landryn_mniejszy 16.09.04, 19:52 Bo już od tej słodyczy.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gatta13 Re: Nieco goryczy 16.09.04, 20:53 Sok grejpfrutowy dla wszystkich obecnych. Zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
landryn_mniejszy Re: Nieco goryczy 16.09.04, 21:43 Gooorzko, goooorzko.. sokiem grajpfrutowym nie wypada. Nie ograniczajmy się do półsłodków. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Nieco goryczy 17.09.04, 07:09 Dzień dobry:)) Mało? No to proszę,wywar z piołunu. No tak-przesadziłam trochę z tą goryczą...;)))) Dobrego dnia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
landryn_mniejszy Re: Nieco goryczy 17.09.04, 10:30 halina501 napisała: > Mało? > No to proszę,wywar z piołunu. A niech to piołun trzaśnie. Żołądkowo gorzkie! Odpowiedz Link Zgłoś
kocibrzuch Re: Nieco goryczy 17.09.04, 10:20 Bardzo chętnia. Najlepsza musztarda, to ta z ziarnkami gorczycy w środku właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
landryn_mniejszy Re: Nieco goryczy 17.09.04, 10:27 Ależ musztarda nie jest gorzka! Toż nawet i miodowe bywają.. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Nieco goryczy 17.09.04, 16:58 ...ma w sobie goryczka,ziółko uzywane w przemyśle farmaceutycznym. A oto co wyszperałam w sieci : Łacińską nazwę goryczki, Gentiana, łączy się z żyjącym w I wieku p.n.e. królem Ilirii, Gencjuszem II, podobno odkrywcą jej leczniczych właściwości. Jak wynika z notatek Rostafińskiego, przypisywano jej nadzwyczajne moce. Tak silną ma moc spajania ran, że gdyby korzenie "były włożone w garniec, w którym mięso wre, tedy sztuki onego mięsa zrostą się" Zachowuje przez długi wiek w czerstwem zdrowiu Przy świetle kagańca, do którego dołożono obok niej krew samca dudka, widzi się ludzi do góry nogami Przy świetle ognia, w który te rzecz włożono, zdaje się, że gwiazdy biegają tam i sam oraz wojują Człowiek, któremu pomazano by tem [goryczką z krwią dudka] pod nosem, ucieka przejęty strachem Sok pity leczy potłuczonych i zerwanych, t.j. którymby się coś urwało Jest antitoxicum Jest w stanie ożywiać nawet martwe mięso, a przynajmniej sprawiać, że się zrośnie. Ale wygląda na to, że ma także inne własności magiczne. Dziwnie brzmi ten kawałek o kaganku i krwi dudka - jaki pożytek z widzenia ludzi do góry nogami? Sprawę może wyjaśnić konfrontacja z tym, co de Plancy napisał o centurii: Wymieszawszy ziele centurii z krwią samicy dudka wlewamy otrzymaną miksturę do lampy oliwnej. Przebywający wokół niej poczują nagle, że zawiśli do góry nogami. Jeżeli zaś włożyć komuś odrobinę owej driakwi do nosa, zacznie uciekać co sił w nogach. Istnieje roślina o nazwie centuria, ale w tym przypadku chodzi o ludową nazwę goryczki krzyżowej. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Nieco gorczycy... 17.09.04, 17:17 Gorczyca biała (jasna, żółta) (Sinapis alba) po wytłoczeniu oleju i sproszkowaniu nasion używana jest do produkcji musztardy jasnej o łagodnym smaku. Olej gorczycy białej jest tłuszczem jadalnym stosowanym także w farmacji. Również liście tej odmiany są jadalne. Występuje także jako roślina pastewna i miododajna. Gorczyca czarna (Brassica nigra), pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i zwana jest inaczej kapustą czarną. Zawiera olejki eteryczne i glukozyd sinigrynę. Olej z nasion stosowany jest głównie w przemyśle farmaceutycznym, a proszek z odtłuszczonych nasion - do wyrobu musztardy o ostrym smaku i stanowi składnik pieprzu ziołowego. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Nieco goryczy 17.09.04, 19:41 Ta z ziarnkami, owszem, jedna z ulubionych, druga to śliwkowa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Nie do końca na temat 17.09.04, 19:42 A keczup? Bo ja mam taki jeden jedynie słuszny. I keczup czy keczap? gatta_ciekawska Odpowiedz Link Zgłoś
landryn_mniejszy Re: Nie do końca na temat 17.09.04, 19:51 Tradycyjnie używam keczupu. Odpowiedz Link Zgłoś
landryn_mniejszy Re: Nie do końca na temat 17.09.04, 20:40 A w ogóle to mam alergię na wszystko, co czerwone. Więc lepiej niech będzie już ta musztarda. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Nieco goryczy 20.09.04, 11:32 axsa napisała: > A gdyby była z migdałami? > Gorzkimi? Niebieskimi ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Nieco goryczy 20.09.04, 09:56 aronia moja ulubiona gorycz i do tego jaka barwna no... barwiąca bardziej ;) mieszam toto z innymi owocami przy okazji przygotowywania soków na sezon zimowy właśnie teraz bardzo to aktualne OLDGORZKAWY Odpowiedz Link Zgłoś
axsa Re: Nieco goryczy 23.09.04, 19:08 Zalać się gorzkimi łzami - nie życzę nikomu. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
oldpiernik Re: Nieco goryczy 08.10.04, 08:26 gorycz sławy łzy szczęścia kto da więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Nieco goryczy 08.10.04, 09:01 Radość o poranku? E, chyba nie ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś