Dodaj do ulubionych

Co czytacie?

11.04.06, 16:15
Co fajnego teraz czytacie? Ja czytam autobiografię Kieślowskiego i niestety, niedługo skończę. A chcę sobie coś kupić na święta...
Obserwuj wątek
    • mami2 Re: Co czytacie? 11.04.06, 16:28
      Internet. Na okrągło. Czacha mi już dymi. Jak nie rusze z tym serwisem do dwóch
      miesięcy to wyląduje w wariatkowie....
      • sonrie Re: Co czytacie? 11.04.06, 16:29
        E, internetu nie chcę czytać, chyba że w formie papierowej :PPP
    • conejito13 Re: Co czytacie? 11.04.06, 16:29
      Niebianska przepowiednia' - J.Redfield
      do przeczytania jeszcze dwie jego pozycje czekaja na szafeczce:
      'Dziesiate wtajemniczenie' i 'Tajemnica Shambhali'
      Interesujace ksiazki z zakresu rozwoju osobistego a takze ogolnie rozwoju
      ludzkosci. Polecam tym, ktorzy chca czegos sie o sobie dowiedziec no i moze
      nauczyc... Przyjemne z pozytecznym.
      Sonrie, wejdz na merlina, zobacz tam skrot z ksiazki, nie wiem w jakich
      tytulach 'sie lubujesz':)
      ps. juz od trzech miesiecy czytam 'Kosmos', o kosmosie, jak sama nazwa
      wskazuje. nie moge, no mam taki kroliczy mozdzek, ze nic nie pojmuje. chyba
      sobie to zostawie na wakacje i pelen luz. a i tak nie wiem czy efekt bedzie
      zamierzony przeze mnie (czyt. zrozumienie o co biega w kosmosie)...
      • sonrie Re: Co czytacie? 11.04.06, 16:32
        Ja się lubuję w takich, których nikt nie lubi :( Przeciwieństwo Kodu Leonarda da Vinci, Samotności w sieci, wszelkich Grocholi, a ostatnio nawet Murakamiego (znudził mnie!!!!)...
        • conejito13 Re: Co czytacie? 11.04.06, 16:39
          to sprobuj tego Redfielda. moze akurat...
          ja lubie ksiazki, ktore 'bawia i ucza'. a ta taka wlasnie jest. moze nie jest
          to cos najglebszego, co czytalam, ale mysle, ze warto. akcja toczy sie wartko:)

a ty co mi polecisz?
          • sonrie Re: Co czytacie? 11.04.06, 16:47
            Mnie ostatnio urzekła autobiografia Kieślowskiego - fajna (i uczy, mądra); poza tym w kółko czytam Stasiuka i Tokarczuk, ostatnio Kereta (opowiadania), Magdę Tulli (nowa książka), zachwycił mnie Ota Pavel (stary, ale jary); Beata Pawlikowska (podróżnicze, z racji zawodu :) - uwielbiam; Haruki Myrakami może Ci się spodobać - wszyscy się zachwycają, może ja jestem jakaś trefna, ale masochistycznie kupiłam sobie jego drugą książkę :) Poza tym przeczytałam ostatnio jednego Prachetta (bo wszyscy czytają) - Kot w stanie czystym (śmieszne:)
            • conejito13 Re: Co czytacie? 11.04.06, 17:51
              a ten Haruki, to japonczyk rozumiem? jakis konkretny tytul bys mi polecila na
              rozgrzewke? i o czym pisze, tak ogolnie? cos jak bezsennosc w tokyo czy jakos
              tak...? czy bardziej 'gejsza'? czy zupelnie cos innego. nie znam go.
              • sonrie Re: Co czytacie? 11.04.06, 17:55
                Smędzi strasznie - bardziej psychologicznie, bez akcji. Czytałam Norwegian Wood - cienki szło, ale spróbuję jeszcze raz. W merlinie masz recenzje: www.merlin.com.pl/frontend/towar/444796
                • conejito13 Re: Co czytacie? 11.04.06, 18:41
                  rzeczywiscie musi smedzic, skoro w recencji napisali
                  'Ich uczucie jest obciążone samobójczą śmiercią wspólnego przyjaciela i słabą
                  konstrukcją psychiczną Naoko.'
                  to chyba przyciagnie jakichs sodomaso albo co... nie wiem, ja lubie sie bawic,
                  no, moze jedynie uczyc przy czytaniu czegokolwiek. skoro juz mam wybor co do
                  wlasnego czasu wolnego... tego nie.
                  ale moze zajrze do tych polskich pisarek. nie znam zadnej z tych mlodych, choc
                  tez za ciekawych recenzji wsrod znajomych nie slyszalam. tej gretkowskiej cos
                  tam przeczytalam (nie pamietam tytulu, takie opowiadania, o parach). ale... nie
                  zrobila na mnie wrazenia, nie lubie takiego 'ulicznego' jezyka w ksiazkach.
                  no,przynajmniej w jej nie podobal mi sie. jak sie wezme, to sama cos napisze.
                  zeby tylko ktos chcial to opublikowac;)
    • sonrie Re: Co czytacie? 11.04.06, 18:48
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/365768
      To jest bardzo dobra książka Gretkowskiej - bez ulicznego języka, po prostu fajna.
    • gregor_1976 Re: Co czytacie? 11.04.06, 21:16
      Czekaja: "Wymazywanie" Thomasa Bernharda (przeczytane do polowy kilka miesiecy
      temu) i "Amatorki" Elfriede Jelinek. Poza tym czytam bezplatne gazety: metro,
      echo dnia i metronom, ktore rozdaje mila mlodziez w tunelu przy dworcu pkp
      Gdansk Glowny codziennie rano jak ide do pracy :)
      • andorinha Re: Co czytacie? 11.04.06, 21:39
        o Boze...
        Czytam Bernharda i jest to w sumie dosc niesamowite doswiadczenie...niby jezyk
        znam a ni w zab nie rozumiem :)
        Podziwiam kolege z calego serca. Ja nawet czasami nie wiem jak ugryzc te
        pietrowe zdania. Ale koledzy sie smieja ze jestem zbyt ambitna. Chyba zaczne
        czytac to po polsku i porownywac zdania (?)

Za Jelinek w ogole sie nie zabieram

Czytam Maxa Frischa i jak na razie to maksimum moich jezykowych mozliwosci.
        • gregor_1976 Re: Co czytacie? 11.04.06, 22:55
          Ja oczywiscie po polsku :) Po niemiecku bym sie nawet nie osmielil...
          • andorinha Re: Co czytacie? 11.04.06, 23:50
            ech...no to kamien z serca :)
            • pixie65 Re: Co czytacie? 12.04.06, 13:52
              Czasem wstyd mi sie przyznać co czytam, jak poczytam co czytają inni...:-)))
              Ale niech będzie...Isabel Allende "Ewa Luna", "Poczwarkę" Terakowskiej (dawno),
              Kowalewskiej "Tego lata w Zawrociu" i "Górę śpiących węży", "Tańczącą z
              wilkami" C.P.Estes, przygody misia Paddingtona a do tego biografie: Lempickiej,
              Peggy Guggenheim, Menuhina, Feynmana, wspomnienia Moniki Żeromskiej, "Obrazy
              Włoch" Muratowa, "Historię piękna" Umberto Eco....po raz kolejny Hawkinga
              i "Kto odziedziczył gabinet Einsteina", no jednym słowem groch z kapustą...i
              jeszcze "Smażone zielone pomidory" i "Dolores Claiborne"
              A wszystko po polsku....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka