Dodaj do ulubionych

Muszę przyznać,

23.02.11, 10:30
że i komunistyczni filozofowie potrafili wymyślić coś mądrego!
Np. taka teza: Byt określa świadomość!
W całej rozciągłości potwierdza się to w praktyce a w szczególności gdy chodzi o chłopów. Sorry, miałem na myśli rolników. Dawniej chłop to był taki biedak w kurnej chacie - chłop pańszczyźniany, chyba to znacie? Ale dzięki wzrostowi bytu, spowodowanego głównie uwolnieniem chłopów od pańszczyzny, czyli darmowej pracy na polach pana, chłop z biegiem wieków stawał się rolnikiem. Tendencje w tym sektorze widać gołym okiem, na wsi byt wzrasta i wzrasta świadomość. Rolnik już nie chce być tylko rolnikiem, teraz co bogatszy nazywa się producentem rolnym! Oczywiście gospodarstwa to już nie dwie morgi, lecz farmy kilkuset hektarowe, które jako żywo przypominają średniowieczne latyfundia? Ino patrzeć jak ci producenci rolni przepoczwarzą się w ziemiaństwo na wzór dawnych panów szlachty. Mają aspiracje i byt coraz wyższy, więc i świadomość a z nią wciąż wzrastające potrzeby? Już teraz rolnik dysponujący wielomilionowym majątkiem, zgłasza pretensje do świata, że nic mu się nie opłaca, bo na traktorze ciężka praca. Dążenia i aspiracje tej warstwy społecznej widać gołym okiem, chcą aby siła najemna na nich pracowała a oni jako że ziemiaństwo, będą korzystać z tego, że są właścicielami. Wszak są ziemianami, nie będą brudzić sobie rąk pracami!
Obserwuj wątek
    • drugitiktak Re: Muszę przyznać, 23.02.11, 13:35
      W miastach ludziom nie opłaca się pracować za 800 zł., to nie dziwię się rolnikom ,którzy muszą jednak włożyć trochę sił w swoje gospodarstwo nawet jak wynajmują do pracy jakąś siłę roboczą , a potem plony są albo ich nie ma .
      Ludzie na wsi też mają prawo żyć po ludzku, tak jak ci z miasta,którym się wydaje , rolnikom wszystko przychodzi łatwo i pieniądze same wpadają do kiesy.
      • tadeusz_ski.51 A słyszałaś coś 23.02.11, 17:52
        o dopłatach bezpośrednich? To czysty pieniądz za hektary. Kroi się równo tych "miastowych" niezależnie od tego ile mają dochodów, po to aby dać ziemianom, którym każda praca się nie opłaca. Zastanawiałaś się nad tym, czy to normalne, że ci zarabiający najniższe pensje i otrzymujący najniższe emerytury robią zrzutkę na ziemian? A najwięcej z tego czerpią ci, którzy mają najwięcej hektarów. Czy to moralne, żeby emerytom mającym 800 zł, zabierać część świadczenia po to, aby wesprzeć bogaczy? Czy Ty masz jakiekolwiek pojęcie o wartości majątku będącego w posiadaniu najbogatszych ziemian? A właśnie oni najwięcej zgarniają tego co w postaci podatków rząd złupi z miastowych! Jak się to ma do równego traktowania wszystkich obywateli? Jak się to ma do gospodarki wolnorynkowej, jeśli zasada socjalizmu "czy się śpi czy leży dopłata się należy" święci takie triumfy? Jeśli naszym "nic się nie opłaca" to dlaczego rolnicy z innych państw tak mocno ubiegają się o zakup polskiej ziemi? Dlaczego ta ziemia jest tak droga, skoro nie daje zysków?
        • drugitiktak Re: A słyszałaś coś 24.02.11, 08:28
          wydaje mi się ,że ci co mają dużo ziemi gospodarują rozsądnie i mają zyski.
          To chyba rolnicy mający po kilka hektarów potrzebują wsparcia finansowego żeby produkcja opłacała im się .Tacy rolnicy dostają te dotacje , ale są chyba jakieś potem wymagania,żeby było wiadome ,że ta dotacja nie poszła na marne.
          Nigdy na wsi nie mieszkałam i problemy rolników znam tylko z prasy i tv.
          • tadeusz_ski.51 Nie wiem, czy rozsądnie 24.02.11, 12:17
            gospodarują ci co mają dużo, czy ci co mało, wiem, że dawanie kasy za posiadanie hektarów to dziwna, niespotykana sprawa, sprzeczna z logiką, zasadami gospodarki rynkowej, prawami człowieka oraz Konstytucją gwarantującą równość praw i obowiązków wszystkich obywateli!
            • tadeusz_ski.51 Re: Nie wiem, czy rozsądnie 24.02.11, 12:21
              Jeśli daje się komuś kasę za posiadanie, to ja posiadam stare auto, dlaczego nie dostaję dopłat? Posiadam własne mieszkanie, też zero kasy! Co to jest do cholery, za hektary jest kasa a za inne posiadanie nie ma??!
              • drugitiktak Re: Nie wiem, czy rozsądnie 24.02.11, 15:39
                wiesz co, nie bardzo jestem dobra w tym temacie, ale myślę, że skoro Unia daje rolnikom kasę za hektary ,to oni powinni coś z tą kasą robić , inwestować w tę ziemię żeby były większe zyski. A może w ten sposób Unia chce wykupić ziemię , tak po kilka, kilkanaście hektarów aż wykupią całą Polskę ?(tak se to wydumałam )........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka