Dodaj do ulubionych

Mein Kampf

28.02.05, 13:11
Jesli był już podobny wątek, to zignorujcie ten.
Zastanawia mnie, czy powinien byż zakazany, czy nie? Zrobiła się dyskusja
wokół pokazania się na półkach księgarskich tej pozycji. Czy nie wolno wydawac
czegoś, co jawnie namawia do nazizmu? CZy wolno - wszak to źródło historyczne...
Obserwuj wątek
    • grzespelc Re: Mein Kampf 28.02.05, 13:16
      Moim zdaniem wolno, ale z odpowiednią przedmową, aby było jasne, że intencją
      wydawcy nie jest propagowanie nazizmu.
      • mr_pope Re: Mein Kampf 28.02.05, 13:29
        A po co taka przedmowa? To całkowity bezsens i zbędny formalizm. Czy dzięki tej
        przedmowie zmieni się treść "Mein Kampf"? Zmienią się poglądy czytelnika? Jeśli
        ktoś jest faszystą to pozostanie nim niezależnie od przeczytanej książki i
        przedmowy w niej zawartej.

Czy wolno? Oczywiście, że tak. To przecież tylko książka.
        • grzespelc Re: Mein Kampf 28.02.05, 13:31
          Ale jeżeli nie jest, to może dzięki tej przedmowie się nim nie stanie. Myślę
          szczególnie o młodzieży.
          • mr_pope Re: Mein Kampf 28.02.05, 13:59
            Dlatego właśnie młodzież uczy się historii. Przedmowa niczego nie zmienia.
        • mamalgosia Re: Mein Kampf 28.02.05, 16:11
          może dla Ciebie to zbędny formalizm. może jednak nim nie być dla jakiegoś 12
          latka, który sięgnie po tę książkę.
          Chociaż wątpię, żeby 12latek przeczytał przedmowę...
    • gumpel Re: Mein Kampf 28.02.05, 13:17
      Jak na początku lat 90-tych ukazało się pierwsze w III RP wydanie i podniosły
      sie krzyki na nie i cichsze na tak to mądrze skomentował to Adam Michnik. Mniej
      więcej powiedział tak: wystarczyło poprosić by ktoś z autorytetem napisał do
      tego mądrą przedmowę i nie byłoby tych krzyków. W pełni podzielam jego zdanie.
      G.
    • sunday Re: Mein Kampf 28.02.05, 13:40
      Jak powiedział Kołakowski, a niedawno przedrukowała GW: wolno wydać w celach
      naukowych, z odpowiednim komentarzem, ale nie wolno robić na wydaniu pieniędzy.
    • pereop Re: Mein Kampf 28.02.05, 14:07
      Ukazanie się Mein Kampf na rynku uważam za błąd. Nie powinno być w ten sposób
      dostępne zważając że pomysły Hitlera przez większość są traktowane jako zło.
      Uważam jednak, ta pozycja powinna być dostępna w bibliotekach czy to miejskich
      czy uniwersyteckich bo jakby nie patrzeć jest to źródło historyczne. I w takiej
      formie powinno być dostępne.
    • mamalgosia a np. 28.02.05, 16:13
      Poradnik dotyczący sporządzania narkotyków, albo jakieś podręczniki
      satanistyczne? To niby coś innego, bo nie są to źródła historyczne, ale można
      się uprzeć, że np. to o narkotykach to książka chemiczna, a ta o satanizmie -
      religijna
    • cechatehace Re: Mein Kampf 01.03.05, 08:26
      A dlaczego miałaby byc zakazana? To trzebaby było zakazac setek tysięcy filmów
      pokazujących przemoc i inne ohydztwa. Wtedy zrobiłby się nam "1984", a ja nie
      chciałabym żyć w takim świecie.
      • mamalgosia Re: Mein Kampf 01.03.05, 10:39
        Nie pytaj mnie, dlaczego miałaby być zakazana, bo nie ja jej zakazałam. Ale była
        dotychczas
        • cechatehace to było pytanie retoryczne :))) 01.03.05, 10:57

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka