renik.w 09.11.04, 09:43 Mam problem z podawaniem zupy małemu . On ma taki etap że wszytsko musi jeść sam i z drugim daniem nie mam problemów , ale zupy nie da sobie podać łyżką bo zaraz się nudzi . Igorek je same drugie dania może to wystarczy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasma76 Re: ***zupa*** 09.11.04, 09:59 Pewnie, że wystarczy, jak na obiad jest mięsko/ryba, ziemniaki/kasza i jarzynka to przecież to samo co w zupie tylko bez płynu - potem daj pić i obiadek jest pełnowartościowy. Myślę, że ważniejsze i bardzo dobre jest to , że dziecko chce i próbuje samo jeść niż to czy zje zupe czy drugie. Mój synek też ostanio jada głównie drugie dania, bo sam sobie nabija na widelczyk mięsko, ziemniaki (ukochane!), marchewkę itp i wsuwa a z zupą to róznie bywa, bo i tak chce w niej grzebać widelcem i nic ciekawego, oprócz uświnionego wszystkiego w koło, z tego nie wynika. A wczoraj ugotowałam rosół, ciekawe jak pójdzie jedzenie moim chłopakom (synek jest z tatą a ja w pracy). pa Odpowiedz Link Zgłoś
a.chudziak Re: ***zupa*** 09.11.04, 10:03 Droga Renik! Myślę, że nie masz powodów do obaw, jak zjada sam z ochotą co innego to niech je tak dalej. A na zupę przyjdzie czas. Może bardziej mu będzie sie podobało jedzenie zupy z Twojego talerza? Mój Kubuś lubi bardzo "zupy dorosłych", zwłaszcza krupnik! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barbamama Re: ***zupa*** 09.11.04, 10:13 Renik kochana u nas też etap samodzielnego jedzenia i tylko drugich dań, spoko, mozna do picia podac soczek warzywny jak bardzo Ci przeszkadza. Mysle jednak ze nic się nie stanie , wazne aby drugie dannai byy uromaicone a nie piers z buraczkami non stop;-) Odpowiedz Link Zgłoś
renik.w Re: ***zupa*** 09.11.04, 12:56 To chyba zostanę przy jednym daniu - dzięki za rady kochane jesteście :))) buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
yezyk Re: ***zupa*** 09.11.04, 15:42 a jakby co to zrób taką trochę gęstszą zupę. i da sobie zuch wtedy radę. Odpowiedz Link Zgłoś
olab1 Re: ***zupa*** 09.11.04, 16:14 Ja długo podawałam przede wszystkim zupę. Po prostu Gosia nic innego nie chciała. Teraz zmienia, dzień lub dwa gęsta zupka warzywno-mięsna, potem kolejne dwa dni twz. drugie danie np. makaron z gulszaszem z kurczaka, warzywa z mięsem i sosem itp. Ważne, aby dziecku to smakowało i jadło danie za smakiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
milena_w Re: ***zupa*** 12.11.04, 08:22 pewnie że wystarczy my też jemy na zmianę raz zupkę taką gęstą bardziej raz drugie danie. chociaż w "mądrych książkach" piszą żeby zacząć podawać obiad z dwóch dań jak dziecko skończy rok. chyba pisał to ktoś kto nigdy dziecka na oczy nie widział :O) Odpowiedz Link Zgłoś
yvi1 Zupa 12.11.04, 09:32 my tez podajemy jedno danie skladajace sie z mieska,jajka albo rybki;kartofelkow (ukochanych) i warzywek ugotowanych albo surowek.Kai juz umie kompletnie sam jesc prawie wszystko lyzecka,ale z zupy i tak wybiera ulubiona marchewke palcami.Najwazniejsze,ze je i ma apetyt a wszystko inne da sie wyprac i posprzatac.POZDRAWIAMY Yvi i Kai Odpowiedz Link Zgłoś
iwona-mama-majki Re: Zupa 13.11.04, 14:19 My przez długi czas byłyśmy na samych zupkach - bo niczego innego Majka jeść nie chciała. Tyle, że te zupy trudno nazwać było zupami - takie gęste. W tej chwili zakładam śliniaczek z rękawkami i nawet jak się połowa wyleje to nie ma powodu do zmartwienia. Ostatnio na szczęście bardzo chętnie wcina i drugie dania,więc mniej jest na podłodze a więcej w brzuszku. Dziwi mnie tylko, że nie chce wcale jeść palcami. Jedyne co je bez sztućców to kapusta kiszona ( w ogromnych wprost ilościach) pozdrawiamy Iwona i Majka Odpowiedz Link Zgłoś