pogoda25 29.03.04, 14:24 polecam krótki teścik na znajomośc "polszczyzny" home.elka.pw.edu.pl/~wjaczews/test/ PS. nawet zera nie mialam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 14:37 miałam 6 poprawnych, czyli u mnie wyszło pół na pół:) Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_baby Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 14:46 ja też, 6 poprawnych i 5 błędnych, ale wstyd:) Jedyną rzeczą, która mnie jakoś usprwiedliwia to fakt, że tych 6 słów akurat znałam więc nie ma tam żadnego przypadku (a w "strzelaniu" jak się okazało jestem słabiutka:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 15:01 to ze mną chyba coś nie tak, bo wręcz się nie martwię, że aż tyle błędów. Uważam, że naprawdę nikt na codzień nie posługuje się takim językiem. A niektóre te wyrażenia były aż za bardzo specjalistyczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
egon.olsen Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 14:46 A ja zrobiłem trzy błędy :) Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: Język Polski- znacie???? 29.03.04, 15:12 8 poprawnych, 3 bledne! Czyli chyba niezle :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: 1 błąd 29.03.04, 15:45 Udzielilam 6 odpowiedzi i mialam 5 dobrze. Ale to jest do niczego, no bo kto tak mowi?????? Odpowiedz Link Zgłoś
mrouh Re: 1 błąd 29.03.04, 16:38 Teścik już się u nas na forum pojawił przy okazji testu na osobowość wg Dalaj Lamy. Tam się pochwaliłam, że miałam dwa błędy: nie znałam odpowiedzi na pytanie pierwsze (Utrata zdolności chodzenia ) i ostatnie (Brak woli, niemożność podjęcia decyzji) i stwierdziłam, że jak się zna łacinę - albo francuski chociaż - to dużo pomaga. Swoją drogą faktycznie po polsku rzadko zdarza mi się czytać teksty, które zawierają takie słownictwo. Natomiast działa to w drugą stronę- jak ktoś wie co to jest dezyderata, to będzie mu łatwiej skojarzyć "Desirer" po fr albo "desire" po ang. Może codziennie nie są takie słówka przydatne, ale czasem są jak znalazł. Ja tam uwielbiam takie dziwactwa...:-) Im dziwniejsze, tym lepsze. Ostatnio moimi hitami są francuskie "l'infinitesimalite" (akcentów brak, bo by się "krzaki" porobiły) z podręcznika dla drugiej klasy gimnazjum (!) i "la garde-fou" spotkane gdzieś tam... Słowa robią na mnie czasami piorunujące wrażenie i potrafię nad jednym myśleć cały wieczór:-) A słownik to jedna z moich ulubionych lektur:-) Dobra, dobra, wiem, jestem szalona:-) Odpowiedz Link Zgłoś
aariel Re: 1 błąd 29.03.04, 17:13 mrouh napisała: > Teścik już się u nas na forum pojawił przy okazji testu na osobowość wg Dalaj > Lamy. Tam się pochwaliłam, że miałam dwa błędy: nie znałam odpowiedzi na pytani > e > pierwsze (Utrata zdolności chodzenia ) i ostatnie (Brak woli, niemożność > podjęcia decyzji) i stwierdziłam, że jak się zna łacinę - albo francuski chocia > ż > - to dużo pomaga. Masz racje! Ja znam wloski, ktory mi tu bardzo pomogl :) Ja zrobilam blad w dwoch pierwszych i w ostatnim pytaniu, wiec podobnie jak Ty :))) Odpowiedz Link Zgłoś