Dodaj do ulubionych

Chleba, pracy, nie papieza

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 15:10
W kraju, w ktorym 3 miliony obywateli nie ma pracy, pracownikom wielu
zakladow nie wyplaca sie od miesiecy poborow, emeryci i rencisci zyja na
skraju nedzy, jednoczesnie lekka reka wydaje sie miliony zlotych na
przygotowanie wizyty glowy panstwa Watykan, zwierzchnika kosciola
katolickiego.
A przeciez kosciol polski jest najbogatsza instytucja w naszym kraju, jest
wlascicielem tysiecy hektarow ziemi i nieruchomosci. Z budzetu panstwa i
samorzadow corocznie dostaje 92 mld. zlotych tylko na nauke religii
katolickiej w publicznych szkolach. Jest to trzy razy wiecej niz panstwo
polskie wydaje na pomoc spoleczna!
Zadam calkowitego oddzielenia instytucji kosciola od struktur panstwowych,
zaprzestania jakiegokolwiek sponsorowania przez panstwo instytucji
koscielnych!
Obserwuj wątek
    • kaznodzieja? Re: Chleba, pracy, nie papieza 19.08.02, 15:31
      grzeszysz synu !!!!!!!!!!!!!
      • Gość: mario2 Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 15:40
        ja grzesze?
        odkad mowienie prawdy jest grzechem?
    • kitek1 milosierdzia dla marysia............... 19.08.02, 15:43
      lubie cie,
      ale jak czasami pieprznies cos,
      to.........:((((((((((((((((((
      no comment,
      • men_ gdziekolwiek, jakkolwiek udupić czarnych .., 19.08.02, 15:48
        to credo Marysia, O !
      • Gość: mario2 Re: milosierdzia dla marysia............... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 16:08
        A co ja moge za to, ze mnie z telewizora ciagle katuja Papa?

Urlop w zlym terminie mialem :o)
        • iwusia Re: milosierdzia dla marysia............... 19.08.02, 16:24
          Amen!
          Mario na prezydenta!!! nie wiem czy piszesz co myślisz czy tylko prowokujesz
          ale zgadzam się ze wszystkim:))))
        • men_ Re: milosierdzia dla marysia............... 19.08.02, 16:59
          Gość portalu: mario2 napisał(a):

> A co ja moge za to, ze mnie z telewizora ciagle katuja Papa?
          >
          > Urlop w zlym terminie mialem :o)I W ZŁYM MIEJSCU - ZA BLISKO :))
        • kitek1 lepiej sie ucz, na czym charyzmatycznosc polega... 19.08.02, 17:07
          jezeli jakakolwiek kariere polityczna chcesz popelnic:)
          • Gość: igła O CZYM TY MÓWISZ??? IP: 62.233.130.* 19.08.02, 21:41
            Pewnie nawet nie wiesz,że każda parafia odprowadza podatek za każdego jej
            mieszkańca, nieważne nawet czy jest katolikiem. Co do zdobywania funduszy to
            są chyba lepsze wyjścia, dlaczego jacyś prezesi mogą zarabiać niewyobrażalne
            dla mnie sumy, podczas gdy pracownicy maja poniżej średniej krajowej???
            • Gość: Pepon Re: O CZYM TY MÓWISZ???, IGLA!!!? IP: 143.26.81.* 20.08.02, 16:04
              Gość portalu: igła napisał(a):

> Pewnie nawet nie wiesz,że każda parafia odprowadza podatek za każdego jej
              > mieszkańca, nieważne nawet czy jest katolikiem. Co do zdobywania funduszy to
              > są chyba lepsze wyjścia, dlaczego jacyś prezesi mogą zarabiać niewyobrażalne
              > dla mnie sumy, podczas gdy pracownicy maja poniżej średniej krajowej???
              >
              Igla,
              Czy w kosciele uslaszalas o tych podatakach rzekomo odprowadzanych przez
              parafie, czy moze u O'Rydzyka? Zreszta, moze i odprowadzaja, ale na pewno nie
              do budzetu RP, a tzw. St. Apostolskiej. Tylko o czym to do licha ma swiadczyć?
              Bo mialem wrazenie, ze chcesz uzasadnic slusznosc lozenia milionow z budzetu
              panstwa na kolejna wizyte K. Wojtyly?????
    • men-tliczek Re: mario2:) 19.08.02, 21:34
      Po moim ostatnim bliskim spotkaniu trzeciego stopnia z nisko latajacym
      zidentyfikowanym obiektem kultu metafizycznego romatycznej gawiedzi,
      messji, postanowilam, tak jak przyzeklam, przeprosic cie mario2
      (szczerze:)) za niewybredny napad, na ktoryms tam watku na romantyce.
      Przepraszam.

Zgadzam sie tez calkowicie z tym o czym tutaj piszesz.
      men-tliczek:)
      • Gość: mario2 Re: mario2:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 21:44
        Messja- trza to opic :o)
        • men-tliczek Re: mario2:) 19.08.02, 22:05
          Mozesz jasniej?
          • Gość: mario2 Re: mario2:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 22:48
            nie sciemniaj :o)
          • Gość: Apollo Re: mario2:) IP: *.enter.net 19.08.02, 22:53
            Psy szczekaja, karawana jedzie dalej!!!
            Zawsze sa niezadowolenii i Ci przy wladzy.Porzadna Zona i sprzedajna k...a

Pracy chleba Bylem biernym obserwatorem rozkradania polskiej gospodarki,Budowy
            domkow z panstwowych/krazionych/materialow,okradania wlascicieli firm
            prywatnych przez pracownikow i cala reszte gowna ktora rozwalala Polske,a
            teraz pracy chleba!!!

BATA KOLEGO BATA I CHLOSTY!!!

Na szczescie dla mlodych Europa bedzie batem dla cwaniakow zlodzieji.
            Co do Papierza wiekszczosc w tym kraju to katolicy i pozostaw im osad Mysle iz
            Twoj poglad ma sie tak jak wplyw pedalow na losy Swiata
            Pozdrawiam Apollo

Kazdemu mozna sie oczywiscie wypowiadac wedle potrzeby ,lecz nie plujmy na
            Polskie Symbole

podatki powinni placic wszyscy kelner za typy i od tacy rowniez ale to tylko
            moj skromny poglad w sprawie
            • Gość: mario2 Re: mario2:) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 08:08
              Jakimz to polskim symbolem jest Wielka Kremowka?
              Symbolem uwstechnienia, czy tylko konserwatyzmu?
              Symbolem zaklamania, czy tylko niemowienia prawdy?
              Symbolem niezauwazania bekli we wlasnym oku, czy tylko slepoty?
              Symbolem puszczania vox populi mimo uszu, czy symbolem totalnej gluchoty?
              • motor Re: mario2:) 20.08.02, 08:36
                Cześć Maryś!

No to ja się z Tobą w tym przypadku nie zgodzę.
                Może nie tak jak Ty ale również nie lubię kleru.
                Ale Papieża szanuję i uważam, że to bardzo dobrze że może po raz ostatni
                przyjechać do ojczyzny. To dla Niego bardzo ważne i cieszę się, że miał taką
                okazję. A z jakich środków winna być sponsorowana ta wizyta - to już zupełnie
                inna sprawa. Tak czy inaczej Polacy jako naród katolicki i tak w przeważającej
                części zgodzili by się na pokrycie kosztów wizyty Papieża z naszych podatków.
                Ja osobiście wolę by część tego co ze mnie zdzierają było wydatkowane na taki
                cel - niż na kolejne wytworne przyjęcie w belwederze, czy też na wycieczkę
                turystyczną jednego z ministrów.
                • mario2 Re: mario2:) 20.08.02, 08:42
                  Powiedz to rzeszom emerytow, ktorych nie stac na wykupienie podstawowych
                  lekarstw!

Slowa Bialego Papy ich nie uzdrowia!
                  • motor Re: mario2:) 20.08.02, 08:50
                    Moim zdaniem nie tu droga do szukania oszczędności - choć absolutnie możesz się
                    z tym nie zgadzać. Żyjemy w społeczeństwie, które bardzo oczekiwało tej wizyty
                    więc dobrze sie stalo jak się stalo.
                    • mario2 Re: mario2:) 20.08.02, 08:55
                      tak, ludzie zawsze oczekiwali na cuda...
                      i tym razem tez one nie mialy miejsca.
                      Pozostanie wspomnienie i jeszcze wieksze dziury w budzetach!
                  • Gość: Hanysek Modle sie za ciebie mario2 IP: *.hannover.is 20.08.02, 08:54
                    Jestem doglebnie oburzony bezboznoscia typa zwanego mario2!!! On nie tylko sam
                    zdaje sie byc opetanym przez ciemne moce ale jeszcze stara sie naklaniac innych
                    do zlego! Mamy kochac i szanowac papieza! Za to, ze jest Nastepca Chrystusa na
                    tym padole lez, za to ze glosi prawde i milosc, za to ze sam jest miloscia i
                    drogowskazem dla zagubionych jak mario2 - betonowy komuch!!! Modle sie za
                    ciebie biedny zagubiony czlowieku, aby cie oswiecilo, i zebys zrozumial jak
                    bardzo bladzisz napadajac na naszego kochanego papieza, ktory przyjechal do
                    Ojczyzny z przeslaniem wiary, milosci i przebaczenia! Jakim malodusznym jest
                    mowienie o kosztach tej wizyty, gdybym mogl, sam bym sie materialnie do tego
                    przyczynil, aby Jan Pawel II co roku przyjezdzal do Ojczyzny aby zapalic w
                    rodakach plomien wiary i milosci! Jestem za tym, aby Sejm uchwalil podatek na
                    ten cel! Ale nie jest to chyba mozliwe, bo nasz Sejm opanowany jest przez
                    bezboznych komuchow pokroju mario2!!! Ale i im zostanie wybaczone!!!
                    • Gość: anka1 Re: Modle sie za ciebie mario2 IP: 212.33.74.* 20.08.02, 09:12
                      cos mi sie zdaje Mario ze wizyta papieza raz na kilka lat kosztuje nas mniej
                      niz wynagrodzenia panow prezesow roznych agencji, firm, politykow, partyjek,
                      niz niedorzeczne projekty pana G. K., niz wysysanie pieniedzy z podatnika na
                      upadajace huty, stocznie, kopalnie itp. . niz powszechne zlodziejstwo i
                      marnowanie pieniedzy np. na rzekomych budowach wirtualnych autostrad. etc.,
                      etc., etc.
                    • mario2 Hanyssek 20.08.02, 09:45
                      Czcigodny Hanyssku,

dziekuje unizenie za gotowosc wznoszenia za mnie niegodnego modlow do
                      opatrznosci. Obawiam sie jednak, ze nie odniosa one spodziewanego skutku, a to
                      z tej prostej przyczyny, iz modly Twoje wznoszone w obrzadku prawoslawnym ( ach
                      te nalecialosci z miejsca urodzenia, ktorych nie mozesz sie wyzbyc) nie beda
                      wysluchiwane przez naczelnego szefa pana Wojtyly!

Proponuje jednoczesnie, bys wyprosil w modlitewnym skupieniu wizyte Papy w
                      Twojej ojczyznie. Przekonasz sie, ze nawiedzenie papy wywoluje spustoszenie w
                      kasie miast ktore nawiedza rowne temu, ktore wyrzadzila powodz w Saksonii!
                      Jednoczesnie lojalnie uprzedzam, ze z okazji wizyty Papy, w miastach w ktorych
                      ON przebywa oglaszana jest prohibicja! Przeto, znajac Ciebie zmuszony bylbys,
                      przy okazji takowego nawiedzenia wykupic odpowiednie zapasy wspomagajace cialo
                      i ducha, lub udac sie na pielgrzymke do Bawarii! Lub byc moze, znalazlbys inne
                      wyjscie z sytuacji godne Alberta E.

• Gość: Desmond Re: Mario2-idiota czy prowokator IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 11:53
                        Jeżeli głupoty które wypisujesz mają na celu sprowokować kolejnych forumowiczów
                        to skończ z tymi plugastwami, jeżeli jednak myślisz to co piszesz, to debil z
                        Ciebie pierwszej wody. Obrażając Papieża, obrażasz miliony Polaków, także tych,
                        którzy nie mają pracy, a przyszli na błonia (bądź oglądali Papieża w telewizji)
                        po otuchę, radość, nadzieję, którą daje Jan Paweł II.
                        O kompletnym braku rozumu u Ciebie świadczy także pogląd o pustych kasach miast
                        do których pielgrzymował Papież. Nic tak nie napędza koniunktury w tych
                        miastach jak obecność Ojca Świętego.Te setki tysięcy pielgrzymów, choćby każdy
                        wydał 10 zł to masz już miliony złotych.
                        Weź się lepiej głupi i prymitywny komuchu za swoich kumpli, którzy niszczyli
                        naszą Ojczyznę przez 54 lata.
                        • Gość: I szkoda dyskusji - do Mario2 IP: 62.233.130.* 20.08.02, 12:13
                          Nie masz pojęcia o Bogu, chyba, nie wiesz czym jest wiara. Dla ciebie to
                          przyjeżdża do nas głowa innego państwa, powinieneś to uszanować. Jak jakichś
                          Bill Clinton przyjeżdża do Polski to wydaje się więcej kasy. Tylko, że w tym
                          przypadku chodzi jeszcze o Boga. Co myślę,że szatan zawsze będzie próbował
                          walczyć, ale z Bogiem nie wygra!!!!!!!!!!
                          • motor Re: szkoda dyskusji - do Mario2 20.08.02, 12:21
                            To jak dla mnie było już za bardzo patetyczne - nie popadajmy ze skrajności w
                            skrajność!!! Przecież nie ma w tym nic złego, że nie zgadzamy się z czyimś
                            zdaniem - wolno nam ale i inni mają prawo do własnych opinii - w pewnym sensie
                            to jest właśnie demokracja
                            • Gość: Hanysek Re: szkoda dyskusji - do Mario2 IP: *.hannover.is 20.08.02, 12:31
                              Macie racje! Szatan opanowal mario2, co bluzni przeciw Ojcu Swietemu! Modlmy
                              sie za niego, aby go zly duch opuscil i wrocil mario2 na droge prawdy, milosci
                              i przebaczenia! Ja zamykam go w moich modlitwach!
                              • Gość: mario2 Gosc i Desmond IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 13:04
                                Czy dym kadzidel uwedzil wam wasza ostatnia szara komorke? Ja nie obrazam
                                katoli - ja pisze prawde o nawiedzeniu nas przez Wielka Kremowke! Czy kazdy dla
                                was, kto ma w... glebokim powazaniu te jego organizacje pedofilsko - pazerna
                                jest komuchem? Idiotyzm tego twierdzenia dowodzi tylko tego, ze krajem w ktorym
                                zyja zdewociali idioci latwiej rzadzic i latwiej tych dewotow oskubac, z czego
                                korzystaja panowie biegajacy w czarnych spodnicach!

Hanyssek, a ty sie bracie modl! Do tego doprawiaj sobie obrzadki na wzor uczty
                                Agape. Tylko zamiast wina stosuj to co do tej pory! Efekt murowany bedzie. Jak
                                po 5 flaszce zobaczysz ducha swietego- daj znac! Wojtyla jeszcze zdarzy Cie
                                kanonizowac :o)
                                • Gość: Desmond Mario2- jednak idiota IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 13:55
                                  Teraz jestem pewny, że jesteś debilem do kwadratu.
                                  • Gość: mario2 Re: Mario2- jednak idiota IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 14:03
                                    tak, tak, kazdy kto mysli inaczej jest dla takich jak ty debilem- nie?

Zreszta z kim ja rozmawiam? Facio z Czestochowy niczym mnie nie zaskoczy!
                                    Wytlaczaj dalej swoje medaliki i nie pchaj sie, gdzie i tak nie wiesz o czym
                                    rozmowa!
                                    • Gość: Desmond Re: Mario2- jednak idiota IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 14:17
                                      Przytłacza mnie Twoja inteligencja. Wymaga dużej bystrośc, żeby rozszyfrować
                                      skąd jestem. Poczytaj sobie tekst swoich kolegów. Łączy was dużo a przede
                                      wszyskim kretynizm.

[[[[[[[[[[[[["TERRORYŚCI MORDUJĄ!!!
                                      15 sierpnia 2002 roku tajna policja (Agencja Bezpieczeństwa
                                      Wewnętrznego?, CBŚ?) dokonała terrorystycznego napadu na miejsce
                                      letniego wypoczynku Ryszarda Matuszewskiego (Mohan) w Gdyni.
                                      Kilkunastu agentów ABW wyłamało zamki i wdarło się do środka
                                      mieszkania, w którym przebywał Ryszard Matuszewski. Ryszarda
                                      Matuszewskiego według opowieści sąsiadów bito i torturowano
                                      (skatowano do nieprzytomności bijąc go siedzącego na stołku),
                                      zaś mieszkanie zostało totalnie zdemolowane, a część rzeczy i
                                      dokumentów będących własnością osoby wynajmującej mieszkanie
                                      została skradziona. Po zrzuceniu ze schodów (z III piętra)
                                      Ryszarda Matuszewskiego wrzucono do karetki, a następnie
                                      terroryści odjechali swoimi kilkoma samochodami w nieznanym
                                      kierunku. Nie wiemy w ogóle czy Ryszard Matuszewski jeszcze
                                      żyje, czy tajne służby włamując się chciały upozorować działania
                                      mafii, żeby następnie bez przeszkód zlikwidować R.
                                      Matuszewskiego.

Działania terrorystów mają związek z przyjazdem papieża, gdyż
                                      R. Matuszewski jest za każdym razem na tą okazję torturowany i
                                      więziony -czyli politycznie represjonowany z powodu swojego
                                      niekatolickiego wyznania religijnego oraz antyklerykalnego
                                      światopoglądu. Prosimy wszystkie organizacje obrony praw
                                      człowieka o dowiadywanie się o losy Ryszarda Matuszewskiego,
                                      gdyż obawiamy się, iż może on zostać bezkarnie zlikwidowany jako
                                      niewygodny politycznie i światopoglądowo.
                                      > Ponadto tajne papieskie służby dokonały włamania do mieszkania
                                      przyjaciółki Ryszarda Matuszewskiego w Częstochowie, a także
                                      brutalnego pobicia jednego z kolegów R. Matuszewskiego z Gliwic.
                                      Nadto kilkanaście osób jest stale śledzonych przez terrorystów,
                                      posiadających mnóstwo różnych samochodów i agentów w różnym
                                      wieku i aparycji. Czy tak ma wyglądać - pytamy - neutralność
                                      światopoglądowa państwa? Czy to jest owo konstytucyjnie
                                      zagwarantowane prawo do wolności wyznania? Stanowczo
                                      protestujemy przeciwko takim gestapowskim metodom stosowanym
                                      przez ABW i CBŚ na mniejszościach wyznaniowych! Stanowczo
                                      protestujemy przeciwko mordowaniu R.Matuszewskiego za
                                      antyklerykalne poglądy! Żądamy zatrzymania i ukarania wszystkich
                                      odpowiedzialnych za tą zbrodnie oraz natychmiastowego
                                      wypuszczenia R. Matuszewskiego na wolność w dobrym zdrowotnie
                                      stanie! Liczymy przy tym na pomoc Państwa. Im więcej osób będzie
                                      zaangażowanych w sprawę, tym większy będzie jej skutek. Nie
                                      pozwólmy, by z Polski zrobiono drugi Taliban!
                                      > Zastraszeni przyjaciele Ryszarda Matuszewskiego
                                      >
                                      > DZWOŃ, PROTESTUJ I DOWIADUJ SIĘ O SPRAWIE POD NUMERAMI:
                                      > ABW GDAŃSK (058)3234558, ABW KATOWICE (032)2005172 KWP GDAŃSK
                                      (058)3016221, KWP KATOWICE (032)2510221, KGP WARSZAWA (022)
                                      6210251
                                      >
                                      > Do wiadomości:
                                      > KGP WARSZAWA
                                      > KWP GDAŃSK
                                      > KWP KATOWICE
                                      > ABW WARSZAWA
                                      > ABW GDAŃSK
                                      > ABW KATOWICE
                                      > PREZYDENT RP
                                      > PREMIER RP
                                      > MSWIA
                                      > SEJM RP
                                      > RZECZNIK PRAW OBYWATELSKICH
                                      > AMNESTY INTERNATIONAL POLAND
                                      > HELSIŃSKA FUNDACJA PRAW CZŁOWIEKA
                                      > PROKURATURA APELACYJNA W KATOWICACH
                                      > PROKURATURA APELACYJNA W GDAŃSKU
                                      > FUNDACJA ATENA
                                      > TYGODNIK FAKTY I MITY
                                      > TYGODNIK NIE I ZARZĄD KRAJOWY RUCHU NIE
                                      > STOWARZYSZENIE NEUTRUM
                                      > EUROPEAN COMITEE OF HUMAN RIGHTS WATCH
                                      > EUROPEAN COMITEE OF HUMAN RIGHTS DEFENCE
                                      > SCOTISH DEMOCRATIC GUARD OF HUMAN RIGHTS
                                      > EUROPEAN PARLAMENT BRUSSEL
                                      > EUROPEJSKI TRYBUNAŁ PRAW CZŁOWIEKA W STRASBURGU
                                      > BRACTWO ZAKONNE HIMAVANTI
                                      > PREZYDIUM APP RACJA
                                      > KOMITETY WOJEWÓDZKIE APP RACJA
                                      > GAZETA WYBORCZA
                                      > TVN
                                      > POLSAT
                                      > TVP
                                      > LICZNE INTERNETOWE FORUM I GRUPY DYSKUSYJNE]]]]]]]]"

Też tam napisz może Cię wysłuchają. Żegnaj palancie

• Gość: mario2 Re: Mario2- jednak idiota IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 15:03
                                        kretynizm nie jest uleczalny, a bzdury ktore przytaczasz swiadcza tylko o
                                        kompletnym zdebileniu towarzystwa w ktorym sie obracasz. Czy czasem w czasie
                                        chrztu jakis paulin na jasnej gorze nie pierdolnal cie zbyt mocno glowa w
                                        chrzcielnice?
                                      • Gość: Hanysek Modlmy sie bracia i siostry IP: *.hannover.is 20.08.02, 15:10
                                        Z mario2 to tak jak w biblijnej przypowiesci o synu marnotrawnym - wiec modlmy
                                        sie za niego, aby przemyslal swoje zycie, dotychczasowe postepowanie i znalazl
                                        znowu swiatelko w ciemnym tunelu nienawisci, ktora propaguje na tych lamach.
                                        Nienawisci do Ojca Swietego, ktory co dzien modli sie za zblakane owieczki jak
                                        mario2, ktory zieje nienawiscia do dobra, milosci i przebaczenia... Ale i tacy
                                        antychrysci jak mario2 maja szanse pokuty, przebaczenia i nawrocenia. Dlatego
                                        nie odpowiadajmy nienawiscia na jego pelne jadu posty - modlmy sie bracia i
                                        siostry, modlmy sie wytrwale o to, aby mario2 zrozumial i nawrocil sie.
                                        Zawieram ciebie mario2 w moich codziennych modlitwach i prosze o wybaczenie
                                        twoich grzechow - zwlaszcza nieumiarkowania w spozywaniu trunkow wyskokowych,
                                        po ktorych gnany szalonymi wizjami nienawisci, szkalujesz dobre imie Ojca
                                        Swietego - jedynego wielkiego moralnego autorytetu wszystkich Polakow!!!!!
                                        • kitek1 w zasadzie, dzieki m.in. Papiezowi............... 20.08.02, 15:34
                                          zyjemy w wolnym kraju,
                                          i kazdy ma tu prawo swoje glupoty wypisywac,
                                          nawet marys:)
                                          • Gość: mario2 Re: w zasadzie, dzieki m.in. Papiezowi........... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 15:40
                                            Juz Ci kiedys napisalem, ze Papa wydatnie przyczynil sie do obalenia komunizmu.
                                            I dobrze. Nastal kapitalizm i przyniosl ze soba bezrobocie. Posrednio wiec Papa
                                            jest odpowiedzialny za to, ze 3 mln wspolobywateli jest bezrobotnych :o)
                                            • kitek1 ale o 200mln, wybitych przez komune.............. 20.08.02, 15:41
                                              to juz mam nadzieje,
                                              ze Go nie obwiniasz,
                                              • Gość: mario2 Re: ale o 200mln, wybitych przez komune.......... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 15:47
                                                Nie mam dowodow :o))

Nawet na to, ze ma cos wspolnego z inkwizycja ( ponad 600 mln ofiar)
                                        • Gość: mario2 Re: Modlmy sie bracia i siostry IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 15:38
                                          Dzieki Ci Hanysku za takie wartosciowe wsparcie duchowe. Skadinad wiem, ze duch
                                          to po lacinie "spiritus". Zgadzaloby sie to z przyjeta przez Ciebie filozofia
                                          zyciowa "uduchowienia" :o)Uwazaj tylko, bys nie polazl w liturgie za daleko i
                                          stal sie spiritus-movens tego forum.
                                        • Gość: Pepon Re: Modlmy sie bracia i siostry IP: 143.26.81.* 20.08.02, 16:31
                                          Maly Hanysie,

Ja Cie coraz bardziej nie lubie!
                                          Kto do ciezkiej cholery pozwolil Ci mowic, ze K. Wojtyla jest "autorytetem
                                          wszystkich Polakow".
                                          Ty mi wygladzasz na takiego, ktory zdecydowanie przedawkowal codzienna porcje
                                          strawy ze znanej jadlodajni O'Rydzyka i Naszego Dziennika!
                                          Chlopie, lecz sie pokis mlody, bo dla Hanysa juz nie bedzie ratunku!
                                          Pepon
                                          • Gość: Hanysek Re: Modlmy sie bracia i siostry IP: *.hannover.is 20.08.02, 17:30
                                            Pepon - bracie moj! Jak Ojciec Swiety nakazuje, wybaczam Tobie z serca
                                            nienawisc jaka do mnie zywisz! Bladzisz, zaslepiony uczuciami, ktore dokonuja
                                            straszliwego spustoszenia w Twym wnetrzu. Spustoszenia moralno-duchowego. Jak
                                            to mozliwe, ze wizyta Dostojnego Pielgrzyma, bedacego dla wszystkich Polakow
                                            jedynym autorytetem nie spowodowala wewnetrznej przemiany takze u Ciebie bracie?
                                            Kiedys przejrzysz jak mario2, zrozumiesz, ze bladziles i wrocisz na droge
                                            prawdy, ktora nakresla nam Ojciec Swiety! Modle sie za to, aby Twa dusza nie
                                            zostala skazana na wiekuiste meki, modle sie za Wasze nawrocenie!
                    • Gość: Pepon Re: Drogi Hanysku! IP: 143.26.81.* 20.08.02, 16:18
                      Czy raczka nie palila jak pisales o swoim milosierdziu do Mario za pomoca tego
                      szatanskiego narzedzia jakim jest internet?
    • Gość: Dudu Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: 5.2.1R1D* / 206.120.23.* 20.08.02, 17:59
      Po przeczytaniu wypowiedzi osob, ktorym wizyta Jana Pawla II tak wiele
      przyniosla dochodze do wniosku, ze Polacy to takie same gląby jak 100 lat temu.
      Nic tylko idee! Idee so piekne i wzniosle, te gloszone przez papieza tez - ale
      to so tylko idee i nic nie sa warte jesli nie staja sie czynami.
      Po chwilowej euforii wszystko wroci do 'normy' ktora w tym kraju nijak sie ma
      do tego, co glosi papiez. A motloch dostal swoja porcje rozrywki - wiec na
      jakis czas sie zamknie.
    • Gość: Dywersant Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.rabka.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 09:22
      Podobasz mi się gościu :)
      W pełni się z Tobą zgadzam. Ja poszedłbym dalej i w ogóle nie zapraszał żadnych
      głów obcych państw do Polski - po co nam takie wizyty, za zaoszczędzone
      pieniądze państwo kupi bezrobotnym i emerytom po kremówce - będą szczęśliwi.

Tak na wszelki wypadek, żeby jednak żadna z głów obcego państwa nie wjechałą do
      Polski proponuje wzdłuż granicy wybydować szczelny mur - będą z tego same
      korzyści - bezrobotni będą mieli pracę, państwo zaoszczędzi na organizacji
      wizyt, a ty mario2 będziesz mógł dostać przy budowie muru zajęcie odpowiadające
      twojej inteligencji - do noszenia cegieł będzie potrzebnych wielu.

Na koniec - nie zarzucajcie mi, że nie wolno mi nazwać mario2 nieskończonym
      kretynem, debilem, pajacem itd. itp. - wszak mamy demokracje, każdy może
      wyrażać swoje poglądy ;)
      • Gość: mario2 Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.08.02, 21:59
        O mamy katolika prawdziwego z gor. :o)

Katolicyzm w wykonaniu gorali jest naprawde specyficzny. Dzien bozy zaczynaja
        oni juz w sobote swietowac w karczemce przy okowitce. Jak juz poswietuja, to
        ida do domu pierdolnac zone ( bo jak sie baby nie bije to jej watroba gnije.
        Ucieszenie klada sie spac, po czym w niedziele rano wstaja, pierdolna zonie (
        bo kto baby nie bije ten robi blad, biedaczka nie uzyje no bo i skad?) i z cala
        rodzina udaja sie na uczte eucharystyczna. Po kazaniu cichcem maska czesc udaje
        sie do karczmy. Wypijajac kilka piw nastrajaja sie do pierdolniecia zonie po
        powrocie do domu w celu konsumowania obiadu. Po spelnieniu obowiazku
        malzenskiego ( pierdolniecie zony) udaja sie znowu do karczmy i swietuja dalej
        dzien bozy. Najczesciej do poniedzialku!
        • Gość: J.S. Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.tnt2.lafayette.in.da.uu.net 22.08.02, 05:28
          Mario2
          Ty nie jestes glupi, ale jestes straszny cymbal. Tak jak niektorym wszystko
          ponoc kojarzy sie z dupa tak tobie z katolicyzmem. Na dodatek zaczynasz teraz
          atakowac Gorali* oczernijac ich o nadmierne sklonnosci do chedorzenia i
          alkoholizmu.
          Dopiero co na innym poscie szukales okazji do picia po remisie w meczu miedzy
          Polska a Belgia. Zastanow sie co piszesz i gdzie piszesz. Wiem ze lubisz
          prowokowac. Ze mna ci sie nie uda, chcialbym widziec w tobie partnera do
          dyskusji, ale jak mozna dyskutowac z bezkrytycznym dupkiem. Tobie zatarla sie
          roznica pomiedzy cieta riposta a wulgarnoscia odpowiedzi. Wybacz troche
          dostosowalem sie do twojego stylu w tym poscie.
          * Ponoc jak ktos stwierdzil bywasz w gorach. Ale mozna nawet byc w Morskim Oku
          i wypic tylko kilka piw w restauracji schroniska. That's it. Wtedy rzeczywiscie
          trudno zachwycac sie urokiem gor, klimatem miejsca i pozytywnymi cechami
          miejscowych. Pija, no i co, jak wiekszosc, ale robia to w stylu bardziej
          sympatycznym niz inni. Chedorza? A co zazdrosc przez ciebie przemawia, nie
          dajesz rady jak oni w twoim opisie?
          W koncu male sprostowanie, tylko tak zwany "cepr" moze zaliczyc mieszkancow
          Rabki do Gorali.
          J.S.
          • Gość: mario2 Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 07:59
            Glupota przez Ciebie przemawiajaca woja o pomste do mieszkania szefa pana
            Wojtyly! Po pierwsze: Rabka lezy w Gorcach, u stup Turbacza i Lubania, a to jak
            wiadomo sa GORY! Lud zamieszkujacy gory zwie sie goralami. Sa to gorale
            gorczanscy, tak samo jak mieszkajacy w Zywcu, sa goralami zywieckimi itd itp.
            Po drugie uzywajac slowa "pierdolnac" nie chodzilo mi o chedorzenie tylko o
            przemoc fizyczna w stosunku do kobiet pod wplywem alkoholu. Po trzecie. Schron
            nad Mokiem jest od kilkunastu lat zamkniety. Po czwarte, dyskusja z dyletantem,
            ktoremu trzeba tlumaczyc podstawowe sprawy przestaje byc dyskusja, a ja nie mam
            powolania pedagogicznego.

Pozdrawiam- przewodnik Tatrzanski, Pieninski i Beskidzki
            Ratownik ochotnik TOPR
            Mario

• kitek1 a ze gorale, do kosciola nie lubia chodzic........ 22.08.02, 08:12
              to znam z autopsji,
              "a co sie bedziemy, panu bogu narzucac":)
              • Gość: mario2 Re: a ze gorale, do kosciola nie lubia chodzic... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 08:33
                chodzic nie lubia, ale MUSZA sie tam pokazac... :o)
        • Gość: dywersant Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.rabka.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 09:40
          Widzę młody człowieku, że nie ma sensu z tobą /celowo pisze małą literą/
          dyskutować, szkoda czasu - mojego czasu.

Pozostaje ci życzyć, abyś mógł kiedyś spotkać osobiście papieża ...

Pozdrawiam

PS. Nie obrażaj TOPR-owców pisząc, że jesteś w ich szeregach
          • Gość: mario2 Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 09:49
            misiu, nie chce mi sie z toba gadac...
    • enancjo Re: Chleba, pracy, nie papieza 22.08.02, 08:43
      .. zgadza sie pelny ZASCIANEK I NEDZA ale Twoj swiatopoglad
      odbiega od tego ktory reprezentuje tzw wiekszosc narodu..

.. dodtakowo to co sie dzieje w Polsce od pocztaku XX wieku
      po dzien dzisiejszy stworzylo sieczke w glowach wiekszosci
      tego narodu, czego rezultatem sa skrajnosci jak np Lepper itp
      oraz generalnie Swiat bez wartosci i pozytywnych przykladow
      (lapowki, afery, wyprzedaz za bezcen niektorych elementow
      majatku panstwowego,brak reprywatyzacji i zwrotu majatkow
      prawowitym wlascicielom, rosnacy jawny i ukryty wyzysk
      fiskalny Państwa .. tylko to slysza Ci ludzie itd, ),

.. w takim Swiecie bez wartosci ludzie potrzebuja jakiejs
      tam wiary .. by po prostu nie zwariowac .. choc i tak
      Swiat postrzega nas w okreslony sposob ( polish jokes w USA ),

.. dlatego uwazam ze piszac co piszesz powinienes rodzielic
      instytucje Panstwa i instytucje kosciola od wiary .. z tym
      ze jak to ( hehe ) zrobic jak obie te instytucje demokratycznie
      konkuruja ze soba zabiegajac o mase wyborcza .. wiec robia
      sobie prezenty byleby tylko ten gosciu z ambony nic na rzadzacych
      zlego nie powiedzial ..
      .. ZAKLAMANIE .. tym jest nasz kraj, gdyz instytucja kosciola
      nie widzi dzis problemow w wspolpracy z ludzmi ktorzy ich zwalczali
      a Ci co ich zwalczali zabiegaja o jej wzgledy .. na ale coz
      tylko krowa nie zmienia pogladow .. choc nie jestem co do tego
      powiedzenia przekonany ...

Enancjo
      • Gość: mario2 Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 08:53
        Wlasnie o to chodzi, ze wiary w narodzie nie ma. Jest kultywowanie tradycji,
        jest kult jednostki ( Lolek Wojtyla), jest dbanie o swoja opinie w srodowisku,
        bowiem WYPADA sie pokazac w niedziele na mszy.

Jak jest na codzien kazdy z nas doskonale wie! Polski katolicyzm, to swoisty
        faryzeizm, dualizm postaw i samooklamywanie siebi, tuzdiez zaprzeczanie slowom
        przez czyny!
        • enancjo Re: Chleba, pracy, nie papieza 22.08.02, 09:20
          .. jest wiara i wiara .. troche chyba wkurza Cie ze Cie
          oblano w dziecinstwie woda .. i nadao imie ... mnie tez
          bo to napewno nie byl moj wybor ..

.. a dwoistosc postaw .. jest typowym objawem morlanosci
          XX wieku wystepujacym we wszystkich dziedzinach zycia np
          kim innym bywamy w pracy a kim innym w domu .. ktora z tych
          postaw jest NASZA zalezy od tego w co wierzymy .. o ile
          wogole w cos wierzymy ... ( w pracy bywamy zmuszani do bycia
          kims innym niz jestesmy .. inaczej nie byloby np juz
          dostrzeganych zjawisk jak mobbing )..

Enancjo
          • Gość: mario2 Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 09:31
            papierek uniewazniajacy polanie mnie woda znajduje sie juz w moich aktach.
            Chyba pojeje sie gorzala ... :o)

P.S. nie zgodze sie, ze postawa "homo duplex" jest normalna w XXI wieku!
            • enancjo Re: Chleba, pracy, nie papieza 22.08.02, 10:41
              .. no to zdroffffko ..
              .. a postawa homo-duplex funkcjonuje .. moze nie wiekszosciowo
              ale dominujaco .. w sposob ktory najczesciej ogranicza wewnetrzne
              wartosci innych ludzi .. czesto pozbawiajac ich jakichkolwiek
              szans na ich odtworzenie .. gdyz jak wspomnialem czlowiek
              ograniczony w wartosciach staje sie bardziej podatny na wartosci
              oglupiajace i masowe ..
              .. potrzeba wartosci jest potrzeba woli czlowieka .. i tak
              najczesciej .. facet wsadzony poraz pierwszy w zyciu do wiezienia
              za jakies niewielkie przestepstwo wychodzi z niego jeszcze
              wiekszym przestepca niz kiedykolwiek myslal ze moze byc ...
              .. wpadniesz miedzy wrony .... itd

Enancjo
              PS : wieczorkiem walne cosik za Twoje wyzwolenie .. a ciekawe jak
              to sie zalatwia ?

> papierek uniewazniajacy polanie mnie woda znajduje sie juz w moich aktach.
              > Chyba pojeje sie gorzala ... :o)
              > P.S. nie zgodze sie, ze postawa "homo duplex" jest normalna w XXI wieku!
              • Gość: mario2 Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 13:14
                zalatwilem to w Niemczech. Po prostu przestalem placic podatek i juz mnie
                zkreslili z ewidencji. :o)

Ty mozesz to legalnie (i za darmo w parafii zalatwic)
                • Gość: Hanysek Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: *.hannover.is 22.08.02, 14:12
                  Synu - modle sie abys przejrzal na oczy i wrocil na lono Matki Kosciola!!!
                  Dla marnej mamony wyrzekles sie zbawienia Twej grzesznej duszy i innych wodzisz
                  na pokuszenie!!! Zawieram Was wszystkich bladzacych w moich modlach!
                  • Gość: Dudu Re: Chleba, pracy, nie papieza IP: 5.2.1R1D* / 206.120.23.* 22.08.02, 16:04
                    Skoro ta mamona 'taka marna' jak o niej piszesz to dlaczego kosciol zabiega o
                    nia tak gorliwie od poczatku swego powstania?
                    Za nieplacenie podatku skreslaja owieczke z listy klientow - to gdzie jest
                    miejsce na misje kosciola (ktora sobie szumnie sam przypisuje)??!!Zreszta u nas
                    wszelkie uslugi swiadczone przez kosciol wykonywane sa za odpowiednia oplata.
                    • Gość: J.S. Hej, Goralu warszawski IP: *.hemocleanse.com 22.08.02, 17:17
                      Panie Mario2, Przewodniku TPB i Goralu warszawski,
                      Chyle czola przed pana wysilkiem niesienia pomocy innym w gorach. Wielokrotnie
                      bylem swiadkiem w Rabce jak miejscowi prostowali przyjezdnych gdy ci zwracali
                      sie do nich "gazdo" lub "gazdzino". Nie bede spieral sie w tym punkcie, moze
                      racja jest po Pana stronie. Jesli dostarczy Pan namiarow na publikacje w tym
                      temacie bede mocno zobowiazany. Ale porzadnie udokumentowana, bo tu wszyscy na
                      tym forum pisza najczesciej opinie wyssane z palca.
                      Natomiast panskim kolejnym nietaktem, wyrazajac sie delikatnie, jest
                      przypisywanie Goralom braku szacunku dla wspolmalzonek. Jak to Pan zwykle
                      dosadnie ujmuje Goral musi pierdolnac (to znaczy uderzyc) zone rano, w poludnie
                      i wieczor. Prosze Pana to niestety zdarza sie w kazdej grupie spolecznej,
                      ostatnio moja znajoma z pracy "pierdolnol" maz znany lekarz chirurg. No i co
                      mam stad wnioskowac ze kazdy lekarz bije swoja polowice. Moze by Pan wzial
                      jakis maly kurs z logiki. Polecam gdyz Pan stosuje najczesciej bardzo swoista
                      metode dedukcji, w ktorej wszystko sprowadza sie do jednego by na sile
                      udowodnic swoja racje, a jak nie ma argumentow to "pierdolnac goscia" epitetem.
                      I tutaj ku memu zdziwieniu ma Pan dosyc ubogie slownictwo,
                      najczesciej "nokautuje" Pan adwersarza slowem katolik, klerykal przyczepionym
                      do dyskusji "ni z gruchy ni z pietruchy". No moze dodaje Pan jeszcze
                      geograficzno-etniczny epitecik jak ostatnio do Dywersanta z Rabki, na bazie
                      ktorego powtarza Pan opinie wszystkim juz znane na forum.
                      Ale wrocmy do glownego watku postu. Jesli mialby Pan ochote poczytac nieco na
                      temat stosunku Gorali do instytucji malzenstwa sluze lektura. I to porzadna
                      lektura, speca od spraw goralskich smiem twierdzic lepszego niz Pan. Warto na
                      przyklad wiedziec co znaczy dla tych ludzi "Moj" i "Moja" ktore nagminnie
                      uzywaja zamiast "Maz" i "Zona".
                      Z goralskim pozdrowieniem,
                      J.S.
                      • Gość: mario2 Re: Hej, Goralu warszawski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 17:32
                        nie mowilem juz tobie, ze jestes nudny jak flaki w oleju?
                        i nie chce mi sie z toba gadac?
                        • Gość: J.S. Re: Hej, Goralu warszawski IP: *.hemocleanse.com 22.08.02, 17:40

> nie mowilem juz tobie, ze jestes nudny jak flaki w oleju?
                          > i nie chce mi sie z toba gadac?

Ot i wlasnie rozlegla skala argumentacji mario2.
                          J.S.
                          • Gość: mario2 Re: Hej, Goralu warszawski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.02, 17:48
                            a po co mi argumentowac to, ze mnie nudzisz?

Swoje rzeklem, ty nie zrozumiales. Szkoda, ale to nie moja wina!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka