Dodaj do ulubionych

czy są tu alergicy ?????

27.05.04, 14:06
Ciekawa jestem, czy są tu jacyś towarzysze niedoli.
Bardzo bym chciała się dowiedzieć o Waszych doświadczeniach
z rozszerzaniem diety, bo u nas kompletna porażka :((
Tylko Nutramigen i kleik ryżowy.
Zupa jest wypluwana szerokim prysznicem, lub zęby zaciskają się
i żadne "Sezamie otwórz się" nie pomaga!
Gdy uda się cokolwiek "wcisnać" - po wielu warzywach - wysypka,
po owocach, soczkach (nawet przegotowanych!) - to samo.
Kaszka kukurydziana odpada!

A tu stragany w mieście się uginają !
Obserwuj wątek
    • mamaszyma Re: czy są tu alergicy ????? 31.05.04, 11:09
      Mój synek (ur. 9 września) jest alergikiem, ale na szczęści warzywa i owoce
      toleruje. Nie toleruje mleka krowiego, miodu, kurczaka i jajek. A poza tym może
      jeść chyba wszystko. Na zupki ze słoiczka nie zawsze ma ochotę, ale te robione
      przeze mnie to pochłania w niesamowitych ilościach. Wywar robie tylko na
      warzywach (marchewka i pietruszka, czasem dokładam kalafiora, ryz albo mięsko z
      indyka (królika tez może jeść,a le jakos nie mam sumienia gotowac mu królika)
      żadnych przypraw. Naprawdę mu to smakuje. A jak nie chce czegoś zjeść, Tata ma
      zajęcie, robi śmieszne miny i się wygłupia, a Szymek ze zdziwienia otwiera
      buzie i wtedy szybko łyżeczka kaszki albo zupki ląduje w dziubku, a jak juz sie
      tam znalazła to jest duże prawdopodobieństwo że juz tam zostanie, chociaz
      róznie to bywa.....
      • ewa2233 Re: czy są tu alergicy ????? 31.05.04, 14:30
        :))
        No to mój Maluszek też z 9 września!
        Wczoraj znalazlam dla Niego 2 obiadki bez marchewki(ale z królikiem:)
        "Wadą" jest to, że z firmy Hipp, a co za tym idzie 5 zł. za słoiczek!
        Za to zjadł na pierwszy raz pół słoiczka!
        A TO JUŻ WIELKI REKORD!:))
        Pozdrawiam!
    • gemma.v Re: czy są tu alergicy ????? 31.05.04, 22:40
      Ewa, mam kilka pytań, jeśli pozwolisz: jak wygląda ta alergiczna wysypka, na
      jakich częściach ciała występuje i czy to jest jedyny objaw alergii?
      Będę wdzięczna za odpowiedź :)
      gemma
      • ewa2233 Re: czy są tu alergicy ????? 02.06.04, 12:22
        U nas na szczęście wysypka jest jedyną formą alergii.
        Najpierw mocniej zaróżawiają się skronie, później robi się na nich taka
        chropowata skorupka.
        Jeśli nie odstawiłabym alergenu, to skóra zobi się taka również na policzkach,
        drobne krosteczki pojawią się też na calej buzi.
        Ale głównie te skronie mi pokazują, że coś jest nie tak. Staram się nie
        dopuścić, by przeszło to w dalsze fazy.
        Wiem, jak to później wygląda, bo gdy karmiłam piersią ,to nie mogłam tego
        wszystkiego opanować. Teraz podstawowym mlekiem jest Nutramigen + kleik ryżowy.
        I buzia jest całkiem "zdrowo" różowa, a nie "alergicznie" :)
        Jeśli masz jakieś pytania, to oczywiście pytaj! (jeśli o coś innego niż w wątku
        to na ewa2233@gazeta.pl)
    • pagosia1 Re: czy są tu alergicy ????? 01.06.04, 12:34
      Witajcie,
      ja tez jestem mama malego alergika. Łukasz uczulony jest na żyto, białko mleka
      krowiego, trawy, brzoze, a krzyzowo na pszenice i ryż. Poniewaz jego ulubiony
      posilek to nadal cycus, wiec jestem na diecie. Nie jem normalnego pieczywa,
      żadnego nabiału (jedynie żółtko i masło), ryżu, makaronu, przypraw (oprocz
      odrobiny soli i majeranku), nowalijek, wolowiny, cieleciny, gotowych wedlin,
      slodyczy.. oj jest tego sporo. Na szczescie po wizycie u alergologa, lekarka na
      podstawie badania powiedziała co mozemy jesc a czego nie. W zwiazku z tym co
      drugi dzien Łukasz dostaje żółtko, zupki gotuje mu sama na wywarach z warzyw i
      dodaje osobno ugotowanego krolika lub indyka ze słoiczka. W wiekszosci gotowych
      niestety jest mąka ryżowa wiec te zupki odpadają. Do niedawna jadł tylko
      marchew, pietruszke, ziemniaka, brokuły. Teraz dodatkowo je zołtko, buraka,
      kaszke kukurydzianą na moim mleku, a do zupek dodaje mu masełko, oliwe z oliwek
      i zmielony słonecznik oraz pestki z dyni. Dzieki temu zupki mają bardziej
      wyrazisty smak i raczej mu smakują. Lubi tez jabłka i gruszki ale nie chce
      soczków. Woli wodę Żywiec, a raz dziennie dostaje homeopatyczny lek przeci
      demineralizacji Rexorubię - rozpuszczam to w wodzie i wypija ze smakiem. Nasza
      lekarka zacheca nas do wprowadzenia mu zielonego groszku i kalafiora, co pewnie
      juz niedlugo nastąpi.
      Najlepsze życzenia dla naszych pociech, dużo zdrówka !!
      Gosia i Łukaszek 09.08.2003
      • ewa2233 Re: czy są tu alergicy ????? 02.06.04, 12:26
        Zdziwiło mnie Pagosiu1 jedno:
        jeśli Twoje dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego, to jak to możliwe,
        by nic Mu nie było po maśle?
        • pagosia1 Re: czy są tu alergicy ????? 03.06.04, 08:49
          Witaj Ewo,
          nasza alergolog (równiez immunolog) wytłumaczyła to w ten sposób, że w maśle
          jest inny rodzaj białka i że ono małego nie powinninno uczulać. Ja siedze w
          temacie alergii, dopiero od niedawna i niestety wiele rzeczy nie rozumiem. W
          kazdym razie zastosowałam sie do proponowanej diety i jest ogromna poprawa.
          20 kwietnia robiliśmy testy, od tej pory jesteśmy na diecie i jest prawie ok.
          Poniewaz nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, to zaufałam lekarzowi, a skoro
          efekty widać to tylko sie cieszyć.
          Wczoraj kupialam Łukaszowi awokado i sprobuje mu dac z jablkiem, ponoc jest
          bardzo wartosciowe.., zobaczymy czy mu zasmakuje..
          Pozdrawiam serdecznie
    • b.marta Re: czy są tu alergicy ????? 02.06.04, 21:17
      Hej,
      ja mam kilka pytań na temat możliwości wykrycia alergii u takiego małego brzdąca.
      Matylda urodziła się 28 września, ma reflux żołądkowo-przełykowy, jednak mimo leczenia nadal wymiotuje, czasami ma drobną wysypkę na całym ciałku (jednak najwięcej krosteczek na pleckach) i co miesiąc choruje na zapalenie oskrzeli. Dwa dni temu dostałam od naszej pani pediatry skierowanie do poradni imunologicznej w IMiDz w celu konsultacji alergologicznej. Moja mama jednak uwarza, że trzeba to sobie odpuścić ponieważ znajomy lekarz powiedział jej, że alergię można wykryć i leczyć u dzieci dopiero po 3 roku życia. Ja próbuję dodzwonić się do IMiDz, żeby zapisać małą jednak mam strasznego pecha i mi się jeszcze to nie udało. Proszę powiedzcie mi jak to jest z tymi alergiami, może któraś z Was leczy maleństwo w Instytucie, i czy Matyldowe objawy podchodzą pod alergiczne. Ja jestem już prawie załamana, bo wszystko po kolei się czepia naszej kruszyny :(
      • ewa2233 Re: czy są tu alergicy ????? 03.06.04, 07:57
        Oczywiście nie rezygnuj z konsultacji!!!
        Ja też słyszałam, że testy są wiarygodne po 3 roku życia, ale moja kuzynka ze
        Szczecina konsultowała się ze specjalistą która mówiła, że można je robić
        wcześniej (robiła córce w 7 m-cu).
        Ja nie wiem, jak jest, ale krosteczki to jednak może być objaw alergii (można o
        tym poczytać na forum "alergie"- tam jest więcej mam, które mają do czynienia z
        alergikami).
        Jeśli karmisz piersią - przeanalizuj swoją dietę.
        Ja musiałam odstawić wszystko (!) związane z nabiałem - do tego stopnia, że mąż
        dzwonił po piekarniach by się dowiedzieć czy nie dodają mleka do chleba.
        Mały nie toleruje też marchewki, kukurydzy, jabłek, winogron (soki tych owoców
        dodawane są do większości zupek Bobo-Vity).
        Nie je żadnych owoców, nie pije soków.
        Zupek nie cierpi!
        Ale staram się po troszkę dawać jakiś składnik i obserwuję - jeśli buzia się
        nie zaróżowi "niezdrowo", to wpisuję to na listę rzeczy tolerowanych.

Jeśli karmisz piersią, to dobrze jest spisywać wszystko co jesz (skład tego co
        jesz, nie tylko gotowy produkt). No i oczywiście to, co podajesz dziecku.
        Ponieważ mimo drastycznej diety, nie potrafiłam "wygładzić" synkowi buzi,
        po 7 miesiącach przeszłam na Nutramigen i to okazało się dla nas zbawienne!
        Mimo, że na forum alergie mamy twierdzą, że lepiej karmić mimo wszystko piersią
        jak najdłużej, ja uważam, że najważniejsze jest uniknie kontaktu z alergenem,
        a nie robienie doświadczeń na dziecku.
        Zaznaczam, że to jest MOJE zdanie, nie potwierdzone klinicznie :)
        U nas WIDAĆ, że jest po prostu dobrze. A jak sobie przypomnę co było ...!
        • ewa2233 Re: czy są tu alergicy ????? 03.06.04, 08:53
          do Pagosi1:
          Jakie testy robiłaś synkowi?
          Czy go bolało?
          Czy coś "wyszło"?
          Więc jednak więcej lekarzy "obstawia" testy wcześniejsze niż u 3 latka!
          • monika_lwo Re: czy są tu alergicy ????? 03.06.04, 18:07
            Wiecie, ja myślałam, ze wygrałam z alergią, bo małej nic nie było jak zaczęłam
            niedawno jeść nabiał. Po troszeczku. Tylko dziwił mnie ten katar wodnisty. No i
            moja córeczka dzieki mamusi zamiast wysypki ma katar. Tylko nadal nie jestem
            pewna czy to po jedzeniu. Może coś pyli? A ja niepotrzebnie od nowa na diecie?
            Co Wy na to?
            • ewa2233 Re: czy są tu alergicy ????? 04.06.04, 08:17
              Ech, trudno z tym wszystkim dojść do ładu!
              Całkiem możliwe, że to pyłki. Katar przynajmniej na to by wskazywał.
              Wklejam adres na stronę "astma".
              Można się tam zalogować i podobno przysyłają aktualne "pylenie" na skrzynkę.
              Ja się dopiero zarejestrowałam, więc nie wiem jak to dokładnie działa.
              Ale widzę, że ja (osobiście) mam chyba problem z jakimiś pyłkami, bo dostaję
              duszności o tej porze roku.
              Testy, oczywiście, NIC nie wykazały. Ale ja swoje wiem (a raczej czuję).

www.astma.edu.pl/sub.php
              • yezyk Re: czy są tu alergicy ????? 04.06.04, 13:38
                a moje malenstwo ma od dwoch tygodni katar. zaczelo sie temperatura. teraz
                bylismy u lekarza, dostala antybiotyk, po poszlo na ucho i na oskrzela. martwie
                sie czy to nie jest alergia, przypadkiem. ja jestem alergikiem. dzis bylismy u
                lekarza, bo po tym antybiotyku katar nie przechodzi. szukam wiec jakeigos
                dobrego lekarza w warszawie lub okolicach (ponizej propozycja gliwic nie
                wchodzi w gre). moj edys na pewno uczula sie na cielecinke i pewnie na nabial
                (od razu krosty na pupie) ale czy mozliwe ze i na pylki. w tak mlody wieku - 10
                miesiecy???
                • monika_lwo Re: czy są tu alergicy ????? 07.06.04, 09:30
                  To się niestety coraz częściej zdarza u maluszków. Niedługo oprocz zabraniania
                  im jedzenia, będziemy musiały filtrować powietrze.
                  Mija Natalka też ma bez przerwy katar, cieknący, wodnisty. Najgorzej w nocy, bo
                  zbiera się i pokasłuje. Najcześciej jest tak gdy zjem coś z nabiału lub
                  wieprzowinę. Niestety myślę, ze i pyłki maja tu swój udział. Nie moge się
                  doczekać kiedy będzie mozna zrobić jakieś sensowne testy, aby móc wykluczyć
                  alergeny.
                  Ja Ci chyba odpowiadałam już na forum, co myślę o tej temperaturze. Jednak
                  skoro to trwa dopiero 2 tygodnie, to może być zwykłe przeziebienie. U małych
                  alergików niestety katar ma tendencję do przedłużania się. Życzymy powrotu do
                  zdrowia.
    • pagosia1 Re: Do Ewa2233 od Pagosi1 04.06.04, 08:57
      Witaj Ewo,
      Testy, ktore mial robione moj synek nazywały sie Xenith Biomed, było to badanie
      krwi, czyli pani pobrała mu troszkę krwi z żyły. Trafiłam do lekarki, która
      przechodziła jakieś szkolenia w Niemczech, i tam juz te testy ponoc są bardziej
      dostępne. Tutaj zostały zbadane przeciwciała IgG4. Lekarka jest lekarzem
      rodzinnym, homeopatą, immunologiem i alergologiem i polecila mi ja moja
      sąsiadka. O testach mozna popatrzec na stronie www.xenithbiomed.com. W
      wyniku testu okazalo sie ze maly uczulony jest na zyto, bialko mleka krowiego, a
      krzyzowo na pszenice, ryz. Ponadto na pylki traw, zboz, brzoze. Na podstawie
      badania opracowala dla mnie i synka diete ortomolekularna, stosujemy sie do niej
      a efekty widac. Wiec jestem bardzo szczesliwa. Oczywiscie na pylenie traw nie
      poradzimy nic, ale chociaz wiemy co jesc i stopniowo wprowadzamy nowe pokarmy.
      Nie pamietam skad jestes, ale jak z okolic Śląska to bardzo polecam ta lekarkę.
      Mozliwe ze ona wie, kto jeszcze robi takie badanie.. Jak chcesz szczegolow to
      pisz na priva.. pagosia1@gazeta.pl.
      Pozdrawiamy serdecznie
      • ewa2233 Re: Do Ewa2233 od Pagosi1 04.06.04, 09:04
        Do Śląska mi daaaleko ! :)) Jestem z Przemyśla.
        Na marginesie: Czarna Wrona mi kiedyś napisała:
        "zawsze myślałam, że jesteś z Warszawy" :)))

Jeśli się zdecyduję na testy nie będę ich robić w Przemyślu,
        bo nie wystarczy je zrobić. Trzeba je jeszcze prawidłowo odczytać ,
        dobrać dietę, czyli potraktować sprawę (jak Ty) kompleksowo.
        A do tego trzeba dobrego specjalisty, a nie takiego,
        co ma napisane na papierze "alergolog".
        A gdzie przyjmuje ta lekarka?
        • pagosia1 Re: Do Ewa2233 od Pagosi1 04.06.04, 10:00
          Ewo, ta lekarka przyjmuje w Gliwicach, na ul. Zwycięstwa 14/61, tel. 032/
          3326465, nazywa sie Mariola Macierzynska Guzik. W tej chwili jest na ulopie do
          13 czerwca.
          Ma tez komorke, ale nie mam tego numeru przy sobie. Wiem ze kiedys ta lekarka
          przyjmowała gdzies kolo Krosna. Moze zna ona kogos kompetentnego.
          Pozdrowionka
          • ewa2233 Re: Do Ewa2233 od Pagosi1 04.06.04, 10:29
            Dzięki!
            W razie czego mam rodzinę w Gliwicach!:)
            • ewa2233 do b.marty 04.06.04, 13:20
              piszę na końcu, bo nie zawsze sprawdza się odpowiedzi "wewnątrz" wątku.
              Może Cię coś zainteresuje.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=6405577
    • kaachna Re: czy są tu alergicy ????? 27.06.04, 22:07
      Kuba też ma alergię. Objawiła się w drugim m-cu życia i było naprawdę trudno,
      bo małgo uczulało prawie wszystko a karmiłam i nadal karmię go piersią. Przez
      dwa m-ce jadłam tylko królika, chleb bezglutenowy z margaryną, brokuły i
      jabłka. Duża poprawa nastąpiła jak mały skończył pół roku i teraz nie jest źle.
      Ja jem już prawie normalnie, tzn bez wszystkiego co ma w sobie krowę i
      podstawowych alergenów typu czekolada, miód, cytrusów itd... Ale w porównaniu
      do tego co się działo jest to rewelacja. Kuba oprócz mojego mleka dostaje też
      nutramigen (uwielbia to obrzydlistwo... brr), je indyka, królika, marchew,
      brokuły, dynię, ziemniaki, kaszki kukurydziane, jabłka, gruszki i morele. Co
      prawda czasami coś go delikatnie wysypie bez zmian w diecie, więc nie wiem czy
      może coś jeszcze z tego co on lub ja jemy go uczula.
      Też słyszałam, że testy w tym wieku są mało wiarygodne, ale coraz częściej
      myślę, żeby jednak mimo wszystko mu zrobić.
    • marwiol8 Re: czy są tu alergicy ????? 07.11.04, 00:01
      czesc jestm wiola i tez mam malego alergika w domu jak bys chciala podaj mi
      swoj e-mail a przesle ci ksiazke kucharska przeznaczona dla alergikow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka