Dodaj do ulubionych

deserki z surowych owoców

28.07.04, 18:26
Witam wszystkich:-)))
Dziewczyny czy wasze dzieciaczki jedzą na surowo owoce inne niż ze słoiczka? Chociaż nie wiem czy te ze słoiczka można nazwać surowymi... Synek zje ostatecznie utarte jabłko ale brzoskwinie, morele, banany, maliny, porzeczki, jagody są bee - słoiczkowe wcina aż mu się uszy trzęsą. Zjada też chętnie kisielek na owocach malin, jagód i brzoskwiń oraz na wszelkich soczkach owocowych. Ale chciałabym żeby jadł owoce na surowo, bo przecież gotowane tracą dużo ze swych wartości. Jak przygotować coś podobnego do deserów słoiczkowych ze surowych owoców. Odpada wszelka domieszka jogurtu, twarożku itp. (alergia). Pomóżcie proszę:-)
Pozdrówki:-)
Obserwuj wątek
    • piksie Re: deserki z surowych owoców 28.07.04, 21:34
      Witam,

Ja mojej Emilce dawałam surowe owoce. Poczatkowo sprzałam tylko garść malin lub
      jagód, przecierałam przez sitko nylonowe i dawałam ten sok-miąższ owocowy.
      Również dodaję ten przecier do biszkopta lub miśkopta Nestle rozmoczonego
      wcześniej w wodzie. Emilka bardzo lubi tkie deserki. Ponadto skrobany łyżeczką
      banan jest szybkim i smacznym deserkiem.

Pozdrawiamy,

Ela i Emi (13.08.03)
      • pagosia1 Re: deserki z surowych owoców 29.07.04, 08:31
        Witajcie,
        moj ze wzgledu na alergie nie wiele owocow moze jesc. Na szczescie je jablko i
        to w kazdej postaci. Ostatnio gdy ja jem, domaga sie aby dac mu ugryźć -
        nadstawia dziobek i swoimi 6-cioma ząbkami odgryza sobie po kawałeczku, podobnie
        jest z banankiem, tzn. tez jemy go wspolnie.
        Pozdrawiamy cieplutko
        Gosia i Łukaszek 09.08.03
    • yezyk Re: deserki z surowych owoców 29.07.04, 08:46
      Edytka też nie zamierza zajadać się surowymi owocami. wszystko jest beee.
      zaciśnięta buzia i nie. warzywa chętnie zajada owszem ale owoców nie chce. no
      te ze słoiczka to na "kilogramy" ;))
      cóż może przyjdzie czas i na te surowe owoce.
    • helvetka Re: deserki z surowych owoców 29.07.04, 08:57
      Witam - to my tez pare slow o owockach. Viktoria je surowe jabluszka, gruszki i
      banany od 4-go miesiaca i bardzo lubi, na odmiane nie znosi sloiczkow i patrzy
      na mnie z wyrzutem, jak z braku czasu probuje sie poratowac gotowym produktem :-
      (. Jak Twoja dziecinka lubi jabluszko, to moze mieszaj jabluszko z innymi
      owocami? gdzies tu tez czytalam o owocach mieszanych u kaszka? Moja znajoma ma
      jeszcze inna metode: do plastikowego woreczka wklada biszkopty lub sucharki,
      zamyka szczelnie i rozgniata walkiem do ciasta na proszek, ktory potem miesza z
      owocami. Jej coreczka uwielbia taka papke.
      Pozdrawiamy.
    • gagunia Re: deserki z surowych owoców 29.07.04, 10:30
      moje dziecko raczej je malo surowych owocow, bo boli go brzuszek. szczegolnie
      po pestkowych (morela, nektaryna). za to moze wciagnac miske malin, albo jablko
      i jeszcze sie dopomina :) sloiczkow nie podaje od dawna, bo mi najzwyczajniej
      szkoda kasy. musialabym conajmniej 2 na raz dawac, zeby nie plakal :))

forum.gazeta.pl/forum/72%2C2.html?f=621&w=10577948&a=13383535
      • cz.wrona Re: deserki z surowych owoców 29.07.04, 11:53
        Sławuś uwielbia rozciapcianego banana widelcem, do tego można mu zmieszać/lub
        oddzielnie utarte jabłuszko.
        OPstatnio kupiłam kiwi ale jeszcze nie spróbopwaliśmy. Spróbuj winogron
        ciemnych- ja obierałam ze skórki, wyjmowałam pestki i Maluch wcinał aż miło ;-)
        Nieraz na śniadanie mieszam też kaszki z rozgniecionym owocem. NIektórzy
        dodają kaszki kukurydzianej- takiego puchu, ostatnio też podaję serki z
        biszkoptem podzielonym na kawałki- super wcina a jaka ulga dla ząbków i
        dziąsełek!
        :-) POzdrawiamy K i S
        • elmira_k Re: deserki z surowych owoców 29.07.04, 12:23
          A Zuzia bardzo chętnie wcina: maliny, banany, jabłko, jagody, brzoskwinie,
          morele a ostatnio dostała troszkę śliwki (te duże bardzo słodkie)i porzeczki
          czarnej. Owoce uwielbia. Gorzej ostatnio z kaszką - odmawia, nie pomaga nawet
          mieszanka z owocami. Więc na śniadanie je chlebek a na kolację cycusia choć
          zamierzałam ją karmić tylko do roku. Ale co ja jej dam do jedzenia jak zabiorę
          cycusia? Oj chyba pocycamy dalej.....
          • lch74 Re: deserki z surowych owoców 29.07.04, 15:58
            Ale mieszasz z czymś te brzoskwinie i morele, bo po starciu jest strasznie dużo soku? Ja dodałam trochę kleiku ryżowego ale zrobiło się mdłe w smaku:-( Spróbuję dzisiaj z kukurudzianym... Jagody i porzeczki przecierasz czy tylko rozgniatasz widelcem? Rysiu 2 dni po ukończeniu 10-go miesiąca sam odstawił się od cycusia:-( Teraz wcina Nutramigen z kleikiem ryżowym i kukurydzianym. Szkoda tylko, że nie może jeść jogurtów i twarogu:-(
            • elmira_k Re: deserki z surowych owoców 29.07.04, 22:03
              Takie owoce jak maliny, jagody, czarne lub czerwone porzeczki Zuzka dostaje
              całe prosto do pyszczka. brzoskwinie i morele daję jej bardzo dojrzałe więc są
              miękkie i też daję po kawałeczku. Bananka lekko gniotę widelcem bo Zuzia ma
              tylko jednego zęba:)))
              pozdowienia
              • lch74 Re: deserki z surowych owoców 29.07.04, 22:38
                Może właśnie to jest rozwiązanie:-) Spróbuję dać Rysiaczkowi w kawałeczkach może mu posmakuje:-)
    • helvetka Re: deserki z surowych owoców 30.07.04, 15:01
      A probowalyscie arbuzy czy melony, te z zoltym miazszem? Przy obecnych upalach
      to idealne, odkrylam, ze moja Viktoria uwielbia te owoce.
      Pozdrawiamy
      • iwona-mama-majki Re: deserki z surowych owoców 02.08.04, 09:42
        My z owocami na szczęście nie mamy większych kłopotów. Poza brzoskwiniami, na
        które Majka jest uczulona zjada właściwie wszystkie jakie jej podam. Ostatnio
        na czasie jest arbuz w ogromnych ilościach. Banana dostaje w łapkę ( trochę się
        przy tym wybrudzi oczywiście).
    • lch74 Re: deserki z surowych owoców 02.08.04, 10:45
      A czy dajecie maluchom do rączki np. świartkę jabłka? Rysiu ma 4 zęby i 2 w drodze. więc nie wiem czy sobie poradzi i czy się nie zakrztusi...
      • cz.wrona Re: deserki z surowych owoców 02.08.04, 15:46
        Nie próbowaliśmy jeszcze z ćwiartką ale próbowaliśmy z bananem- Sławuś je juz
        całego- tzn. podgryza po kawałeczku.
        Aha! KIWI jest pycha!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka