mcov 23.10.08, 01:58 I wszystko jasne: www.economist.com/daily/chartgallery/displayStory.cfm?story_id=12454152 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polam5 Re: Zarobki w Stanach 23.10.08, 02:12 No wlasnie tylko nie wiem dlaczego ja biedny emigrant ktory przyjechal tutaj bez jezyka i ciezko pracowal dlugie lata .. mam sie teraz dzielic z tym lokalnym leniuchem ktory sie tu urodzil i zamiast sie uczyc ...opieprzal sie, kurzyl maryche i czekal na to ze albo go przyjma do NFL albo jeszcze inaczej mu sie uda? Moze dlatego ze mial glupich rodzicow i ze sam byl glupi? Tylko dlaczego teraz uwaza ze ten co ciezko pracowal na swoje pieniadze ma sie z nim dzielic?? W ameryce kazdy kto chce moze skonczyc studia prawie za darmo....moze nie na Yale (chiciaz i ta opcja istnieje dla biedakow) ale jest masa innych opcji. Biedota moze dostac darmowe stypendia do prywatnych szkol.. Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Zarobki w Stanach 23.10.08, 07:25 to, ze trzeba pomagac tym mniej zaradnym, dwuleworecznym i leniom nie jest takim problemem. ameryke stac na to. gorsze ze to plugactwo-lewactwo podnosi glos i sa tacy co tego sluchaja. nie poto komunizm i faszyzm jest w usa zrownany aby teraz pozwolic tym krwawo-czerwonym podnosic glowy. za gloszenie hasel socjalistyczny powinni zamykac w wiezieniach. wystarczajaco duzo szkody wyrzadzili w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus5 between the richest and poorest 23.10.08, 03:27 big differences between the richest and poorest www.economist.com/daily/chartgallery/displayStory.cfm?story_id=12454152 Odpowiedz Link Zgłoś
nad_oceanem Cos jeszcze? 23.10.08, 04:46 polonus5 napisała: > big differences between the richest and poorest > > www.economist.com/daily/chartgallery/displayStory.cfm?story_id=12454152 Amerykanie pracuja rocznie 20% dluzej niz europejczycy, a na emeryture przechodza srednio o 5 lat pozniej. Czyli nie dosc ze w EU pracuje sie w ciagu calego zycia o 1/5 mniej (10 lat z 50-ciu zycia zawodowego!!!) to jeszcze o 5 lat wczesniej zaczyna odpoczywac!!! Wykres wygodnie nie uwzglednia tych kilkuset dolarow miesiecznie wydanych na ubezpiecznie zdrowotne. . Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Strasznie ciezko musi sie zyc w tej Ameryce ;o) 23.10.08, 04:55 nad_oceanem napisał: > Amerykanie pracuja rocznie 20% dluzej niz europejczycy, a na emeryture przechodza srednio o 5 lat pozniej. > Czyli nie dosc ze w EU pracuje sie w ciagu calego zycia o 1/5 mniej (10 lat z 50-ciu zycia zawodowego!!!) to jeszcze o 5 lat wczesniej zaczyna odpoczywac!!! Strasznie ciezko musi sie zyc w tej Ameryce ;o) Luiza-w-szeleszczącym gąszczu uroczynu Odpowiedz Link Zgłoś
nad_oceanem Re: Strasznie ciezko musi sie zyc w tej Ameryce 23.10.08, 05:11 "luiza-w-ogrodzie napisała: > nad_oceanem napisał: > > > Amerykanie pracuja rocznie 20% dluzej niz europejczycy, a na > emeryture przechodza srednio o 5 lat pozniej. > > Czyli nie dosc ze w EU pracuje sie w ciagu calego zycia o 1/5 > mniej (10 lat z 50-ciu zycia zawodowego!!!) to jeszcze o 5 lat > wczesniej zaczyna odpoczywac!!! > > Strasznie ciezko musi sie zyc w tej Ameryce ;o) > > Luiza-w-szeleszczącym gąszczu uroczynu" "Ciezko" to sie zyje w Indiach. W USA dopoki zapyed..asz masz dobrze. W Kanadzie przez pierwsze 5 lat pracy dostajesz niecale 2 tyg. urlopu. W EU 25 dni. To sa te "delikatne roznice". A ty sie nie przejmuj, w AU masz napewno duzo cosier niz w Can, nie wspominajac o US. Odpowiedz Link Zgłoś
ratpole Re: Strasznie ciezko musi sie zyc w tej Ameryce 23.10.08, 05:43 nad_oceanem napisał: > W USA dopoki zapyed..asz masz dobrze. Twoj uraz do uczciwej pracy jest tu dobrze znany hehe W Kanadzie moja 82-letnia sasiadka wlasnie kupila nowy samochod. W Europie gryzlaby juz ziemie od conajmniej 5 lat hehehe Praca czlowieka koserwuje w lepszym zdrowiu i duchu. Ty szczezniesz szybko jak kazdy typowy loser Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Strasznie ciezko musi sie zyc w tej Ameryce 23.10.08, 05:49 nad_oceanem napisał: > W USA dopoki zapyed..asz masz dobrze.W Kanadzie przez pierwsze 5 lat pracy dostajesz niecale 2 tyg. urlopu. W EU 25 dni. To sa te "delikatne roznice". Erm, u nas sa 4 tygodnie urlopu po roku pracy, potem dodatkowo nabywa sie prawo do "long service leave", ktory to urlop mozna wykorzystac po 10 latach pracy, a potem co roku. Wychodzi na to samo co w Europie. > A ty sie nie przejmuj, w AU masz napewno duzo cosier niz w Can, nie wspominajac o US. Czy ja brzmie jakbym sie przejmowala? You wish, mate... Oczywiscie ze mamy "cosier", szczegolnie z rzadowymi gwarancjami oszczednosci i naszym klimatem.... wlasnie rozpoczyna sie sezon piknikow i imprez na swiezym powietrzu ;o) Pozdrawiam z werandy Luiza-w-szeleszczącym gąszczu uroczynu Odpowiedz Link Zgłoś
spalowany Re: Strasznie ciezko musi sie zyc w tej Ameryce 23.10.08, 07:00 weranda? a ja myslalem zes wanda!? Odpowiedz Link Zgłoś
maly32 Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 03:13 Nie wiem o czym mowa. $80 tys to dla ludzi po studjach jest gwarantowane jak wschod slonca jutro. To ze czesc ludzi w USA ma gdzies nauke i uwaza ze "nam sie nalezy" to jest ich problem. M Odpowiedz Link Zgłoś
nad_oceanem US Census Bureau jest innego zdania. 25.10.08, 03:43 "maly32 napisała: > Nie wiem o czym mowa. $80 tys to dla ludzi po studjach jest gwarantowane jak > wschod slonca jutro. To ze czesc ludzi w USA ma gdzies nauke i uwaza ze "nam > sie nalezy" to jest ich problem." www.workpermit.com/news/2006_11_20/us/university_education_higher_wages.htm "However, graduates with a four-year Bachelor's degree may expect to be competing for jobs that have an average salary of $51,554." "For people with advanced degrees, meaning a Masters or a PhD., salary expectations average $78,093." Odpowiedz Link Zgłoś
gassarbajter Re: US Census Bureau jest innego zdania. 25.10.08, 04:33 ty stary babsztylu co siedzisz w vancouver myslisz ze pzjadala rozumy , pilnujesz stare babcie po nocach ?? ,,,heeheheheheh!! siedzisz tam nielegalnie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 06:16 przestan, co to jest dzisiaj $80tys? zwykly hydraulik martwi sie ze mu obama dolozy taxy jak zarobi pond $250tys. Odpowiedz Link Zgłoś
nad_oceanem Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 07:05 "jphawajski napisał: > przestan, co to jest dzisiaj $80tys? zwykly hydraulik martwi sie ze > mu obama dolozy taxy jak zarobi pond $250tys" Piszesz o tym hydrauliku McCaina ktory nie jest hydraulikiem i ktory chcial kupic firme swojego bossa za 250 000 $ a nie stac go na zaplacenie 1000 $ property taxes? Hehehe, on sie faktycznie moze martwic o to co Obama zrobi. McCain go obroni, organizujac mu razem z Palin "Koniec Swiata". Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 07:23 nie, pisze o tych wszystkich amerykanskich hydraulikach ktorzy maja swoje firmy i zarobkami ich lacznie z zony przekraczaja ten prog i to latwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nad_oceanem Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 07:37 jphawajski napisał: > nie, pisze o tych wszystkich amerykanskich hydraulikach ktorzy maja > swoje firmy i zarobkami ich lacznie z zony przekraczaja ten prog i > to latwo. Heheheh, oj latwo przekraczaja prog: "$250,000 and above: 1.50%" en.wikipedia.org/wiki/Household_income_in_the_United_States Ty hawaj, zawsze mnie rozsmieszysz ))))... Odpowiedz Link Zgłoś
spalowany Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 08:03 ad_oceanem napisał: > Ty hawaj, zawsze mnie rozsmieszysz ))))... ladnie to tak, z chorego sie smiac? Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 09:54 wierze, dla biedaka takiego jak ty to naprawde duzo. zyj z bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
spalowany Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 10:05 hawajski,wiesz ile zarabia adwokat,rok pracy po studiach,praca dla stanu?wiem z pierwszej reki ale ty pewnie wiesz lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
spalowany Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 10:15 jphawajski napisał: > wierze, dla biedaka takiego jak ty to naprawde duzo. > zyj z bogiem. hawajski,jesli miara bogactwa jest dla cibie telewizor 100 calowy z miliardami pikseli i auto z silnikiem 20 cylindrowym,dla ktorego galon jest potrzebny aby wyjechac z garazu na podjazd,to tak jestem biedakiem,powiem ci cos jeszcze ,od prawie 3 lat nie ogladam tv,jezdze autem 4 cylindrowym taki ze mnie biedak aha i co rok nie zmieniam telefonu.jak cos jeszcze to pytaj,podziele sie moja bieda Odpowiedz Link Zgłoś
jphawajski Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 10:36 to bylo do zamorzonego. z toba nie gadam. nie wcinaj sie tu. to takze do zamorzonego. co oznacza podatek obamy? dochod $250tys to dzisiaj ok $150tys po opodatkowaniu a przy podatku obamy to ok $130tys. dalej uwazasz ze to duzo prowadzac firme? obama mowi ja nie podwyzsze podatkow dla tych co zarabiaja ponizej. a mccain mowi ja obetne podatki dla wszystkich. obama mowi, ja dam kazdemu kto nie placi podatkow po $1,000 a mccain mowi ja dam tyle i wiecej tym wszystkim ktorzy placa podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
spalowany Re: Zarobki w Stanach 25.10.08, 10:42 jphawajski napisał: z toba nie gadam. nie wcinaj sie tu. hehe juz masz dosyc wycierania wlasnej geby wlasna glupota?jest jedna rada,przestan pieprzyc glupoty ale z glupkami juz tak jest,ze wszyscy wkolo wiedza a tylko glupkowi wydaje sie hehe Odpowiedz Link Zgłoś