Dodaj do ulubionych

Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ?

01.08.06, 09:49
Sluchajcie. Teraz poważna sprawa dla odmiany. Wiem, wiem ... niemożliwe ... a
jednak :)

Zostalismy oszukani, konkretnie Moi rodzice, przez baaardzo dużą frmę z
naszego rynku. Postapili wobec Nich baardzo niefer i nieuczciwie.
Rodzice chcą sprawe nagłośnić, głównie po to, zeby ostrzec innych przed
pakowaniem się w interes z tymi zlodziejami ( mocne słowo ) ale chyba
prawdziwe.

Może ktoś mi podpowie jak to zrobić, jak nagośnić te sprawę .Albogdzie
mogłabym znaleźć byłych franczyzobiorców.
Obserwuj wątek
    • drzejms-buond Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 01.08.06, 10:14
      INTERNET TO PIĄTA WŁADZA! DAWAJ!no i pozostaje oczywiśście Gazeta!
    • to.ya Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 01.08.06, 10:29
      N@pisz do Kuby Strzyczkowskiego, może się zainteresuje. Albo do kogoś innego z
      Trójki.
      Drzyzga? Jaworowicz?
      • romy_sznajder Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 01.08.06, 10:38
        napisz tu najpierw. daj tytul, ktory jasno mowi, o co chodzi. np.
        "oszukani przez ....". a potem, gdybys pisala dalej, to daj linka do forum. moze
        ktos zechce doradzic anonimowo?
    • krzaczekbzu Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 01.08.06, 10:39
      Jak oszukani prze Zabkę,to mam w rodzinie
      • romy_sznajder Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 01.08.06, 10:50
        piszcie.
      • nioma Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 01.08.06, 10:53
        warto tez napisac to TVN do tego interwencyjnego programu (ryszard cebula ale
        nie pameitam tytulu, po faktach)
        sprobujcie tez do superexpressu - oni lubia takie historie naglasniac i jest
        szansa ze by sie zajeli tematem
        • drzejms-buond Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 01.08.06, 10:56
          o tak! jeśli sie komuś życzy jak najgorzej , to tylko do Superekspresu!
          • romcia.p Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 01.08.06, 11:15
            trzeba obskoczyc lokalne media
            • aga_ata Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 01.08.06, 11:57
              Też mi się tak wydaje.
              Najpierw lokalne media, potem może faktycznie jakoś próbować w kierunku Drzyzgi,
              Jaworowicz...
      • aari oszukani przez ..... 06.08.06, 19:48
        TelePizzę !!!

Mój Ojciec wraz ze wspólnikiem wywalili kupe kasy na wybudowanie lokalu, potem
        wykupili wszystkie usługi canony i inne bajery związane z frachaizingiem .....

A po 3 latach okazało się,z ę mają jakieś kosmiczne zadłużenie, nie waidomo z
        kąd.
        No i Telepizza lokal zabrała.
        Straciliśmy około miliona złotych:(

pozdrawiam cieplutko
        Aari - wioleta - mama Kuby, Krzysia i Alusi
        • forumowicz_pospolity Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 20:11
          o rany!
        • to.ya Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 20:20
          auć!
          To chyba pod paragraf podpada co TP zrobiło ...
          • romcia.p Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 20:34
            nie wiem czy pod paragraf,ale na pewno należałoby sie skonsultowac z prawnikiem,bo po przeanalizowaniu umowy franchisingowej może sie okazac,że TP postąpiła zgodnie z prawem

te długi są co najmniej dziwne,jak mogły same powstac?
            • to.ya Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 20:40
              Skrót myślowy mi się tam zrobił, przepraszam. Myślałam właśnie o sprawdzeniu
              umowy franchisingowej ... Może tam gdzieś jakiś haczyk na TP jest?
              Mogła taka umowa powstać gdy jedna ze stron miała długi a druga o nich nie
              wiedziała?

Coś tu nie tak...
              • romcia.p Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 20:51
                z tego co ja zrozumiałam TP wymówiła franczyzę za długi lokalu rodziców aari
                jeśli w umowie jest haczyk to niestety raczej na korzysc sieci a nie franczyzobiorcy
                te długi to dziwna sprawa,przecież nie zrobił ich duch święty,to trzeba koniecznie wyjasnic,przecież są księgi rachunkowe
                prawdę mówiąc ta sprawa nadaje sie do sądu a nie do mediów
              • aari Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 21:49
                Toteż sdprawa w sądzie ląduje.
                Prawnicy analizowali umowę, okazało się, że jst skontruowana baaardzo na
                niekoprzyść franczyzobiorców, ale też niezgodnie z prawm. Będą więc mieli
                wytoczoną spraw o takie skonstuowanie umowy i oszustwo - jeśli uda Nam się je
                udowodnic.
                Te długi nie wzięły sie z kosmosu - to rzecz oczywista - ujęłam to troszkę w
                przenośni. Były owszem niwielkier opóźninia w płatnościach - a zadłużenie
                wyniknęło z galopujących odsetek - też zresztą niezgodnych z prawem.

Poza tym, ze będziemy walczyć, chcemy nagłośnić sprawę - przedewszystkim po to
                żeby ostrzec innych - bo podobno tak robią ze wszytskimi - tak mojmu ojcu
                powiedział Prezes TP.
                Chcemy też skontaktować się z innymi franczyzobiiorcami, których TP już
                załatwiła tak samo jak nas.
                Dziwi mnie tylko fakt, ze nikt jeszcze nierozpoczął z nimi walki.....
                • forumowicz_pospolity Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 21:59
                  dobrze byłoby zawiązać jakieś stowarzyszenie osób pokrzywdzonych
                  i w ten sposób wystąpić przed sądem
                  chyba większa siła rażenia
                  • aari Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 22:09
                    Dokładnie tak.
                    Tak samo jak walczyli z Biedronką.
                    Tylko nie wiem gdzie znaleźć innych pokrzywdzonych.
                    • nioma Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 22:36
                      a moze poprzez ksiazke telefoniczna?
                      po prostu podzwonic po innych i popytac, umowic sie na spotkania?
                      nie jestem prawnikiem ale wydaje mi sie ze jesli w umowie byly punkty niezgodne
                      z prawem polskim to taka umowa traci waznosc
                      • aari Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 22:57
                        nioma, ale co obdzwaniać cała polskę i opytać czy przypadkiem ich ZTelePizza
                        nie oszukała ?
                        Nie no tak na poważniem, to my nie znamy nazwisk ludzi, którzy byli
                        fraczyzobircami - było podobno ok 18-tu takich lokali - wszytski przejęla TP.
                        Uchowały siebodajże dwa - w szczecinie i w Białóymstoku. CVhociaż nie wiem czy
                        i one nie padaję, do Nich zadzwonię zapytać. AQle nie mam pomysłu jak znalźć
                        resztę.
                        Gdzie ich wogóle szukać ... w intrnecie ale gdzie, na jakich stronach??

Nic mi nie przychodzi do głowy - przeszukałam strony związane z franchazingiem -
                        ni wpadłam na żaden ślad. Na stronie TP tez nie ma żadnego info czy lokal jest
                        ich czy prywatny.kicha noooo ......
                        Daletego chcę poszukac pomocy u mediów. Moze oni będa potrafili znaleźć innych.

Chcemy napisać list i wyslmy go do rdakcjikilku prograwmów telewizyjnych.
                        Chyba tak bdzie najlepiej.

Generalnie pamiętajcie .. i powiedzcie każdemu TP to oszuści. Jeśli ktokolwiek
                        z waszych znajomych bdzie coś przebąkiwał,z ę chce z nimi współpracować to go
                        od tego odwiedźci bo go wysterują.

Powiedzieli Nam jasno, ze spcjalnie podpisują umowy Franchaizingow, zeby im
                        ktośza własną kasę wybudował lokal wypromował a i tak nie pozwolą mu zarobić i
                        bedzie im go musiał oddać ..... Oczywiście było to powiedziane nieoficjalnie -
                        więc niestety nie bdzimy mogli użyć tego argumentu .. ehhhhhh

No i wiem ze swoich źródeł - niestety jszcze nie potwierdzonych i
                        nieoficjalnych, zę podkupili nam pracowników - a co najmniej jednego (
                        kierownika lokalu ). I On przyczynił się w duużej mierze do takiej sytuacji ...
                        prowokowany spadek sprzedarzy, straty magazynowe i zaniedbanie ogólne ... kurde
                        jak go spotkam na ulicy to mu normalnie w twarz napluję :(
                        Nóg nie połamię - bo siły takiej nie mam - a szkoda kurde mol :P
                        • romy_sznajder Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 23:45
                          Aari, zaloz watek: szukam pokrzywdzonych przez TP, daj linka do tego watku
                          tutaj, a ja go przyszpile na gorze forum. powisi troche, moze sie rozniesie.
                          kazdy sposob jest dobry. tylko mam obawy.
                          co bedzie, jesli namierza Cie ludze z TP i oskarza o znieslawienie [naruszenie
                          dobrego imienia firmy]? jesli Ty nie masz takich obaw, to zrobmy tak wlasnie,
                          nowy watek --> przyszpilony, moze ktos cos slyszal, moze ktos napisze maila...
                          • forumowicz_pospolity Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 23:50
                            romy_sznajder napisała:

> Aari, zaloz watek: szukam pokrzywdzonych przez TP, daj linka do tego watku
                            > tutaj, a ja go przyszpile na gorze forum. powisi troche, moze sie rozniesie.
                            > kazdy sposob jest dobry. tylko mam obawy.
                            > co bedzie, jesli namierza Cie ludze z TP i oskarza o znieslawienie [naruszenie
                            > dobrego imienia firmy]? jesli Ty nie masz takich obaw, to zrobmy tak wlasnie,
                            > nowy watek --> przyszpilony, moze ktos cos slyszal, moze ktos napisze maila
                            > ...

dlatego mówię że trzeba to ostrożnie sformułowac
                            prosze o kontakt ludzi którzy mają podstawy sądzić że zostali oszukani
                            przez tą firmę albo mają negatywne doswiadczenia z tą firmą, no w tym stylu
                            w kazdym razie
                            tak mysle
                            • aari Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 09:52
                              A może tak po prostu:

Szukam Osób, które prowadziły lokale gastronomiczne na podstawie umowy
                              franchaizingowej z TelePIzza S.A. i chciałby podzielić się doświadczeniami -
                              zarówno pozytywnynmi jak i negatywnymi.
                              proszę o kontakt.
                              • queen.of.mean Re: A może tak po prostu 08.08.06, 10:48
                                aari napisała:

> A może tak po prostu:
                                >
                                > Szukam Osób, które prowadziły lokale gastronomiczne na podstawie umowy
                                > franchaizingowej z TelePIzza S.A. i chciałby podzielić się doświadczeniami -
                                > zarówno pozytywnynmi jak i negatywnymi.
                                > proszę o kontakt.

Moim zdaniem ten tekst jest bezpieczny.
                                Myślałaś może o założeniu własnego forum własnie w tej sprawie? Wiele osób
                                odwiedza "ostatnio założone".
                                Uważam, że mogłabyś umieścić powyższy apel na każdym z for miejskich.
                                A dodatkowo w sygnaturkę wrzuć sobie link do swojego forum. Taka metoda może
                                mieć sporą siłę rażenia.

Życzę powodzenia w walce o sprawiedliwość,
                                Queen
                                • aari Re: A może tak po prostu 10.08.06, 12:44
                                  Dzięki za podpowiedź, tak chyba właśńie zrobię :)
                        • to.ya Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 23:55
                          Do "Magazynu Ekspresu Reporterów" napisz. Zapytam Michała czy jest szansa, by
                          taki temat kogoś tam zainteresował.
                          • romy_sznajder Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 00:13
                            > Zapytam Michała /.../

Hmmm. Michala Olszańskiego? Ostroznie się przyznam, ze to dla mnie męski ideał.
                            • forumowicz_pospolity Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 00:16
                              romy_sznajder napisała:

> > Zapytam Michała /.../
                              >
                              >
                              > Hmmm. Michala Olszańskiego? Ostroznie się przyznam, ze to dla mnie męski
                              ideał.

:)
                              ja tez go lubie;) ale jako rzecznik reprezentacji momentami był mocno komiczny
                              chyba ze myle osoby
                              • to.ya Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 07:20
                                forumowicz_pospolity napisał:

> ja tez go lubie;) ale jako rzecznik reprezentacji momentami był mocno komiczny
                                > chyba ze myle osoby

Niestety, nie mylisz... Rzecznikiem był i biorąc pod uwagę chociażby
                                pierwszy "numer" Janasa (nikomu i jemu wtedy też nie powiedział kto nie
                                jedzie:/) to był niezły :)
                                "Komizm" właśnie z +/- takich sytuacji wynikał.
                            • to.ya Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 07:21
                              romy_sznajder napisała:

> > Zapytam Michała /.../
                              >
                              >
                              > Hmmm. Michala Olszańskiego? Ostroznie się przyznam, ze to dla mnie męski
                              ideał.

Dlaczego ostrożnie?:) Powiedzieć Mu o tym? :)
                              • romy_sznajder Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 07:33
                                jemu? alez oczywiscie. ale TU wypada zachwycac sie Ciachem na ten przyklad:)
                                • to.ya Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 07:35
                                  romy_sznajder napisała:

> jemu? alez oczywiscie.

Przekażę :)

ale TU wypada zachwycac sie Ciachem na ten przyklad:)

Eeeeeeeetam Ciacho... ;))

A co powiesz na Wieczorkowskiego? [pytanie podchwytliwe;) ]
                                  • romy_sznajder Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 07:38
                                    kurde.
                                    • to.ya Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 08:01
                                      ??
                                      • romy_sznajder -Kurde 07.08.06, 08:21
                                        ...to zdaje sie cytat z Janka Wieczorkowskiego? Czesto uzywal tego
                                        wyrafinowanego slowa w serialu "Klan".
                                        • to.ya Re: -Kurde 07.08.06, 08:44
                                          Aaaaaaa!!
                                          "Klan" obejrzałam klika odcinków. I nie załapałam się na "kurde" ;)

Wyrafinowane słownictwo to on zawsze miał ;))))))
                                • to.ya Re: oszukani przez ..... 08.08.06, 07:59
                                  Ideał jeszcze nie wie, że jest Twoim ideałem, bo... o Kubicy i Schumim
                                  (aczkolwiek nie tylko;))) ) gadaliśmy.
                                  SMSnąć Mu? ;))
                          • aari Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 09:54
                            to.ja zapytaj koniecznie.
                            • to.ya Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 09:58
                              aari napisała:

> to.ja zapytaj koniecznie.
                              > :)

Mówisz i masz :)
                              Za godzinę +/- jak zapytam to wystarczy? :)
                              • aari Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 10:01
                                Jaasne :)
                                a ja musze mojego Ojca zapędzić, zeby w końcu napisał list opisujący całóą te
                                sprawę bo On zna najlepiej wszystkie szczegóły biznesowe - ja go przepiszę i
                                powysyłam.
                                • to.ya Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 10:05
                                  Ociec, prać? ;)
                                  • aari Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 10:10
                                    hehehe .. no ... prać ... aż skóra zlezie ... kanciarzy
                                    • to.ya Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 13:25
                                      M. chwilowo zajęty. Jak oddzwoni to zapytam :) Więc proszę o cierpliwość.
                                • to.ya Re: oszukani przez ..... 08.08.06, 07:39
                                  Zapytałam. ER chwilowo ma wakacje więc przypomnę się po, Ty i tak do nich
                                  napisz.
                                  Radio: M. (o ile zabieganie i skleroza pozwolą;) ) rozejrzy się, kto z
                                  reporterów by się zainteresował tematem.

• aari Re: oszukani przez ..... 10.08.06, 12:45
                                    Okiej, fajosko.
                                    Ja musze Ojca zagonić, zeby go napisał, ostatnio jest zabiegany - ale chce.
                    • forumowicz_pospolity Re: oszukani przez ..... 06.08.06, 22:40
                      aari napisała:

> Dokładnie tak.
                      > Tak samo jak walczyli z Biedronką.
                      > Tylko nie wiem gdzie znaleźć innych pokrzywdzonych.

choćby w Internecie
                      tylko sformułuj to delikatnie żeby nie było że szkalujesz dobre imię firmy
        • mnietka.kokietka Re: oszukani przez ..... 07.08.06, 13:52
          a co na to np federacja konsumentów
          czy tez panstwowa inspekcja handlowa
          albo nawet transparency international
          a może nawe Uwaga TVN?

a ambasada hiszpanii? czy wie że firmy z ich polecenia takie numery robią?

a moze ktostu pomoże?

oszukani.pl/
          albo tu

www.forumprawne.org
          • mnietka.kokietka oszust pizza 07.08.06, 14:22
            parę linków, parę info, może dogrzebiesz się czegoś dalej:

www.franchising.info.pl/main.php?id=forum.php
            www.grupy.egospodarka.pl/Umowy-franchisingowe,t,34268,8.html
            www.infor.pl
            www.franchise.com.pl/main.php?id=article.php&article_id=1968
            www.bankier.pl/wiadomosci/multiarticle.html/1197340,,Franczyza-sposob-na-dobry-biznes.html

warto też poszukac dziennkarzy którzy pisali artykuły na temat franchisingu,
            oni często puszczają to w eter. i można też poszukac speców od franchisingu np.
            bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/dokhab/14000/d14624.htm
            można napisac spyta, moze do kogoś pokierują???

i książki:
            www.techniczna.com.pl/default.asp?isbn=83-86393-86-6

pisz pisz gdzie się da, zajmie to trochę czasu
            ale najlepiej chyba dać ogłoszenie w gazetach lokalnych, krajowych
            i mieć już swoja stronę www (nie darmową tylko taką swoją opłaconą, ze wstedy
            ci np. kjakisa dmin nie zmknie bo go telepizza postraszyła:))

trzeba troche w to zainwestować ale napewno znajdziesz ludzi.

poza tym trzeba się uzbroić w ciepliwość ale nadto miec soją wiedzę na ten
            temat, nie zdawac się na prawników.

wiesz, ostatnio do szkiełka, zadzwoniła pani, która poskarżyła sie miecugowi na
            kiosk, i że ona tam pracuje, po 12 godzin +, nie ma wody, toalety, i ten kiosk
            na franchisingu jest - on się tym zainteresował, może trzeba poprostu puścić
            maile???

• paaolaa Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 11.08.06, 21:16
      Jestem reporterką tvp1 i gdyby Pani zechciała dokładniej zarysowac
      syuacje to postaram się pomóc i "nagłosnić sprawe" .
      prosze kontakt ne e-mail paaolaa@gazeta.pl / vanilla-sky18@wp.pl

pozdrawiam

-Paola
      • forumowicz_pospolity Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 11.08.06, 21:26
        hehe, dobre
        my tu sie zastanawiamy kogo szukac aby to naglosnic
        a tu sie sami zglaszaja:))

o to chodzi w sumie, o uproszczenie procedur;))
        • aari Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 12.08.06, 09:04
          no włąśnie :)
          Dobrze, ze maamy to forum :)
          Ratunek w każdej sytuacji.
      • aari Re: Może ktos mi da jakąś wskazówkę, pomysł ? 12.08.06, 09:03
        Napisałam na priv.
        dziękuję za zainteresowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka