Dodaj do ulubionych

Szczepionka przeciw KLESZCZOM - szczepiłyście?

05.05.05, 21:23
Ostatnio dowiedziałam sie, że nawet w miastach pojawiły sie kleszcze,
a wczoraj zadzwonila kuzynka, potwierdzila ta informacje i poinformowala mnie,
że zaszczepiła swoje dzieci 4 i 2 lata szczepionką o nazwie FSME.
Przyznam, ze jestem sceptycznie nastawiona do takich informacji ale sie
troszeczke przestraszylam, tymbardziej, ze niedlugo rozpoczna sie wyjazdy a
to na mazury a to do lasu i boje sie o te kleszcze.
Co wy na to myslicie, ze lepiej pogadac z pediatra i szczepic maluchy?
magda mama matyldki
Obserwuj wątek
    • mamaszyma Re: Szczepionka przeciw KLESZCZOM - szczepiłyście 06.05.05, 09:17
      My mamy zamiar zaszczepić za jakieś dwa tygodnie, bo w czerwcu wyjeżdzamy na
      całe wakacje na wieś, więc Szymek będzie chodził po lasach, polach i łąkach,
      czyli teoretycznie bedzie narazony na kleszcze. Wolę teraz zaszczepic synka
      niz potem maratwić sie czy nic mu sie nie stanie. Nasza lekarka potwierdziła,
      że to dobry pomysł, nie wiem tylko jaki jest koszt tej szczepionki...
    • a.chudziak Re: Szczepionka przeciw KLESZCZOM - szczepiłyście 06.05.05, 09:19
      Nie szczepiłam ale warto się nad tym zastanowić, bo psy zakropię przeciw
      kleszczom ale dla siebie czy dziecka żadnego zabezpieczenia przeciw kleszczom
      nie mam.
    • a.chudziak Re: Szczepionka przeciw KLESZCZOM - szczepiłyście 06.05.05, 09:24
      dzwoniłam do apteki, koszt ok.50 zł, ale trzeba mieć na to receptę
      • guciom Re: Szczepionka przeciw KLESZCZOM - szczepiłyście 06.05.05, 13:28
        ja dzwoniłam dzisiaj do przychodni, od poczatku sezonu panie
        pielegniarki zaszczepily 2 dzieci, to chyba niewiele a takze nie ma zbyt
        wielkiego zainteresowania, polecily ogladac mala codziennie wieczorem,
        sama nie wiem musze jeszcze pomyslec ale ja jestem bardziej za niz przeciw mamy
        psa wilczura tez moze cos na sobie przyniesc do domu nawet mimo, ze bedzie
        popryskany preparatem,
        pielegniarka pytala natomiast o ospe czy chce szczepic bo dzieci łagodniej
        przechodza, o tym juz myslałam poniewaz choruja dzieci glownie na wiosne to my
        zaszczepimy sie jesienia, mysle, ze to dobry pomysl
        pozdrawiam
        magda mama matyldki
        • jasma76 Re: Szczepionka przeciw KLESZCZOM - szczepiłyście 06.05.05, 14:01
          My teraz bylismy w B-ży i kleszczy jest masa!!!! Oglądalismy Jaśka bez przerwy,
          a ze spodni, czy butków zdejmowałam mu kleszcza co chwilę, choć chodził tylko
          po drogach!! Sunia z każdego spaceru przynosiła kilkadziesiąt!! Myślę, że
          oglądanie jest b. ważne, ale wiadomo, że mozna cos przeoczyć. Nie wiem tylko,
          czy teraz nie jest za późno na szczepienie, bo jak ja się szczepiłam to były to
          3 dawki i zaczynało sie na jesieni.
          Poza tym tytuł wątku jest oczywiście skrótem myślowym, bo szczepionka nie jest
          przeciwko kleszczom - kleszcze sie wbijają tak samo czy jest się zaszczepionym
          czy nie (to nie działa ja Frontline dla psów!!!), tylko chroni ona przed jedną
          (!!!) chorobą przenoszona przez kleszcze, czyli kleszczowemu zapaleniu opon
          mózgowych, przed dużo częsciej przenoszoną przez kleszcze boreliozą szczepionki
          nie ma!!!! Trzeba się oglądać, a jak się wbije to obserwować, bo wczesne
          wykrycie boreliozy jest leczone antybiotykami i skuteczne, a nie leczone bardzo
          groźne!!!
          To tyle moich info - myślę, że szczepienie jest dobrą decyzją (o ile nie za
          późno)
          • iwona-mama-majki Re: Szczepionka przeciw KLESZCZOM - szczepiłyście 06.05.05, 21:25
            popieram jasmę - my teraz odpoczywamy na Mazurach i o wejściu do lasu możemy
            zapomnieć. Kleszczy jest tyle, że aż strach.
    • gonianna Infarix 06.05.05, 21:36
      Jesteśmy właśnie po szczepieniu Krzysia Infarixem, tym z HIB'em. Szczepionka
      jest m.in. przeciw wirusowemu zapaleniu opon mózgowych, chyba. Czy chroni też
      przed tym odkleszczowym zapaleniem?
      • jasma76 Re: Infarix 06.05.05, 22:04
        Nasz Jasiek też jest po komplecie szczepień Infanrixem, ale to chyba nie chroni
        przed Odkleszczowym zap. op. m. Ale spytam się siostry - jest lekarzem i dam
        odpowiedź niebawem.
        • guciom Re: FSME immun inject - nazwa szczepiomki 08.05.05, 20:50
          tak sie nazywa szczepionka przeciw "kleszczom" - FSME immun inject - to nazwa
          otrzymana od pani pielegniarki szczepiącej Matyldke,
          pozdrawiamy
          magda mama matyldki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka