Dodaj do ulubionych

***zupa***

09.11.04, 09:43
Mam problem z podawaniem zupy małemu . On ma taki etap że wszytsko musi jeść
sam i z drugim daniem nie mam problemów , ale zupy nie da sobie podać łyżką
bo zaraz się nudzi .
Igorek je same drugie dania może to wystarczy ?
Obserwuj wątek
    • jasma76 Re: ***zupa*** 09.11.04, 09:59
      Pewnie, że wystarczy, jak na obiad jest mięsko/ryba, ziemniaki/kasza i jarzynka
      to przecież to samo co w zupie tylko bez płynu - potem daj pić i obiadek jest
      pełnowartościowy. Myślę, że ważniejsze i bardzo dobre jest to , że dziecko chce
      i próbuje samo jeść niż to czy zje zupe czy drugie. Mój synek też ostanio jada
      głównie drugie dania, bo sam sobie nabija na widelczyk mięsko, ziemniaki
      (ukochane!), marchewkę itp i wsuwa a z zupą to róznie bywa, bo i tak chce w
      niej grzebać widelcem i nic ciekawego, oprócz uświnionego wszystkiego w koło, z
      tego nie wynika. A wczoraj ugotowałam rosół, ciekawe jak pójdzie jedzenie moim
      chłopakom (synek jest z tatą a ja w pracy).
      pa
    • a.chudziak Re: ***zupa*** 09.11.04, 10:03
      Droga Renik!
      Myślę, że nie masz powodów do obaw, jak zjada sam z ochotą co innego to niech
      je tak dalej. A na zupę przyjdzie czas. Może bardziej mu będzie sie podobało
      jedzenie zupy z Twojego talerza? Mój Kubuś lubi bardzo "zupy dorosłych",
      zwłaszcza krupnik!
      Pozdrawiam
    • barbamama Re: ***zupa*** 09.11.04, 10:13
      Renik kochana u nas też etap samodzielnego jedzenia i tylko drugich dań, spoko,
      mozna do picia podac soczek warzywny jak bardzo Ci przeszkadza. Mysle jednak ze
      nic się nie stanie , wazne aby drugie dannai byy uromaicone a nie piers z
      buraczkami non stop;-)
    • renik.w Re: ***zupa*** 09.11.04, 12:56
      To chyba zostanę przy jednym daniu - dzięki za rady kochane jesteście :)))
      buziaczki
      • yezyk Re: ***zupa*** 09.11.04, 15:42
        a jakby co to zrób taką trochę gęstszą zupę. i da sobie zuch wtedy radę.
    • olab1 Re: ***zupa*** 09.11.04, 16:14
      Ja długo podawałam przede wszystkim zupę. Po prostu Gosia nic innego nie
      chciała. Teraz zmienia, dzień lub dwa gęsta zupka warzywno-mięsna, potem kolejne
      dwa dni twz. drugie danie np. makaron z gulszaszem z kurczaka, warzywa z mięsem
      i sosem itp. Ważne, aby dziecku to smakowało i jadło danie za smakiem.
      Pozdrawiam.
    • milena_w Re: ***zupa*** 12.11.04, 08:22
      pewnie że wystarczy my też jemy na zmianę raz zupkę taką gęstą bardziej raz
      drugie danie.
      chociaż w "mądrych książkach" piszą żeby zacząć podawać obiad z dwóch dań jak
      dziecko skończy rok.
      chyba pisał to ktoś kto nigdy dziecka na oczy nie widział :O)
      • yvi1 Zupa 12.11.04, 09:32
        my tez podajemy jedno danie skladajace sie z mieska,jajka albo rybki;kartofelkow
        (ukochanych) i warzywek ugotowanych albo surowek.Kai juz umie kompletnie sam
        jesc prawie wszystko lyzecka,ale z zupy i tak wybiera ulubiona marchewke
        palcami.Najwazniejsze,ze je i ma apetyt a wszystko inne da sie wyprac i
        posprzatac.POZDRAWIAMY Yvi i Kai
        • iwona-mama-majki Re: Zupa 13.11.04, 14:19
          My przez długi czas byłyśmy na samych zupkach - bo niczego innego Majka jeść
          nie chciała. Tyle, że te zupy trudno nazwać było zupami - takie gęste. W tej
          chwili zakładam śliniaczek z rękawkami i nawet jak się połowa wyleje to nie ma
          powodu do zmartwienia. Ostatnio na szczęście bardzo chętnie wcina i drugie
          dania,więc mniej jest na podłodze a więcej w brzuszku. Dziwi mnie tylko, że nie
          chce wcale jeść palcami. Jedyne co je bez sztućców to kapusta kiszona ( w
          ogromnych wprost ilościach)
          pozdrawiamy Iwona i Majka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka