Dodaj do ulubionych

Święta święta

15.12.12, 18:28
I jak tam? Zakładacie optymistycznie, że świat będzie istniał po 21 grudnia i przygotowujecie się już? Z odwiecznymi dylematami prezentowymi i rozwiązywaniem skomplikowanych operacji logistycznych, coby rytuału tradycji dopełnić?

Czy olewacie wszystko i gdzieś wyjeżdżacie?
Obserwuj wątek
    • andreas.007 Re: Święta święta 16.12.12, 10:46
      W tym roku to najchętniej bym wyjechał na święta...
      • piernicyna Re: Święta święta 21.12.12, 00:00
        andreas.007 napisał:

> W tym roku to najchętniej bym wyjechał na święta...
        >

"to już się wie
        zawsze tak samo
        z śniegiem i mrozem
        idą święta

już się stoły niecierpliwią
        już świerk przystrojony
        już zupa grzybowa
        pachnie z daleka
        idą święta"

• tikki Re: Święta święta 21.12.12, 07:43
        Wyjeżdżanie na święta jest przereklamowane, wierz mi smile.
        • ginger43 Re: Święta święta 21.12.12, 12:43
          Raz byłam "wyjechana" na święta i mimo, że wspaniała górska sceneria, to nie to samo. Na jajkowe święta lubię wyjeżdżać, Boże Narodzenie najlepiej "smakuje" w domu smile

................................................................
          Obowiązkiem każdego szczęśliwego kota jest radosne mruczenie! Mru, mru, mru...
          • alex-0_0 Re: Święta święta 23.12.12, 19:34
            Ja też się zdenerwuję i sobie pojadę gdzieś (vide góry) na następne święta smile
            • andreas.007 Re: Święta święta 24.12.12, 11:09
              Moze i przereklamowane, ale wszystko zależy dokad o kogo spotkamy!

Bym wyjechał, ale zostałem.

Wszystkim więc życzę by spotykały Was tylko dobre uczynki.
              • piernicyna Re: Święta święta 24.12.12, 11:50

Świątecznej Miłości na Każdy Dzień Każdego Roku życzę Każdemu z Nas!
                • tikki Re: Święta święta 25.12.12, 00:28
                  Bardzo ładne życzenia, aż trudno coś dodać...

Ja w tym roku przełożyłam Wigilię na jutro ( właściwie na dziś, patrząc na zegarek). Jutro przychodzą goście,już nawet nie tyle kazdy z innego kraju, co jeszcze z innego kontynentu i różnych wyznań (lub ich braku). Przygotowanie do przyjecia przypomina rozwiązywanie zadania logicznego typu:
                  Jeżeli A nie je wieprzowiny, B je tylko koszerne mięso, C jest w zasadzie wegetarianką, ale łososiem nie pogardzi, D najbardziej lubi baraninę, E je tylko chicken nuggets, F tylko hamburgery, a G wszystko jedno, ale polskie pierogi musza być - to co podać na stół? Przy czym zwyczaj łamania się opłatkiem zna tylko G, A w swięta tylko je, a prezentow nie kupuje, B w ogóle świąt nie obchodzi, C kupuje prezenty 6 grudnia, a D wręcza prezenty w 1 święto rano a nie w Wigilię.

Więc nie dopełniłam żadnych rytuałów wigilijnych, po raz pierwszy w życiu zjedliśmy kubeł ( 2, bo drugi dostaliśmy gratis) rodzinny z Kentucky Fried Chicken, mąż oglądał mecz, dzieciaki graly w gry i kontemplowały zapakowane prezenty pod choinką, a ja czytałam książkę. Była to moja pierwsza wigilia, przy której nikt się nie pokłócił. Wróć, ponieważ przełożyliśmy na jutro, to w sumie nie było jeszcze wigilii. Z jednej strony jest to uczucie dośc wyzwalające, a z drugiej - jakos tak dziwnie.

Jak nie wzejdzie jutro słońce, to już wiecie przez kogo...
                  • ginger43 Udanej "Wigilii" 25.12.12, 11:25
                    Dawno się tak nie uśmiałam smile Rewelacyjne smile
                    Myślę, że to będzie wspaniałe spotkanie różnych światów przy Twoim "wigilijnym" stole.

Wesołych Świąt!

................................................................
                    Obowiązkiem każdego szczęśliwego kota jest radosne mruczenie! Mru, mru, mru...
                    • tikki Re: Udanej "Wigilii" 26.12.12, 23:45
                      O,dzięki dziękismile
                      Zyczenia się spełniły, było bardzo przyjemnie i wesoło. Na początku zagoniłam wszystkich do dzielenia się opłatkiem,co dla gości było egzotyką zupełną, i podejrzliwie upewniali się, czy to nie komunia.
                      Potem jedliśmy przystawki przyniesione przez prawie wegetariankę (sałatka z avokado, czarnych oliwek, pomidorów i orzechów włoskich + małe kawałki kurczaka z grilla, bardzo smaczne, i druga z krewetek, małych kawałków wedzonego łososia, liści sałaty i jeszcze jakichś składników,których nie pamiętam), potem nie było barszczu z uszkami, którego nie ugotowałam z powodu braku grzybów i barszczu, potem był 9-kilowy indyk z nadzieniem i kartofelkami+ pieczone nózki z indyka + różne warzywa, i na koniec ciasto na kruchym spodzie wypełnione masą cytrynową z czymś w rodzaju miękkiej bezy na górze + polski sernik, jabłecznik i makowiec + masa makowa wydłubana przeze mnie z puszki i wciśnięta gościom jako staropolski deser.

Każdy jadł co chciał i było bardzo w porzadku.

W końcu co jest najważniejsze w święta?
                      Jak dla mnie - dobre życzenia i poczucie wspólnoty.
                      • sylwe.ster2009 Re: Udanej "Wigilii" 31.12.12, 18:08
                        smileŻyczę Wszystkim Pomyślności w Nowym 2013 Roku!
                        • piernicyna Re: Udanej "Wigilii" 31.12.12, 18:11

...wytrwałości w dążeniu do celusmile
                  • alex-0_0 Re: Święta święta 25.12.12, 19:03
                    Tiki .... zagoń wszystkich do kuchni, otwórz lodówkę i powiedz "róbta co chceta" ... do tego zaprzyj się, że to taka tradycja (ex-tradycja ... i że muszą oddać ci samolot). Gwarantuję dobrą zabawę big_grin
                    • tikki Re: Święta święta 26.12.12, 23:59
                      Hm, przemyslę, i niewykluczone, że w przyszłym roku będzie właśnie taksmile. Kuchnia fusion + slow cooking, coby za szybko do domów nie poszli.

A jak Wasze święta wyglądały?
                      • sylwe.ster2009 Re: Święta święta 27.12.12, 18:25
                        smilea ja dopiero zaczynam...
                        • joasi.a Re: Święta święta 01.01.13, 20:58
                          - Nowy rok bieży - W jasełkach leży -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka