jak tunel, nic ciekawego poza mnóstwem śmieci i nie tylko. Co do klapy w okolicy KC przy przystankach jest to wyjście ewakuacyjne z tunelu, zresztą obecnie niedrożne, a na schodach można się jedynie zabić. Drugie wyjście jest w okolicach CDT-u tylko że na jezdni - zresztą też nie bardzo czynne. Oba mają być uruchomione w czasie planowanego remontu. Dziś katastrofa w tunelu lub pożar - to kaplica. Służby ratunkowe mogą się dostać od dw. śródmieście lub od przystanku Powiśle - niosąc wszystko na własnych plecach. PKP "przygotowuje" się do tego remontu jakieś 7 lat i to dopiero po przegraniu kilku spraw w NSA - to zresztą ich zasada. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 18.02.05, 23:53 Oj Panie Andrzeju, niektórzy mogą Panu nie uwierzyć, a nawet nie wybaczyć :))) Jak Pan mógł tak bez litości... Odpowiedz Link Zgłoś
nieue Re: Tunel od PKIN do KC 01.06.05, 01:17 Zapraszam na wycieczke do tunelu. Wszystkim niedowiarkom,malkontentom,inspiratorom wrogiej polityki wobec mojej osoby mówię: tak tunel jest. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Tunel od PKIN do KC 01.06.05, 12:14 To ja chcę się umówić na wycieczkę i go zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Tunel od PKIN do KC 02.06.05, 11:05 Zaczynając wątek pytasz, czy tunel w ogóle istnieje, a teraz do niego zapraszasz? Nie to, żebym się czepiał, ale próbuję zrozumieć, i boli mnie między uszami... Konkretnie: odkryłes coś??? Odpowiedz Link Zgłoś
biseks Re: Tunel od PKIN do KC 31.05.05, 05:31 Sorry, ale musiałem się wpisać :) :) :) Czytając ten temat od pół godziny bawię się najpyszniej jak potrafię. Po prostu spazmatyczny śmiech :) :) :) Myślałem, że nie można być takim idiotą jak niue i ten drugi kolega od wiary w tunel :) :) :), ale oni biją wszystkich głupoli, których spotkałem na swojej drodze, realnie czy też wirtualnie. Panowie "tunelowi" :), po prostu dziękuję :) ukłoniki najniższe biseks PS. Tekst o sprawozdaniu komisji nadzwyczajnej oraz komisji zdrowia i coś tam dalej po prostu wyborniutki :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Tunel od PKIN do KC 31.05.05, 22:08 I naprawdę po takim czasie trzeba wyciągając ten - przyznam, że śmieszny chwilami - wątek wyzywać ludzi od idiotów? Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: Tunel od PKIN do KC 08.06.05, 23:48 może słowo tunel i że do KC nie bardzo jest adekwatne, ale fakt, że tunel linii średnicowej nadawał sie jako droga ewakuacyjna z KC w stronę Wisły baź placu Defilad jest bezsporny, tylko głupek by czegos takiego w ten sposób nie wykorzystał! trzeba by spytać starych BOR-owików, może Rzesosia, który jeszcze niedawno zarządzał budynkiem...? Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Tunel od PKIN do KC 10.06.05, 14:01 Nikt nie wątpi w istnienie tunelu średnicowego. Pytanie brzmiało: "Mam pytanie czy prawdą jest,iż istnieje tunel łączący Pałac Kultury z gmachem byłego KC.Gdzie jest wejście?Czy istnieje jakaś sieć pod Warszawą oprócz tuneli kanalizacji wodnej?" I odpowiedź na nie brzmi: NIE :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Hmmmm..? 17.01.06, 15:51 Dość przypadkowo na to trafiłem: warsawcity.info/wyd1/podziemia_palacu_kultury/ Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: Hmmmm..? 17.01.06, 18:39 Witamy Żoliborz!A tuneli,żadnego poza kolejowym nie ma-mam barzdzo precyzyjne podkłady geodezyjne i jest na nich WSZYSTKO-pod ziemią i nad.Tunelu do KC z PKIN niet. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Hmmmm..? 18.01.06, 18:13 Na temat osławionego tunelu nie będę się wypowiadał, ale co do geodezyjek - otóż nie wszystko na nich jest! Po wojnie zbudowano sporo podziemnych obiektów typu tajne/poufne, których nie nanoszono na podkłady, a później o nich po prostu zapomniano. Przykładem niech będzie przypadkowo odkopany gdzieś na początku lat 90. kompleks podziemnych pomieszczeń w okolicach ul. Żurawiej. Było to zupełne zaskoczenie dla drogowców, dysponujących w końcu podkładami geodezyjnymi. O ile dobrze pamiętam podziemia te zinterpretowano jako komfortowe schrony przeciwatomowe albo przeciwlotnicze, powiązane z pobliskimi instytucjami rządowymi. Pzdr. PS - dyskusja na temat tunelu pałacu dawno straciła wymiar merytoryczny i dla jej dokończenia proponuję przenieść się do jakiegoś baru, podrzędnego najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilltee Re: Tunel od PKIN do KC 23.01.06, 12:39 wszystkich interesujących się tematem prosze pogooglać: Urban Exploration wszystkich dziających czynnie (znających ciekawe miejsca) prosze o kontakt na prv w celu omówienia szczegółów. kamilltee@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś