Dodaj do ulubionych

Język Polski- znacie????

29.03.04, 14:24
polecam krótki teścik na znajomośc "polszczyzny"

home.elka.pw.edu.pl/~wjaczews/test/
PS. nawet zera nie mialam...
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 14:37
      miałam 6 poprawnych, czyli u mnie wyszło pół na pół:)
      • beauty_baby Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 14:46
        ja też, 6 poprawnych i 5 błędnych, ale wstyd:)
        Jedyną rzeczą, która mnie jakoś usprwiedliwia to fakt, że tych 6 słów akurat
        znałam więc nie ma tam żadnego przypadku (a w "strzelaniu" jak się okazało
        jestem słabiutka:) )
        • chiara76 Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 15:01
          to ze mną chyba coś nie tak, bo wręcz się nie martwię, że aż tyle błędów.
          Uważam, że naprawdę nikt na codzień nie posługuje się takim językiem. A
          niektóre te wyrażenia były aż za bardzo specjalistyczne:)
      • egon.olsen Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 14:46
        A ja zrobiłem trzy błędy :)
    • aariel Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 15:12
      8 poprawnych, 3 bledne! Czyli chyba niezle :)
    • k.mmilka 1 błąd 29.03.04, 15:37
      Ale to żaden sukces, bo połowę strzelałam :-)
      • kasienka80 Re: 1 błąd 29.03.04, 15:45
        Udzielilam 6 odpowiedzi i mialam 5 dobrze.
        Ale to jest do niczego, no bo kto tak mowi??????
        • mrouh Re: 1 błąd 29.03.04, 16:38
          Teścik już się u nas na forum pojawił przy okazji testu na osobowość wg Dalaj
          Lamy. Tam się pochwaliłam, że miałam dwa błędy: nie znałam odpowiedzi na pytanie
          pierwsze (Utrata zdolności chodzenia ) i ostatnie (Brak woli, niemożność
          podjęcia decyzji) i stwierdziłam, że jak się zna łacinę - albo francuski chociaż
          - to dużo pomaga. Swoją drogą faktycznie po polsku rzadko zdarza mi się czytać
          teksty, które zawierają takie słownictwo. Natomiast działa to w drugą stronę-
          jak ktoś wie co to jest dezyderata, to będzie mu łatwiej skojarzyć "Desirer" po
          fr albo "desire" po ang. Może codziennie nie są takie słówka przydatne, ale
          czasem są jak znalazł. Ja tam uwielbiam takie dziwactwa...:-) Im dziwniejsze,
          tym lepsze. Ostatnio moimi hitami są francuskie "l'infinitesimalite" (akcentów
          brak, bo by się "krzaki" porobiły) z podręcznika dla drugiej klasy gimnazjum (!)
          i "la garde-fou" spotkane gdzieś tam... Słowa robią na mnie czasami piorunujące
          wrażenie i potrafię nad jednym myśleć cały wieczór:-) A słownik to jedna z moich
          ulubionych lektur:-) Dobra, dobra, wiem, jestem szalona:-)
          • aariel Re: 1 błąd 29.03.04, 17:13
            mrouh napisała:

> Teścik już się u nas na forum pojawił przy okazji testu na osobowość wg Dalaj
            > Lamy. Tam się pochwaliłam, że miałam dwa błędy: nie znałam odpowiedzi na
            pytani
            > e
            > pierwsze (Utrata zdolności chodzenia ) i ostatnie (Brak woli, niemożność
            > podjęcia decyzji) i stwierdziłam, że jak się zna łacinę - albo francuski
            chocia
            > ż
            > - to dużo pomaga.

Masz racje! Ja znam wloski, ktory mi tu bardzo pomogl :) Ja zrobilam blad w
            dwoch pierwszych i w ostatnim pytaniu, wiec podobnie jak Ty :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka