Dodaj do ulubionych

Higiena chłopca.

15.10.04, 11:58
Drogie mamy powiedzcie mi jak dbacie o higienę itymną waszych synków. Ja od
wielu lekarzy słysze sprzeczne informacje.Dzień przed operacja Maksika lekarz
kazał mi odciagnąć jego napletek i umyć go.Inny lekarz zakazał mi tego robić.
Gdy nie myłam go kilka dni.Siusiaczek mu spuchł i brzydko pachniał. więc mimo
wszystko co jakiś czas myję mu siusiaka pod napletkiem. A jak u was to
wygląda? może was to oburzy ale już sama nie wiem co robić. Nie chciałabym mu
zrobić krzywdy.
Obserwuj wątek
    • renik.w Re: Higiena chłopca. 15.10.04, 13:18
      Ja nie moge obciągnąć do konca napletka bo Igoruś ma stulejkę , ale myje mu
      peniska przy kazdej kąpieli jak mogę najdokładniej i przy każdym przewijaniu
      czyszczę husteczką :)
      pozdrawiam renik
    • jasma76 Re: Higiena chłopca. 15.10.04, 13:21
      Dlaczego ma nas oburzyć, problem jak każdy inny. Naczytałam się już o tym masę
      na forum i nie wiem jak jest dobrze. Ja w ogóle nie odciągam napletka, myje
      tylko z zewnątrz, co się da, bo i tak by synek nie pozwolił tm sobie "grzebać"
      i nic się niepokojacego nie dzieje - nie jest czerwony, spuchniety, nic. Ty
      piszesz, ze juz po kilku dniach nie mycia w środku coś sie działo, może
      siusiaczki mają różną anatomie, że niektóre sie łatwiej same oczyszczaja a w
      innych zbiera sie wydzielinka, która pachnie itp. nie wiem. Wiem tyle, że ja
      nic nie ruszam i jest ok od ponad 15 miesięcy i na razie przy tym zostane
      (nigdy nie konsultowałam z lekarzem, bo nie miałam powodów).
      pozdrawiam
    • lch74 Re: Higiena chłopca. 15.10.04, 16:58
      Ja po wieczornym myciu odciągam napletek (na tyle na ile się da, nic na siłę) i przemywam wacikiem nasączonym w Rywanolu (przy okazji wybieram mastkę na tyle na ile mogę), na koniec wkraplam pod napletek z tego wacika trochę Rywanolu i jak narazie jest OK:-) Też słyszałam sprzeczne opinie ale nie wierzę, że siusiaczek sam się oczyści, to samo z uszami i nosem. Zasięgałam też w tym temacie opinii męża i jest za czyszczeniem;-)
      Pozdrówki:-)
    • barbamama Re: Higiena chłopca. 16.10.04, 08:48
      Ja myje ogólnie tzn przy każdym przewijaniu chusteczką, w kapieli namydlona
      reka, niczego nie odciagam w obawie prze odklejeniem napletka . Maciek bardzo
      często biega na golasa tzn bez pieluchy albo w kapieli sam ćwiczy - wyciaga
      wciska, siusiaczek jest rózowiutki bez zadnych oznak stanów zapalnych i nigdy
      nie było kłopotu, przy najblizszej wizycie profilaktycznej popytam czy to już
      czas. Lekarka (oraz jeszcze w szpitalu) powiedziała mi ze własnie dlatego jest
      to tak skonstruowane aby chronic i nie ma potrzeby "otwierania"- myć porządnie
      namydlona reka jak.... brzuszek czy głowę i to wszystko
      • cz.wrona Re: Higiena chłopca. 18.10.04, 23:09
        Ja też niczego nie odciągam. Myję normalnie. Słąwek jak lata bez pieluchy to
        często sam tam sobie miętoli tego siusiaka- ygląda normalnie więc myślę, ze
        jest oki. Ja nawet bałabym się odciągać mu ten napletek czy coś tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka