jphawajski 22.10.08, 08:02 odliczanie trwa. szkoda tylko tych biedakow co wzieli kredyty we frankach. na szczescie w swoim czasie przekonalem kuzyna aby bral w zlotowkach. trudno bylo go przekonac, oj trudno. teraz mi dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jphawajski Re: 2.90 22.10.08, 08:06 wszedzie na swiecie paliwo tanieje a w polsce drozeje. juz slysze te glosy, ze lepiej bylo kupowac za ruble. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: 2.90 22.10.08, 08:49 Z tym paliwem to nie masz racji. Dzis w Gdyni na stacji Neste ON po 4.16, benzyna po 4.18 To cena bez żadnych zniżek. Do tego trwa promocja -5gr/l przy płatności bezgotówkowej. Więc do baku lejesz ON po 4.11 za litr. Co do kredytów masz rację. Sam żałuję, że nie przewalutowałem swojego z CHF na PLN 2-3 miesiące temu, gdy był po ok. 2 zł. Co prawda teraz nic nie tracę, bo gdy brałem kredyt CHF był po 2,8 zł, ale mogłem być parę ładnych tysięcy do przodu, gdybym się zdecydował na przewalutowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: 2.90 22.10.08, 08:54 maciekqbn napisał: > Co do kredytów masz rację. Sam żałuję, że nie przewalutowałem > swojego z CHF na PLN 2-3 miesiące temu, gdy był po ok. 2 zł. > Co prawda teraz nic nie tracę, bo gdy brałem kredyt CHF był po 2,8 > zł, ale mogłem być parę ładnych tysięcy do przodu, gdybym się > zdecydował na przewalutowanie... Do plazy masz blisko. Moze juz czas rozejrzec sie za gustownym kartonem i koszyczkiem? Na grzyby hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: 2.90 22.10.08, 09:10 problem w tym ze spadek zlotego przewyzszyl spadek cen ropy. dlatego polska musi teraz placic wiecej za rope mimo tego, ze jest tansza. oczywiscie nie zobaczysz tego dzisiaj na stacji a moze za kilka dni. co do kredytow to ludzie ktorzy placili miesiecznie np. 1,500zl teraz placa 2,000zl. to spora roznica. dziwi i to bardzo bezczynnosc polskiego rzadu i banku centralnego. nic nie robia choc wiedza, ze ludzie i firmy traca majatki. Odpowiedz Link Zgłoś
spejsmen Re: 2.90 22.10.08, 12:41 Ludzie i firmy traca wirtualne majatki i co z tego? Ano NIC! Od czasu, kiedy Nixon zawiesil "chwilowo" wymienialnosc USD na zolto, to greenback, tak jak kazda inna papierowa waluta, sa warte tyle, ile koszt ich wydrukowania. Stad jesli ktos mial wirtualny majatek w tych papierkach, to zadna strata, jak go utraci... Odpowiedz Link Zgłoś
japo.x Re: 2.90 22.10.08, 13:17 hehe phd kellner gotuje sie w tobie uwazaj zebys sie wlasna skaczaca gula nie zadlawil buahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
mcov maciek, a co zrobisz jak bedzie 3.50? 22.10.08, 15:46 wtedy zamienisz na zlotowkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: maciek, a co zrobisz jak bedzie 3.50? 22.10.08, 16:24 Ja mam kredyt w CHF a nie w USD. CHF (w tej chwili ok. 2,5 zł) nie idzie w górę aż tak mocno jak USD, cały czas jest poniżej wartości, która miał, gdy brałem kredyt (coś koło 2,8 - 2,9 zł). Dobry okres (jakieś 2-3 miesiące temu) na przewalutowanie przespałem przez co jestem dzis w plecy ca. 10 tyś zł. Teraz jakiekolwiek gwałtowne ruchy są niewskazane. Jeśli CHF wzrośnie powyżej 3 PLN to zacznę się martwić. Tymczasem pozostaje mi spokojnie obserwować rozwój sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Nie przewiduję takiej opcji. 22.10.08, 16:46 Jeśli jednak to nastąpi, to będzie trzeba się sprężyć i szybciej spłacać kredyt, by choc na odsetkach zaoszczędzić. Przewalutowanie przy takim kursie nie ma sensu, zwłaszcza, że stopy procentowe dla CHF są niższe niż dla PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: pytalem sie, a co zrobisz jak CHF bedzie 3.50 22.10.08, 16:51 Duży problem natomiast mają tacy jak ten poniżej: ****************************************************************** Co robic??? Mam taka sytuację: dostałem w sierpniu kredyt we frankach na 130% wartości mieszkania - kupiłem 45 m w Nowej Hucie a pozostałe 30% włozyłem w akcje. Na dzis: mieszkanie staniało o 20%, frank poszedł 20% do góry, akcje poleciały na łeb... A analityk finansowy mówił mi że wkładajac te 30% w akcje spłace kredyt po 5 latach ( wziąłem na 40 lat ) Co robić, co robic????? ~Poliuretan , 22.10.2008 16:00 ****************************************************************** Osobiście współczuję gościowi. W mojej sytuacji (tzn. biorąc pod uwagę kurs CHF gdy brałem kredyt, jak też ceny nieruchomości wówczas i obecnie), CHF musiałby skoczyć do ok. 6-7 PLN, bym miał taki problem jak on ma w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov jak mowil moj prof of finansow 22.10.08, 17:31 "Drogo kupic, tanio sprzedac i glupio sie ozenic potrafi kazdy idiota". Temu od akcji juz nic nie mozna poradzic. Niech idzie po pomoc do psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
yapo2 Re: jak mowil moj prof of finansow 22.10.08, 17:37 twoj profesor to idiota podobnie jak ten debil doradca finansowy, moze to jego uczen. Chyba ze profesor byl kawalerem tak jak zreszta i ty. Narobic dzieci potrafi kazdy debil. Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: jak mowil moj prof of finansow 22.10.08, 17:49 yapo2 napisał: > Chyba ze profesor byl kawalerem tak jak zreszta i ty. Narobic > dzieci potrafi kazdy debil. ale kupe w gacie narobic to tylko taki debil jak ty potrafi takis niby specjalista od finansow ale na 20k to dales sie wydupcyc, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: jak mowil moj prof of finansow 22.10.08, 21:51 temu i innym moze pomoc rzad. tylko, ze on obywateli ma gleboko w d.. trzymaja wysokie oprocentowanie aby zlotowka byla silna. i co? i g.. to daje. traca tylko banki i wszyscy polacy ktorym przyszedl do glowy glupi momysl o wlasnym mieszkaniu. niska inflacja za wszelka cene. niskie zadluzenie publiczne za wszelka cene. efekt tego bedzie tragiczny. zdaje sie, ze ten kaszub do tego dazy. zachcialo sie ludziom nowych samochodow, telewizorow plaskich i amerykanskich szafek w kuchni. uwierzyli ze oni juz w europie i maja jak niemcy. szybko im to wybija z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
spalowany Re: jak mowil moj prof of finansow 22.10.08, 22:53 jphawajski napisał: co napisal a szafki amerykanski to szczyt marzen nie tylko w polsce,ludzie za te szafki w ogien pojda a nie tylko kredyt wezma a wszystko to przez kaszuba he moze to o macka chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
nazi_pig Re: jak mowil moj prof of finansow 22.10.08, 23:13 co to sa za plaskie szafki, do mnie jeszcze ta moda nie doszla. Pewnie takie co mozna na nich powiesic balalajke, hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: jak mowil moj prof of finansow 23.10.08, 07:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=86282785 Winę za "dopuszczenie" kryzysu do Poslki (czego moglismy w dużym stopniu uniknąć) ponosi RPP a nie rząd, który nie ma żadnego wpływu na decyzje RPP, które jest ciałem niezaleznym, pełnącym funkcje nadzoru finansowego w Polsce. Gdyby RPP odpowiednio zadzałała 2-3 tygodnie temu, to byśmy teraz spokojnie się przyglądali temu, co się dzieje na świecie. A tak, brak jakichkolwiek działań ze strony tych starych dziadów rekomendowanych w swoim czasie przez PIS wciaga nas w bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: jak mowil moj prof of finansow 23.10.08, 10:56 polityke panstwa ustala rzad a wszystkie organa panstwa ja realizuja. innaczej powstawalyby panstwa w panstwie. rpp nie jest prywatnym biznesem, tak jak nie jest nim narodowy bank polski czy sady, itd. one moga byc niezalezne, niezawisle ale polityke rzadu realizowac musza. pomysl sobie co by bylo gdyby bank centralny nie wspieral rzadu albo nie przestrzegal konstytucji. te organa ktore go powolaly by jego natychmiast odwolaly. poza tym takie instytucje jak bank centralny czy rada polityki pienieznej dzialaja na podstawie ustaw rzadowych. nie mow mi ze rzad sobie a rpp sobie. czesto atakujesz pis i jego rzady. a to wlasnie dzieki niemu mogles kupic swoje wymarzone mieszkanie. dzieki niemu mogles zaciagnac kredyt we frankach na korzystnych warunkach i dzieki niemu cieszysz sie tymi osiagnieciami. a "po"? co ci dalo po? co cie spotyka za czasow rzadu po? to ze raty splaty moga sie okazac wkrotce za wysokie i marzenie o wlasnym mieszkaniu prysnie. bedziesz zmuszony wrocic do mamusi. Odpowiedz Link Zgłoś
spalowany Re: jak mowil moj prof of finansow 23.10.08, 17:55 jphawajski napisał: cd wiesci z palmy,zchodzisz czasami na ziemie? a tutj jeszcze raz ci przetre morde www.dziennik.pl/gospodarka/article255384/Nasze_oszczednosci_sa_bezpieczne.html a mialo nie byc,co hawajski?i to tez dzieki pis hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
spejsmen Re: 2.90 22.10.08, 12:38 Szykuje sie kolejny wielki krach finansowy - tym razem sztucznie windowanego w gore USD... Odpowiedz Link Zgłoś
japo.x blokowanie informacji ? 22.10.08, 13:21 hehehehe informacje dla phd kellnera a kursie zlotowki czerpalem zawsze z Gazety.pl dziesiaj rano widzialem tam 2.93 ale teraz przestali wyswietlac czyzbysmy zbyt mocno kopali phd kellnera? Buauauauauauauaua Odpowiedz Link Zgłoś
japo.x 2.94 22.10.08, 14:05 hehehe phd kellner domyslasz sie co buahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca-polonii Szkoda, kiedy jest ? 22.10.08, 15:59 Jak wol do wody nasra, to wtedy jest szkoda, bo nie wiadomo czy to juz gnojowka, czy jeszcze woda, Hawajski. A jak debil wzial milionik w CHF to niech sie teraz powiesi. Odpowiedz Link Zgłoś
ormo-prl bedzie koniec swiata 22.10.08, 18:38 a do tego laptopy nie bedom juz kupowane w USA,samochody ,hehe ciekawy jestem jak obniza ceny aby to poszlo ze sklepow ale sprzedawac po nizej kosztow to tez nie wyjscie ,ehhehe Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: 11% w dol w ciagu 2 dni, bedzie 4 w tym tygod 22.10.08, 18:56 Wsłuchując się w głos najlepszym (nieformalnm!) analityku jakim jest przycinek.usa z forum "Polityka i Gospodarka", to raczej juz dużych spadków nie będzie, natomiast akcje polskich spółek są tak smiesznie tanie, ze warto je teraz kupować (jesli ktos ma za co). forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=86272898&a=86273809 Odpowiedz Link Zgłoś
mcov Re: 11% w dol w ciagu 2 dni, bedzie 4 w tym tygod 22.10.08, 19:03 > przycinek.usa Tak, kolega przycinek mial kilka dobrych tekstow, Buffet tez mowil, zeby kupowac akcje, jak na razie same spadki... No coz, Argentyna, Ukraina, Islandia, Wegry bankrutuja, panika w Rosji i Koreii Poludniowej. Kupowanie akcji pozostawiam odwaznym, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
nazi_pig Re: 11% w dol w ciagu 2 dni, bedzie 4 w tym tygod 22.10.08, 23:15 znajomek mial 200k, teraz ma 4x bypass, zone z wrzodem wielkosci 50 funtow (pielegniarka z zawodu) i 9.6k w papierze, hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: 11% w dol w ciagu 2 dni, bedzie 4 w tym tygod 23.10.08, 07:13 napisz jak mu krowa zdechnie. wielu tu z toba podziela ta radosc. Odpowiedz Link Zgłoś
spalowany Re: 2.90 22.10.08, 19:15 jphawajski napisał: > odliczanie trwa. > szkoda tylko tych biedakow co wzieli kredyty we frankach. > na szczescie w swoim czasie przekonalem kuzyna aby bral w > zlotowkach. trudno bylo go przekonac, oj trudno. teraz mi dziekuje. he szkoda ci? mi to jest smutno,ze sa tacy,ktorych na zaden kredyt nie stac o i widze kolejny ci dziekuje,ty to masz tych wdziecznych moze czas o noblu pomyslec,he tylko kto to zrobi za ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
gassarbajter Re: 2.94 zl a my sie smiejemy 22.10.08, 21:38 a my gaasssssarbajtery wygralismy w koncu ,smiejemy sie w kulak i gramy wam bulbowcom na nosie !!! hyyhyhyhyhyhhyhyhyhyhyhyhyhyhhyhyyhyhyhhyhhyyhyhhyhhyyh!!! "ten sie smieje kto sie smieje ostatni" Odpowiedz Link Zgłoś
spalowany Re: 2.94 zl a my sie smiejemy 22.10.08, 23:04 gassarbajter napisał: > hyyhyhyhyhyhhyhyhyhyhyhyhyhyhhyhyyhyhyhhyhhyyhyhhyhhyyh!!! > duzo dzisiaj napisales,musi chyba ze dwa hot dogi zzarles,miylicyancie Odpowiedz Link Zgłoś
nazi_pig Re: 2.94 zl a my sie smiejemy 22.10.08, 23:16 gassman, jestes plaski jak nowa szafka z Podola, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
ratpoles_tamer Nareszcie ! 23.10.08, 09:02 1. Odzyskam kasę, którą zamroziłem kupując ongić baksy po 3 zeta. 2. Eksport będzie bardziej opłacalny 3. Niemcy zaczną znowu kupować w Polsce 4. A o kredyty we frankach się nie martw, bo są nadal dużo bardziej opłacalne od kredytów w złotych. Każdy kto wziął na boomie taki kredyt płaci teraz i tak mniej, niż się spodziewał, bo wtedy frank był po 2.95 zeta. Frank musiałby skoczyć na 3.60, żeby jego raty się dopiero zrównały z ratami w PLN. Mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Nareszcie ! 23.10.08, 09:48 przekonaj tego co placil dotychczas 1,500 a teraz placi 2,000. dzisiaj juz chyba wiecej. co do turystow to masz racje. mozecie spodziewac sie najazdu anglikow na tanie piwo w krakowie, jak i szpanujacych znowu krajanow oderwanych na chwile od zmywaka Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: Nareszcie ! 23.10.08, 10:44 jphawajski napisał: > przekonaj tego co placil dotychczas 1,500 a teraz placi 2,000. > dzisiaj juz chyba wiecej. > --------------- Już głupszego od hawaja to na tym forum nie ma. W tym przykładzie jak kto brał kredyt to płacił 2500 Nie spodziewał się, ze przez prawie dwa lata zejdzie mu do 1500 Pewnie, że go to teraz boli, bo stracił miesięcznie gotówkę ponad zaplanowany budżet. Ale on takie raty zaplanował. A gdyby wziął w złotówkach to cały czas płaciłby 3000 zeta. Licz hawaj, licz. Pokaż, że umiesz w przeciwieństwie do pismaków. Im chociaż za pisanie bzdur płacą. A ty jak ten dureń robisz to za darmola. Paniał wreszcie? Nadal wszyscy chcą brać kredyty we frankach, tylko banki nie chcą dawać. Bo stopy we frankach są prawie 3 razy mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
warcholski 3.10 23.10.08, 13:41 juz nie nadaza gazeta za tempem wzrostu -mowia 3.00 a jest juz 3.10 gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,85951,5841136,Zloty_wciaz_w_dol__analitycy_mowia_o_3_zl_za_dolara.html Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwystarywjarus No to już sprzdwać, czy jeszcze poczekać? 23.10.08, 15:09 cash.hotmoney.pl/hm95/88d63896001aaefb48ff08bc Na razie zarobiłem 40 % Będzie więcej? www.hotmoney.pl/artykul/4692/1/pieniadze-dolara-wymiotlo-z-kantorow.html Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: No to już sprzdwać, czy jeszcze poczekać? 23.10.08, 20:24 $3 to juz 9zl. i tym sposobem ludzie jedza coraz wiecej (ci przyjezdzajacy z zachodu). Odpowiedz Link Zgłoś