Dodaj do ulubionych

padł mi komputer...

27.03.04, 15:58
Najpierw powiesiła mi się mycha, potem winda, potem zepsuła się dyskietka, a
na końcu zdechł cały komputer... Na dodatek są jakieś problemy z
zainstalowaniem nowego systemu. Jest w najlepszych możliwych rękach, ale póki
co jestem praktycznie pozbawiona netu. Pozdrawiam wszsytkich poszkoleniowo:-)
Obserwuj wątek
    • servus_lca Re: padł mi komputer... 27.03.04, 16:05
      To kiepsko współczuję, jeżeli jestes uzależniona od netu to będzie cięzko przetrwać te dni bez komputera.
    • koaa Re: padł mi komputer... 27.03.04, 16:07
      może kup sobie nowy warto miec 2 lub chociaz 2 twardziele:) najlepiej na
      różnych systemach operacyjnych
      • servus_lca Re: padł mi komputer... 27.03.04, 16:15
        koaa napisał:

> może kup sobie nowy warto miec 2 lub chociaz 2 twardziele:) najlepiej na
        > różnych systemach operacyjnych
        >

Moim zdaniem w zupełności jeden wystarczy, jezeli potrafisz sie nim posługiwać.
        • koaa Re: padł mi komputer... 27.03.04, 16:21
          sugerujesz ze kolezanka nie potrafi?
          • servus_lca Re: padł mi komputer... 27.03.04, 16:24
            koaa napisał:

> sugerujesz ze kolezanka nie potrafi?

Nie, każdy może sie czasem popsuc, nawet jezeli sie z nim dobrze obchodzisz. Sugeruje jedynie, że kupowanie kilku dysków jest nieopłacalne i w dodatku na kilka systemów operacyjnych, po co to komu.
            • koaa Re: padł mi komputer... 27.03.04, 16:34
              dysk 2,5 kosztuje około 50zł mozna spokojnie zainstalowac sobie na nim linuksa
              i jeszcze kilka aplikacji - kiedy zważy sie dysk który uzywamy a zdarza sie to
              czesto(wymiana dysków trwa minute) dlaczego na linuksie bo warto poznawac ten
              darmowy system(szczególnie jak chce sie byc włascicielem firmy) oczywiscie
              wczesniej trzeba sprawdzic czy wykryje wszystkie komponenty :)
              • servus_lca Re: padł mi komputer... 27.03.04, 16:48
                koaa napisał:

> dysk 2,5 kosztuje około 50zł mozna spokojnie zainstalowac sobie na nim linuksa
                > i jeszcze kilka aplikacji - kiedy zważy sie dysk który uzywamy a zdarza sie to
                > czesto(wymiana dysków trwa minute) dlaczego na linuksie bo warto poznawac ten
                > darmowy system(szczególnie jak chce sie byc włascicielem firmy) oczywiscie
                > wczesniej trzeba sprawdzic czy wykryje wszystkie komponenty :)
                >

2,5 GB? co na to wejdzie? Po co mi sam system na odrębnym dysku? Lepiej jest zainstalowac kilka partycji na duzym dysku i na jednej trzymac system a na innych inne rzeczy, jak system padnie to można go spokojnie reinstalować.
                A linux do kitu, nic nie działa na nim (akurat z tego co jest mi potrzebne do szkoły), więc nie mam zamiaru go poznawać dokładniej.
                • koaa Re: padł mi komputer... 27.03.04, 17:06
                  czasami nie tylko software sie psuje i dlatego warto miec zapasowy dysk
                  na 2,5 GB bedziesz miał system operacyjny i kilka aplikacji podobnych do worda
                  czy exela a takze pare aplikacji internetowych
                  Mi to wystarczy na jakis czas - moge cos napisac moge dostac sie do netu
                  Linuks jest darmowy i posiadanie jego jest legalnie w przeciwienstwie
                  do wiekszosci instalowanych wind (dlatego pisałem o firmie)
                  • mrouh Re: padł mi komputer... 27.03.04, 19:29
                    Panowie widzę mocno zainteresowani tematem:-)

Już jestem znów "podłączona" :-) Jak widać nie trwało to dni całe, bo mam
                    dobrego fachowca w domu. Sama nie mam dwóch dysków, bo nawet ten co mam jest nie
                    do końca wykorzystany. Ale na dwie osoby mamy 3 komputery, a dysków... hm... nie
                    zliczę:-) Dane odzyskane, rózne małe programiki się instalują, będzie dobrze:-)

A co do LINUXA... Mój Luby jest Linuksiarzem, co się zowie. I ja bym sobie
                    chętnie zainstalowała ten sympatyczny system, nie jest mi tak całkiem obcy, bo
                    czasem z niego korzystam. Jednakże pingwiniątko nie bardzo współpracuje z
                    pewnymi programami, których często używam. No i pisanie po francusku nie jest
                    tak łatwe...

Uzależniona od netu jestem, ale tak... dziwnie...:-) Jak jadę do rodziców, to mi
                    go nie brak, niedawno cały miesiąc był u mnie brat, w jego władanie oddałam
                    komputer i też mi specjalnie nie było źle. Przeczytałam tyyyle książek:-)

Reasumując: I'm back:-)
                    • servus_lca Re: padł mi komputer... 28.03.04, 19:00
                      mrouh napisała:

> I ja bym sobie
                      > chętnie zainstalowała ten sympatyczny system, nie jest mi tak całkiem obcy, bo
                      > czasem z niego korzystam. Jednakże pingwiniątko nie bardzo współpracuje z
                      > pewnymi programami, których często używam.

I właśnie dlatego nie uzywam Liniksa, pracuję na programach graficznych, które niestety nie chcą "podejśc" pod linuksa.
                      pzdr.,M.
                      • mrouh Re: padł mi komputer... 28.03.04, 19:12
                        servus_lca napisał:

> I właśnie dlatego nie uzywam Liniksa, pracuję na programach graficznych, które
                        > niestety nie chcą "podejśc" pod linuksa.
                        > pzdr.,M.
                        >
                        Ja temu Pingwinowi tyle razy mówiłam, żeby się francuskiego porządnie nauczył,a
                        on już któryś rok z rzędu- nic:-)

Pewnie można to jakoś zrobić, ale ja jak czytam instrukcje, to nic nie kapuję bo
                        to po linuksowemu, a jak mój luby, to też nic bo po francusku zazwyczaj:-D
                        • servus_lca Re: padł mi komputer... 28.03.04, 20:28
                          mrouh napisała:

>
                          > Pewnie można to jakoś zrobić, ale ja jak czytam instrukcje, to nic nie kapuję b
                          > o
                          > to po linuksowemu, a jak mój luby, to też nic bo po francusku zazwyczaj:-D

Nie można, po prostu programy te działają tylko pod windowsa i tyle:(
                          pzdr.,M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka