tadeusz_ski.51 13.03.11, 17:53 Oto obraz Jest kobieta, proszę bardzo, można ocenić, dyskutować... a tu proszę, bohomaz! a tu gdzie widać piękno? No gdzie tu jest jakiś cień piękna? Toż to karykatura kobiety! Ten obraz to obraza! Uwłaczające to jest dla wszystkich kobiet! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iryska2604 Re: Obrazy i bohomazy 13.03.11, 20:47 Co prawda o gustach się nie dyskutuje ale...Ma prawo ci sie nie podobać kierunek w malarstwie ale to ze tobie sie nie podoba to jeszcze nie dowód ze jest do kitu.Zaraz powiesz ze Picasso to kretyn.A wiesz ze kazdy malarz maluje wlasne widzenie swiata? Może się wymądrzam ale tak to jest... Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ski.51 Re: Obrazy i bohomazy 13.03.11, 21:23 iryska2604 napisała: > ...Zaraz powiesz ze Picasso to kretyn.A wiesz ze kazdy malarz maluje wlasne > widzenie swiata? Może się wymądrzam ale tak to jest... ---------------- Raczej cwaniaczek od malowania kiczów. Nie potrafił malować na tyle dobrze aby się przebić, więc wykombinował "inne widzenie". A które "jego widzenie świata" było prawdziwe? To z początku czy z końca twórczości? Dla zobrazowania tego co powyżej, proszę, oto jego obraz "Kochankowie" z 1923 A tu mamy "widzenie świata" z 1937r. - "Kobieta płacząca" Odpowiedz Link Zgłoś
iryska2604 Re: Obrazy i bohomazy 13.03.11, 21:58 Tadziu, gdybyś ty malował i np.namalował drzewo w kolorze zielono - fioletowym tzn ze tak go widzisz a nie ze nie masz o niczym pojecia..Malarstwo to nie jest dosłownośc.Owszem,patrzać na stare obrazy mistrzów niderlandzkich obserwujemy niezwykła znajomosc anatomii ,ich obrazy są tak realistyczne ze mozna żyłki policzyc.A weż impresjonistow-tam głownie jest swiatlocien,ruch,chwila..Moznaby wyliczyc wszystkie nurty i style i kazdy jest niepowtarzalny,kazdy akcentuje cos innego.Salvadore Dali niby tez malował bez sensu -dla kogos kto go nie rozumie.Jeśli lubisz realistów - twoja sprawa ale nie mozesz twierdzic ze inne style sa do bani tylko dlatego ze trobie sie nie podobają.A tak po cichu-uczylam sie troche malarstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ski.51 Czy ta Cukierka robi ze mnie frajerka?? 14.03.11, 13:35 iryska2604 napisała: > Tadziu, gdybyś ty malował i np.namalował drzewo w kolorze zielono - fioletowym > tzn ze tak go widzisz a nie ze nie masz o niczym pojecia..Malarstwo to nie jest > dosłownośc. ------------------------- Nie widziałaś tytułowego postu? Czy tam nie udowadniam, że to "inne widzenie" to pic, bajer i ściema? Jak mi wytłumaczysz, że Picassowi tak się porąbało to "widzenie", że w przeciągu kilkunastu lat zaczął widzieć nos na czubku głowy? Może to efekt epidemii jakiejś choroby wzroku wśród malarzy albo też mody na używanie haszyszu w trakcie "tworzenia"? No to jest możliwe, że mieli wzrokowe omamy i zakłócenia widzenia. Inaczej tego "innego widzenia" wyjaśnić się nie da. Owszem,patrzać na stare obrazy mistrzów niderlandzkich obserwu > jemy niezwykła znajomosc anatomii ,ich obrazy są tak realistyczne ze mozna ży > łki policzyc.A weż impresjonistow-tam głownie jest swiatlocien,ruch,chwila..M > oznaby wyliczyc wszystkie nurty i style i kazdy jest niepowtarzalny,kazdy ak > centuje cos innego.Salvadore Dali niby tez malował bez sensu -dla kogos kto > go nie rozumie.Jeśli lubisz realistów - twoja sprawa ale nie mozesz twierdzic > ze inne style sa do bani tylko dlatego ze trobie sie nie podobają.A tak po ci > chu-uczylam sie troche malarstwa... ----------------------- Też o tym pisałem, powtórzę - jeśli jakiś pacykarz nie był w stanie się przebić, bo zwyczajnie nie miał talentu, to wymyślał "nowy kierunek". Trafiali się ludzie z kasą, chcący ją pomnożyć, podkupili kilku tzw. krytyków, którzy orzekli "dzieeeeeeła! Padaj na twarz ludu, bo oto mamy nowego geniusza!"... No i lud pada do dzisiaj... bo lud jest ciemny i się nie zna! My mówimy, my specjaliści! Eksperci, krytycy! My wiemy! Odpowiedz Link Zgłoś
drugitiktak Re: Obrazy i bohomazy 14.03.11, 08:41 czasem trzeba włączyć abstrakcyjne widzenie żeby zobaczyć co twórca chciał na swoim dziele pokazać . Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ski.51 Re: Obrazy i bohomazy 14.03.11, 13:18 Wyobraźnia + abstrakcyjne widzenie są przydatne przy tworzeniu planów i projektów. Nie widzę potrzeby uruchamiania tego instrumentu w celu zgadywania "a co też ten malarz miał na myśli, hmmm"? Jeśli jest naprawdę dobrym malarzem to mi to potrafi przekazać w takiej postaci, abym nie musiał dociekać, kombinować, spekulować i eksperymentować z zawieszeniem tego "dzieła" na ścianie! Przecież są tak debilskie bohomazy, że nawet nie wiadomo gdzie góra a gdzie dół! I to ma być sztuka? Kto Wam natłukł do głów takie głupoty? Że też ludzie są tak podatni na wszelkiego rodzaju manipulacje? Wystarczy, że jakiś cwaniaczek ogłosi "to jest dzieeeeło!" to reszta mimo, że nic w tym nie widzi, podchwytuje i ten idiotyzm powiela! No bo jak, nie mogę wyjść na ignoranta, skoro ten "znawca" tak gada, to mi też wypada! A gdzie rozumki i inteligencja? Boooooże, Ty widzisz i nie grzmisz? Widzisz w jaki sposób niektórzy wykorzystują te Twoje największe dary: rozum i wolną wolę? Po co im to dałeś, skoro są jak papugi, nie myślą lecz powtarzają opinie cwaniaków, którzy mają w tym swój cel aby to ludziom wmówić! I wmawiają nad wyraz skutecznie i ciągle, bez przerwy a durnie wierzą! A to że Saddam ma broń jądrową i trzeba iść na wojnę a to że "wieszaki" to model kobiecej urody a to że blondynki to idiotki a Polacy złodzieje i pijacy... Booooże... po coś Ty to ludzkie durne plemię stworzył? Odpowiedz Link Zgłoś
mala200333 Re: Obrazy i bohomazy 14.03.11, 14:55 Za kilkadziesiat lat nikt o jakims bohomazie nie bedzie pamietac. Naturalna selekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
iryska2604 Re: Obrazy i bohomazy 14.03.11, 18:00 Wobec tego najlepiej zrób sobie fotke która ci odtworzy realistyvcznie rzeczywistosc i nie zawracaj sobie i innym głowy malarstwem .Zeby sie o tym wypowiadac tzreba miec wiedze w tym temacie.Wybacz ale sie troche zdenerwowałam.Zeby wydawac takie opinie trzeba sie troche na tym znać.A mnie nie musi narzucac swojego punktu widzenia,mam swój rozum i zdolnosc oceny.A tolerancja? Jesli mnie sie cos nie podoba to znaczy ze to jest wstrętne? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ski.51 Re: Obrazy i bohomazy 15.03.11, 08:21 iryska2604 napisała: > Wobec tego najlepiej zrób sobie fotke która ci odtworzy realistyvcznie rzeczy > wistosc i nie zawracaj sobie i innym głowy malarstwem .Zeby sie o tym wypowi > adac tzreba miec wiedze w tym temacie.Wybacz ale sie troche zdenerwowałam.Zeb > y wydawac takie opinie trzeba sie troche na tym znać.A mnie nie musi narzucac > swojego punktu widzenia,mam swój rozum i zdolnosc oceny.A tolerancja? Jesli m > nie sie cos nie podoba to znaczy ze to jest wstrętne? ----------------- Ahaaaaa, trzeba mieć wiedzę? To nie wystarczy że się popatrzy i oceni według własnych kryteriów i gustu? A ta "wiedza" to co to jest? Skąd ona się wzięła? Czy to nie jest przypadkiem ocena paru popieprzonych facetów, którzy zauważyli swój interes w tym, żeby jakieś bohomazy uznać za sztukę i narzucić swój gust innym? Jeeeeeeeee... Cukierka! Ty, kobieta inteligentna, nie masz własnego zdania?? Musisz się podpierać i posiłkować tym, co Ci narzucili? A z jakiej racji ci, którzy orzekli, że to jest "sztuka" mają ten przywilej, żeby o tym decydować? Czy Ty nie wiesz, że tzw. krytycy to najwięksi nieudacznicy! Że nie potrafią nic zrobić z tego o czym gadają?! Że krytyk sztuki nie potrafi malować a krytyk muzyczny będzie brzdąkał na pianinie tak, że Ci "uszy spadną"? Nie wiesz o Tym? Wiesz, pewnie że wiesz! A mimo tego im wierzysz? Szok! Odpowiedz Link Zgłoś
mala200333 Re: Obrazy i bohomazy 14.03.11, 18:08 mala200333 napisała: > Za kilkadziesiat lat nikt o jakims bohomazie nie bedzie pamietac. Naturalna sel > ekcja. Abstrakcyjny Picasso przetrwal. Bo jego abstrakcja to nie bohomazy. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ski.51 I jeszcze jedno Cukierka 15.03.11, 08:28 Ja Cię nie chcę straszyć, ja Cię tylko ostrzegam! Jeśli będziesz się kłócić ze mną i papugować po jakichś pacanach, że te bohomazy to sztuka, to ja, jak tu stoję, ostrzegam Cię, że z grzybów nici! Koniec! Nie pojadę na grzyby z kobietą, która nie ma własnego gustu i zdania! Nie pojadę i już! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ski.51 Re: Obrazy i bohomazy 15.03.11, 13:05 Na potwierdzenie mojej tezy, że debile o wypaczonych gustach narzucają światu swoje chore pomysły w kwestii co jest sztuką, macie tu "tfurczość artysty!" Odpowiedz Link Zgłoś
iryska2604 Re: Obrazy i bohomazy 15.03.11, 22:08 Teraz akurat trafiłeś i tu ci przyznam rację - ale tylko w tym jednym przypadku.Co do innych będe dyskutować .I tu własnie wychodzi na to ze mam własne zdanie bo patrzac na obraz nie licze włosów na głowie modela ale patrze na potraktowanie tematu,kompozycję ,sposób prowadzenia pędzla,fakturę...jest wiele rzeczy które sie składaja na całosc.I gdyby artysta malował stale jednakowo głowke kapusty jako martwa naturę to byłby artystą? Więcej tolerancji... Odpowiedz Link Zgłoś
iryska2604 Re: Obrazy i bohomazy 15.03.11, 22:09 A co do grzybów -to własnie jest źle że mam własne zdanie.Mnie sie nie zabiera,ja jesli ide to z własnej woli.I co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś